^
A
A
A

Безсоциалност при мъжете и жените

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Сред дефинициите за липса на сексуално желание, както и интересът към секса и желанието да се включат в най-големите спорове през последните петнадесет години, причиняват безпокойство.

Ако човек започне от дефиницията на сексуалността на дадено лице, тогава обратното трябва да се определи като липсата на физиологична и емоционална потребност от полов акт.

Медицински аспекти на асексуалността

Според някои експерти, асексуалността е вид сексуална ориентация и пасва на равна нога с хетеросексуалността, хомосексуалността и бисексуалността, особено след като "безполов" Има цели общности.

Изследователи от Университета на Британска Колумбия (Ванкувър, Канада) заключават, че асексуалността не е нито психиатрично състояние, нито симптом на психическо разстройство със сексуално естество. И критериите за класифициране дават основание да се отнесе това състояние към специална сексуална ориентация.

От друга страна, съгласно DSM-IV (Диагностичен и статистически наръчник на психичните разстройства), нарушения на сексуалното желание - хипоактивно разстройство на сексуалното желание и потиснато сексуално желание - дължи на "Нарушения на сексуална и полова идентичност", който се характеризира като липса на сексуални фантазии и желанието за сексуална активност.

Но вече в DSM-V5 бяха направени промени и коментари, които се свеждат до следното. За да се счита, че нарушенията на сексуалното желание са дисфункция, те трябва да бъдат придружени от клинично значими психични и физиологични промени и да причинят сериозно безпокойство и сериозни междуличностни затруднения. Тези разстройства обаче не трябва да се обясняват с никакви други психични разстройства, последиците от медикаментите, някои други заболявания или аскетизъм.

По този начин, основната разлика между сексуалната дисфункция и асексуалността е, че пациенти с нарушения страдат от липса на сексуално желание, и хора, които считат себе си за asexuals, е без значение.

На практика с което това състояние е извън обхвата на здравословни проблеми, експертите препоръчват да се избегне объркване и направи нисък праг на сексуалната възбудимост при жени с липса на физиологични и емоционални потребности от полов акт, т.е. Фригидност и асексуалността. Въпреки че  фригидността  се счита за хипоактивно разстройство на сексуалното желание, много често - идиопатично.

Епидемиология

Нови данни за разпространението на асексуалността не са публикувани, а статистическите данни преди повече от десетилетие са класирали почти всички екземпляри на почти 70 милиона възрастни по целия свят.

Според информацията на Секс изследвания, в края на 2004 г. 0.4-1% от жителите на Обединеното кралство (от 39 милиона възрастни) се смятат за несемейни.

Това, че 3,3% от финландските жени и около 1,6% от французите и почти 2% от учениците от колежи от Нова Зеландия никога не са признавали за никого друго.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Причини асексуалността

Проучването на постоянна липса на сексуално желание да продължи да се ангажират експерти в областта на психиатрията, сексология, психология, но за общата гледна точка на причините за асексуалността, а не дойде въпреки широка дискусия по този въпрос в рамките на медицинската общност.

Мнозина смятат, че възможните рискови фактори за това състояние включват тревожност, тревожност и депресия; отвратителни сексуални преживявания или други травми; различни здравни проблеми (психосоматика, ниво на половите хормони, сексуална дисфункция). Например, асексуалността при мъжете най-често се свързва с ниско ниво на тестостерон (въпреки че не са проведени клинични проучвания по този въпрос).

Липсата на желание за сексуален контакт може би е резултат от трудностите, свързани с тяхното прилагане или от проблемите на взаимоотношенията между сексуалните партньори?

Някои се опитват да се свържат патогенезата на асексуалността с дисбаланс на възбуждащи и инхибиторни невротрансмитери - допамин, норепинефрин и серотонин, в качеството на хипоталамуса и хипофизата (които произвеждат и секретират в кръвта хормони като окситоцин, пролактин, FSH и лутеинизиращ хормон).

И биолозите имат предположението, че може би започва трансформацията на сексуалния инстинкт на човешкото население. Всъщност, за разлика от животните (с инстинктивното си желание да се съчетават и да се размножават за оцеляването на даден вид), сексуалният инстинкт на хората отдавна не е насочен към репродукцията. Спомнете си Фройд, който безусловно вярва в върховенството на сексуалния инстинкт в поведението на хората и твърди, че само телесното удоволствие, получено по време на сексуален контакт, дава психологическа смърт.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Симптоми асексуалността

Как да разберем, че дадено лице има симптоми на асексуалност? Това не е сексуално въздържание, а не синоним на безбрачие, а не ниско либидо (което може да бъде причинено от здравословни проблеми), а не последствие от хормонален дисбаланс или страх от сексуални отношения.

Освен това, ассексивите могат да се запознаят, да изпитат емоционална привързаност (платоническа любов), да придобият деца. Дори възбуда или оргазъм не противоречи на това състояние, а някои асексуални имат секс, ако имат романтичен партньор, който го иска.

Между другото, се различават различни видове ассексичност: романтични - несексуални отношения, които често са свързани със симпатия и обич, а не романтично - дълбоко емоционално-психологическо привързване без сексуален живот.

Една романтична атракция, лишена от сексуално желание, може да бъде хетероморфна, т.е. На лице от противоположния пол или, съответно, хомоморфна.

Членовете на най-голямата световна онлайн общност на асексуалните AVEN казват, че в един свят, където всичко се върти около секса, много хора с липса на сексуално желание може да се почувстват маргинализирани - поради етикетирането на сексуално разстройство. Защо може да има ниско самочувствие, безпокойство и склонност към депресия.

Въпреки че учените, които изучават физиологията на асексуалността, предполагат, че при това условие способността за генитална стимулация не изчезва, но може да има трудности с така нареченото субективно възбуждане - на ниво причини и емоции.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Усложнения и последствия

Основните последици и усложнения на аскетизма засягат взаимоотношенията с хора, които имат нормално (нормално) ниво на нужда от полов акт.

Следователно, аскетистите трябва да общуват по-добре със своя вид, а някои от тях носят черен пръстен на средния пръст на дясната си ръка - като форма на идентификация.

В съвременните западни общества сексуалният опит се счита за определящ елемент на добрия живот. Това е страхотно за хора, които обичат да правят секс. Асексуалността на онези, които не ги харесват, не бива да се дава за аномалия.

trusted-source[20], [21], [22]

Диагностика асексуалността

Предложената диагноза на асексуалността се състои в разкриването на липсата на сексуално привличане. За това има един много прост тест за асексуалност, което прави възможно да се разбере колко човек е асексуален.

Тестът се състои от такива въпроси

  • Сексът може да бъде приписван на нещо мръсно, забранено?
  • Чувствате ли се неудобно или неудобно, когато другите говорят за секс?
  • Смятате ли, че е възможно да живеете без секс?
  • Може ли да има връзка между хора без сексуална интимност?
  • Възможно ли е да имате пълен живот с мъж или жена без интимност?
  • Как се чувствате да правите секс?
  • Чувствали ли сте се неудобно, че не изпитвате сексуални чувства като тези около вас?

trusted-source[23], [24], [25]

Бездомността на съвременната младеж

Юношите изпитват "идентична криза" с появата на пубертета и тяхната сексуалност и интерес към сексуалната страна на живота са част от естествения процес на раждане.

Сексуалният интерес сред младите хора, както и сред възрастните, може да варира значително и зависи от културните норми и социалните нрави, сексуалната ориентация, социалния контрол и нивото на сексуалното образование. Трябва да се има предвид, че 25-годишният мозъка не е напълно узряло, и отчасти поради това, много млади мъже и жени не са в състояние да вземат информирани решения и да се предвидят последиците от сексуалното поведение: нежелана бременност; инфекция с полово предавани инфекции, включително ХИВ / СПИН.

Безпокойството на съвременната младеж, особено американската, психолозите са склонни да виждат в проблемите на сексуалното образование. Според времето на "сексуални сцени" Изследванията показват, че поведението на няколко образователни институции (включително и студенти над 17 години), 81,2% от анкетираните не се чувствам сексуален интерес и 75,8% по време на полов акт са преживели тревожност и страх.

Според вестник "Брак и семейство" проучванията показват, че след 10-годишна възраст между 10% и 40% от младите хора в Съединените щати и други страни от Запада нямат сексуален контакт. И на възраст 25-29 години - 5%.

Но всички записи на асексуалността изглежда да победи японците: според целта за 2012 г., 61,4% от неженените мъже на възраст 18-34 години нямаше приятели, както и повече от 49% от жените на същата възраст - секс партньор. В същото време повече от 25% от неомъжените млади мъже и жени на възраст под 30 години не са правили секс.

"Несправедлив начин на живот" стана популярен сред младите хора в Китай, най-често аскесията се показва от момичета, живеещи в мегаполис.

trusted-source[26], [27]

Към кого да се свържете?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.