^
A
A
A

Учените са разбрали как се развива ракът

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

10 May 2016, 10:00

В изследователския институт за рака (Лондон), екип от учени разбрал причините за туморния растеж, те казаха, туморът може да получи допълнително хранене от съседните кръвоносни съдове.

Резултатите от работата вече са публикувани в едно от научните списания.

Злокачествените формации обикновено създават отделна циркулаторна система, която доставя хранителни вещества на раковите клетки. Съвременните терапии, насочени към потискане на растежа на тумора, използвайки antioangiogennyh лекарства, но ново изследване показва, че ракът може да получава храна от кръвоносните съдове, намиращи се в близост, в резултат на което се появяват рецидиви. Учените отдавна са в състояние да разберат този процес, но британците са в състояние да определи, че туморът е просто да се използват други методи за развитие - ако потиска развитието на кръвоносната система на тумора, е прикрепен към съседни съдове и тъкани и ги използват като източник на хранителни вещества. Това прави тумора имунен от противоракова терапия.

Констатациите на научната група са потвърдени чрез експерименти с лабораторни гризачи, които са имали рак на черния дроб. В началния етап на лечението мишките получават антиангиогени, които ефективно инхибират растежа на раковите клетки, но в крайна сметка ракът се "прикрепя" към съседните съдове и лекарствата са напълно неактивни. Също така, учените отбелязват необичайна характеристика - злокачествените образувания реагират до края на лечението, веднага щом гризачите престанат да получават антиангиогени, туморът отново създава собствена циркулаторна система и продължава да расте. Според учените тази характеристика обяснява защо някои пациенти с рак имат положителна динамика след известно прекъсване на лечението.

Английските експерти са сигурни, че разбирането на механизма на развитието на тумора ще създаде ефективни методи за лечение и напълно ще потисне растежа на раковите клетки.

Докато някои експерти се опитват да разберат развитието на рака, друга изследователска група заяви, че е възможно да се лекува рак чрез активиране на имунната система на пациента. Повърхностните протеини, открити в туморните проби, ще помогнат да се насочи работата на имунната система срещу раковите тумори. След като изучават ДНК на пациентите, учените стигат до извода, че е възможно да се създаде ваксина на базата на протеините, открити в тумора, който активира имунната система за борба с злокачествените клетки.

Но подобно лечение все още не е потвърдено от клиничните проучвания и изследователският екип се надява да получи всички необходими разрешителни за допълнителни експерименти през следващите 2 години.

Струва си да се отбележи, че всички предишни опити на учените да се противопоставят на рака с помощта на имунитета на пациента не са успели. Експерти обясняват, че провалите се дължат на факта, че първоначално тялото неправилно е определило целта - раковите клетки се сменят и техният външен вид и реакция могат да бъдат различни. Един от учените отбеляза, че новото проучване установи, че туморът оставя следи, които имунната система може да разпознае, така че един нов метод за лечение може да бъде доста ефективен, но най-важното е, че подобно лечение ще бъде сравнително евтино.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.