^

Признаци на стрес при дете

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Повечето от нас са склонни да погледнат обратно в детството, както в най-лесния момент от живота ни, особено в сравнение с щама на зряла възраст. Но това не прави стреса на вашето дете по-малко реален. Ние сме склонни да забравяме, че нашите деца могат да получат много стрес, и има много причини за това. Но понякога ние не разбираме това. Но стресът на детето може да бъде разпознат от промените в поведението и благополучието му. Ето някои предупредителни признаци, че бебето ви може да има стрес.

Стресът при дете

trusted-source[1], [2], [3]

Внезапни промени в поведението на детето

Когато едно дете идва от училище или детска градина, може да сте ненатрапчиви за него и да не различавате признаци на стрес. Но това може да се отрази неблагоприятно на други области на живота, което води до промени в поведението. Те могат да бъдат един от най-сигурните признаци, че нещо не е наред в живота на детето ви.

Ако детето ви вече ходи перфектно на гърнето и след това изведнъж започва да уринира в леглото, това може да означава, че той се тревожи за нещо. Кошмари - също знак за стрес, често скрит, който самият бебе може да не знае. Някои деца се връщат към навика да сучат палец, дори ако вече са в щастливата възраст на началното училище.

Торсията на собствената си коса, бране в носа също може да се възприема като допълнителни признаци на стрес. Внезапни промени в настроението, пристъпи на гняв и нарушения на съня също могат да бъдат показатели за стрес.

Физически симптоми на стреса

Понякога децата са само физически погълнати от стреса. Това може да се прояви като болка в корема или главата. Също така, поради стрес, проблемите с концентрация в училището могат да се развият. Детето може да има лош сън и умора.

Други признаци на стреса при децата

Изследователите установиха, че децата, които изпитват злоупотреба с връстници в училище, също изпитват голям стрес. Може да има и друга реакция - децата в училище или в детската градина могат да атакуват други деца. Това също е начин за реагиране на стреса. Хроничните лъжи и предизвикателното поведение могат също да показват стрес.

С това детето иска да подчертае това, което иска, като майка или татко. Детето може да не може да направи нещо в градината или училището, но те не искат да говорят за провалите си, така че те лъжат на родителите си.

Те могат да реагират прекомерно на критики или на собствените си неуспехи. Яркото поведение в класната стая може да бъде показател, че детето е неудобно в училище. Ако това се случи, най-вероятно детето действа като възрастен заради злоба, защото не иска да бъде в училище, което е един от най-често срещаните източници на стрес за него.

Борба с детския стрес

Щом разберете, че детето ви има стрес, трябва да седнете и да говорите с него. Един от най-честите източници на детска стрес е прекалено зает график и прекалено интензивна програма. Разкъсани между училище, спорт, извънкласни дейности и малко свободно време, децата могат да бъдат твърде претоварени. Тяхната психика не стои. Говорете с детето, за да настроите графика си или да намалите няколко дейности, за да намалите стреса на детето.

Липсата на упражнения понякога също може да повиши нивото на стреса на детето. Ще бъдете изненадани да научите как само час или две играят в двора след училище с майка и татко могат да добавят към удоволствието на всеки и да облекчат стреса.

За да може вашето дете да почувства вашата подкрепа, уверете се, че детето ви знае: Вие сте на разположение по всяко време, когато той иска да говори с вас за проблемите си. Нека децата също да знаят, че техните проблеми са много важни за вас и че те са решени. Стресът е нормална част от живота. Ако родителите помагат на детето да се справи, то ще се развие много по-уверено в себе си и по-успешно.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.