^

Анализ на TSH при бременност при 1, 2 и 3 триместър: интерпретация на показатели

, Медицински редактор
Последно прегледани: 27.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

TTG по време на бременност може да не е толкова важно, колкото при нормални условия. Управлението на функцията на щитовидната жлеза е много важно за здрави жени и жени с вече съществуваща дисфункция на щитовидната жлеза. В края на краищата, развитието на детето зависи от функцията на много от органите на жената, включително функцията на щитовидната жлеза.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Показания за процедурата анализ на TTG при бременност

Показания за проверка на нивата на TSH - е появата на симптоми, които са характерни за хипотиреоидизъм - сънен, неадекватна увеличаване на теглото, появата на гъста оток, нарушения на фофизьм на кожата. Ако има такива симптоми, то е клинична форма на хипотиреоидизъм при бременни жени, което означава, че изследването в такива случаи е задължително. Но какво да направите, ако курсът на хипотиреоидизма е субклиничен. В такива случаи, ако една жена иска да ражда здраво дете, методите за планиране на здравословна бременност трябва да дойдат на първо място. Прегледите преди бременността на майката в такива случаи трябва да включват и скрининг на функцията на щитовидната жлеза.

TTG при планирането на бременност може да стане тест за скрининг, който ще определи дали има нарушения при жените. Norm TTG при планиране на бременност трябва да бъде в рамките на 0.4-4.0 mIU / l. Ако една жена има проблеми с щитовидната жлеза или приема лечение за патология на щитовидната жлеза, нивото на TSH при планиране на бременността не трябва да надвишава 2,5 mIU / l. Това ниво ще позволи да имплантира ембриона и да се развие нормално.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Подготовка

Подготовката за този анализ няма конкретни инструкции. В деня преди изследването не се препоръчва да се пие алкохол, никотин и лекарства. Ако една жена използва тироксин или други лекарства за лечение на функцията на щитовидната жлеза, тогава за един ден трябва да спрете да ги приемате.

Как да приемате TTG по време на бременност? Това се прави в лабораторията сутрин на празен стомах. Вземането на венозна кръв се извършва с последващо изследване в продължение на няколко дни.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Към кого да се свържете?

Техника анализ на TTG при бременност

Определянето на серумните или плазмените нива на стимулиращия хормон на щитовидната жлеза (TSH) се определя като чувствителен метод при диагностицирането на първичен и вторичен хипотиреоидизъм. TTG се екскретира от предната част на хипофизната жлеза и стимулира производството и освобождаването на тироксин и трийодтиронин на щитовидната жлеза. Въпреки че концентрацията на TSH в кръвта е изключително ниска, тя е достатъчна да служи на нормалната функция на щитовидната жлеза. Освобождаването на TSH се регулира от TTG-освобождаващ хормон (TRT), произведен от хипоталамуса. Нивата на TTG и TRH са обратно свързани с нивото на хормоните на щитовидната жлеза. Когато има високо ниво на тиреоидни хормони в кръвта, по-малко количество от TGH се освобождава от хипоталамуса, така че по-малко TSH се освобождава от хипофизната жлеза. Обратният ефект ще настъпи, когато има намаляване на хормоните на щитовидната жлеза в кръвта. Този процес е известен като механизъм на отрицателна обратна връзка и е отговорен за поддържането на подходящите нива на тези хормони в кръвта.

Нормална работа

Нормата на TTG по време на бременност в триместър има разлики, което се свързва с различни нива на синтез на ТЗ и Т4 по време на бременност. Различните показатели могат да се различават в различните лаборатории, но има средни препоръчителни нива на нивата на TSH в различно време:

  1. TTG при бременност през първия триместър трябва да бъде в диапазона от 0.1 - 2.5 mIU / l;
  2. TTG при бременност през второто тримесечие трябва да бъде в рамките на 0,2 - 3,0 mIU / l;
  3. TTG при бременност в 3-триместър трябва да бъде в граници от 0,2 - 3,5 mIU / l.

Ако има отклонения от всякакви стойности, тогава се извършва цялостна оценка на функцията на щитовидната жлеза. За да направите това, проверете нивата на TSH, Т3 и Т4 по време на бременност, които могат да говорят за определена функция на щитовидната жлеза.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30]

Устройството за анализ

Устройството за извършване на анализ на нивото на TSH използва моноклонално антитяло. За определяне количеството на тироид-стимулиращия хормон (TSH) в човешкия серум се използва набор от ELISA. Този комплект за TTG се основава на принципа на имуноанализ на ензим в твърда фаза. Той използва уникално моноклонално антитяло, насочено срещу различна антигенна детерминанта върху интактна молекула на TSH. Използва се мишо моноклонално анти-TTG антитяло за имобилизиране на твърдата фаза (ямки на микротитърна плака). Козе анти-TTG антитяло е в разтвор на ензимния конюгат. Тестваната проба реагира едновременно с тези две антитела, в резултат на което молекулите на TSH са в "сандвич" между твърдата фаза и свързаните с ензим антитела. След 60 минути инкубация при стайна температура ямките се промиват с вода, за да се отстранят несвързаните белязани антитела. Добавя се разтвор на ТМВ и се инкубира в продължение на 20 минути, което води до развитие на син цвят. Развитието на цвета се спира чрез прибавяне на стоп разтвор, за да се образува жълт цвят и се извършва измерване на спектрофотометър при дължина на вълната 450 nm. Концентрацията на TTG е пряко пропорционална на интензитета на цвета на пробата. Минималната откриваема концентрация на TSH от този комплект е 0,2 μIU / ml.

Повишаване и понижаване на стойностите

Повишеното TSH по време на бременност е един от лабораторните признаци на хипотиреоидизъм при жените и следователно недостатъчността на хормона и детето. Повишената TSH с нормални концентрации на Т4 и Т3 се определя като субклиничен хипотиреоидизъм. Разпространението на субклиничния хипотиреоидизъм по време на бременност се оценява от 2% до 5%. Това е почти винаги безсимптомно. Жените със субклиничен хипотиреоидизъм по-често от жените с еутироидизъм имат положителна активност на антитела към ТРО. Субклиничният хипотиреоидизъм е свързан с неблагоприятни изходи за майката и потомството, повечето препоръчват замяната на тироксин при жени със субклиничен хипотиреоидизъм. Независимо от това, въпреки че лечението с тироксин подобрява акушерството, не е доказано, че той променя дългосрочното неврологично развитие при потомството. Последиците за високоскоростно дете TSH не се ограничават до ниско тегло при раждане. Дете може да се роди със симптоми на вроден хипотиреоидизъм. Тази патология се характеризира с неадекватно развитие на вътрешните органи и главно на връзките в мозъка. При недиагностициран вроден хипотиреоидизъм детето развива дълбок когнитивен неврологичен дефицит.

Високата TSH и замразената бременност могат да имат директна връзка. Тъй като хормоните на щитовидната жлеза поддържат бременност, стимулирайки функцията на жълтото тяло, тяхната неадекватност може да доведе до смърт на бременността.

След това да намалите TTG по време на бременност, ако увеличението му е опасно. На първо място, трябва да разберете, че не можем да влияем върху синтеза на TTG директно чрез лекарствата. Ако тялото е повишило TSH, това показва само, че нивото на Т3 и Т4 е под нормалното. Следователно е необходимо да се увеличи концентрацията на тези хормони, а TSH, съответно, ще се увеличи. Ако фона на високо TSH е нисък Т3 и Т4, тогава лечението изисква хормон тироксин. Въвеждането на левотироксин е лечение за избор на майчин хипотиреоидизъм. Бременните жени трябва високи дози поради бързото нарастване на нивата на TSH се увеличи в резултат на физиологична естроген, увеличаване на плацентата транспорт и метаболизма на майката Т4 и повишено разпространение на хормони на щитовидната жлеза. По време на бременност, пълната промяна на дозата тироксин е около 2-2,4 μg / kg / ден. В тежка хипотиреоидизъм по време на първите няколко дни, дозата на тироксин на два пъти е крайна цел на подмяната на дневната доза може да бъде назначен за бързо нормализиране Extrathyroidal тироксин басейн за намаляване на крайната доза замяна. Жените, които вече са на тироксин преди бременността, като правило, е необходимо да се увеличи дневната си доза, средно, 30-50% по-висока от дозата преди зачеването. Дозата тироксин също зависи от етиологията на хипотиреоидизма. Жените трябва да бъдат наблюдавани на всеки 4-6 седмици за стойностите на Т4 и TSH преди раждането.

Дефицитът на хранителния йод в майката води до нарушение на синтеза на тиреоидния хормон в майката и плода. Ниските стойности на тироидни хормони стимулират увеличено производство на HBG в хипофизната жлеза и повишени TSH стимулира растежа на щитовидната жлеза, което води до майката и фетуса zobam. Следователно, причината за повишената TSH може да бъде не толкова ниско ниво на Т3 и Т4, но преди всичко може да е дефицит на йод. В области с тежък йоден дефицит тиреоидните възли може да присъстват при 30% от бременните жени. Сериозният йоден дефицит при бременни жени е свързан с увеличаване на честотата на загуба на бременност, мъртво раждане и повишена перинатална и детска смъртност.

Нормалните нива на тиреоидни хормони са необходими за невронална миграция, миелинизация и други структурни промени в мозъка на плода. Тъй като са необходими хормони на щитовидната жлеза по време на бременността, недостиг на йод, влияе върху производството на майката и плода, тиреоидни хормони и недостатъчен прием на йод може да доведе до катастрофални последици. По-специално, йодният дефицит в майката и плода по време на бременност влияе негативно върху когнитивната функция на потомството. Децата, чиито майки са били с тежък дефицит на йод по време на бременност, могат да проявяват кретинизъм, характеризиращ се с дълбоки умствени увреждания, глухота и двигателни увреждания. Йодният дефицит е основната причина за предотвратяване на интелектуални недостатъци в целия свят.

В такива случаи, използването на левотироксин да се подобри нивото на Т3 и Т4 и TSH да се намали неуместно, трябва първо skoregirovat ниво на недостиг на йод. Йодомарин с повишена TSH по време на бременност е в този случай предпочитаното лекарство за лечение на йоден дефицит. Всички бременни и кърмещи жени с този проблем трябва да приемат йодомарин, съдържащ 150-200 микрограма йод на ден.

Хипертироидизмът е по-рядко срещан от хипотиреоидизма, с приблизителна честота по време на бременност от 0,2%. Ниски TSH по време на бременност и повишени нива на Т4 са лабораторен признак на хипертиреоидизъм при жените. Понякога има нисък TSH с нормален Т4 по време на бременност, което е типично за субклиничния хипертироидизъм. Клиничните симптоми на хипертиреоидизъм включват тахикардия, нервност, тремор, изпотяване, топлина непоносимост, проксимална мускулна слабост, чести движения на червата, намалява упражнение толерантност, и хипертония.

Причините за такива промени са образуването на автоимунен процес. С тази патология се формират антитела (АТ) към TSH рецепторите, които се увеличават по време на бременност, точно в случай на хипертиреоидизъм. Тези антитела стимулират производството на TSH по фалшив начин, което от своя страна стимулира производството на тиреоидни хормони. Тези хормони се увеличават в кръвта и водят до активиране на всички функции на щитовидната жлеза и други органи и системи на бременната жена.

Основният проблем при жените с хипертиреоидизъм е потенциалният ефект върху плода. Антителата към тироидния рецептор трябва да се измерват до края на втория триместър при жени с активно заболяване.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35], [36]

Промени в функцията на щитовидната жлеза по време на бременност

Бременността е период, който в най-добрия случай създава голям физиологичен стрес както за майката, така и за плода. Въпреки това, ако бременността се усложнява от ендокринни нарушения, като хипотиреоидизъм, потенциалът за нежелани резултати в майката и плода може да бъде огромен. Хипотиреоидизмът е широко разпространен сред бременните жени, а степента на откриване, особено в развиваща се страна, не изостава от мащаба на проблема. Тъй като хипотиреоидизмът се лекува лесно, навременното откриване и лечение на разстройството може да намали тежестта върху неблагоприятните резултати от плодовете и майките, които са много чести.

Щитовидната жлеза дисфункция по време на бременност е общ с честота от 2% -4%. Дисфункция на щитовидната жлеза при майката е свързано с повишен риск от различни неблагоприятни майчина и детска резултати, включително и спонтанен аборт, вътрематочно забавяне на растежа хипертонични заболявания, преждевременно раждане и намаляване на коефициента на интелигентност на детето. По време на бременността настъпват сериозни промени във физиологията на щитовидната жлеза, за да се гарантира достатъчно ниво на хормони на щитовидната жлеза, както за майката, така и за плода. Това е особено важно по време на ранния период на бременност, тъй фетален щитовидната жлеза започва да произвежда значителни количества  на TSH  само около 20 седмици от бременността, докато плода е силно зависима от майката хормоналните нива. Това инхибиране на синтеза на хормони на щитовидната жлеза в плода и повишена концентрация на свързващ протеин хормони (тироксин свързващ глобулин) и деградацията на Т4 плацентата yodotironinovoy deyodazoy 3 изисква увеличаване на майката производство хормони на щитовидната жлеза. Това изисква майка здравословна функция на щитовидната жлеза и достатъчни на брой, диетични йод. В резултат на това концентрацията на свободния тироксин в серума (FT4) се увеличава, а концентрации на TSH до около осмата седмица през първата половина на бременността, което води до различни интервали за контрол на TSH и  Т4  в сравнение с не-бременна състояние.

Предвид тези промени, свързани с бременността, във физиологията на щитовидната жлеза и усложнения, свързани с нарушена функция на щитовидната жлеза, е важно да се определят контролните интервали за нормална функция на щитовидната жлеза по време на бременност. Това е от решаващо значение за идентифициране на жените, които се нуждаят от лечение или корекция на функцията на щитовидната жлеза.

Недиагностицираната дисфункция на щитовидната жлеза може да бъде проблем. Въпреки, че много внимание е фокусирано върху неблагоприятните резултати на плода, свързано с хипотиреоидизма, вниманието е постепенно насочено към неблагоприятните резултати от майчинството на това заболяване. Бързата диагноза и лечението на хипотиреоидизъм по време на бременност е много важно. Неклиничният хипотиреоидизъм също трябва да бъде идентифициран и лекуван, за да се предотвратят нежелани ефекти, особено при майките. Тъй като жените с хипотиреоидизъм по време на бременност, особено автоимунно разнообразие, може да имат огнище след раждане или да продължат да изискват подмяна на тироксин след раждането, адекватният мониторинг е задължителен. И дори ако жената преди бременността е била абсолютно здрава и никога не е имала нарушения на щитовидната жлеза, такива проблеми могат да се появят дори при нормална бременност.

Физиологията на щитовидната жлеза се променя значително по време на нормална бременност. Тези промени се появяват през цялата бременност, подпомагат подготовката на майчината щитовидна жлеза, за да се справят с метаболитните нужди на бременността, са обратими след раждането.

Най-забележимата промяна е повишаването на тироксиновия свързващ глобулин (TSH). Тя започва в началото на първия триместър, платото през средното време и продължава до раждането. Това се дължи на стимулиране на синтеза TSG повишени нива на естроген в майки и, по-важното е, поради намален чернодробен клирънс на TBG естрогенно за сиалиране. Това увеличава концентрацията на TSH води до разширяване на басейна и води до повишени нива на общия  Т3  и Т4 поради повишена синтеза на хормони на щитовидната жлеза при майката. Синтез на хормони на щитовидната жлеза при майката също се увеличава поради бързия клирънс йодид бъбречна чрез увеличаване на скоростта на гломерулна филтрация на тъкан.

Повишена метаболизъм на Т4 във втория и третия триместър, поради плацентен растежен дейодиназа тип II и тип III, който се превръща до Т4 Т3 и Т4 в обратна посока Т3 и Т2 съответно действа като допълнителен импулс за синтез Т4. Йодиди плазмените нива са намалени поради увеличен метаболизъм на тироксин и увеличаване клирънс йодид бъбречна. Всички тези промени водят до увеличение в размер на щитовидната жлеза при 15% от бременните жени, което се връща към нормалното раждане.

HCG  серумът има своя тиротропна активност, която се увеличава след оплождането и пикове за 10-12 седмици. Вследствие на това през първото тримесечие на свободните нива на Т3 и Т4 са леко се е увеличил, както и нивата на TSH са намалени през първото тримесечие с корекцията във втория и третия триместър на бременността, когато нивата на ЧХГ са намалени.

Как TSH засяга бременността? Като се има предвид, че нивото му е леко намалено от принципа на обратна връзка през първия триместър, ефектът му също е леко намален. Но синтезата на този хормон продължава и засяга не само женското тяло, но и щитовидната жлеза на дете, което се развива активно.

Феталната щитовидна жлеза се развива до 7 седмици от бременността. Феталната жлеза има способността да улавя йод на 12-та седмица и може да синтезира тироксин на 14-та седмица от бременността. Въпреки това, значителна секреция на хормони не се наблюдава до 18-20 седмици от бременността. След това, ембрионалните TSH, Т4 и TSH постепенно се увеличават до възрастното население на 36-тата гестационна седмица. Предаването на TSH през плацентата е незначително, но транспортът на Т3 и Т4 може да бъде значителен.

По този начин може да се заключи, че майчината щитовидна жлеза функционира като плод преди определен период на бременност. Поради това самата майка може да има различна недостатъчност на щитовидната жлеза, особено ако преди това е имала  хипотиреоидизъм  или  хипертиреоидизъм. Мониторинг на функцията на щитовидната жлеза по време на бременност е много важно, защото дори клинично незабележимо майка хипотиреоидизъм може да причини на детето сериозни когнитивни увреждания и увреждания на развитието агенции.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42]

Контрол на функцията на щитовидната жлеза през бре

Непокритият майчин хипотиреоидизъм може да доведе до преждевременно раждане, ниско тегло при раждане и  дихателен стрес при новородени. През годините са натрупани достатъчно данни за ролята на тироксина в нормалното развитие на мозъка на плода. Наличието на определени ядрени рецептори и тироиден хормон намерени в мозъка на плода при 8 седмици от бременността, свободен Т4 намерени в целомния и околоплодна течност и демонстрирането на трансфера на майчини тироидни хормони през плацентата, подчертават ролята на тироидните хормони в развитието на плода мозъка. Сложните взаимодействия между йодотиронин-deyodazami D2 и D3 по време на бременността, за да помогне да прецизира размера на достатъчно количество T3, необходими за нормалното развитие на мозъка.

Ето защо, не винаги клинично една жена може да прояви хипотиреоидизъм, докато липсват хормони. Поради това при бременни жени се увеличават показанията за скрининг на дефицит на функцията на щитовидната жлеза.

Преобладаването на хипотиреоидизма по време на бременност се оценява на 0,3-0,5% при открит хипотиреоидизъм и 2-3% при субклиничен хипотиреоидизъм. Автоимунният тироидит  е най-честата причина за хипотиреоидизъм по време на бременност. Въпреки това, в целия свят, липсата на йод е все още една от водещите причини за хипотиреоидизъм, както изрично, така и субклинично.

Хипотиреоидизмът по време на бременност обикновено е асимптоматичен, особено със субклинична форма. Признаците и симптомите, които показват хипотиреоидизъм, включват неадекватно наддаване на тегло, студена непоносимост, суха кожа и забавяне на отпускането на дълбоките сухожилни рефлекси. Други функции, като запек, умора и сънливост, обикновено се дължат на бременност.

trusted-source[43], [44], [45], [46]

Как да увеличите TTG по време на бременност?

За тази цел се използват лекарства, известни като антитироидни лекарства - метамизол. Тези лекарства действат като блокират способността на щитовидната жлеза да произвежда нови хормони на щитовидната жлеза. Това ще намали броя на периферните хормони и, въз основа на обратната връзка, ще повиши нивото на TSH до нормално.

TTG при бременни близнаци има някои разлики от единична бременност. Увеличаването на активността на щитовидната жлеза през първия триместър е по-дълбоко с близнаците, отколкото при една бременност. Това се дължи на факта, че при двойна бременност нивото на хорионния гонадотропин (hCG) се увеличава значително и това потиска производството на TSH. Ето защо, когато двойното ниво на TSH е по-ниско и рискът от хипотиреоидизъм с такава бременност се увеличава, какво трябва да се има предвид при извършването на такава бременност.

Тироидната болест е второто най-често срещано ендокринно заболяване, засягащо жените по време на бременност. Предварителното откриване на патологията на щитовидната жлеза по време на бременност е свързано с повишен риск от спонтанен аборт, отстраняване на плацентата, хипертонични нарушения и ограничаване на растежа на детето. Поради това се препоръчва да се изследват високорисковите жени, включително тези с заболяване на щитовидната жлеза, чрез определяне на нивото на TSH по време на бременност, дори при отсъствие на клиника.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.