^
A
A
A

Вагинизъм и псевдовагинизъм

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Вагинизъм - рефлекс свиване на мускулите, които компресират влагалището, когато влагалището е пълен (например, влезе в пениса, пръст или друг обект), въпреки изразеното желание на жените, насочена към проникването на обект, при отсъствието на структурни или други физически заболявания. Вагинизмът често се свързва със страх от болка и страх от въвеждане на чуждо тяло във влагалището.

Вагинизмът обикновено се случва с появата на сексуална активност. Конвулсивното свиване на мускулите се предхожда от страх от болка по време на дефлорацията, но в някои случаи се появява неочаквано, неочаквано за пациента по време на болезнената дефлорация. Меките, тактични съпрузи не настояват за коитус. Когато опитате отново, всичко се повтаря. В бъдеще вагинизмът се проявява с гинекологичен преглед. Може да се разграничат три степени на вагинизъм: 1 градус - реакцията се получава, когато пенис или инструмент се вкарва във влагалището по време на гинекологично изследване; Степен II - реакцията се случва, когато докоснете гениталиите или чакате да ги докоснете; Степен III - реакцията възниква при едно представяне на сексуален акт или гинекологичен преглед.

Липсата на дефлорация женени съпрузи едва ли опит, въпреки че в много случаи не уврежда междуличностните отношения и сексуална адаптация на двойката се случва на нивото на зоологическа или (ако е възможно) на вестибуларния половия акт. Жените с вагинизъм често могат да изпитат оргазми, но да се свържат с лекаря си, да ги накарат да се чувстват по-зле или да имат желание да имат дете.

Диагноза на вагинизма

За диагностицирането на вагинизма е необходимо да се изключат физическите причини. За тази цел изследването се извършва след края на лечението, което прави изследването възможно. Пациентът е в седнало положение на стола, след разреждане на малките лабиринти, те са изследвани в огледалата или пръкват през дупката на химена. Тази проста техника (изследване с пръст) може едновременно да потвърди наличието на нормален влагалищник и да предположи диагноза вагинизъм.

Вагинизъм трябва да се разграничава от psedovaginizma когато болката, когато се опитват да интроекцията, конвулсивни спазми и защитна реакция на жените са вторични, в резултат на поражението на genitosegmentarnoy компонент (нарушения в развитието, затлъстяване, сраствания и други гинекологични заболявания, които правят introitus рязко болезнено). В допълнение, вагинизъм, трябва да се разграничава от Koi-tofobii - страх от болка по време на полов акт, предотвратяване нейното изпълнение и не е придружен от спастичен свиване на вагиналните мускули. С вагинизъм подобен феномен може да бъде причинено от неправилна експлоатация, причинени от невежество и на двамата партньори генитален анатомия. В този случай е достатъчна само една корекция, за да се възстанови сексуалната функция.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Лечение на вагинизма

Лечението на вагинизма е да се промени поведението, включително опитът от използването на самоконтакт от входа на влагалището и движението му бавно напред, като по този начин се намалява страхът от последваща болка. Жената трябва да докосва ежедневно перинеума, толкова близо до входа на влагалището, като разпространява малките срамни с пръсти. Когато страхът и тревожността от контакт с входа на вагината преминават, пациентът ще може да вмъкне пръст в дупката на химена, като разшири входа на влагалището. Ако въвеждането на пръста не причинява дискомфорт, може да се препоръчат вагинални диализатори, оразмерени по размер. Тези експандери могат да бъдат препоръчани за естествени буги. Те позволяват на живите мускули да свикнат с нежно увеличаване на налягането без намаляване на рефлексите. Първият разширител, който жената може да позволи да инжектира партньор по време на полов акт, ще бъде по-малко болезнена, тъй като жената е сексуално развълнувана. Ако прилагането на дилатори е безболезнено, тогава сексуалната двойка трябва да предизвика възбуда на вулвата чрез внимателно въвеждане на пениса. По време на сексуална игра, една жена трябва да свикне да се чувства петел на вулвата си. В крайна сметка, една жена може да вмъкне партньор във влагалището частично или напълно. Тя може да се чувства по-уверена, докато е на първо място. Някои мъже изпитват ситуационна еректилна дисфункция в тази позиция и могат да се препоръчат фосфодиестеразни инхибитори.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.