^
A
A
A

Състоянието на генома на детето зависи от качеството на грижите за майката

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

16 August 2018, 09:00

Ранните впечатления на детето са пряко свързани с поведението на майка му и това влияние е много по-дълбоко, отколкото всички ние мислим за него. Това заключение беше направено от учени, представляващи института Salk.
 
Преди всичко, д-р Трейси Бедросян заедно с други учени започнаха да изследват връзката между стресиращата ситуация и състоянието на ретротранспозициите. Транспозизоните са оригинални последователности в ДНК, способни да се самокопират: понякога се наричат мобилни генни компоненти или "скокове на ДНК". Транспозизоните са разнообразни и се различават по схемата за копиране. Retrotransposons са една от многобройните възможности.
 
Транспозизонът не влияе върху състоянието на клетъчната структура по време на самокопиране на онези части от ДНК, които не участват в кодирането. Въпреки това, проникването му в кодирането може да доведе до нарушаване на работата на гена, както и до множество проблеми в клетката.

По-рано имаше предположения, че състоянието на транспозони и тяхното активно "скачане" зависи от наличието на стрес: бяха налични данни, майки стрес оказва влияние върху дейността на транспозони деца, отседнали в етап на развитие на плода. Имаше такива експерименти: бременни женски гризачи бяха поставени в различни клетки - или в неприятно и полу празно, или в светлина и удобно. Учените са забелязали, че транспозициите при гризачи наистина са започнали да се различават: в първата група геномът съдържа повече копия на L1, а вторият - по-малко. Но се оказа, че състоянието на последователностите е засегнато не само от стреса на бъдещата майка.
 
Специалистите продължиха своите наблюдения и забелязаха, че държавата зависи от начина, по който женската се грижи за новородените бебета. Когато майка ми старателно почистен и ближе млад, той не остави нито за миг, а след това децата в хипокампуса разкриха по-малък брой копирани транспозони - в сравнение с тези, които са били лишени от майчина грижа. Genome млад, в неравностойно положение привързаност майка имаше една интересна особеност: Пространството пред че ДНК транспозон L1 (с него трябва да е връзка синтезиране на РНК протеин) е лесно достъпна.

Като правило клетките прекъсват транспозициите, в резултат на което генът се потапя в съня. Тъй като малките, които не са се грижили за гризачите, са с недостиг на метилиращ ензим, епигенетичното наблюдение се влошава и генът се "събуди".
 
Изследователите вярват, че причината за това явление е тактилното усещане. Когато жената оближе и удари детето си, кожата сигнализира и предава импулси на молекулярно ниво.
 
Освен това учените трябва да отговорят на многобройни въпроси: в какво ще се прояви тази промяна, ще повлияе ли развитието на младите, ще повлияе ли на тяхното поведение?
Ще изчакаме резултатите от новите изследвания.
 
Повече подробности за експеримента можете да намерите в статията Science (http://science.sciencemag.org/content/359/6382/1395).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.