^
A
A
A

Аноргазмия

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Аноргазмът е липсата на оргазъм и кулминацията на удоволствието му по време на секс.

Факт е, че това засяга по-голямата част от женското население. Що се отнася до мъжете, това е много рядкост за тях. Мнозина смятат, че аноргазмията е сериозно заболяване, за което то е просто отклонение от нормата. Но какво наистина е това? Всъщност това е сложен проблем, който възниква на нивото на психологическите и физиологичните аспекти.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Причини за аноргазмия

Всъщност има много причини за аноргазмия. Затова е добре да се анализира този проблем от гледна точка на различни фактори.

  • Неопитен любовник. Този "проблем" възниква в случай, че едно младо момиче се занимава със секс с човек, но не достига оргазъм. Това явление е най-често срещано, но с течение на времето и с опит той преминава. Често промяната на сексуалния партньор може да повлияе на този процес. Защото всеки човек има свой "механизъм" и "техника".
  • Физиологични характеристики. Поради тази причина аноргазмията се среща рядко. Това може да се дължи на вродени или придобити аномалии в развитието на гениталните органи. Много е лесно да се определи това, е необходимо само да се посети гинеколог. Следва отново да се отбележи, че това е изключително рядко.
  • Гинекологични заболявания. Факт е, че поради своята анатомична структура, някои жени изпитват болка по време на секс. Ето защо постигането на оргазъм се свежда до нищо. Това може да бъде засегнато от заболявания на пикочно-половата система, сраствания, инфекциозни заболявания и обща вагинална сухота.
  • Хормонални нарушения. За много жени тя често варира от край до край. Особено по време на приема на специални лекарства, много от които причиняват странични ефекти. Болестите на щитовидната жлеза силно влияят върху хормоналния фон на жената.
  • Нивото на умствено развитие и интелигентност. Това, което е по-интересно от човека, е по-интелигентно, затова е по-трудно за него да се отпусне и да се подчини на инстинктивните наставления. Това заключение може да направи японски учени. Много е трудно тези жени да преминат от рутина към тази професия. Представителите на справедливия секс често са фригидни, така че ги донесете до оргазъм е много трудно. В този случай е необходим само индивидуален подход.
  • Психологически фактори. Преумората, лош сън, благополучие, травма от детска възраст, стрес и много повече, оказват пълно влияние върху постигането на оргазъм. Събрани заедно, всички тези фактори могат да обезсърчат желанието да се направи нещо. В този случай се появява аноргазмия.

trusted-source[5], [6], [7]

Симптоми на аноргазмия

Има симптоми на аноргазмия при липса на оргазъм. Причините за това явление бяха описани по-горе. Факт е, че физически здравият човек може да страда от такава "болест" или проблем. Всеки нарича това явление по свой начин.

Има специални причини, които допринасят за това. Що се отнася до симптомите, той е сам. По време на секс, мъж или жена не достигат най-високата точка на удоволствие. Що се отнася до мъжката част от населението, това се случва много рядко.

Няма други симптоми. От най-разбираната аноргазмия всичко става повече от разбираемо. Този проблем е навсякъде едно и също. Няма значение дали е мъж или жена. Човек не успява да достигне оргазъм и това се влияе от редица фактори, вариращи от психологически проблеми до сериозни заболявания. Що се отнася до последното, в този случай говорим за жени. Аноргазмията е доста сериозна "болест" сред женската популация.

Аноргазмия при мъжете

Аноргазмията при мъжете е много рядка. Тя възниква само на емоционално ниво. На практика никой от мъжете не страда от този проблем.

Така че подобно явление при представители на мъж възниква на фона на психологическо разочарование. Тийнейджърските травми, които са претърпели в детството и юношеството, засягат нормалната идея за полов акт. С такъв проблем е необходимо да се борим сами или с помощта на психолог.

Друга често срещана причина за аноргазмия при мъжете е т.нар. "Заклещване" на епидизма или сцената на Electra. Факт е, че на възраст 5-7 години детето развива първите рудименти на привличане пред представителите на противоположния пол. Ако родителите по време на този период се държат отрицателно, това ще бъде отложено в паметта на детето и в бъдеще ще доведе до сериозни проблеми. Това е всичко за психологическите фактори на анорзмията.

Органични причини възникват при неврологични увреждания и на всяко ниво. Така може да бъде мозъкът, нервите на малкия таз или гръбначния мозък. Вярно е, че такива причини за липсата на оргазъм са изключително редки. Аноргазмията при мъжете на практика не се случва.

trusted-source[8], [9], [10]

Аноргазмия при жените

Защо се появява аноргазмия при жените? Факт е, че представителите на справедливия пол, такава "болест" е най-честата. Има няколко основни причини за това.

На първо място, много зависи от психологическото състояние на жената. Ако има неприятни спомени със сексуално естество, аноргазмията е неизбежна. Много зависи от партньора на жената, ако не познава навиците си и не разбира как да й даде удоволствие, тогава възникват проблеми. В допълнение, има различни ненормални развитие на гениталните органи. В този случай се нуждаете от собствен индивидуален подход.

Гинекологичните заболявания също засягат липсата на оргазъм. Хормоналните нарушения допринасят. Най-интересното е, че дори и високият интелект може да стане причина за развитието на такова явление. Тъй като една жена не просто премине от ежедневните си проблеми и се подчинява напълно на инстинкта.

Имаше и психологически проблеми. Те могат да се натрупват и в крайна сметка една жена може да стане студена. Ето защо е необходимо да се борим със собствените си проблеми. Anorgasmia изисква незабавно решение!

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Ситуационна аноргазмия

В този случай липсва оргазъм в конкретна ситуация. Може да има няколко причини за това.

Първото нещо е "работата" на партньора. Ако една жена току-що е започнала сексуалния си живот с този партньор, тогава може да им е нужно време, за да се свикнат един с друг и да научат навиците със сексуално естество. Обикновено преминава много бързо, но директно зависи от човека.

Ситуацията на оргазъм е доста обичайна. Много зависи от състоянието на партньорите, както и от общата ситуация. Често една жена просто не успява да се отпусне, поради което тя няма оргазъм.

Това въобще не е трудно да се нарече проблем, тъй като такива случаи по правило са единични. Те зависят от състоянието на партньорите в момента и от събитията, които се провеждат наоколо. Като правило това е въпрос на случайност и не си струва сериозно да говорим за такъв "проблем". При жените ситуационната аноргазмия е по-разпространена, отколкото при мъжете.

Първична аноргазмия

Какво представлява основната аноргазмия и защо се появява? Този "симптом" предполага, че жената никога не е имала оргазъм. Този проблем може да възникне на фона на психологически и физиологични фактори.

Така че някои партньори не се стремят да помогнат на партньора си да получи оргазъм. Ето защо този проблем е толкова често срещан. Естествено, това може да се повлияе от промени в тялото на една жена. Следователно, на първо място, е необходимо да се определи причината за това явление.

Понякога първичната аноргазмия се влияе от психологически фактори. Така че, по някаква причина една жена не може да се отпусне и целият процес не й доставя удоволствие.

В такива случаи е необходимо да се разберат причините за това явление. По същество това е решено с вашия партньор. Ако списъкът с "недоволство" и опитите за разрешаване не даде нищо, трябва да отидете на секс терапевт. В противен случай аноргазмията може да се превърне в по-сериозен проблем, който трябва да бъде решен с други методи.

Фалшива аноргазмия

Първата стъпка е да разберете какво е това. Така че, фалшивата аноргазмия предполага непълнотата на оргиастичния стадий при многоорганизираните жени. И всичко това е придружено от чувство на пълна неудовлетвореност.

Този феномен често се среща в жените, а не при мъжете. По-рано това се нарича "фригидност", но сега то придоби ново значение. Във всеки случай, независимо от това как се нарича, е необходимо да се борим със съществуващия проблем. Така че, допълнително стимулиране на клитора може да помогне.

Така, под фалшива аноргазмия се разбира състояние, при което жената не изпитва оргазъм или е някакъв слаб. В този случай, не трябва да се притеснявате, това явление, като правило, се случва да бъде рядкост. В допълнение, концепцията за фалшива аноргазмия също характеризира слаб оргазъм, когато една жена може да получи множество. Опитът на това не си струва, не е толкова често. По принцип такава аноргазмия изобщо не е причина за безпокойство.

trusted-source[17], [18]

Коалитна аноргазмия

Coital anorgasmia, има ли причина за безпокойство? Всъщност няма причини да се притеснявате. Но много зависи от това защо този проблем се е появил и на каква възраст.

Така че, под коалита аноргазмия се разбира пълната липса на оргазъм по време на всички сексуални действия. Но това явление се случва само когато правите секс с партньор. Като правило, в резултат на мастурбация, присъства оргазъм. В този случай трябва да идентифицирате проблема и да се опитате да го решите сами.

Но не винаги партньорите могат да разберат ситуацията. В този случай е необходима консултация със секс терапевт и с гинеколог, ако е жена. По правило приемането на хормонални лекарства, витамини, антидепресанти, успокоителни и стимуланти решава този проблем.

Важно е да не се забавя и да отидете навреме, за да видите лекар. Това е съвсем нормално явление, което трябва да бъде решено. Тъй като аноргазмията може напълно да доведе до липса на желание за секс.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23]

Към кого да се свържете?

Лечение на аноргазмия

Какво представлява лечението с аноргазмия? Първата стъпка е да се определи причината, поради която няма оргазъм и само тогава да се избере решението на проблема.

Така че жените и мъжете имат една обща причина за аноргазмия. Това са психологически фактори, които включват травма, свързана с първия сексуален опит и други проблеми. В този случай си струва да се опитате да решите всичко това сами. Така да кажа, за да разберете себе си. Ако това не носи плод, тогава е време да отидете на секс терапевт. Консултацията с лекар ще ви помогне да разберете проблема и да изберете най-добрия начин за решаването му.

Ако говорим за мъже, те имат органични причини за аноргазмия. В този случай урологът идва на помощ. Но това е много рядко, така че всичко свършва само с посещение на уролог.

При жените причината за аноргазмия е много по-голяма. Основните, от които са психологическите травми, както и хормоналните нарушения и гинекологичните заболявания. В този случай, без консултация с опитен гинеколог не може да направи. Той диагностицира проблема и намира начини да го реши. Аноргазмията е сериозна причина за размисъл за сексуалния живот.

Лечение на аноргазмия при жени

Лечението на аноргазмията при жените на първо място изисква идентифициране на проблем. Тъй като факторите, за които се е появила аноргазмията, не са толкова малки. Затова е добре да разгледаме този въпрос от гледна точка на много причини.

Така че най-разпространеният вариант е психологическата "травма". В този случай можете да опитате да анализирате всичко, което се случва сама. Но рядко дава положителни резултати. Следователно, опитен секс терапевт идва на спасяване.

Ако причината е в гинекологичното заболяване. Това първо трябва да го диагностицирате и след това започнете да лекувате. Така че шансовете да се отървете от аноргазмията се увеличават понякога. Хормоналните нарушения също допринасят. Следователно, трябва да наблюдавате състоянието си и особено зад щитовидната жлеза. В края на краищата, това засяга хормоните. Много фактори изискват по-подробно разглеждане. Тъй като проблемът не може да бъде решен по обобщен начин. Аноргазмията е сериозен проблем, който изисква незабавно разрешаване.

Лечение на аноргазмия при мъже

Как се лекува аноргазмията при мъжете? В този случай всичко зависи от факторите, довели до това състояние. Факт е, че точно така не се появява. Винаги са били и са причини за това състояние на нещата.

Ако говорим за психологическите фактори на появата на аноргазмия, тогава е необходимо да се борим срещу това независимо. Опитайте се да преодолеете всички проблеми, които са били в детството или са допринесли за възникването на тази "болест". В противен случай един обикновен психолог идва на помощ. Ако това не помогна, трябва да отидете на секс терапевт. Факт е, че психологическите проблеми са по-чести от органичните. Следователно, за да се потиснат такива явления, трябва да бъде в основата, така че да не води до по-сериозно развитие на "болестта".

Що се отнася до органичните фактори на развитието на събитията, трябва да се отбележи, че този въпрос се решава изключително с уролог-астролог. Като цяло, много зависи от това, което е причинило развитието на "проблема". Аноргазма никой не изглежда точно така, особено при мъжете.

Предотвратяване на аноргазмия

Предотвратяването на аноргазмия е много странно. Така че мъжете трябва да наблюдават психическото си здраве. Ако има някакви травми със сексуално естество или неприятни спомени, тогава си струва да ги потискате. Проблеми с по-сериозна природа се решават заедно с уролога. Важно е да не се забавя с разрешаването на проблема, така че в бъдеще всичко няма да се влоши. Като цяло, за един човек това е много рядко явление.

Що се отнася до една жена, тя трябва да гледа здравето си. Не позволявайте развитието на гинекологични заболявания. Ако те все още са на разположение, навременното лечение ще коригира ситуацията. Хормоналната недостатъчност сериозно засяга сексуалното желание и оргазъм. Ето защо е необходимо да се следи състоянието на щитовидната жлеза, което засяга "скока" на хормоните в тялото на жената.

Най-общо казано, това е просто да се хвърлят всички проблеми настрана, ако те не носят сериозен характер. Особено се отнася до хора с високо ниво на интелигентност. Трябва да сте в състояние да се отпуснете и да се предадете на инстинктите, но с умереност. В този случай аноргазмията няма да бъде ужасна.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.