^
A
A
A

Ерективна дисфункция при мъжете и липса на сексуална възбудимост при жените

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Еректилната дисфункция при мъжете и липсата на сексуална възбудимост при жените е следствие от фазата на възбуждане в цикъла на сексуалните реакции. Мъжете, страдащи от това заболяване, имат трудности при постигането и поддържането на ерекция (импотентност) или ерекцията в тях не е достатъчно изразена. При жени с такова разстройство способността за отделяне на вагинално смазващо вещество може да бъде нарушена.

Някои хора с такива нарушения имат дълга история (история) на нарушения на еректилната или сексуална възбудимост, докато в други тези аномалии се появяват внезапно след дълъг период на нормален сексуален живот. Така че, 50-годишен мъж през 25-годишния брак рядко среща трудности при постигането на ерекция. Една година след смъртта на съпругата си той влезе в нова връзка и при първия опит да спи с избрания от него, той няма ерекция. В друг случай една 27-годишна жена не изпитва сексуална възбуда, въпреки че желае секс. В миналото, по време на предишната си връзка, тя винаги изпитва физическо вълнение по време на любовна игра. Допълнителни запитвания показаха, че партньорът й не я стимулира в начина, по който е свикнала.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Причини за еректилна дисфункция при мъжете

Ако внезапно възникнат проблеми с ерекция или възбудимост и след дълъг, задоволителен сексуален живот, трябва да потърсите обяснение от лекар. Както вече споменахме, различните медикаменти и заболявания причиняват разпадане в цикъла на сексуалните реакции.

Ако човек развие еректилна дисфункция, той вероятно трябва да отиде при уролог, за да разбере дали причините за тези нарушения са органични или психологически. Често проблемите имат както органични, така и психически корени, какъвто е случаят с човек, който не е имал достатъчно пълна ерекция. Проблемът започва година след диагностицирането на диабета му (много честа причина за импотентност) и назначаването му за лечение с инсулин. Оплакванията на жена му за липса на ерекция го карат да се страхува, че изобщо няма да има ерекция.

Изследванията на органичните нарушения включват нива на кръвния поток и мониторинг на състоянието на артериите и вените на пениса, които също определят вероятността от неврологични увреждания. При повечето мъже в такива случаи се определя нивото на нощната ерекция. За две или три нощи пациентите спят в специално оборудвана лаборатория. Устройствата определят състоянието на организма в различни фази на съня, по-специално по време на REM-фазата. Освен това беше предложен и много практичен тест за използването му вкъщи: ако не възникне ерекция по време на фазата на бързо сън, тогава можем да приемем, че основната причина за дисфункция е органичната причина. За съжаление, разработването на методи за създаване на органични фактори за сексуални разстройства при жените изостава от тези при мъжете, въпреки че соматичното изследване и хормоналните тестове могат да помогнат за изясняване на техните органични причини.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17]

Лечение на еректилната дисфункция при мъжете

При нарушения на ерекцията или сексуалната възбудимост се показва поведенческа психотерапия, която насърчава намаляването на страха. По правило се препоръчват упражнения за повишаване на чувствителността. В този случай сексът се отлага, а в замяна се препоръчва тактилен контакт и емоционална стимулация. В същото време мъжете и жените трябва да се насърчават и да подкрепят по време на лечението на партньора си, особено ако сексуалните проблеми са свързани с трудности в отношенията.

Трудностите на ерекцията в много хора се дължат на страха от провал. Те се появяват или поради засилена самоконтрол ("ролята на наблюдателя"), или поради прекомерна загриженост за степента на ерекция. Мъжете с проблеми със силата са особено чувствителни към критичните забележки на партньора си за липсата на ерекция; те изпитват чувство на малоценност и вина. Терапията в такива случаи се концентрира върху запознаването на партньорите с други форми на сексуални отношения, с изключение на пряката генитална коитус.

При мъжете с органично причинена еректилна дисфункция, имплантирането на протезата на пениса може да се използва като средство за реализиране на способността за проникване. Всяка такава операция трябва да се основава на експертни мнения на психолози, психиатри, сексолози и уролози. В някои случаи, когато насладата от секса е възпрепятствана от умствени проблеми, се показват както дългосрочната психотерапия, така и поведенческата сексуална терапия.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.