^
A
A
A

Анатомия на косата

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Косата е придатък на кожата. Като свързани структури те имат много общи неща, от плана на сградата до характеристиките на растежа и развитието. Полагането на космените фоликули започва на 4-ия месец на ембрионалното развитие и се определя от взаимодействието на дермалните и епидермалните компоненти на феталната кожа.

 • Корен на косата и космения фоликул

Коренът на косата е сложна структура, която все още не е напълно разбрана. Напоследък интересът към него се раздвижи с нова сила, благодарение на откритията, свързани със стволови клетки, които, както се оказаха, са налице в него.

Коренът на косъма се намира главно в дермалния слой (понякога достига до хиподермата) и е заобиколен от епителни корени вагини (заедно с тях се нарича космен фоликул). Косменият фоликул се отделя от дермата чрез мембрана на съединителната тъкан - кореновата (или вагиналната) торба. Малко по-високо е така наречената област на издатините (от английската - чанта, перваз, издутина), а долната част на корена се нарича лук.

Клетъчният състав на фоликула е разнообразен и е смес от клетки, специализирани (зряла) и неспециализирана:

  • специализирани клетки: меланоцити (пигмент продукция меланин), фибро бласти (синтезирани екстрацелуларни матриксни протеини - колаген, фибронектин), кератиноцити (синтезиран кератинови), жлезисти клетки, себоцити (секретират себум);
  • неспециализирани: стволови клетки и прогениторни клетки (са в ранните стадии на зреене и са разположени в издутината, вътре в луковицата и в основния слой на епидермиса). Към космения фоликул се прилепват потта и мастните жлези, както и мускулите, повдигащи косата (аректор пили). Храненето и инервацията на целия комплекс се дължи на комбинацията от капиляри и нервни окончания с дермалната папила.

Цветът на косата се определя от съотношението на два пигмента - емеланин, придаващ кестен или черен цвят на косата, а фемомеланин - сиви и жълти нюанси. И двата пигмента се произвеждат от меланоцити в анагенната фаза.

Фоликулът се потапя в слой подкожна мазнина. С възрастта този слой върху кожата на главата става по-тънък. Изследователите отбелязват натрупването на мастни клетки (адипоцити) около будните нормални фоликули, които активно произвеждат здрава коса, и относителния им дефицит около спящите фоликули. От това се заключава, че адипоцитите служат за "подпомагане" на функцията на космения фоликул. Факторите, които възпрепятстват растежа на космите, като химиотерапия или глад, също намаляват слоя на подкожната мазнина.

Интересни статистики:

  • Средно на скалпа има 100 хиляди космени фоликули (максимум - 150 хиляди).
  • Средната плътност на скалпа: детето има 600 фоликула на cm2, възрастен има 250-300 фоликула на cm2.
  • През целия живот от фоликула може да нарасне до 30 косми.
  • Обикновено приблизително 90% от космите на главата са в етап на растеж, 1% - в междинния етап, 9% - в стадия на почивка.

Козирка

Непрекъснато нарастване на космите се дължи на разделянето (пролиферацията) на клетките, седящи на основата на хиалиновата мембрана, което ограничава вътрешната част на фоликула от дермалната папила. Отделянето от базалната мембрана служи като сигнал за началото на съзряване (диференциация), което води в крайна сметка до клетъчна смърт - узряване клетки постепенно губят ядро и са пълни с кератин. Поради непрекъснатото делене на клетките във фоликула е под налягане, принуждавайки кератинизирани клетки се движат от скорост от около 0,3-0,4 мм на ден - при условие, така че растежа на косата, или, по-точно, стъблото й.

 • Cuticle - защитната обвивка на пръчката.

Косменият вал (като епидермиса) има пластова структура. Външният слой - кутикулата - се състои от 6-10 слоя припокриващи се кератинови везни, натрупани като плочки (Фигури I-1-3). Везните имат удължена форма (дебелина - 0.2-0.4 μm, широчина - около 0.3 μm, дължина - до 100 μm) и са закрепени заедно от липиден слой. Кожички структура прилича на роговия слой, което се състои от кератинови люспи (въпреки че те имат различна форма - шестоъгълна), свързани липиди (липидна бариера на кожата).

 • Cuticle - най-трайната част на косата, предпазваща вътрешността й.

С нарастването на космите кожицата се уврежда и постепенно се унищожава, разкривайки кората. В местата за унищожаване на кожичките се появява изпарение на водата: космическият вал започва да губи влагата, става крехък, натрупва се електростатичен заряд. Всичко това води до факта, че естетическите свойства на косата се влошават - те се заплитат, счупват, избледняват, лошо положени. Важна
Роля в унищожаването на кожуха играят агресивните външни фактори - температура, ултравиолетово лъчение, пениране, химически съединения (включително тези, които удрят косата като част от продуктите за коса).

 • Кората е слой, отговорен за механичните свойства на косата.

Под кожата се намира кортикален слой - кортекс, съставен от надлъжни редици от кератинизирани клетки. Този слой осигурява пръчката с гъвкавост и здравина. Матричната влакна на кортекса има протеинова природа и е богата на цис-тиин, съдържаща сяра аминокиселина. Дисулфидните връзки, образувани по време на процеса на кератинизация, дават на пръчката характерна форма. Броят и местоположението на тези връзки е генетично обусловена, следователно, да се промени формата на косата, трябва първо да се прекъсне дисулфидни връзки, и след това да ги възстановите в новия ред (вж. Перм изправяне на косата).

 • Медула - топлоизолационни свойства на косата.

Под кората на косата се намира слоя медула - медула, която има много кухини. При животните мозъчният слой е добре развит - наличието на въздух във вътрешността на косъма намалява неговата топлопроводимост: тази коса служи като добра топлоизолация и предпазва тялото от промени в температурата на околната среда. При хората слоят медула присъства в твърда коса (особено в сива коса).

Бариера система на косата

Човешката коса, подобно на епидермиса, има своя собствена бариера, която я предпазва от неблагоприятни външни влияния. Бариерите на епидермиса и косата са сходни. Основното сходство е, че основното функционално натоварване в тях се извършва от липиди.

Освен себум липиди, които образуват защитен филм върху повърхността на косата и се отстраняват чрез измиване, са така наречените интегрални (или структурни) липиди в косата. Ковалентно свързване с матрица протеини, те образуват комплекс на клетъчната мембрана (НКМ), който не само осигурява адхезия кортикална и cuticular клетки, но също така служи като бариера за дифузия на различни вещества в косата.

Комплекс от клетъчни мембрани се намира между клетките на кожухарните и кортикалните слоеве. Секцията електрон напречно на косата се вижда, че клетките са разделени на разстояние от 25-30 пМ, и в центъра ясно различим плътен слой с дебелина от около 15 пМ, от двете страни на която има две по-малко плътни слоеве в директен контакт с границите на клетки. Цялостното междуклетъчно вещество и външната обвивка на клетките се нарича комплекс от клетъчни мембрани. CMC формира обширна мрежа по протежение на влакното, позволявайки на клетките да съществуват едно с друго.

Установено е, че липидите на кожухарния CMC са мобилни и чувствителни към действието на външни фактори. Perm, слънчевата радиация и радиацията могат да доведат до силни промени в състава на липидите на косата, до пълното изчезване на CMC от кожуха.

Интересен факт: видимата светлина унищожава CMC много повече от UFA и UVB. Пигментът eumelanin предпазва липидите от коса от фотохимично разрушаване: леките липиди на косата се унищожават по-бързо от черна коса.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.