^

Митове и истина за слънчевата терапия и защитната козметика

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Мит 1. "След пилинг, тенът е по-добър"

Най-вероятно има скраб или пилинг за тялото без добавяне на плодови киселини. Те наистина ексфолират малки частици от повърхността на кожата, като я актуализират. И "новият" тен на кожата да си ляга по-добре.

Ако говорим за хардуерен пилинг, направен в салони за красота, тогава майсторите са длъжни да ви предупредят: кожата след тази процедура е много чувствителна и лесно може да се изгори дори на сянка. Следователно, дори си заслужава да вземете шапка с големи полета, за да покриете лицето. Също така, не бих посъветвал да използвам пилинг с активни киселини пред плажа. Разбира се, те няма да причинят химическо изгаряне, но кожата ще стане много по-чувствителна към лъчите на слънцето и след това слънцето определено ще бъде защитено.

Мит 2. "Защитният ми крем също ще отговаря на съпруга ми"

Разбира се, ако човек по природа е много чувствителен към слънчевите лъчи, той може да се наслаждава на слънцето на любимата си жена. Но всъщност, не без причина, има израз на хора с дебела кожа. Това е така - кожата на по-силния пол е по-дебела от тази на жените. И по-тъмен - поради по-интензивното производство на колаген и мелатонин. Следователно, крем с голям SPF-фактор човек не е особено необходимо. Ако отидете в южното море, за първите дни жената е по-добре да купи крем с най-голям SPF (по-добър от 30), а мъжът е достатъчен за 10.

Между другото, не бъркайте слънцезащитни продукти или спрейове и тен масла: маслото увеличава шанса за изгаряне.

Мит 3. "Отначало ще купим и тогава ще бъдем помазани от слънцето"

Нанасяйте слънцезащитно средство преди и след къпане. Освен това, кремът е важно да се прилага за известно време преди излагане на слънце, е по-добре за половин час, най-малко 15 минути. В края на краищата, неговите активни компоненти започват да действат не веднага. И уви, колкото и добра да е козметиката ви, дори и водоотблъскваща, тя все още се измива след къпане. Следователно защитният слой трябва да се подновява след всяка вана или поне веднъж.

Мит 4. "Ще легна за дълго време, по-скоро ще светна"

Това със сигурност не е вярно. Бледожълтите северозапаси буквално са достатъчни за 10 минути на слънце, за да се изгорят. И всяко слънчево изгаряне увеличава риска от меланом (рак на кожата) понякога - това, уви, вече е научно доказан факт.

Не забравяйте, че най-безопасният тен - до 12 часа през деня (или по-добре - до 11 часа) и след 16 часа. Полудневното слънце е най-насилственото и от него не можете да бъдете защитени дори под плажния чадър. За неподготвените туристи, които току-що пристигнаха на южното слънце, най-напред е по-добре да не спираме дори сутрин повече от половин час. Максимум - един час под чадъра. И не забравяйте принципа на kolobok: обърнете слънцето различни страни на всеки 5-10 минути.

Мит 5. "Преди да напуснем, ще отида до солариума и ще мога да лежа на плажа през целия ден"

По принцип това е вярно, грижливо потвърждава швейцарският дерматолог Ерик Швайгер. И веднага предупреждава, че развитието на мелатонин, което ни "потъмнява", е по същество сериозна работа за нашия имунитет, защото по този начин той е принуден да предпазва кожата от слънчевите лъчи. Колкото по-дълго лягате на слънце, толкова повече го отпускате. И заради отслабения имунитет, дори и на юг, е много лесно да хванете студ, да не говорим за различните инфекции.

На юг не приемайте водоустойчива спирала

Козметиците предупреждават: без значение колко велико е изкушението да се сдобиете с морска водоустойчива козметика, най-добре е да го оставите у дома си. В края на краищата, активните компоненти на кланичния труп агресивно действат върху миглите, което ги прави по-крехки. Ефектът на морската вода се изостря. Защита на ресничките от агресивното слънце ще помогне не само на специални гелове с пантенол, но и на спирала с този компонент. Ето защо, на почивка на горещото слънце, най-добре е да го вземете.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.