^

Как да се намали стреса от първите учебни месеци?

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Началото на новата учебна година може радикално да повлияе на умствената психика на децата, стресът може да намали ефективността на детето в обществото и в ученето. Първите месеци на обучение могат да бъдат изключително трудни както за децата, така и за родителите. Дори децата, които наистина искат да ходят на училище, ще трябва да се приспособят към по-високо ниво на активност и стрес, неизбежно свързани с училищния живот. Степента на адаптация зависи от детето, но родителите могат да помогнат на децата си да управляват собствения си живот, да планират всичко предварително и да реагират положително на уроците и новите ученици. Ето няколко съвета, които да помогнат на вашето дете да улесни първите месеци на училище.

улесни първите месеци на училище

trusted-source[1]

Преди началото на обучението

Добро физическо и психическо здраве на ученика. Уверете се, че детето ви е в добро физическо и психическо здраве. Вземете го пред училището пред лекарите и особено отделете време да се консултирате с психолог, ортопед и зъболекар. Участващият лекар-педиатър ще помогне да се определи дали развитието на детето съответства на възрастта или не. Вашето дете ще се възползва, ако можете да идентифицирате и да започнете да се занимавате със здравословните му проблеми и проблемите с развитието, преди да отидете на училище.

Вижте цялата информация за училището. Прегледайте материалите, които се отнасят до училището. Запишете телефонния номер на учителя на детето си, номера на класа, в който ще бъде ангажиран, какви доставки в училище, графика за разговори, номера на медицинската сестра са необходими.

Направете копия на необходимите документи. Направете копие на картата на детето си и копие от ваксинациите. Тази информация може да се използва за развлекателни дейности през лятото. Например, за летен лагер.

Запишете графиката за обяд на детето в училище. Тази информация трябва да знаете поне седмица преди да започнете обучението си. Подгответе детето си за тези промени, като говорите с него за ползите от ученето в училище. За едно дете много стрес е да промените целия режим на деня.

Ограничете гледането на телевизия. Поканете детето преди лягане да играе тихи игри, пъзели, боя или да чете сутрин и вечер, вместо да гледа телевизия. Това ще ви помогне да улесните ученето на детето си. Ако е възможно, прилагайте тази практика през цялата учебна година. Телевизията разсейва много деца и детето ви ще дойде на училище по-добре подготвено, ако не претовари мозъка си с ненужна информация.

Посетете училището с детето си. Ако детето ви първо посещава училище или посещава ново училище, посетете го с детето си. Детето трябва да покаже кой е учителят си, къде е класна стая, съблекални, столова и т.н., това ще помогне за облекчаване на безпокойството на детето и ще му позволи да ви зададе въпроси за нова среда за него. Говорете с учителите и се уверете, че те винаги се обръщат към вас веднага щом детето започне проблеми от всякакъв вид.

Изберете подходящо облекло и обувки за Вашето дете. Купете само това, от което се нуждаете. Детето расте бързо, затова се уверете, че той има най-малко две чифта здрави обувки. Идеално - ортопедично. Това ще предпази краката на бебето от умора и заболявания, свързани с плоски крака. Разберете предварително дали детето ще има специален формуляр в училище. В много специални училища се практикува.

Подгответе за детето място, където ще си свърши домашното. По-големите деца трябва да могат да учат в собствената си стая и това място трябва да е най-тихото в къщата. Малките деца обикновено се нуждаят от почивка, което дава възможност на детето да бъде защитено и спокойно.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6]

Първите месеци на училището

Освободете свой собствен график. Доколкото е възможно, през първите месеци на училището отлагат бизнес пътувания, срещи след работа, както и допълнителни проекти. Трябва да сте свободни да помогнете на детето да свикне с училище и да преодолее смущението или безпокойството, което много деца изпитват в началото на новата учебна година.

Подгответе вечеря, която детето може да вземе с него. Възрастните деца могат да ви помогнат или да ви подготвят за училищния обяд. Или дайте на детето възможността да купи обяд в училище, ако финансите го позволяват.

Задайте алармата. Децата в училищна възраст трябва да имат собствен алармен часовник, който ще го събуди сутрин. Това ще повиши отзивчивостта и отговорността на детето. Хвалете го за бърз отговор.

Оставете детето си допълнително време за училищни такси. Уверете се, че детето ви има достатъчно време, за да стане, да закуси и да стигне до училище. За много малки деца, които са изпратени в училище с автобус, трябва да поставите бележка в джоба на якето с подходяща информация, включително името на учителя и номера на училището, както и вашата информация за връзка.

Защитете детето си след напускане на училище. Говорете с детето какво да правите, ако се прибере у дома след училище и не можете да го срещнете. Бъдете много конкретни, особено с малки деца. Дайте на детето номер, на която можете да се свържете, и алтернативни номера, като баба и дядо, уплашени сестри и братя.

Вижте учебници на детето ви. Говорете с него за това как детето ви ще се научи за една година. Споделете го с увереността си в способностите му. Интересувате се от преподаване на детето си през цялата учебна година. Обучението на определени умения изисква време и често повтаряне. Насърчете детето да бъде търпелив, внимателен и да реагира положително на всички училищни обстоятелства.

Изпратете бележки до учителя на детето си и му се обадете от време на време. Нека учителите да знаят, че сте заинтересовани да получавате редовна обратна връзка и информация, като това, което прави Вашето дете в училище. Кажете на учителя за вашето искрено желание да сътрудничите с него.

Как да се намали нивото на стреса през първите месеци на училище?

Как да се намали нивото на стреса през първите месеци на училище?

Нека децата ви да знаят, че ви е грижа за тях. Ако детето ви се тревожи за училище, помогнете му да се справи с ситуацията. Разговор с детето всеки ден, разберете най-малките му проблеми. Да работим заедно с тях. Децата поглъщат безпокойството на родителите си, така че вашият оптимизъм и увереност са добри имитационни модели за вашето дете. Позволете на детето ви да знае, че това е естествено, малко нервно в първото училище.

Не прекалявайте. Ако през първите няколко дни децата се държат леко неограничено, агресивно, раздразнено, не се опитвайте да реагирате. Малките деца могат да изпитват тревожност или срамежливост, трябва да им помогнете да се адаптират към новия ход на живота. Убедете се, че ги обичате, помислете за тях през деня и това ще помогне на децата да създадат чувство за сигурност.

Убедете детето си да се справи с положението в училище. Говорете с детето за няколко варианта за управление на трудна ситуация в училище, обяснете как ще направите, разкажете няколко истории от собственото си училище. Но ако проблемът не бъде решен, детето трябва да го сподели с учителя и с вас. Поддържайте връзка с училището.

Организирайте среща на децата пред училището. Опитайте се да организирате среща на няколко познати съученици от Вашето дете преди училище. И тогава първите месеци на училище няма да бъдат толкова трудни за детето.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.