^

Ползите и вредите от спорта при рак

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

В процеса на превенция или лечение на рак физическата активност е отлична помощ, тъй като може да засили имунитета чрез стимулиране на синтеза на имунните клетки. Също така, с помощта на упражнения, теглото на пациента се стабилизира, което е много важно, тъй като е известно, че прекомерното тегло увеличава вероятността за образуване на тумори. Ако ракът се развие на фона на затлъстяването, това увеличава риска от ранни метастази. Ето защо, според лекарите, спортът и ракът са напълно съвместими.

Мога ли да играя спорт с рак?

Физическите упражнения се считат за признат и ефективен метод за рехабилитация при лечението на рак. Освен това много хора, които са били диагностицирани с рак, изпитват депресия и спортът им помага да елиминират или да намалят признаците си.

Независимо дали е възможно да отидете за спорт при рак, само лекуващият ви лекар може да реши. Спортните упражнения трябва да се извършват само под наблюдението на специалист. Започване на обучение трябва да бъде веднага след диагностицирането на болестта, особено ако преди човек не е извършвал спортни товари. За да се получи положителен резултат трябва да бъде правилно съчетават тренировките за издръжливост (например, велоергометър или ходене) и гимнастически упражнения (тегло обучение, стречинг, за обучение, за да се подобри координацията).

Трябва да ходите по-често и да не спите в леглото, за да не утежнете изтощеното и уморено здраве. Можете също така да направите домашна работа с умерени темпове, можете да практикувате мини степер.

Типът упражнения се избира индивидуално, като се има предвид какъв вид рак е болен пациентът.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Ползите и вредите от упражненията при рак

Спортът и ракът могат да бъдат съвместими - както показват различните проучвания, има упражнения, които могат да повлияят положително на здравето на пациента и да помогнат при лечението на рак.

Благодарение на спортните товари, след диагностицирането на рака, продължителността на живота на пациентите се увеличава, а рискът от евентуален рецидив, напротив, намалява. Това е особено полезно при пациенти, страдащи от рак на дебелото черво, яйчници, рак на гърдата и рак на простатата.

Не се препоръчва да извършвате интензивни или твърде тежки физически упражнения - от тях, ако имате рак, ще има повече вреда, отколкото полза.

Ако провеждате химиотерапия, не можете да правите упражненията в деня на процедурата и 6 часа след края. Физическото обучение трябва да бъде ограничено, ако има някакви болезнени чувства. Като цяло, товарът трябва да се дозира, като се консултира с квалифициран специалист.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.