^
A
A
A

Връзка между катаракта и деменция

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

26 January 2022, 09:00

Изследователи от Медицинския колеж на Вашингтонския университет установиха, че хората, които са имали отстранена катаракта, са по-малко склонни да получат деменция, независимо от нейната етиология. Ако човек продължава да живее с замъглена леща, тогава рискът от придобита деменция се увеличава значително.

Деменцията е изключително често срещан синдром, който се развива на фона на мозъчни заболявания. Към днешна дата патологията се счита за нелечима. Един от факторите за появата на персистираща прогресираща деменция е нарушението на зрителната функция - по-специално свързаната с възрастта катаракта. Учените са установили, че навременното възстановяване на зрението значително намалява риска от деменция при възрастните хора.

Изследователите внимателно прегледаха информацията за ранна работа по темата за психичните промени при възрастни пациенти. Изследвани са случаите на повече от три хиляди пациенти във възрастовата категория 65 години с потвърдена диагноза глаукома или помътняване на лещата. При стартирането на изследователския проект никой от участниците в проучването не е имал диагноза деменция.

По време на дългосрочното проследяване повече от осемстотин субекта са развили различни форми на деменция. От тях седемстотин пациенти са диагностицирани с болестта на Алцхаймер . Като цяло 45% от всички пациенти в проучването са претърпели операция на катаракта.

По-нататъшни изследвания показват, че хората, които са имали операция на катаракта , имат по-нисък риск от развитие на деменция от всякакъв вид с около 30% - и този процент остава стабилен в продължение на поне десет години.

Какъв точно е механизмът на установената връзка между деменция и катаракта, все още не е известно. Предполага се, че след коригиране на проблема с лошото зрение пациентите са имали по-добра сензорна активност, което подобрява и поддържа техните когнитивни способности. Например, операции, които не подобряват зрението (като интервенции срещу глаукома), не подобряват оценките на риска от деменция.

Според друго предположение след операцията се възстановява възприемането на синята цветова гама, която обикновено е блокирана при катаракта. Тази гама, според учените, се използва от светлочувствителните структури на ретиналните ганглии за регулиране на циркадните ритми.

Значението на хирургическата интервенция е следното: лекарят премахва замъглялата леща и на нейно място инсталира изкуствена леща, която напълно замества естествения орган. В резултат на това пациентът възстановява всички зрителни възможности, които са били загубени поради катаракта.

По-нататъшните изследвания трябва да бъдат насочени към подобряване на разбирането на връзката между свързаните с възрастта вътреочни промени и мозъчната функция. Учените трябва да разработят възможни превантивни и терапевтични методи за предотвратяване, забавяне или спиране на развитието на свързана с възрастта деменция.

Източник на информация за изследването на jamanetwork

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.