^
A
A
A

Коса и микроелементи

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Необходимо е да се разработи на връзката на косопад със съдържанието на микроелементи в човешкото тяло. Учението за microelementoses (MTOZah) като заболявания, синдроми и патологични състояния, причинени от излишък, дефицит или дисбаланс на микроелементи в човешкото тяло - това е една чудесна нова мултидисциплинарна научна област, по-известен с биолози, биохимици, физиолози, професионални заболявания, токсикология и експерти по съдебна медицина, отколкото представители на клиничната медицина. Световната литература за mikroeelementah същество безгранична, а през последните години, лавина се увеличава. Медицински аспекти на доктрината за mikroeelementah все още недостатъчно развити и някои важни части от човешкото патологично microelementoses изискват дългосрочно и многостранна изследователска работа. Патологичните анатомия, хистология и цитопатология microelementoses създават само сега.

Човешкото тяло е 99%, съставено от 12-те най-често срещани елемента, включени в броя на първите 20 периодични таблици. Университет Менделеев; те се наричат структурни, основни или макро елементи. В допълнение към тях в човешкото тяло в малки (следи) количества има по-тежки елементи - микроелементи. 15 от тях (желязо, мед, цинк, кобалт, хром, молибден, никел, ванадий, селен, манган. Арсен, флуор, силиций, литий) с есенциална признава, т.е. Жизнено необходими 4 други (кадмий, олово, калай, рубидий) се считат за "сериозни кандидати за същност". За разлика от всички вещества, синтезирани от организма, микроелементите навлизат в тялото от геохимичната среда. При хората, основният начин са получени - стомашно-чревния тракт, където резорбтивни 12-дванадесетопръстника образува високо специализирани устройство, свързано към кръвта и лимфните съдове, както и с централната и автономната нервни и ендокринни системи. С участието си в почти всички биохимични процеси, които регулират жизнените функции на тялото на всички етапи от своето развитие, mikroeelementy играе значителна роля в адаптацията на хората в здравето и болестта. Микроелементната хомеостаза е важна връзка в цялостната хомеостатична система на тялото. Всеки микроелемент има своята присъща гама от безопасна експозиция, която поддържа оптимални тъканни функции и токсичен обхват, когато степента на безопасна експозиция е превишена. Подходящо е да припомним думите на Парацелз, че "няма токсични вещества, но има токсични дози".

Ендогенните и вродени генетични microelementoses (болест на Уилсън, Menkes болест, синдром на Марфан, синдром на Ehlers-Danlos) са добре известни на лекарите и сложно поради нарушена мед метаболизъм.

Сред екзогенните микроелементи, авторите разграничават природни, предизвикани от човека и ятрогенни заболявания. Естествените са свързани с характеристиките на биогеохимичната среда. Така че за дълго време са известни ендеми на флуороза, селено-токсикоза и селен-дефицит и много други, които сега имат география. Ендемичният гущер е третиран с водорасли преди 4000 години.

Специалната аларма е причинена от техногенни микроелементази. Проблемът на човека (антропогенно) замърсяване е толкова сериозно, че да не може да бъде пренебрегната. Токсичност, свързана с високи нива на олово, арсен, живак, кадмий, никел и други токсични микроелементи от групата на тежки метали, имат негативно влияние не само върху косата, но също така и върху човешкото здраве като цяло. Оказа се, че човешката коса - е следа диск, и тяхната концентрация в косата може да служи като цел индикатор за съдържанието на микроелементите в цялото тяло и в околната среда. Големите индустриални градове представляват крайни местообитания. Доказано е, че нивото на замърсяване mikroelementarnogo корелира с тежестта на дисбаланса на имунологични показатели. Неблагоприятната ситуация засяга най-много децата. Така през 1988 г. В Chernivtsi (СССР описва огнище на необяснима болест на деца със синдром на общия алопеция и неврологични симптоми, което показва патологията на хипоталамуса. Изследването на почвата, растенията и биологични субстрати (кръв, урина и косата) открити повишени нива на редица микроелементи, включително талий.

Работна класификация на човешките микроелементи

microelementoses Основните форми на заболявания Кратко описание
Естествени ендогенни вроден При вродена микроелемент, заболяването може да се основава на микроелемента на майката
наследствен С наследствени микроелементи недостатъчност, излишък или дисбаланс на микроелементите се причинява от патологията на хромозомите или гените
Естествени екзогенни Причинени от недостиг на микроелементи Естествено, което не е ендемично за човешката дейност и ограничено до специфични географски локуси, ендемични заболявания на хората, често придружени от някои патологични признаци при животни и растения
Причинява се от излишните микроелементи
Причинено от дисбаланс на микроелементи
Изкуствен Промишлен (професионален) Свързани с човека заболявания и синдроми, причинени от излишъка на някои микроелементи и техните съединения директно в самата зона на производство;
добросъседски до производството;
трансгресивна на значително разстояние от производството поради въздушен или воден трансфер на микроелементи
ятрогенни Причинени от недостиг на микроелементи Бързо повишаване на броя на заболявания и синдроми, свързани с интензивно лечение на различни заболявания с лекарствени средства, съдържащи микроелементи, както и поддържаща терапия (например общо парентерално хранене) с някои терапевтични процедури - диализа, не осигуряват необходимото ниво на тялото от жизнено микроелементи
Причинява се от излишните микроелементи
Причинено от дисбаланс на микроелементи

През последните години се увеличи стойност ятрогенна microelementoses, който комуникира с лечението на различни заболявания лекарства, съдържащи микроелементи (желязо, литий, йод, бром, флуор, живак, бисмут, арсен и много други), с парентерално хранене, хемодиализа терапия D-пенициламин, L-хистидин, цитостатици и други лекарства. Група риск подходящо да включва всички пациенти, подложени на резекция на проксималната тънкото черво и стомаха, както и патологични промени, по-специално атрофия на лигавицата на стомашно-чревния (увреждане съществени микроелементи смукателни зони).

Микроелементният статус на организма също се влияе от лоши навици, физиологични условия (бременност, раждане, лактация, стареене).

Лесно е да се види, че причините за микроелементите в много позиции съвпадат с причините за дифузна (симптоматична) алопеция. Не е изключено тези фактори да доведат до нарушаване на хомеостазата на микроелементите и в резултат на това до загуба на коса. Работата в тази посока е изключително обещаваща.

Според A.P.Avtsyna и др, значителна част microelementoses несъмнено все още не разпределят, лошо дефинирани част от всеки един от microelementoses изострило фактори за заболявания от различен произход. В сравнение с разнообразната и тежка патология, причинена от дефицит или излишък на микроелементи в селскостопански и лабораторни животни, съответната симптоматика на човешката патология изглежда бедна или незначителна. Това едва ли отразява действителното състояние на нещата. Работите, посветени на целенасоченото изследване на състоянието на кожата и нейните придатъци (косми, нокти) с микроелемент, са единични.

Мед

Известно е, че медта е необходима за пигментация и кератинизация на вълна при животни и коса при хора. При недостиг на медна коса губи еластичност; те съдържат повече N-крайни групи от серин и глутаминова киселина, значително количество от неокислени сулфхидрилни групи; има нарушение на образуването на дисулфидни мостове в кератина. По-тънките механизми на участие на медта в процесите на кератинизация остават неясни.

Болестите на Menkes (син: синдром на Menkes, болест на къдравата коса) е наследствено заболяване, причинено от нарушение на усвояването и транспортирането на мед в организма; проявена с микроцефалия в ранна детска възраст, припадъци, наличие на къдрава коса, лишени от пигмент и фокален пролапс. Това се наслежда от рецесивния тип, свързан с Х-хромозомата.

Дефицитът на мед увеличава предразположението към алергични дерматози, бронхиална астма, витилиго.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Цинк

Недостигът на цинк при животните води до промяна в апетита, забавяне на растежа и пубертет, безплодие, паракератоза и алопеция.

Поради липса на цинк при човека е основен проблем на нормалното развитие на децата, тъй като този микроелемент е един от най-важните фактори на хомеостазата на имуногенезата, възпроизводството и органите на ЦНС.

Ентеропатичният акродермат е наследствено заболяване, което се проявява при деца от двата пола на възраст от 1 до 18 месеца в резултат на недостиг на цинк. Тази тежка системно заболяване с участието на кожата, ноктите и косата, стомашно-чревния тракт, блефарит и фотофобия, забавено физическо развитие, често суперинфекция гъбички от рода Candida и coccal флора. Заболяването започва с лезия на кожата на отдалечените части на крайниците, където се появяват огнища на хиперемия с везикуло-булозни елементи. Постепенно обривите стават по-чести и могат да приличат на клинична картина на кандидоза, атопичен дерматит, булозна епидермолиза, псориазис. Нарушаването на растежа на космите се проявява чрез плешивост и промени в самата коса. Характеристично изтъняване на косата в областта на фрото-париета или обща загуба на коса на скалпа. Косата е тънка, счупена, без пигмент. Пълното отсъствие на вежди и мигли е рядко. Лечението се извършва от ентеросептол, който косвено подобрява цинковата абсорбция в червата и цинковите препарати.

Известно е, че при косата на пациенти с изгаряния значително се намалява съдържанието на цинк. Скоростта на зарастване на рани директно корелира с нивото на цинка в косата и улцерозните лезии на долните крайници се заздравяват по-бързо, когато се взема цинков сулфат.

Манган

Хипоманганозата при деца и възрастни може да доведе до забавяне на растежа на косата и ноктите, което допринася за появата на алергичен дерматит.

Хром

В косата на пълновременните деца концентрацията на хром е 2,5 пъти по-висока от тази на майките им. Раждаемостта, диабетът и атеросклерозата водят до намаляване на концентрацията в косъма на този микроелемент. Излишният прием, особено хексавалентен хром, може да има алергичен ефект (алергичен дерматит, екзема, астматичен бронхит).

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Селен

И дефицитът, и излишъкът от селен причиняват увреждане на косата, ноктите и кожата.

Силиций

Концентрира се в роговия слой на кожата и кожицата на косата, образуваща част от алкално-неразтворим компонент, което дава на тези вещества химична стабилност. Очевидно този микроелемент се натрупва в твърдия кератин на нокътните плочи, тъй като неговият дефицит причинява крехкостта на ноктите.

Барий

Хроничната интоксикация с барий и неговите соли, заедно с общи симптоми, се характеризира със загуба на косми по главата и веждите.

trusted-source[14], [15], [16]

Тъли

Доказано е, че талият е селективна отрова за клетките на космените фоликули; доза от 8 mg / kg е достатъчна за пълна загуба на коса в рамките на 2-3 седмици. Таллотоксикозата се придружава от атрофични промени в кожата и подкожната мастна тъкан, нарушение на кератинизацията. Хистологично се разкрива удебеляване на кореновата част на косата с масивно отлагане на черния пигмент. Този пигмент се отлага в дермата близо до космическата крушка, която се счита за патогномоничен признак на отравяне с талий.

Още по-малко информация е представена за ефекта на макроклетката върху състоянието на косата. Така че е показано, че калция играе важна роля във функционирането на различни системи на тялото, вкл. И кожата. Известно е, че пациентите с фокална алопеция намаляват концентрацията на магнезий във воловете, а при псориазис, артрит и редица терапевтични и ендокринни заболявания се увеличава съдържанието на този микроелемент.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.