^

Масло от чаено дърво

, Медицински редактор
Последно прегледани: 10.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Маслото от чаено дърво е производно на листата на това дърво, което има огромно количество етерични масла с миризма, която прилича на камфор. Чаено дърво може да се намери само в Австралия.

Дървото принадлежи към вечнозелената растителност, средна височина и кора - мека, леко люспеста и лека. Разцъфването на чаено дърво е представено от дълги цветя с пухкава повърхност на бял или жълтеникав цвят и листа - суха и почти не образува сянка.

Първите лечебни ползи са разкрити в началото на XIX век, а самата дърво получава името благодарение на Джеймс Кук, който от неизвестните листа по това време подготвя питие с прекрасен аромат и светъл вкус. Това събитие се случи в края на 18 век, което даде тласък на по-нататъшното изследване на чайното дърво.

Разкрития на лечебни свойства бяха направени от имигранти от Австралия по време на бързото утаяване на нови земи. Оттогава започва проучването на едно дърво, което растеше по влажни зони близо до брега.

Предимствата на масло от чаено дърво

В Австралия, след проучване, са записани важни свойства на това масло. Използването на масло от чаено дърво е в противопоставяне на гъби и патогени. Този продукт е мощен антисептик и води до смърт на вируси и облекчава възпалението.

В случай на респираторни заболявания етеричното масло се използва като терапевтично лекарство за инхалация и масаж. Особено използването на масло от чаено дърво се наблюдава при птиците със силна кашлица с храчки трудно, с присъствието на гноен синузит маси в параназалните синуси, както и катарален или сливиците.

В допълнение, етеричното масло ефективно се бори с хипертермия, като постепенно намалява температурата при висока температура. Ако кожата е повредена под формата на повърхност на раната или изгаря, маслото активира процеса на регенерация и ускорява заздравяването.

В Австралия, оценени етерично масло за способността му да неутрализира змийската отрова. Кожни заболявания с вирусна лезия - херпес, варицела или екзема също реагират добре на масло от чаено дърво. В допълнение към всички терапевтични свойства етеричното масло може да стимулира имунната защита, за да се предотврати нова или повтаряща се инфекция на тялото.

Свойства на масло от чаено дърво

Свойствата на чайното дърво постепенно се отварят благодарение на целенасочените изследвания, проведени в началото на 20 век. През 30-те години на ХХ век химик от Австралия потвърждава, че етеричното масло има силен дезинфекционен ефект, който е пагубен за бактериалните агенти. Тази собственост е толкова силна, че надвишава с повече от 10 пъти силата по това време на традиционния антисептик, използван - карболовата киселина.

Благодарение на това откритие петролът беше добавен към комплектите за първа помощ за австралийски войници през Втората световна война. В бъдеще положителните свойства на масло от чаено дърво са изследвани, полезни за превантивни и терапевтични цели при определени патологични състояния.

По този начин, нов средство намери своето приложение в патологията на устните и носните кухини, назофаринкса, в гинекологичната практика, както и инфекциозни гъбични инфекции и паразитни агенти integuments. Резултатите от изследванията и лечебните постижения бяха разгледани в медицински списания, за да бъдат информирани австралийците.

Инструкция за масло от чаено дърво

Инструкцията за масло от чаено дърво показва принадлежността на този продукт към група дерматологични антисептични и дезинфектанти. Маслото се произвежда във флакони с различни обеми под формата на прозрачна течност с жълтеникав оттенък и специфичен аромат.

Противопоказанията за употребата на масла включват намален праг на чувствителност към основния компонент на агента. Също така не се препоръчва използването на масло при деца под 10-годишна възраст.

От нежеланите реакции трябва да се разпредели зачервяване на кожата, нежност на мястото на прилагане на ниска интензивност и подуване. Тези ефекти са възможни при външно приложение на продукта върху кожата.

В случай на използване на масло за инхалации е необходимо да се отбележи възможното развитие на бронхоспазъм, особено при хора с предразположеност към бронхиални обструктивни процеси.

Инструкции за масло от чаено дърво, се фокусира върху забраната на използването на масло вътре, защото това заплашва развитието на брадикардия, болка под формата на спазми в корема, в нарушение на червата с развитието на диария, гадене и повръщане.

Как да използвате масло от чаено дърво?

Маслото има силен дезинфекционен ефект, има противовъзпалителен ефект и стимулира защитните сили на имунитета. В допълнение, лечението напълно успокоява и отпуска тялото.

Райони, в които се използва чаено дърво, доста. Това е медицинска и козметична практика и за дезинфекция на помещенията. По принцип маслото е почти универсално.

Като се имат предвид лечебните свойства на маслото, е възможно да се изброят патологичните състояния на кожата и други органи, за които е препоръчително да се използва дълго време.

Що се отнася до кожата, тя може да бъде слънчево изгаряне или получена в резултат на влиянието на висока температура върху специфична област на тялото - термична. Заслужава да се отбележи, че върху кожата има различни разфасовки, ожулвания и други рани.

Сред заболявания на вътрешните органи - маслото се използва за възпаление на бронхите, трахеята като инхалация. В допълнение, заболяванията на органите за ОНГ, стоматит, гингивит и други възпалителни заболявания на устната кухина могат да бъдат лекувани с масло.

Рецепти с масло от чаено дърво

Рецепти с масло от чаено дърво включват използването на разреден и концентриран маслен разтвор. Все пак трябва да се има предвид, че 100% масло може да доведе до изгаряния и развитие на алергични реакции на кожата. В тази форма употребата на чаено дърво се допуска само при наличие на акне чрез точково замъгляване на всеки елемент. В този случай, трябва да се уверите, че маслото не попада в здравите тъкани.

Във всички останали случаи рецепти с масло от чаено дърво трябва да съдържат само разредено масло. Сред тези методи на лечение е необходимо да се разграничи използването на масло под формата на изплакване при заболявания на устната кухина и горните дихателни пътища. Маски за лице на маслена повърхност също са широко използвани.

При бронхит и трахеит е разумно да се използва масло за инхалации, за да се намали спазмът на бронхите и да се намали вискозитетът на храчките. В резултат тайната на бронхите ще се откроява по-лесно, без да причинява болка в областта на гърдите.

По отношение на нарушения на кожата, може да се използва крем, съдържащ няколко капки олио, и в случай на излагане на косата трябва да се добавя към маслената капка в обема на шампоана до желаната един myatya.

Чаено дърво може да се използва в урологията и гинекологията.

Гел с масло от чаено дърво

Маслото се използва широко като комбинация с други етерични масла за готвене със собствени ръце или вече в готови форми. Гел с масло от чаено дърво Гинокомфорт е ежедневна употреба за лична хигиена.

Показанията за употребата на лекарството включват състояния, характеризиращи се със сухота на вагиналната лигавица и разрушителни процеси в лигавицата по време на менопаузата. Също така, гелът може да бъде използван като допълнително средство за терапевтично лечение на гинекологични заболявания с възпалителен процес на развитие.

Гел с масло от чаено дърво може да се използва в периода на възстановяване след терапия с антибактериални или противогъбични средства и с превантивна и лечебна цел за травма на вагиналната лигавица. Това включва състоянието след хирургична интервенция с лазер на цервикалната област и на влагалището. Освен това, когато плувате в плувни басейни, можете да използвате гел за предпазване от инфекция.

Супозитории с масло от чаено дърво

Свещичките с масло от чаено дърво могат да се използват по два начина: това е с гинекологични заболявания (вагифлорон) или патология на ректумните структури. Някои супозитории са разрешени за използване и в двата случая.

Супозиториите с масло от чаено дърво имат противогъбични, бактерицидни и противовъзпалителни свойства. Те възстановяват целостта на тъканите, спомагат за заздравяването на раните, намаляват раздразнителността на кожата и лигавиците и активират регенеративните процеси.

Катарните заболявания, грип, вагинит от бактериална и гъбична природа, колип, тромбофлебит, херпесни лезии на кожата и невродермитит също са добре лечими със свещи.

Терапевтичният курс продължава до 2 седмици, през който супозиторията се използва два пъти дневно, като има в ректума или влагалището. За да подобрите ефекта, препоръчваме да използвате комбинации от супозитории от чаено дърво и прополис.

В случай на атрифен или хроничен катарален външен вид на ринит, се разрешават свещи, като всяка половина се поставя в носните проходи с наклонена глава.

Крем с масло от чаено дърво

Маслото има огромен спектър на влияние върху много патогенни микроорганизми, паралелно, което стимулира имунната защита, отстранява възпалителната реакция и спомага за общото спокойствие.

Благодарение на горните възможности, маслото се използва като компонент в различни кремове, шампоани и други козметични продукти. Така че има много кремове, които могат да бъдат закупени в аптеката или подготвени сами.

Кремът с масло от чаено дърво не изисква много пари, нито време, нито пари. Достатъчно е да пуснете 4 капки в крема и е готова за употреба върху кожата. Най-важното е да се спазва пропорцията, защото с прекомерно количество масло в крема може да се развият странични реакции от тялото.

Кремът с масло от чаено дърво ще се справи перфектно с пъпки, обриви, стрии, белези и дори с гъбички на пръстите на краката. С помощта на този инструмент редовно можете да се отървете от клиничните прояви и да предотвратите повторното им поникване за дълъг период от време.

trusted-source[9], [10], [11]

Вдишване с масло от чаено дърво

Инхалацията с масло от чаено дърво се препоръчва при настинки, придружени от трахеит или бронхит с тежка секреция на храчки. Поради антисептичните свойства на маслото, инхалациите осигуряват смъртта на патогенни микроорганизми.

С помощта на вдишването спазмите на бронхите намаляват и храчките стават по-малко вискозни. В резултат тайната на бронхиалното дърво е по-лесна за отстраняване, като по този начин се намалява интензивността на синдрома на болката в областта на гръдния кош.

Инхалациите с масло от чаено дърво могат да се извършват по няколко начина. За начало - най-простият. Необходимо е да поставите 5 капки концентрирано масло върху кърпа, която през деня ще трябва да ходи и периодично да вдишва ароматите на маслото.

Освен това, поставете няколко капчици на възглавницата, което ще осигури аромата през цялата нощ. По-сложен терапевтичен метод е вдишването на водни пари. За да направите това, изсипете вода и добавете 5 капки масло, след това покрийте главата си с кърпа и вдишайте маслото в рамките на 3 минути.

Изплакнете с масло от чаено дърво

Изплакването с масло от чаено дърво предполага процедура, при която приготвеният разтвор се вкарва в устната кухина и, като хвърля обратно главата, въздухът се източва през орофаринкса. По този начин водата не навлиза в горните дихателни пътища, но се чува само бълбукане.

Маслото се препоръчва за употреба в присъствието на възпалителен процес в устната кухина. Това може да бъде гингивит, стоматит с улцерозни дефекти на лигавицата, възпаление след отстраняване на зъба или заболяване на органите на ENT: фарингит или ларингит. В допълнение, промиването два пъти на ден ще предотврати появата на неприятна миризма на устната кухина.

Изплакнете с масло от чаено дърво трябва да се прилага няколко пъти на ден в продължение на 3-5 дни. Само в този случай, при условие на редовна употреба, възпалителният процес ще намали активността си заедно с клиничните прояви. За да приготвите разтвор за процедурата, капка 4-5 капки в чаша вода и изплакнете.

Противопоказания за употребата на масло от чаено дърво

Противопоказанията за употребата на масло от чаено дърво включват списък на условията, при които употребата на петрол е забранена или ограничена. Ако тези препоръки не са спазени, възможно е да се развият алергични реакции или изгаряне на кожата, в зависимост от концентрацията, количеството на маслото и областта на приложение.

Както всички останали лекарства, етеричното масло също има противопоказание при индивидуална непоносимост към основния компонент на лекарството, когато се наблюдава нисък праг на чувствителност при човек.

Противопоказанията за употребата на масло от чаено дърво съдържат предупреждение за употребата на продукта върху кожата на лицето, тъй като продуктът може да попадне в очите. За да избегнете това, трябва да ги затворите по време на процедурата. Ако обаче маслото попадне в окото, трябва внимателно да го изплакнете с течаща вода.

Не се препоръчва употребата на масла при деца до 10 години и по време на бременност, тъй като не са провеждани проучвания в тази категория. Освен това е забранено използването на етерично масло вътре, но само за външна употреба.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Алергия към масло от чаено дърво

Алергията към масло от чаено дърво е много рядко, но е препоръчително да се тества за алергия преди употреба. Ако е предназначено да използвате етерично масло като мехлем върху кожата, тогава тестът трябва да се извърши по следния начин.

Не се препоръчва концентриран разтвор, така че една капка масло трябва да се разреди с масло от витамин Е и да се приложи към средната трета от вътрешната повърхност на предмишницата.

Ако след час часът стане червен, се появят обриви и отоци, след това маслото не се побира в кожата. Ако всичко е нормално, чаено дърво може да се използва за лечение на акне с кремове, базирани на него и маски, както и за подобряване на косата и борбата с пърхота.

Алергията към масло от чаено дърво се проверява преди извършване на инхалации. Така че е необходимо да капе няколко капки масло върху носна кърпичка и през деня периодично да вдишвате аромати. Ако маслото е подходящо, тогава няма да има замайване и симптоми на задушаване. След теста можете да използвате масло за вдишване.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Дата на изтичане на срока

Срокът на годност на масло от чаено дърво е 5 години от датата на производство. Обикновено датата на производство и последният период на употреба се прилагат върху външната опаковка за по-лесно идентифициране, както и върху самия флакон.

Датата на изтичане на срока на годност предполага запазване на посочените терапевтични свойства през посочения интервал от време. Трябва обаче да се съблюдават условията за съхранение. Така че, маслото трябва да се съхранява в затворена бутилка на място без пряка слънчева светлина, с температура не повече от 25 градуса и определена влажност.

След изтичане срока на годност, продуктът не трябва да се използва, за да се предотврати развитието на алергична реакция или други странични ефекти.

Маслото от чаено дърво е използвано в продължение на почти век и помага да се справи със сериозната патология. Той се използва в комбинация с други лекарствени продукти, за да се постигне максимален резултат, но при наличието на малък възпалителен процес, маслото може да се справи самостоятелно с него.

Цена

Цената на масло от чаено дърво в сравнение с други лекарства, които имат почти същия ефект, е незначителна. Така че, в зависимост от обема на бутилката с масло, цените варират. Така че, 5 мл чаено дърво може да се намери около 10-13 UAH. Колкото по-голяма е сумата във флакона, толкова по-висока е цената, но не и много.

Масло от 10 мл в аптеките се продава с цена от около 15-17 UAH, но 20 мл може да достигне 20-24 гривна на бутилка. Цената е в същата ценова категория с други етерични масла, които имат подобни терапевтични свойства.

Маслото намира приложение в много области на медицината: в гинекологията, стоматологията, урологията и УНГ практиката. В сравнение с цените на лекарствата за лечение на заболявания на тези групи чаено дърво се счита за евтин инструмент, но неговият ефект, когато се използва правилно, е безценен.

Формата на маслото е решение, така че може да се добави към различни кремове, шампоани или разредени с вода за изплакване или разтвор на хоросан. Освен това с помощта на пипета можете точно да дозирате маслото и да избегнете предозиране.

Отзиви за масло от чаено дърво

Прегледите за масло от чаено дърво са най-вече положителни, а делът на негативността е само няколко процента. Така че някои не са доволни от миризмата на петрол, но могат да причинят дискомфорт само по време на употреба и след като не остане миризма.

Друга отрицателна обратна връзка е свързана с появата на зачервяване, обриви и подуване, когато се прилага върху кожата. Въпреки това, както се оказа по-късно, хората или не са проверили по-рано кожата си за алергия, или не са наблюдавали концентрацията на разтвори и са използвали 100% масло.

Останалите рецензии за масло от чаено дърво са изключително положителни, защото много хора с общо етерично масло се отърваха от проблеми, с които не можеха да се справят от дълго време, използвайки скъпи наркотици и козметика.

Сред тях е необходимо да се отпусне помощ за обриви в периода на юношеството, гинекологични заболявания, възпалителни процеси в устната кухина и наличие на пърхот в косата.

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Масло от чаено дърво" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.