^
A
A
A

Повредата от пластмаса присъства дори във въздуха

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

02 August 2019, 09:00

Екологичните учени изразиха неприятната новина: пластмасовите микрочастици могат да се разпространят във въздуха за стотици километри.

Фактът, че пластмасата масово запушва океана, отдавна е известен. Еколозите се опитват да се справят с този проблем от много години, но засега без голям успех, защото пластмасовите частици присъстват дори на дълбочина. Според прогнозите скоро във водата ще има повече пластмаса, отколкото морските обитатели. Земната повърхност е не по-малко запушена - за да се уверите в това, просто се огледайте. Но както се оказа, пластмасовите частици присъстват и във въздуха, който дишаме.

Специалисти, представляващи Френския национален център за научни изследвания, Университета в Орлеан и няколко други френски и британски научни центрове, използваха специално оборудване, за да събират всичко, което е донесено от ветровете до метеорологична станция в планините на Пиренеите. Тестовете се провеждаха всеки месец, от ноември 2017 г. До март 2018 г. Включително. Според средни данни на един квадратен метър са открити около 365 микрочастици пластмаса на ден - подобно количество може да се определи по улиците на Париж или други големи градове. Има обаче разлика и тя се състои в размера и състава на микрочастиците.

Предишни проучвания вече показаха, че във въздуха на големи селища пластмасова частица изглежда като най-малкият полиетилен терефталат или полипропиленово влакно с дължина над 100 микрометра: произходът на такива влакна може да се обясни с наличието на голям брой текстилни продукти и компоненти по улиците. Що се отнася до онези микрочастици, които са били открити в Пиренейските планини, те са имали дължина не повече от 25 микрометра и структурата им е била полистирол или полиетилен: следователно те са били „разкъсани“ от всеки пластмасов контейнер или пакет. Досега учените не успяха да определят точния източник на пластмасови частици. Но експертите получиха цялата необходима информация за посоката и интензивността на вятърния поток, която беше записана по време на изследването. Това позволи на еколозите да направят съответните изводи: оказва се, че микрочастиците са изминали разстояние поне 95 километра, преди да се ударят в метеорологичната станция. Учените бяха изненадани, тъй като на това разстояние от метеостанцията няма селища и градове. Затова беше направен изводът, че най-вероятно пластмасата покрива много по-голямо разстояние, отколкото първоначално се смяташе.

По този начин замърсяването на нашата планета преминава на следващото опасно ниво, защото пластмасата вече присъства дори там, където не може и не трябва да се появява. Сега учените трябва да оценят вредата от такива микрочастици върху животните и хората, както и ефекта от тяхното присъствие във въздуха върху процесите на глобално затопляне.

Статия за този материал е публикувана в Nature Geoscience. Линк към новините:www.sciencenews.org/article/tiny-microplastics-travel-far-wind

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.