^
A
A
A

Страх от секса

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Страхът от секс (генофобия или койтофобия) е напълно несвързана държава и следователно е болезнено за човек, въпреки че е разбираемо от гледна точка на психологията и медицината. Напоследък фобията става все по-широко разпространена, а сред пациентите, които, като преодолеят чувството за поквара, все пак се обръщат към специалистите за помощ, няма ясна сексуална дистрибуция.

trusted-source[1], [2], [3]

Причини за страх от секс

Страхът от секса или генофобията е характерен както за жените, така и за мъжете. И въпреки факта, че основните му причини са психологически фактори, страхът от страна на жените и мъжете преди интимността (а понякога и фобията дори да се говори за секс) се различава радикално.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8]

Страхът от секса при жените

Основната причина за страха от секса в красивата половина на човечеството се превърна в традиционен ритуал, предаден от поколение на поколение и обрасъл с огромен брой неразумни митове. Всяко момиче, което е достигнало пубертета, очаква остра болка по време на първия сексуален акт. В резултат на това, след като не успя да се отпусне, първият секс наистина й доставя изключително болезнено усещане. След това жената се фокусира върху дискомфорта и, след като я преживее следващия път, решава да спре всякакви интимни взаимоотношения и дори да говори за секс.

Има няколко други причини, поради които се развива генофобията при жените:

 • Груб първи сексуален контакт или секс с недостатъчно опитен партньор.
 • Опит в детска сексуална или физическа злоупотреба, тормоз.
 • Хансексуалните методи на образование, когато сексът е описан от родителите, като нещо мръсно и срамно; предположението, че сексуалният партньор трябва да бъде първият и единствен мъж.
 • Страх от последиците от пола: полово предавани болести или нежелана бременност.
 • Неприемане и враждебност към собственото тяло.
 • Често страхът от секса е свързан с травма в детството, например оттеглянето на бащата от семейството. В този случай, тъй като вече е в зряла възраст, една жена не може да изгради правилния модел на взаимоотношения с мъжете или просто се страхува от предателство.
 • Проблеми с женските полови органи, които причиняват болка при всеки сексуален контакт.

trusted-source[9], [10], [11], [12]

Страхът от секса при мъжете

За разлика от жените, които се страхуват да правят секс поради проблеми с физическото здраве, генофобията при мъжете винаги възниква единствено поради психологически причини:

 • Неофициалното обучение на майката, последствие от което е страхът от абсолютно усвояване.
 • Страх от провал в секса, който ще доведе до подигравка и унижение на достойнството.
 • Ниско самочувствие ("Това момиче е прекалено добро / красиво / умно за мен", "Не мога да я удовлетворя").
 • Пропуски в секса, които възникнаха в миналото.
 • Отхвърлянето на определена жена или страхът от това, че е отворена и искрена за представителите на противоположния пол като цяло.
 • Страх от кръв - човек се страхува да прави секс по време на менструалния цикъл.

Но има и обща причина за противоположния пол на страха от секс - полов акт с девица. За едно момиче винаги е страх от силна болка, която прилича на насилие, а за млад мъж - страх от непредсказуемата реакция на партньора на действията му.

Често предизвиква страх от секса са свързани фобии: страх от личен контакт (хафефобия), страх от сексуален тормоз (аграфобия), страх от противоположния пол (Heterophobia) и т.н.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Проявяването на страх от секса

Интересно е фактът, че страхът от секс се проявява по различен начин и не винаги е забележим с невъоръжено око:

 • Пълният отказ на интимни отношения и споменаването им в разговор (това поведение се нарича ератобибия).
 • Случайният секс също е проява на страха от секса и се нарича интимфобия. В този случай, човек, ранен в детството или юношеството, се страхува да се разкрие на сексуален партньор и да изгради дългосрочно доверие с него. Въпреки това, той има неконтролируемо желание за секс.

Как да преодолеем страха от секса?

За да се преодолее трайно страхът от секс, е необходимо ясно да се определят основните причини за генофобията.

Страх от първия секс

Независимо от колко необичайни са инструкциите на психолозите и роднините, за да се избегне развитието на генофобията, е необходимо да се следват опита на поколенията:

 • Влезте в интимна връзка само след като и двамата партньори са готови психически за първия секс.
 • Не пренебрегвайте тихата вълнуваща атмосфера и предварителни ласки, но не злоупотребявайте с алкохолни напитки непосредствено преди полов акт.
 • За да избегнете разсейващи мисли за нежелана бременност и полово предавани болести, използвайте контрацептиви. 
 1. Ако в един от партньорите внезапно се появи страх от секс, можете да се опитате да решите проблема сами. Поверителните разговори и изясняването на причините за генофобията са задължителни; Освен това страхът трябва да се възприема като общ проблем, а не като проблем на един от партньорите.
 2. За да се отървете от страха от секса, експертите препоръчват за пиене преди полов акт малко количество алкохол или леко успокоително (таблетка валериан, Leonurus, билкови чайове от мента или маточина - само за жени).
 3. В случаите, когато страхът от секс е свързан с тежки психологически травми (насилие, комплекси, придружаващи фобии), е необходимо да се потърси помощ от специалисти - психиатър, психотерапевт, психолог. Трябва да се помни, че практически е невъзможно да се преодолее заболяване без квалифицирана помощ.
 4. Особено внимание трябва да се обърне на тяхното здраве, жените, чийто страх от секс е свързан с болка по време на сексуален контакт. Необходимо е спешно да се прегледа в гинеколога и да се установи истинската причина за дискомфорт. 

Страх от секс - явлението е толкова неестествено, че не е необходимо да уволнявам кампания за специалист, както странно на пръв поглед, фобията не може само да развалят доста неразделна интимната част от живота си, но също така и да се развие в необратими последици за психичното здраве.

trusted-source[21]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.