^

Масаж на гърдата при кърмене

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Масажът за кърмене за кърмене е ефективно и достъпно средство, което всяка жена може да използва дори и у дома. Много често, по време на кърмене проблеми, които се характеризират с стагнация на мляко, което носи дискомфорт не само на детето, защото той не яде, но майка ми също страда заради болезнен дискомфорт. Ето защо, трябва да използвате всички средства за облекчаване на тази ситуация, а масажът е много ефективен.

trusted-source[1]

Показания и противопоказания за лактация при гърди

Растежът на детето през първите шест месеца от живота му се случва само за сметка на майчиното мляко, което напълно гарантира неговото развитие и нормална жизненоважна дейност. Ако има някакви проблеми с майката, детето не се промъква и губи тегло, поради което лактостазата трябва да се лекува. За успешно хранене трябва да знаете няколко правила за успешно кърмене.

На първо място, храненето на новородено дете, т.е. През първите 28 дни от живота му, трябва да се извършва по негова воля, без пренощуване. Интервалът между храненията не трябва да бъде повече от три часа. Този интервал оказва влияние не само върху детето, но и върху секрецията на млякото. През нощта, под действието на хормоните на хипофизата се образуват в майчиното мляко, и под влиянието на нощните хранения усилва продукцията хормон окситоцин, който на свой ред влияе на мускулна влакно възниква и се движи нормално млечни кърмене в млечните ходове. Този процес е нормален, но има случаи, когато няма достатъчно мляко и бебето се храни с формулата. В същото време нормалният процес на формиране и разпределение на млякото не се случва и това допринася за разрушаването на лактогенезата. След това има различни патологични състояния под формата на лактоза или в случай на инфекция, има възпаление на млечната жлеза - мастит.

Все още е необходимо да знаете за точната тоалетна на гърдата. След всяко хранене не измивайте млечната жлеза или изтрийте с кърпа. Достатъчно е само дневен душ, който ви позволява да почистите всичко без допълнителни усилия. Веднага след хранене, трябва да изтриете зърното с капка мляко и това е достатъчно. Такива елементарни правила правят възможно да се избегне образуването на пукнатини на зърната, през които микроорганизмите с началото на възпалителния процес могат да проникнат.

Ето защо е необходимо ясно да знаете за показанията, които могат да бъдат свързани с кърменето.

Масажът на гърдата за подобряване на лактацията е отличен домашен начин за кърмене на кърмачка. Помага за отпускане на мускулите на гърдата, повишава секрецията на млякото и увеличава свиването на мускулните влакна на млечния канал, което на свой ред спомага за по-добро освобождаване на млякото. Поради това основната индикация за масаж на гърдата за подобряване на кърменето е лактостазата или стазирането на млякото. Това се случва, когато има нарушение на правилата за хранене, с неправилно хранене или с остатъчното мляко в гърдата след хранене, което може да стагна. В същото време има чувство за тежест и напрежение в гърдите, болка по време на хранене, бебето се храни не се дължи на нарушаване на мляко влизане млечните канали. Ако процесът е ограничен само до местни прояви, тогава масажът на гърдата в този случай е основното лечение, което може да се направи вкъщи. Тя възобновява нормалния изтичане на мляко и може да помогне в началните етапи на процеса без използването на мехлеми.

Противопоказанията за извършване на масаж на гърдата за лактация са очевидни признаци на възпалителен процес в гръдния кош - мастит или абсцес на гърдата. В този масаж може да се влоши ситуацията само чрез разпространение на гноен фокус. Не е трудно да се отделят мастит и лактостаза. Когато се появят мастити, локалните промени в гърдите се появяват под формата на зачервяване на кожата, усещане за парене, загрята или гореща на допир кожа, силен синдром на силна болка. При инфекциозно възпаление на гърдата има общи прояви под формата на синдром на интоксикация с повишаване на температурата. В този случай не можете да масажирате. Необходимо е също така да се изключи кърменето на бебето. Също така, не може да се прави масаж на гърдата с други инфекциозни процеси или злокачествени процеси.

Техника на гърдата за лактация

Как да направите масаж на гърдата за лактация? На първо място, трябва да знаете няколко правила. Подготовката трябва да включва няколко елемента: масажът трябва да се извършва след хранене, когато бебето изсмуква мляко колкото е възможно повече, тогава масажът ще мине по-лесно. По-добре е да масажирате няколко пъти на ден - сутрин, следобед и вечер след хранене на бебето. Необходимо е първо да извършите хигиенни процедури под формата на триене на гърдите с топла вода. След това е необходимо да изразите няколко капки мляко и да ги навлажнете с кожата на зърното и самата гърда. Сега можете да продължите директно към масажа. Как да направите масаж на гърдата за лактация?

Основните техники на масаж на гърдите се търкат с нежни масажиращи движения. В този случай движенията трябва да са в радиална посока от периферията на млечната жлеза до зърното по протежение на курсовете за млечни продукти. Този принцип позволява да се подобри изтичането на мляко през млечните канали и след това да допринесе за по-добрата му изолация. Необходимо е да преминете през такива масажиращи движения няколко пъти през жлезата и след това да разтворите остатъците от мляко.

Този масаж трябва да се извърши в продължение на няколко дни - около пет - след това лактозата ще премине и млякото обикновено ще се върне. Също така е добре да приложите бутилка за топла вода след масажа, но не и горещо. Тогава топлината все още отпуска мускулите на млечните движения и това подобрява ефекта от масажа. 

Използването на козметични масла не се препоръчва, тъй като те могат да имат остра миризма, която се абсорбира в кожата и може да не харесва бебето при хранене.

Последствията от неправилния масаж са неговата неефективност, която може да изисква допълнително лечение. Ако е рядко или неправилно да се направи масаж, тогава е ясно, че това няма да доведе до никакъв ефект.

Усложненията, които могат да възникнат при нарушаване на техниката на масаж и когато се използват продължително време, са неефективни, е инфекция с развитието на възпалителния процес. Ако прекарвате много време за масаж и друга физическа терапия, и то е неефективна и увеличава подуване на гърдите или симптоми на локално възпаление и синдром на интоксикация, е необходимо да се спре масажа и всички други методи на лечение и отидете на лекар. В крайна сметка в този случай могат да се развият усложнения под формата на мастит или образуване на абсцес на гърдата. Това са много опасни усложнения, които трябва да бъдат диагностицирани и лекувани възможно най-рано. Що се отнася до други усложнения, дължащи се на продължителна лактостаза, може да се образува галактоцеле. Това е киста, образувана от разширен млечен канал, вътре в който е обвит епитела и се съдържа мляко. Такива кисти значително нарушават процеса на по-нататъшно хранене и могат да бъдат потиснати. Всичко това може да допринесе за загуба на лактация и детето е лишено от най-важния хранителен продукт, който съдържа много полезни вещества.

Масажът за кърмене за кърмене може да се извърши у дома и заедно с неговата простота се изразява ефективността на това лекарство. С правилната техника на масаж и непрекъснато хранене и изразяване на мляко можете да разрешите проблема със стагнацията на мляко в кърмачка. Не пренебрегвайте такива налични методи като масаж, тъй като въпреки опростеността на този метод е ефективен.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.