^
A
A
A

Ефебофилия

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Ефебофилията е психично разстройство, нещо като педофилия. Изразено в сексуалното привличане на възрастен мъж или жена на подрастващи деца. При по-голямата част от диагностицираните случаи причините са вродени патологични лезии на мозъка. Много рядко провокиращи фактори се наричат механични или химични увреждания на централната нервна система.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Епидемиология

Различни дисфункции на сексуална личност се срещат при 5-10% от населението. Поради факта, че децата в юношеството са скрити, статистическите данни не са надеждни и пълни. Патологичните сексуални предпочитания са присъщи както за мъжете, така и за жените. Персонални психиатрични разстройства от типа на ефибофилия се срещат при 6-9% от населението. При мъжете патологичната атракция е по-често определена във възрастовия интервал 30-34 години. Жени 35-45 години.

Причини efeʙofilii

Мотивите на появата на психични разстройства в юношеска възраст са изложени на фона на продължителен процес на формиране на сексуалната идентичност и психосексуалното ориентация в близост извратен интимен контакт, остави трайно впечатление.

Значителна роля в процеса на развитие на сексуалното желание за подрастващи деца се дължи на трудности при комуникацията с връстниците.

В много случаи епибофилията активно се развива при индивиди със сексуални дисфункции. По време на интимни отношения с неопитни млади мъже и жени, които не познават техниките на полово сношение, такива хора се чувстват превъзходно и по-малко вероятно са да бъдат осъдени за сексуалната си дейност.

При мъжете с перверзна сексуална ориентация при младежка хиперсексуалност се проявява висока сексуална активност, в удовлетвореността на която индивидът показва безразличие как да осъществи сексуалното желание. Много ефибофили като неопитността на тийнейджърките и те са щастливи да се занимават с "менторинг".

При възрастните хора се наблюдават прояви на ефибофилия при сексуални разстройства на фона на изчезването на възможностите за удовлетворяване на привличането, а след това контактите с млади мъже или момичета служат като стимул за отслабването на сексуалността в старческа възраст.

Латентният вариант на наклон при эфебофилов може да бъде наблюдаван при показване на инфантилизма по начин на диалог или начин да се облекчи. Привличането се изразява задължително, пациентите в редки случаи се обръщат към лекар с оплаквания от сексуално привличане на юноши. Това желание се увеличава след приемането на голяма доза алкохол или наркотици.

trusted-source[5]

Рискови фактори

Ефефофилията е по-често засегната от хора с хистероиден, астеничен, психоатехничен тип, психопати, лица, които злоупотребяват с алкохолни напитки и наркотични вещества. Причините за такива отклонения са:

 • забавяне на психосексуалното развитие;
 • инфантилизъм;
 • намалено либидо;
 • Недоволна сексуална възбуда;
 • фобия на сексуален произход.

trusted-source[6], [7], [8], [9],

Патогенеза

С ефибофилия сексуалното поведение е практически същото като обичайното и традиционното, но се забелязват:

 • блудство с дете (откровени интимни разговори, маскирани като сексуално образование, еротични и порнографски снимки показват, снимки, филми, "случайно" забравени в публичните зони на списания пространство, ръкописи на порнографски характер);
 • желанието на ефибофилите да намерят работа, свързана с подрастващите.

В повечето случаи интимните взаимоотношения с юношите, поради особеностите на психиката на децата в тази възраст, остават незабелязани. Младите юноши просто и с чувство за благодарност възприемат проявата на женската ефибофилия. Жените доброволно "преподават" неопитни млади мъже на първите стъпки на интимен живот. Пациентите с ефибофилия получават най-голямото емоционално и физическо удоволствие от липсата на опит в "отделенията". Процесът на "просветление" стимулира сексуалната възбуда в епибофилите. Понякога заболяването приема явни патологични прояви.

Симптоми efeʙofilii

При пациентите, които са склонни към ефикасност, има периодични фантазии, които определят извънредното поведение в областта на сексуалното поведение. Тези артикули не отговарят на културните норми, те изискват пълна или частична загуба на способността на индивида да се адаптира адекватно към установените норми на обществото, както и невротизирането на евбофила. Привличането се разглежда като удовлетворение от сексуално напрежение. Последиците от неприродните действия са причина за допълнителен стрес. Но в специални случаи такива действия се считат за симптоматични за шизофренията. Лекарят, когато разглежда пациента и събира анамнезата, трябва да вземе предвид, че пациентите могат внимателно да прикрият социално неприемливи форми на привличане. Следователно, за да се изясни диагнозата, трябва да се наблюдава поведението на пациента в динамиката.

Първите признаци на епибофилия се появяват при пациенти с установени диагнози:

 • Психични разстройства на личността.
 • Последствията от увреждането на мозъка с развитието на психическия инфантилизъм.
 • Шизофрения в състояние на ремисия.

Синдром на зависимост от алкохол или наркотици.

Интензивността на симптомите се изразява в появата на сексуално привличане на деца, които са в юношеска възраст.

trusted-source[10], [11], [12]

Етапи

За традиционното нормално развитие на сексуалните отношения се характеризират с етапите:

 • Появата на интерес и привличане.
 • Емоционална конвергенция.
 • Сексуална интимност.

С ефибофилия няма етап на емоционално сближаване. Като правило ебевофилите, след като стадият на привличане преминават към сексуална интимност. Преходът към коитус може да се осъществи в груба, агресивна или садистична форма. Но в някои случаи етапът на емоционалното сближаване е прикрит като "учене", а преходът към интимност се извършва в лека форма.

trusted-source[13], [14]

Форми

Според статистиката на диагностицираните психологични патологии, ефефофилията се разделя на видове, в зависимост от пола на подрастващите. Това са:

 • бисексуални (привличане както за момичетата, така и за момчетата);
 • хетеросексуален (привличане на хора от противоположния пол);
 • хомосексуалните (желанието за интимност с хора от същия пол).

trusted-source[15]

Диагностика efeʙofilii

Диагнозата се основава на периодично възникващи, силни еротични фантазии и увеличаване на сексуалното привличане на юношите, за да задоволят физиологичните сексуални нужди. Ефебофилията може да покаже необичайни извънредни сексуални действия, противоречащи на нормите на социално и етично поведение. Действията на пациента са обект на обсесивни фантазии, бой с които изпитва голям психологически стрес. Такива патологични поведенчески нарушения се наблюдават най-малко шест месеца. Един пациент може да има съпътстващи абнормни сексуални предпочитания.

Диференциална диагноза

При пациенти с ефибофилия като правило се диагностицират комбинирани лични сексуални патологични нарушения. Увеличеното привличане на подрастващите може да се комбинира с:

 • мазохизъм (склонност да се наслаждава на удоволствие от унижение, насилие);
 • Воайоризъм (скрит, надяващ се на сексуалния акт);
 • садизъм (получаване на удоволствие от насилието и мъчението на жертвата);
 • фетишизъм (привличане към обектите на бельото и свързаните с него неща, по мнението на пациента, с удоволствие);
 • транспресизъм (нарушаване на полова идентичност);
 • садомасохизъм (комбинация от садизъм и мазохизъм).

Психиатрите внимателно разграничават ефибофилия от шизофрения.

Към кого да се свържете?

Лечение efeʙofilii

За лечение на ефикасност при моносимптоматични прояви се използват методи на психоанализа, психотерапия, поведенческа терапия, комбиниращи с комплексна терапия с лекарства, които помагат за контролиране на импулсите:

 • Литиево.
 • «Карбомазепин».
 • Бета-блокерите.
 • Калциеви антагонисти.

Всички терапевтични мерки се извършват и наблюдават от психиатри.

Предотвратяване

Мерките за предотвратяване на психосексуално социално опасно поведение започват с премахването на провокиращи фактори:

 • предотвратяване на алкохолната зависимост на родителите в концептуалния стадий на детето;
 • здравето на жените, чакащи за бебета;
 • своевременно откриване на пациенти с органични лезии на централната нервна система;
 • осигуряване на адекватни условия за установяване и развитие на правилната сексуална идентификация на детето от момента на раждането;
 • предотвратяване на психо-сексуални заболявания;
 • Необходимо е да се преподават тийнейджърите уменията за общуване с връстниците, включително тези с противоположния пол;
 • формиране на високи морални и етични качества;
 • предотвратяване на съблазняване на юноши;
 • идентифициране и принудително лечение на скрити и опасни хора с висока тенденция да се занимават с престъпна дейност на сексуални основания.

Важна роля за предотвратяването на престъпления на фона на перверзни сексуални дискусии и фантазии принадлежи на семейството. В семейния кръг настъпва формирането на моралните качества, ценностите на живота, развитието и формирането на личността. Агресивната неблагоприятна ситуация сред близките роднини създава благоприятни условия за появата на неверни социално опасни действия със сексуални отклонения и провокира развитието на психични патологии със сексуална неправилна корекция. Семейството, което е у дома болен Ефебофилия, може да помогне в лечението на психично дисфункция, и може да бъде повече травматична причина и да влоши патологично адаптация в обществото, което води до пациента до опасни действия.

Тъй като евбофилията се отнася до парафилия, която е от сериен характер, превантивните мерки в този случай ще бъдат насочени към предотвратяване на редица престъпления.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Прогноза

Прогнозата е най-вече съмнителна. Сексуалните престъпления са сред най-сериозните. Роднините и близките трябва внимателно да следят наклонностите на роднини с ефибофилия или други сексуални смущения. Навременното откриване на перверзните наклонности на членовете на семейството ще предотврати сериозни последствия.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.