^

Таблетки от червеи за кучета

, Медицински редактор
Последно прегледани: 10.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Таблетките от червеи за кучета се използват за изхвърляне на хелминти от кухините на тялото на животното.

Индикации за употребата на таблетки от червеи за кучета

Препаратите от червеи са предписани както за профилактика, така и за лечение на хелминтиази при кученца и възрастни кучета.

Форма на издаване

Препаратите от червеи за кучета се освобождават под формата на таблетки, суспензия или капки на холката.

trusted-source[1], [2]

Фармакодинамика

Таблетките от червеи за кучета предизвикват увеличаване на пропускливостта на клетъчните хелминтни мембрани за йони. Причинява парализа на мускулатурата. Абсорбира, като правило, бързо.

Фармакокинетика

Максималната концентрация може да бъде постигната в зависимост от лекарствената и индивидуална чувствителност след 30-120 минути след приемане на хапчето. Елиминационният полуживот обикновено е 4-5 часа.

Опасността от заразяване с паразити съществува от раждането на кученцето. Домашните кучета са заразени с червеи чрез кал, която се носи от улицата по обувки. Единственият начин да се намали риска от инфекция е превенцията. Вашите домашни любимци са особено изложени на риск от свиване след заболяване или през пролетта и есента, когато имунната система не е силна след зимата и влажността на въздуха се увеличава. Болните и възрастните животни изискват специално внимание. Червеите допълнително потискат тялото, което го прави уязвим за инфекции. Оказва се, че е порочен кръг. Функцията за мониториране на нормалното разделение на клетките също е върху имунната система. Тя е пазителката на рака. Кучета, които никога не са били задвижвани от червеи, са по-склонни да имат диабет и артрит. Паразитите водят до интоксикация на нервната система. За кученце червеите са по-опасни, отколкото за възрастни кучета. Белодробните паразити често разкъсват белите дробове, червата - червата.

В крепостта вашето куче ловува. И много животни са междинни домакини на червеи. Всички сайтове за кучешки ходене са осеяни с яйца от хелминта. Те излизат с изпражнения и живеят на земята за 6 или повече години. Яйцата на паразитите също са във водата, така че струва на кучето да пие вода от локва - и инфекцията вече е настъпила. И ако давате на кучето риба и карантия, рискът се издига няколко пъти. Не можете да оставяте куче да пие от локва или да яде стол. Изчерпайте кучето, за да вземете всичко от земята. Как да го направите, можете да прочетете в статии на специализирани сайтове. Във всеки случай кучето трябва да бъде възпитано.

Ларвите от хелминти могат да се развият в насекоми, които са смучене на кръв, не само бълхи, но и комари. Кученцата се заразяват преди раждането чрез плацентата. Вие сте задължени да третирате качествено хелминтиазите. Първото обезпаразитяване трябва да се направи след 4 седмици. Възрастните кучета се лекуват 3 пъти годишно. Предоставянето е опасно за живота на кучето, следвайте инструкциите!

Можете да разберете, че вашето куче има червеи, според поведението и външния му вид. Glistular инвазия намалява имунитета на кучето. Симптомите на хелминтиозата не винаги са обявени. Червеите увреждат червата и кръвоносната система на кучето, дори могат да доведат до нейната смърт поради руптура на червата. Някои видове се установяват в мозъка, черния дроб и кожата на животното. Заразеното кученце расте зле, постоянно болно, страда от алергични реакции. При болни кучета матова кожа, не блести, корема е подут, черният дроб е разширен, лигавиците са много бледи, те са неактивни. Възможно изпускане от очите, лош дъх. Кучето е уморено и отказва да яде, или обратно, яде твърде много. Промените в апетита трябва да ви предупредят във всеки случай. Бременните кореми на кученцата и опитите им са нежелани - също и признаци на хелминтична инвазия. Диарията при болно куче често се редува с постоянна запек. Също така може да сте разтревожени, че кучето е започнало да кара папата. Повръщането може да започне с хелминти. Наличието на цели червеи или сегменти в изпражненията сигурно показва хелминтична инвазия.

Червеите носят 40% от кучетата. Източникът на червеи е месо, риба и трева. Кук и пържене на месо за кучето не може. Трябва да се залее с вряща вода, преди да се даде на животно. Не давайте сурови зеленчуци, по-добре е да ги добавите към овесена каша. Предотвратяването на червеи е по-евтино от тяхното лечение.

В Украйна има 83 вида червеи, които могат да ударят куче. Ето някои от най-разпространените инфестации.

Токсикоза (аскариаза) - причинена от сиви червеи до 20 см, яйцата, които кучето поглъща по време на разходка. При кученцата те попадат в белите дробове. Яйцата след поглъщане се развиват в ларвите. Ларвите се носят от потока на кръвта в цялото тяло на животното. Смущаващи симптоми: изтощение, повръщане, бронхит, хълцане, диспнея.

Анкилостомия - дължина на патогена 1 см, червеите се хранят с кръв, причинявайки анемия. Пиранол ефективно се бори срещу това нашествие. Трябва да бъдете предупредени от общата слабост и откриването на кръв в изпражненията на кучето.

Дирофилариазата се предава чрез ухапване от комари. Паразитът се локализира в сърцето и може да причини смъртта на животното.

Ехинококоза - поражение на ехинокока, механично увреждащо стените на червата с куки, с които е прикрепена към тях.

Дипилидиоза - причинена от верига от краставици. Междинният му домакин е бълха. Когато едно куче убива бълха и го поглъща, ларвите влизат в червата. От него може да започне кървене, червата често губи проходимост.

Анциклостомията се проявява чрез анемия, кръв в изпражненията и подуване на лапите.

При сърдечни паразити можете да видите, че кучето е много уморено след физическо натоварване, лапите му набъбват, има конвулсии.

Можете да поставите вода в устата със спринцовка, като извадите иглата. За кученцата изберете по-слабо лекарство, обикновено на опаковката, което показва, че лекарството е предназначено за кученца. Можете да нахраните кучето три часа след като сте му дали лекарството. Не намалявайте препоръчваната доза. Ако се установи, че много червеи е необходимо, заедно с таблетки от хелминти, да се дава сорбент, например, Enterosgel. Така че ще спасите кучето от страничните ефекти на токсините, които вече са мъртви паразити. Често бързата смърт на голям брой паразити води до отравяне на кучето. Проверявайте периодично здравето на ветеринаря си за здравето на вашия домашен любимец. Прекарайте ваксинацията, погрижете се за палтата, зъбите и ушите. Чрез извършването на превантивни мерки навреме, ще защитите вашето семейство и деца, а просто околната среда, други кучета от инфекция. Децата по време на игри в парка са най-често заразени с паразити като аскаридите. Понякога децата ядат глина, облизват пръстите си и не измиват плодове - това е инфекцията. Заразяването с аскаридите се характеризира с повишена температура, повръщане, умора и оток на ставите в продължение на няколко години. Някои паразити са причина за неподходящи заболявания и можете да ги предотвратите, като просто взимате лекарството. Хелминтиазите са по-опасни, отколкото обикновено се смята, защото практически няма орган, където хелминти не могат да живеят. В хода на живота си те причиняват хронични заболявания.

Ако по-рано бяха използвани само алтернативни методи за лечение, семена и клизми, а по-късно - не твърде ефективен пиперазин, сега разнообразието от таблетки от червеи е невероятно. Първите хелминтни таблетки изискват промяна в диетата, но сега не е необходимо. Ветеринарната фармакология на място не си струва. Всички лекарства в прозорците на аптеките и магазините за домашни любимци имат сложен ефект. Схемата за експулсиране на паразитите зависи от използваното лекарство. Инструкция е достъпна за всички средства. По-добре е отново да претегляме кученцето и да преброяваме дозата, отколкото да оплакваме смъртта на домашния любимец по ваша вина. По-добре е да имате асистент. Той ще държи кученцето, докато не дадете хапчето. По-добре е таблетката да се раздробява на прах с две супени лъжици. Внимавайте за това кученцето да преглътне лекарството и да не го изплюе. Ако на кучето се даде цялото хапче, той може да го сложи на бузата и да го изплюе, без да го поглъща. Кучетата са много умни. Малките кученца са по-подходящи за емулсии. В стаята, където се намират кученцата, трябва да се почисти с гореща вода с добавяне на сол. Не можете да целунете кученцата и да ги оставя да ви оближат. Общувайте с децата - измийте ръцете си. Придържайте се към чистотата на децата си.

Бъдете предпазливи, известни лекарства коваш и не винаги използвайте, за да направите фалшив тебешир. Преди да купите лекарство, посетете уеб сайта на производителя. Ето как изглежда оригиналната опаковка. Разбира се, това е в случай, че не сте получили предварително консултация във ветеринарна клиника. Таблетките от червеи за кучета са представени много широко, така че във ветеринарна аптека винаги можете да намерите правилния наркотик за вашия четирикраки приятел.

Наименования на таблетки от червеи за кучета

Най-известните таблетки за червеи за кучета: Dirofen, MilbeMax, Kanikvantel плюс, Drontal плюс, Febtal combo, Dehinel Plus, Dosalid, Dironet. Доза на лекарството Dirofen - на базата на 1 маса на килограм тегло кученце. Таблетката се дава в парче месо или наденица. В случай на неуспех, таблетката се поставя насила на езика. Можете също така да разбиете таблетката в прах, да излеете вода и да използвате спринцовка, за да дадете на кучето. Има притежатели на таблетки, попитайте ги в магазина за домашни любимци. Първият път, когато една таблетка червеи за кучета на възраст 3 седмици дава на селекционера от детската стая. Тогава тази отговорност пада върху вас.

MilbeMax се предписва за профилактика и лечение на лезии с кръгли и влакнести червеи. При тегло до 1 кг, половината от таблетките са достатъчни. Те се дават веднъж с храна или насилствено на корена на езика. За кучета с тегло 1-5 кг, се нуждаете от цяла таблетка, повече от 5 кг, но по-малко от 10 кг - 2 таблетки. При тегло над 10 кг MilbeMax се дава за възрастни кучета. За кучета с тегло до 25 kg е достатъчна една таблетка от лекарството за възрастни кучета. При тегло 25-50 кг се дават 2 таблетки. Диета и лаксативи преди приемането не са необходими. В изключителни случаи е възможно да се използват бременни жени под наблюдението на ветеринарен лекар.

Рядко, но има странични ефекти, като депресия, пареза, неравномерна походка.

Envir - жълти таблетки, имащи специфична миризма. Включен в състава на таблетките Feibantel блокира живота на кръгли червеи. Пирантел причинява спастична парализа. Praziquantel увеличава активността на мускулите в слепени хелминти. Унищожава външната обвивка на паразитите. Не приемайте Envir с пиперазин. Не го давайте на животни, които имат болен черен дроб. Предозирането може да доведе до диария и нарушения на кръвната картина. Не давайте лекарството на кученца до 1 месец. Тегло до 2 кг е достатъчно за една четвърт от таблетката, с тегло до 10 кг - 1 таблетка, за кучета с тегло 11-20 кг - 2 таблетки. За най-големите кучета, дозата може да бъде 4 хапчета Envir.

В случай на предозиране кучето отказва да яде храна, има стомашно-чревно разстройство. В този случай трябва да извадите лекарството възможно най-бързо от тялото. Пестицидът е несъвместим с пиперазин.

Препоръчваме да получите съвет от ветеринарен лекар преди да дадете наркотикът на кучето. Някои таблетки не отговарят на определена порода. Някои лекарства увреждат външната обвивка, докато други унищожават паразитните клетки.

Невъзможно е да се ваксинира куче, заразено с червеи, тъй като отслабеният организъм реагира лошо на ваксинацията.

Таблетки от червеи за кученца

Можете да знаете със сигурност дали кученцата имат червеи, на суха и рядка вълна. Ако кученцето има диария, редуващи се с запек, това е най-вероятно червеи. Кученцата дори могат да страдат от гърчове. При кученца, ако има много червеи, те могат да се тъпчат в един заплетен. Следователно, след като дадете на кученцето лекарство, проверете дали паразитите излизат. Ако това не се случи, дайте на вашия домашен любимец слабително. Можете да хранете животното 2-3 часа след като му дадете хапче. Ваксинацията трябва да се извърши след почистване на червеите.

За кученца добро средство е Drontal Junior - суспензия специално за тези бебета. Той трябва да се въведе с дозатор или заедно с храна. Това е сладко, така че обикновено е като кученца. Периодичност на приложение - 2, 4, 8 седмици и 4 и 6 месеца.

Kanikvantel Plus - можете да ги използвате при кученца от големи породи, тежащи повече от един и половина килограма. Достатъчно е да дадете на кученцето една четвърт от хапчето. След две седмици експулсирането на червеите трябва да се повтори.

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Таблетки от червеи за кучета" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.