^
A
A
A

Имуномодулатори в козметиката

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Обикновено имуномодулаторите са вещества, които в терапевтични дози повишават или възстановяват функциите на различните части на имунната система. Вещества, които инхибират специфични стъпки на имунния отговор, наречени имуно-nosupressorami, и тези, които са насочени, "точка" влияние засяга секрецията на хуморални фактори, специфични или функционални специфични клетки - immunocorrectors. Трябва да се признае, че до този момент имунотропното лекарство няма такъв селективен ефект, че може да се нарече имунокоректор.

Понастоящем в медицината имуномодулатори в комбинация с антибиотична терапия се използват за лечение на хронични бавни възпалителни и инфекциозни заболявания. Допуска се използването на имуномодулатори като монотерапия, за да се ускори възстановяването след тежки заболявания, с превантивна цел през есенно-зимния период, ако има анамнеза за чести респираторни инфекции. За лечение на алергични и автоимунни заболявания, както и за трансплантация на тъкани и органи се използват имуносупресори като цитостатици или глюкокортикоиди.

Темата за използването на имуномодулатори за лечение на инфекциозни заболявания е много интересна, но обратно към кожата. Колко ефективни са имуномодулаторите в козметологията? Мога ли да използвам козметични продукти за увеличаване на функционалната активност на имунната система на кожата? Строго погледнато, това е невъзможно. По дефиниция, козметиката е предназначена да украсява, почиства и защитава кожата, но те нямат право да се намесват в нейната физиология. Но напоследък се появи огромен клас козметични продукти, т.нар. Cosmeceutics, които са предназначени специално за засягане на кожните клетки и които следователно могат да повлияят на физиологията. Следователно, преди да кажем "да" или "не" на имуномодулаторите в козметологията, е необходимо да разберем какво всъщност можем да очакваме от тях, какъв е механизмът на тяхното действие и дали съществува риск за тяхното използване.

Имунитет и бариера

Кожата е такава перфектна бариера, че патогени на повърхността й не причиняват никаква вреда на тялото. Проблемите започват само когато бариерата на кожата е повредена, патогенът прониква през роговия слой и клетките на имунната система са свързани с нейното унищожаване. Унищожаването на патогена от клетките на имунната система се отстранява малко по-лошо от работата на бариерната система и често води до развитие на патологични процеси и увреждане на тъканите.

Кожата може да се сравни с държавата, която постави препятствия по пътя на нежеланите имигранти, хвърли най-добрите сили за укрепване на границите, но не успя да осигури достатъчно ефективна система за борба срещу тези, които могат да проникнат в страната. Следователно, веднага щом органите на реда получават информация за незаконните емигранти, първото нещо, което правят, е да изпратят екипа, за да открият нарушение в защитата и да го ликвидират. Функциите на патрула, повишаващи алармата при появата на нарушители, се извършват в кожата на Langerhans клетки, които са най-честата цел за козметично имуномодулаторно действие.

По-голямата част от имуномодулаторите, използвани в козметиката, се отнасят до активатори на макрофаги (Langerhans клетки са близки роднини на тъканни макрофаги, тъй като те също произхождат от моноцити). Въпреки че сред имуномодулаторите има редица вещества, които засягат лимфоцитите, те не се използват в козметологията. Първо, защото почти всички от тях принадлежат към лекарства, и второ, защото лимфоцитите в епидермиса леко (предимно Т-клетки на паметта, който съхранява информация за антигените, които са проникнали през кожата). Въпреки това, тъй като всички клетки на имунната система са тясно свързани, активирането на макрофагите не може да засегне други клетки - лимфоцити, неутрофили, базофили. Имунната система е като мрежа, която се движи независимо от мястото, където мухата се заплита.

Видове имуномодулатори

  • Млечна суроватка, мелатонин и други имуномодулатори

В допълнение към полизахариди - активатори на макрофаги, други други имуномодулатори се използват в козметологията. Повечето от тях са вещества, чиято имуномодулираща активност е открита при експерименти in vitro или при животни, но все още не е изследвана в клинични проучвания. Те се използват в козметиката, тъй като или тяхната безвредност не предизвиква съмнения, или те вече имат дълга история на употреба като козметични съставки и притежават, освен имуномодулиращи, и други полезни свойства. Тези вещества включват млечна суроватка, бромелаин, карнозин, мелатонин и някои други. Повечето от тях ускоряват лечението на рани и имат противовъзпалителен ефект.

  • Суроватъчна суроватка

Млечната суроватка се използва в козметиката от незапомнени времена, така че нейната безопасност може да се счита за доказана. Биологичната активност е предимно нискомолекулната фракция на суроватъчните протеини, която съдържа аминокиселини, растежни фактори и имуноглобулини. Показано е, че при in vitro условия нискомолекулна фракция от суроватъчни протеини стимулира разделянето на човешка и животинска лимфоцитна култура, което показва, че има имуномодулиращо действие. В млечната суроватка съдържа аминокиселината глутамилцистеин, необходима за синтеза на глутатион - един от основните ензимни антиоксиданти. Експериментите показват, че глутамилцистеинът подобрява функционирането на клетките в имунната система, като увеличава ефективността на борбата с инфекциите. Предполага се, че това се дължи на факта, че глутатионът предпазва клетките на имунната система от оксидативен стрес.

  • Мелатонин

Мелатонинът е хормон, продуциран от хипофизната жлеза. Скоростта на синтеза на мелатонин зависи от количеството светлина, което се получава по ретината на окото през деня.

Предполага се, че той играе важна роля в регулирането на съня и будността, влияе върху настроението (се смята, че неадекватното производство на мелатонин през есенно-зимния период води до развитие на сезонни депресии). В допълнение, тази малка липофилна (мастноразтворима) молекула показва изразени антиоксидантни свойства. Благодарение на своята липофилност и малки размери, мелатонинът лесно прониква в клетъчните мембрани и липидните структури на роговия слой, като ги предпазва от пероксидация. Наскоро мелатонинът е от голям интерес за изследователите като ендокринен имуномодулатор, играещ ролята на основната връзка между нервната и имунната система.

  • карнозин

Карнозинът е дипептид, съдържащ аминокиселината хистидин. Той се среща в много тъкани и предимно в мускулите. Карнозинът има силни антиоксидантни свойства, които привличат вниманието на производителите на козметика и хранителни добавки. В допълнение, карнозинът е невротрансмитер (предавател на нервни импулси в нервната система), влияе върху активността на редица ензими и свързва йони на тежки метали, намалявайки техния токсичен ефект. Напоследък са изследвани активно имуномодулиращите и ранените свойства на карнозин.

  • Бромелаин

Бромелаинът е ензимна фракция на екстракта от ананас, който съдържа редица протеинази - ензими, които разтварят протеините. В резултат на това се използва като мек ексфолиращ агент в козметологията (пилинг на ензимите). Не по-малко популярни хранителни добавки на базата на бромелаин. Те имат противовъзпалително, фибринолитично, антихипертензивно действие. Страничните ефекти с бромелаин не се откриват. Бромелаин се използва в алтернативната медицина за лечение на ангина, бронхит, синузит, тромбофлебит, а също и като лекарство за абсорбция на лекарства, като антибиотици. Наскоро беше намерено, че бромелаин подобрява цитотоксичния ефект на моноцитите срещу туморни клетки, производството на интерлевкини IL-2p / IL-6, IL-8, TNF. При локално приложение бромелаинът ускорява почистването на раните и ускорява тяхното излекуване.

  • Клетъчни и тъканни препарати

В близост до козметичните компании имуномодулаторите използват екстракти от тъкани и клетъчни препарати (екстракти от тимус, ембрионални тъкани). Те служат като източници на цитокини - регулаторни молекули, които засягат функциите на имунната система (методът се основава на хипотезата, че кожата ще отнеме това, от което се нуждае, от набор от биологично активни вещества, които тя предлага).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.