^
A
A
A

Трябва ли да взема възрастен, за да избегна епидемия?

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 26.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

19 July 2017, 09:00

Когато става дума за справяне с епидемията, всеки казва за необходимостта от ваксинация за деца. Но как да бъдем възрастни? Трябва ли да бъдат ваксинирани, кога и от какво?

В действителност, имунотерапевти са сериозно притеснени: в Украйна, почти никой от възрастните не прави задължителни ваксинации, по-специално срещу дифтерия. Защо? Основният фактор е липсата на необходимата информация. Малко хора знаят, че за възрастни има няколко задължителни ваксинации.

Специалистите ни казаха какви ваксини трябва да се запомнят след 20 години и какво може да се случи, ако това не стане.

Министерството на здравеопазването на Украйна предвижда задължителна реваксинация срещу заболявания като дифтерия и тетанус. Факт е, че имунната защита, която се образува след ваксинации срещу тези заболявания, съществува само за 8-10 години. Поради това се препоръчва ваксинацията да бъде на 26 години, а след това на всеки 10 години.

В някои държави възрастни се ваксинират срещу магарешка кашлица: в Украйна задължителният характер на тази ваксинация зависи от епидемиологичната ситуация. В момента няма остра нужда от такава ваксина.

Министерството на здравеопазването също така е определило списък на професиите, чиито представители са задължени да правят ваксинацията без неуспех. Това са хора, които поради своята професионална дейност могат директно да контактуват с опасни патогени. Сред тези професии са медицински работници, ветеринарни лекари, земеделски работници и предприятия за месопреработка, служители на детски институции и др.

Според статистиката 30 пациенти с коклюш и тетанус умират в Украйна през последните три години. Миналата година Световната здравна организация отбеляза, че обхватът на ваксиниране в Украйна е най-малкият сред другите европейски страни. Ето защо лекарите се притесняват, тъй като съществуват всички предпоставки за развитието на епидемията.

Смята се, че инфекциозна епидемия не възниква, ако повече от 90% от хората имат имунитет срещу болестта. В нашата страна тази цифра е по-малко от 40%.

Както отбелязва водещият имунотерапевт В. Коцаренко, повечето украинци не са ваксинирани поради вътрешна миграция. Придвижвайки се от едно населено място до друго, хората остават фиксирани към поликлиника според разрешението за пребиваване. Допълнителен фактор е лошото санитарно образование. Човекът може да си припомни необходимостта от ваксинация само с наемане на работа (и дори тогава не винаги), или когато е ранен от ръждясал нокът.

"Епизодични излъчвания на същата дифтерия в средата за възрастни са на разположение. Освен това заболяването е много по-тежко, отколкото в детството. Относно тетанус статистическите данни също са разочароващи. Когато се зарази с тетанус, рискът от заболяване от пациент без ваксинация е много по-висок. Провеждането на многократни ваксинации е от жизненоважно значение, тъй като става въпрос за наистина опасни инфекциозни патологии - вероятността от смъртоносен резултат е много висока ", обобщава Козарсенко.

Що се отнася до децата, едва 46% от малките пациенти са били ваксинирани през изминалата година - и това дори не е всяко второ дете.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.