^

Витамин Е, когато планирате бременност за жени и мъже: нормата, как да пиете, приемната схема

, Медицински редактор
Последно прегледани: 10.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Дори през 20-те години на миналия век проучванията, проведени върху плъхове, показват, че изключването на определени храни от диетата води до безплодие. Добавянето на листа от салата и масло от пшеничен зародиш в храната възстанови репродуктивната функция. По този начин беше открит витамин Е и по-късно бе описано биологично активното вещество на витамин α-токоферол, което на гръцки означава "потомство, детероден". Това направи възможно през 1938 г. Да се опише химичната формула на токоферола и да се синтезира. Оттогава той се използва широко като мощен антиоксидант и инструмент, който подобрява функцията на мъжки и женски органи, които произвеждат сексуални клетки. Следователно ролята на витамин Е в планирането на бременността е извън съмнение и важна както за жените, така и за мъжете, които се готвят да станат родители.

Витамин Е за мъжете при планиране на бременност

Подготовката на тялото за бъдеща концепция е необходима не само за жените, но и за мъжете. 3-4 месеца преди планираното събитие за укрепване на репродуктивната функция, намаляване на вредните влияния на околната среда, подобряване на защитните свойства на имунитета се препоръчва да започнете да приемате множество витамини, включително витамин Е и витамин Е за мъжете при планирането на бременността се предотврати увреждане на клетките структура репродуктивните органи и ще осигури висока мобилност и жизненост на сперматозоидите.

Витамин Е за жените при планиране на бременността

Витамин Е за жените при планиране на бременността е много важно, защото. Ще подпомогне подготовката на яйчниците да се развива пълна с яйца, а след успешно зачеване намалява риска от спонтанен аборт, избледняването на плода, плацентата ще укрепи, помощ за най-много 40 седмици на бременността, за да се чувствате добре и да предоставят плодовете са необходими за неговите представители за развитие. Други положителни аспекти на ролята на витамин Е включват:

  • хормонален баланс;
  • подобряване на микроциркулацията на кръвта;
  • стабилизиране на налягането;
  • повишена еластичност и здравина на мускулната тъкан на матката;
  • намаляване на нивото на захарта, което е много важно за диабетици;
  • укрепване на устойчивостта срещу проникването на инфекции в репродуктивната система.

Нормата на витамин Е в планирането на бременност

За да се определят нормите на витамин Е в планирането на бременността, е необходимо да се разберат единиците от нейното измерване, т.е. На някои опаковки е посочено съкращението ME, а за други - ясно за всички mg (милиграм). ME означава измерване на вещество в международни единици. За да преведете, ако е необходимо от една единица до друга, трябва да приложите следната формула:

1мг витамина Е = 1,21 МЕ

Дневният прием на витамин Е за жени и мъже е различен, но средно е 10-20 IU. При планиране на бременност експертите препоръчват увеличаване до 200-400 IU, но лекарят трябва да вземе решение, като се вземат предвид индивидуалните показатели за здравето и човешката диета. Струва си да се отчете фактът, че с продуктите витаминът влиза и в тялото. По този начин, повечето от които се намира в ядки (100 g в различни видове ядки от пет грама до 25 g витамин Е) в сушени кайсии (5 g), спанак, шипка, пшеничен зародиш (2,5-3,8g), сепия, Kalina (2- 2,2 г), сьомга (1,8 г) и др.

Показания Витамин Е в планирането на бременността

Най-важната индикация за употребата на витамин Е в планирането на бременността е благоприятното му въздействие върху репродуктивните органи. В допълнение, токоферолът увеличава:

  • Имунитет, предпазващ тялото от различни инфекции;
  • еластичност и пропускливост на кръвоносните съдове;
  • регенерация на тъканите.

Също витамин Е стабилизира хормони, неутрализира вредните фактори (непушачи, алкохол), и нормализира кръвното налягане, помага за усвояването на витамин А, който играе важна роля в организма. Ако има симптоми като апатия, хронична умора, разсеяност, повишена нервност, главоболие, проблеми с черния дроб - това може да е признак за недостиг на витамин Е в организма, както и указанието за неговото използване. Също така, неуспешни опити за забременяване или издръжливост на звънци, показващи необходимостта от насищане на тялото с витамини, включително токоферол.

trusted-source[1], [2], [3]

Формуляр за освобождаване

Витамин Е се отнася до мастноразтворими витамини. Формата на освобождаването е капсула и маслен разтвор. Обвивката на капсулата е желатинова, вътре е бледо жълта маслена течност. Опаковани в блистери и флакони с различна дозировка: 100, 200 и 400 mg. Масленият инжекционен разтвор се опакова в помрачени флакони с различни концентрации на токоферол (5%, 10%, 25%, 30%).

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8]

Фармакодинамика

Фармакодинамиката на витамин Е е нейните антиоксидантни свойства, способността му да повлиява метаболизма на клетките, подобрява микроциркулацията на кръвта. Той повишава еластичността на кръвоносните съдове, предотвратява различни заболявания в репродуктивните органи на мъжете и жените, предотвратява проникването на бактерии и инфекции в гениталиите, участва в разработването на гонадотропин - хормон, който се образува в плацентата по време на бременност и осигурява нормално развитие на него. Също така лекарството има положителен ефект върху сърдечната дейност, по-специално върху миокарда, храненето и подобряването на неговата свиваемост. Витамин Е предотвратява анемия, участващи в синтеза на кръвни ензими. Хемоглобин, миоглобин, цитохроми, пероксидаза и др стимулира синтеза на протеини намалява производството на холестерол в черния дроб, стимулира усвояването на витамин А.

trusted-source[9], [10], [11], [12]

Фармакокинетика

Фармакокинетиката на витамин Е е следната. Половината от цялата използвана доза от лекарството, постъпвайки в стомашно-чревния тракт, се абсорбира и достига максималната си концентрация в кръвта след 4 часа. По време на абсорбцията тя се свързва с липопротеините, които транспортират витамина първо до лимфата, а след това и в кръвния поток. Той се концентрира в надбъбречните жлези, мастната и мускулната тъкан, в хипофизната жлеза, черния дроб, тестисите. След всички метаболитни процеси, се екскретира с жлъчка в червата, където абсорбцията на токоферола продължава. Всичко, което не се абсорбира, се екскретира с изпражнения. Продуктите от метаболизма (токоферолна киселина и глюкурониди) се екскретират с урина.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18]

Дозиране и администриране

Дозиране и доза на витамин Е за планиране на бременност трябва да се изчислява лекар и са предназначени за насищане на организма с витамини, за да се подготви една жена носи плода дълъг период, както и за защита на нероденото си дете от вредното влияние на различни фактори.

Дневните дози за бъдещи родители значително надвишават дневните нужди на тялото и често причиняват страх. Но отравянето е възможно, когато приемате лекарството в дозировка, хиляди пъти по-висока от препоръчителната.

Когато се подготвяте за бременност, не раждате жени или нямате проблеми с предишния лагер, достатъчно е да приемате 100-200 IU дневно. Ако има спонтанни аборти, отделяне на плацентата, затихване на плода, преждевременно раждане или има гинекологични заболявания, дозата се увеличава до 200-400 IU.

За мъжете те препоръчват да приемате 300 IU на ден. Проучвания на бременни жени свидетелстват, че най-удобната форма на опаковане на лекарството са капсулите, особено тъй като те най-вероятно съществуват в необходимата доза (100, 200, 300, 400 IU).

Схемата на приемане на витамин Е по време на планирането на бременността е следната: необходимата доза е равномерно разделена на две порции и приемана сутрин и вечер. Колко да се пие витамин Е при планирането на бременността, ще определи или определи лекар с оглед на всички параметри. Обикновено минималният период от 1-2 месеца, но приемът може да продължи за половин година, до концепцията на детето.

trusted-source[22], [23], [24]

Фолиева киселина и витамин Е при планиране на бременността

Фолиевата киселина (витамин B9) и витамин Е, когато планирате бременност, са два мощни инструмента, които могат да подготвят женското тяло за повишен стрес по време на бременност и да образуват здрави фетални органи. Фолиевата киселина е необходима за развитието на кръвоносната и имунната система, нормалното образуване на нервната тръба на плода. За мъжете витамин B9 е необходим за производството на жизнеспособни сперматозоиди. В природни условия, фолиевата киселина влиза в тялото с храна и се произвежда и от чревната микрофлора. Към продуктите, съдържащи витамин, са включени бобови растения, черен дроб, мая, черен хляб от пълнозърнесто зеле, зеленчуци, особено спанак, киселец. Пълното задоволяване на необходимостта от фолиева киселина чрез храна се възпрепятства от факта, че в резултат на топлинната обработка част от витамина се унищожава. Дневният прием на фолиева киселина е 400 mkg.

Свойствата на витамин Е са споменати по-горе, ние наблягаме единствено на мощните му антиоксидантни и имунологични характеристики. С помощта на този инструмент не само бъдещата майка ще се грижи за потомството си, но и за папата.

trusted-source[25], [26], [27], [28]

Противопоказания

Първо противопоказания за употребата на Витамин Е е свръхчувствителност към лекарството. Така че, във всеки случай, можете да прочетете инструкциите. Алерголозите твърдят, че токоферол себе си не предизвиква алергични реакции. Тъй като често се приема с витамин А (ретинол), реакцията на хистамин към ретинол не е правилно дължи на витамин Е. Каквото и да е, но отговор на организма под формата на гадене, повръщане, диария, обрив по кожата, сърбеж, болка в корема, по-рядко - сухота в устата и кървене на венците и се счита за признак на алергия към лекарството. Има също предупреждава за пациенти с хипертиреоидизъм, захарен диабет, холецистит, хемофилия, чернодробна цироза, бъбречно заболяване.

trusted-source[19]

Странични ефекти Витамин Е в планирането на бременността

Страничните ефекти на витамин Е в планирането на бременността могат да се проявят при неконтролирано приемане на лекарството. Най-отрицателното от тях е намаляването на протромбин в кръвта (хипопротромбинемия). Това се изразява в лоша коагулация на кръвта, което води до кървене на венците, лигавицата на носа, гениталните органи. Възможно е също да се увеличи кръвното налягане, обостряне на хронично чернодробно заболяване, панкреатит.

trusted-source[20], [21]

Свръх доза

Предозирането на витамин Е може да възникне при дългосрочно прилагане на големи дози, значително надвишаващи препоръчаните за употреба. Това може да доведе до главоболие, нарушения на храносмилателната система (гадене, диария, коремна болка), умора, повишено кръвно налягане.

trusted-source[29], [30], [31], [32]

Взаимодействия с други лекарства

Взаимодействията с други препарати на витамин Е са както следва: той е "приятен" с витамин А, защото го предпазва от окисляване и с витамин С, който го предпазва от окисляване, заедно със селен засилват антиоксидантния ефект един на друг. При взаимодействие с лекарства е установено, че лекарства като ксеничен, холестрамин, гастал с едновременно приложение намаляват скоростта на абсорбция на витамина.

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37], [38], [39]

Условия за съхранение

Витамин Е се съхранява на сухо, тъмно място, при температура не повече от 25 градуса.

trusted-source[40], [41], [42], [43]

Срок на годност

Срокът на годност на различните производители е различен (2 или 3 години). Необходимо е да погледнете пакета така, че да не ви навреди на развален наркотик.

trusted-source[44], [45], [46]

Отзиви

Повечето положителни отговори за витамин Е от жени, които са имали проблеми с зачеването. Шанса им да станат майка, те се свързват с приемането на този конкретен наркотик. Тези, които са все още във фазата на планиране отне заедно с фолиева киселина и други витамини и успешно положен път от бременността на здравословна раждане на дете, не може да бъде еднозначно дължи успехът му е за сметка на лекарството.

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Витамин Е, когато планирате бременност за жени и мъже: нормата, как да пиете, приемната схема" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.