^

Отстраняване на белези от лазер

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Понякога е много трудно да защитите тялото си от всякакви наранявания, така че отстраняването на белезите с лазер е станало доста популярна процедура, особено за жените.

Индикации за премахване на белези чрез лазер

Отстраняването с помощта на лазери на белези и белези, които възникват върху тялото поради различни механични увреждания, се извършват в случай, че човек иска да се отърве от дефект. Цената на такава услуга винаги е индивидуална. Тя се определя от специалист, който ще направи процедурата. Поради факта, че лазерът ви позволява почти напълно да се отървете от проблема, обратната информация за услугата е само положителна.

Подготовка на

Ако искате да постигнете ефективни резултати, трябва да се подготвите правилно за процедурата. Преди нея, както и преди всяка друга процедура, която действа върху кожата, някои експерти препоръчват гликолова киселина, третиноин или други избелващи агенти. Но ако шлайфането ще се извърши с помощта на лазер с ниска интензивност, тогава не можете да провеждате обучение.

Защо се подготвят за лазерни белези? Това се прави така, че кожата да не показва пигментация. Също така, тя ще помогне на кожата да се възстанови бързо след лазера и да направи резултатите от процедурата по-ефективни.

Техника за премахване на белези от лазер

Отстраняването на белезите от лазера се извършва само след като пациентът получи седативни и релаксиращи средства. Процедурата продължава в зависимост от сложността и сериозността на увреждането на кожата, както и от типа лазер, който се използва по време на процедурата. По правило трае петнадесет минути - час и половина. Кожата след процедурата може да се подуе. Отокът понякога трае до три седмици. Също така, в някои случаи се изисква превръзка.

Лечението след отстраняване на белези с лазер трае от пет до десет дни. Ако кожата ви е червена, не се притеснявайте. Това е добър знак. В рамките на шест месеца след процедурата не можете да правите слънчеви бани, използвайте слънцезащитни продукти. Резултатът след смилането може да се види още през първите седмици след отстраняването.

Има няколко типа лазери, които се използват за премахване на белези:

 1. Smartxide Dot CO2 - въпреки факта, че това устройство в много клиники се счита за малко датирано, то се използва доста често. Уредът е въглероден диоксид. Съществуват доста отрицателни отзиви и противопоказания за използването на смарт-оксиден точков CO2. По време на процедурата така наречената акупресура се прилага върху онези области на кожата, където има белези или белези. Лазерните лъчи са под формата на малки греди, които създават мини-канали, без да увреждат кожата. Рехабилитационният период след процедурата е малък поради факта, че лазерът увеличава процеса на производство на колаген. Регенеративните процеси на тялото значително помагат на кожата бързо да се върне към нормалното.
 2. Съдов лазер - благодарение на този апарат е възможно да се предизвика така наречената микроваскуларна тромбоза на съдовете, които са в тъканите на белега. Това ги прави много по-меки, интензивността на цвета на белега намалява. Обикновено подобен метод се използва за коригиране на келоидни или хипертрофични белези.
 3. Erbium лазер - той се отнася до така наречените аблативни лазери. Те работят по такъв начин, че постепенно слоевете на кожата да се изпаряват до дълбочината, която е била зададена по-рано. Такова устройство ви позволява да премахвате белезите с висока точност. Процесите на възстановяване се стартират в зоната на третиране, което позволява формирането на нов епидермис и дерма с високо съдържание на колаген. Процедурата не води до изгаряне на околните тъкани, тъй като лазерът действа по-пестеливо. За да се отървете от белега, трябва да проведете няколко сесии.
 4. Неодимов лазер - използва се за фракционна фототермолиза. Този вид лазер се счита за най-пестелив, но пълното изчезване на румен отнема доста време. След използване на апарата, съдовете в търбуха преминават през частична коагулация. Колагенът се унищожава, което е излекувано. Младите фибробласти и новият колаген започват бързо да се разделят. Белегът постепенно се разтваря.
 5. Лазерното нанопорфириране е модерен метод, който позволява напълно да се замени тъканта с белези със здрави. Ударът е без контакт. Кожата не е повредена, тъй като няма отопление. Основното предимство на процедурата е фактът, че възстановяването става много бързо. Пациентът не само може да води нормален начин на живот, но и да се слънчеви бани на слънце.

Противопоказания

Разбира се, подобно на всяка друга процедура, която е хирургична, отстраняването на белези с лазер е противопоказано в такива случаи:

 1. Ако на кожата ви има заболявания, които са в етап на обостряне.
 2. Ако пациентът има кръвно заболяване.
 3. С рак.
 4. Диабетът в някои етапи.
 5. По време на бременност.
 6. Ако кожата ви е слънчево изгаряна.

trusted-source[1], [2], [3]

Вещи

Лазерът действа върху белега по такъв начин, че напълно унищожава тъканта. На мястото на отстранената тъкан в определено време се образува здрава кожа. Белегът става напълно невидим поради това, особено ако е малък. След процедурата се извършват специални реставрационни курсове, за да се направи кожата чиста и красива.

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Усложнения след отстраняване на лазерните белези

Поради факта, че лазерното отстраняване на белези е ефективна и проста процедура, усложненията след това се появяват много рядко. Разбира се, тази процедура има свои собствени противопоказания, които са написани по-горе. Ако пациент с противопоказания все още реши да се намеси, може да има проблеми в бъдеще. Много рядко е наличието на херпес или дерматит (в пет до десет процента от случаите). Обикновено те се лекуват лесно след подходящо избран метод на лечение от опитен лекар.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12]

Рехабилитационен период

Рехабилитационният период след отстраняването на лазерните белези трае от пет до седем дни в зависимост от сложността на операцията. През първите седем до десет дни на мястото на белега се образуваше кора, което постепенно трябва да се отлепи. Не забравяйте, че в рамките на три дни след отстраняването на белезите, лазерът не може да се приложи върху кожата с продукти, съдържащи алкохол. Също така, не използвайте антисептични лекарства. На пациентите е забранено да отидат до басейна, сауната или банята за първи път.

Грижа за раната след премахване на белези от лазер

След извършване на лазерно обновяване на белезите раната трябва да бъде обвита с превръзка. Записан е само на третия ден. Тъй като кожата е в сложно състояние, приличащо на тежко изгаряне, тя трябва да бъде внимателно обработена. В рамките на пет дни след процедурата, внимателно лекувайте раната с антибактериално, хирургично средство за борба с изгарянето на рани, антибактериално, овлажняващо лекарство. Има идеална "Argosulfan", "olazol", "Pantesol", "Bepanten-плюс", "Natursil", "Levomekol", "Vinizol", "Levovinizol", "Linetol" и др.

Опитайте се да миете само с термична стерилна вода, като разпръснете кожата с пулверизатор. При силна болка се препоръчва да използвате конвенционални болкоуспокояващи. Не забравяйте да лекувате раната със солеви или оцетни водни разтвори. Грижата на раната след отстраняването на белезите от лазера се извършва в продължение на три седмици.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.