^

Бременност: какво трябва човек да промени в стила на живота?

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

В допълнение към храненето и спорта, има много други неща, които засягат здравето на бременната жена. Пушенето или вторичния дим, употребата на алкохол, наркотици, включително "не забранено", по-специално на лечебни растения, могат да засегнат здравето на бременната жена и детето й. Изключвайки ги, човекът ще защити жена си и детето.

trusted-source[1], [2], [3]

Пушене

Една жена, която пуши по време на бременност, може сериозно да навреди на зачеването на детето си. Изследванията показват, че рискът от вътрематочна и детска смъртност се увеличава с повече от 50%, ако бременната пуши повече от 1 опаковка цигари на ден.

Тютюневият дим съдържа много вредни вещества. Инхалираният цигарен дим достига до плацентата и може да намали доставката на кислород до плода с повече от половината. Токсините, съдържащи се в цигарения дим, стесняват кръвоносните съдове, които могат да увредят плацентата и да намалят скоростта на растежа на бебето. Този проблем е толкова сериозен, че предупреждението за бременни жени е на всяка цигарена опаковка.

Веществата, които жената вдишва, когато пуши, също намаляват способността на организма да абсорбира определени витамини и увеличава риска от усложнения по време на бременност. Пушенето може да доведе до някои патологии при раждането, включително патологии на сърцето и нервните тръби, по-специално спина бифида (spina bifida - spina bifida).

Сериозни патологии на бременността най-често се срещат при жени, които пушат. Рискът от развитие на разрушаване на плацентата или плацента преви нараства. Съществува и риск от преждевременно раждане, преждевременно руптура на мембраните и смърт на фетуса или детето малко след раждането.

Ако една жена пуши, човек трябва да бъде убеден да се откаже от пушенето сега. Тя трябва да бъде подкрепена в опити, но не и принудена да го прави със сила. Един мъж може да й предложи курс на лечение за зависимост от никотин или група за подкрепа. Вижте другите опции в полето по-долу. Човек трябва да помогне на съпругата си да разбере, че пушенето може да навреди на детето.

ЕФЕКТИ НА ПАСИВНОТО ОГНЕ Дори ако дадена жена не пуши, пасивното пушене може да причини проблеми. Вдишването на дима от цигарата на някого увеличава риска от получаване на бебе с ниско тегло, което не е много добро за него.

Ако човек или някой, близък до него, пуши, са необходими значителни промени. Пушенето извън дома може да бъде неадекватно решение на този проблем. В цигарения дим се съдържат микроскопични частици, които са канцерогенни (причиняват рак). Тези частици могат да се утаят на косата, кожата и дрехите на пушачите и те летят на нея всеки път, когато се движат. Те плуват във въздуха и могат да бъдат вдишани от всеки, който е наблизо. Дори ако човек се разпадне да пуши или пуши някъде другаде, тези частици могат да бъдат внесени в къщата.

Заради здравето на дете, жена и за здравето на човека, той трябва да се опита да се откаже от пушенето сега. Не можете да позволите на някого да пуши и след това да дойдете в дома на двойката. Ако човек не може да се откаже от пушенето, трябва да предприеме необичайни мерки, за да защити съпругата си, а по-късно - и новороденото от отрицателните последици от цигарения дим. Мерките включват душ, измиване на главата и смяна на дрехи всеки път, когато човек пуши цигара, за да защити съпругата си и да развие детето от вредните последици от вторичния дим.

Използване на лечебни растения по време на бременност

В наши дни има повече от 400 лечебни растения - много от тях са превантивни средства за различни заболявания. Те се продават в таблетки, капсули, тинктури, чайове и екстракти в магазини за здравословни храни, аптеки и други магазини.

Много хора вярват, че тъй като тези вещества са "естествени", те са безопасни по всяко време. Всъщност това не е съвсем вярно. Някои лечебни растения са безопасни, други не. Преди съпругът ви да вземе някое от тях, трябва да се консултира с лекар. Въпреки факта, че и двамата може да повярвате, че билките помагат да се справят със сутрешната болест, да предотвратят преждевременно раждане или други проблеми, свързани с бременността, всъщност те сами по себе си могат да причинят проблеми.

Ефектът върху бременността на повечето лечебни растения не е напълно изследван и безопасността на приема им по време на бременност не е доказана. Някои от тях могат да бъдат много опасни за бременна жена или за растящото й бебе, затова се уверете, че растението е безопасно преди съпругът ви да започне да го приема.

Как човек може да помогне на жена си да се откаже от тютюнопушенето

Не е лесно за някого да спре да пуши. Бременната жена е още по-трудна, защото преживява много от живота си и пушенето може да бъде за нея, като се отпусне. Но майка, която пуши, уврежда детето, което я зачева. По-долу има няколко съвета как човек може да помогне на жена си да се откаже от пушенето.

Вземете нещо с пръстите си като топка и вземете нещо с устата си, например дъвка или нискокалорична храна.

Помолете съпруга си да не купува цигари и да ги "стреля" от някого (ако една жена трябва да "застреля" всяка цигара, тя може да я спре).

Можете да слагате пари, спестени от цигари в прасенце и да ги използвате, за да обядвате заедно или да купите нещо за дете.

Човек може да даде на жена си бебешко плетиво или да направи копие от снимката на дете, получено с ултразвук, и да я помоли да го носи заедно с нея като напомняне защо не трябва да пуши.

Човек трябва да убеди жена си да се обади на него или на някого близо до нея, когато мисли, че се нуждае от дим.

Билкови чайове

Билковите чайове се считат за по-безопасни от други билкови лекарства, тъй като активните им съставки се намират в по-ниски концентрации. Много билкови чайове се продават в хранителни магазини; други са трудни за намиране и трябва да бъдат закупени в магазини за здравословни храни.

Някои билкови чайове могат да помогнат за премахването на различните неудобства, свързани с бременността. Това прави билковите чайове добра алтернатива на кафе или обикновен чай. Билковите чайове, които са споменати по-долу, са безопасни за консумация по време на бременност:

  • лайка - помага за храносмилането
  • глухарче - срещу подуване и омекотява болката в стомаха
  • Коренът на джинджифил - срещу гадене и запушен нос
  • листа от коприва - богата на калций, желязо и други витамини и минерали
  • Мента - предотвратява образуването на газове и успокоява стомашните болки
  • червена малина - добра срещу гадене

Пиете алкохол по време на бременност

Когато бременната консумира алкохол, детето също го употребява, толкова повече пие жена, толкова повече детето пие. Дори количеството вредни за детето алкохол е вредно, което само причинява лека интоксикация при възрастен. Плодът не може да обработва алкохол толкова бързо, колкото възрастен, защото алкохолът продължава по-дълго в кръвта. Пиенето на алкохол по време на бременност носи значителен риск за плода. Умереното използване на алкохол може да доведе до спонтанен аборт или раждане на недоносено бебе и спина бифида.

Най-добрият съвет, който можем да дадем на бременните жени, е да не пият алкохол под каквато и да е форма. Звучи стриктно, но това е единственият начин жената да е сигурна, че защитава растящото си дете от последиците от алкохола. Използването на такова малко количество, като 2 чаши на ден, може да причини различни патологии: излагане на плода на алкохол и алкохолен фетален синдром. И двете води до ненормално развитие на плода.

Приемането на наркотици заедно с алкохола увеличава риска от увреждане на плода. Най-опасното е използването на аналгетици, антидепресанти и антиконвулсанти. Други лекарства, за които смятате, че не съдържат алкохол, могат да ги съдържат. Много "фолк" средства за кашлица и студ и някои гаргара за уста съдържат алкохол - до 25%!

Човек трябва да убеди жена си да не консумира алкохол, съдържащ наркотици по време на бременност. Ако е необходимо, човек може да ги откаже. И заедно с диетата и спорта, постигането на тази цел ще бъде от полза за брачните отношения и за всеки от съпрузите. Трябва да помните, че това е в името на здравето на детето.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8]

Употреба на наркотици

Лекарствата могат значително да повлияят на бременността. Една жена, която активно употребява наркотични вещества по време на бременност, изпитва голям брой проблеми. Те включват, между другото, хранителни дефицити, анемия, прееклампсия и аномалии на растежа на плода.

Ако една жена използва някакви лекарства, дори и рядко, човек трябва да я убеди да спре сега. Животът на детето му е под заплаха. Веществата, които са опасни за едно растящо дете, са описани по-долу.

Използването на марихуана по време на бременност може да доведе до проблеми за детето, включително липса на внимание, проблеми с паметта и вземане на решения.

Стимулаторите на централната нервна система, като амфетамин, повишават риска от сърдечносъдови патологии, признаци на зависимост от тях, липса на хранене, припадъци и други проблеми.

Спонтанни средства, например бензодиазепин (валиум и либрий), повишават вероятността от вродени патологии.

Лекарствата, по-специално морфин, демерол, хероин и кодеин, могат да доведат до прееклампсия, преждевременно раждане, патология на растежа на плода и зависимост от наркотични вещества при родено дете. Вероятността Синдромът на смъртността при деца (SDS) при децата, чиито майки са употребявали наркотици по време на бременност, е била 10 пъти по-висока от тази на майките, които не са ги използвали.

Смята се, че средствата, които променят съзнание например LSD, мескалин, канабис, пейот, atakzhsfeninklidin ( "ангел прах") води до ненормално развитие на ембриона.

Използването на кокаин уврежда бременността, защото човекът, който я консумира, може да яде и пие твърде малко, което има сериозни последици за плода. Употребата на кокаин може да бъде свързана с аборт, преждевременно раждане, кървене, увреждане на плацентата и вродени патологии. Кокаинът може да навреди на детето, дори ако е било взето на толкова рано, отколкото на 3 дни след зачеването!

trusted-source[9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.