^

Първите дни на детето в училище: 9 полезни съвета за родителите

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Първите дни на детето в училището са вълнуващи не само за него, но и за родителите. Едно дете в предучилищна възраст и сега ученик преживява голяма промяна в психиката и физическото си състояние, защото дневният му график и детският колектив радикално се променят. Как да се държим с родителите на ученика?

Полезни съвети за родителите на учениците

Съвет # 1

Струва си да изберете училище за вашето дете, а не за себе си. Това е, преди всичко, да се вземе предвид не нейният статут, а практическите умения, които училището може да даде на детето. Тези умения могат да бъдат тези, на които детето има склонност. Например, едно дете обича спорта - изберете училище със спортно пристрастие. Ако му харесват езици, не се концентрирайте върху физиката, дори ако родителите на детето са ядрени физици.

Съвет № 2

За да сте наясно с делата на детето, трябва да пренапиете графика на уроците и повикванията, да запишете номерата за контакт на учителите, да научите подробно условията за обучение. Така че можете да бъдете с детето си "в една коловоз", да разберете условията, в които той учи и как.

Съвет # 3

Обърнете внимание на натоварването на детето и на времето, в което неговите уроци продължават. Така че можете да му помогнете да изчисли натоварването и домашното, както и да узнае дали детето е дошло от училището навреме, забавено или по някакъв начин се е прибрало твърде рано.

Съвет # 4

Определете началното и крайното време за класовете, за да изчислите колко дете ще стане. Колко време може да похарчи за уроци, колко - за закуска и вечеря и колко - за игри на открито. Имайте предвид, че всеки ден детето трябва активно да почива най-малко три часа и да прекара поне един час на открито вечер.

Съвет # 5

Не забравяйте да обменяте телефони с учителката на детето си и да я разкажете за здравето на вашия син или дъщеря, вашите харесвания, вашия темперамент. Съгласете се да поддържате постоянно връзка с нея, така че тя ви призовава във всички случаи, ако нещо не е наред с детето.

Съвет # 6

Обърнете внимание дали е удобно да поставите къщата у дома за детето си. Масата и столът трябва да съответстват на теглото и височината на детето. Масата не трябва да е кръгла, а също така да се грижи за осветлението. Учете детето си по правилния начин да се грижи за работното си място - трябва да бъде внимателно почистено.

Съвет # 7

Конфигурирайте детето, което винаги ще го поддържате. Прекомерен перфекционизъм, от който двамата не се нуждаете. Не е необходимо да се изисква от пренаселеността на бебето, но в същото време го свикна с организацията. Така че бебето няма да има нервно разстройство, което неизбежно се случва при деца с повишен емоционален и физически стрес.

Съвет # 8

Настройте детето и не забравяйте, че адаптацията към училището няма да се осъществи за ден-два. Този процес изисква от три месеца до шест месеца. Ето защо детето ви трябва да бъде задължено в трудни моменти.

Съвет # 9

Ако детето не учи, както бихте искали, не го насилвайте и не го наказвайте, а просто помогнете. Всички деца имат различни способности и бързо мислене, различни склонности. Затова не се разочаровайте, ако детето не е отличен студент. Основното нещо е доброто му здраве и стабилно емоционално състояние. Постепенно всичко се формира.

Първите дни на дете в училище могат да бъдат трудни за бебето и за вас. Но принципите на разбиране, организация и постепенно ще донесат плод.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.