^
A
A
A

Очаква се значително увеличение на броя на пациентите с увреден слух

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

25 March 2021, 09:00

Според прогнозите на Световната здравна организация след 30 години 24% от световното население ще страда от различни слухови увреждания . Ако ситуацията не се промени, тогава стотици милиони хора скоро ще се нуждаят от сериозни мерки за лечение и рехабилитация.

Загубата на слуха лишава човек от много радости и възможности в живота: има проблеми с работата, ученето, общуването. С пълна глухота страда и психологическото здраве на човек и се развива депресия. Към днешна дата СЗО предлага спешно да определи основните превантивни мерки за предотвратяване на подобни нарушения и да ги включи в редица национални здравни планове.

Понастоящем в света няма достатъчно инвестиции за превенция на слухови заболявания и няма финансиране за проекти, занимаващи се с грижи за пациенти, страдащи от увреждане или загуба на слуха. В много, дори развити страни, няма достатъчно специалисти по отоларингология.

Във всяка втора страна с ниски нива на доходи на милион население може да има само един УНГ лекар и само един учител за деца с увреден слух, което е крайно неприемливо.

При всяко второ дете с увреден слух беше възможно да се предотврати проблема с помощта на ваксинация срещу менингит и епидемична рубеола , както и спазване на пренаталните и неонатални превантивни препоръки, осигурявайки навременна терапия и медицински преглед на пациенти с възпалителни патологии на ухото.

Важно е да се обясни на хората, че за да запазят слуховата си функция, те трябва да държат нивото на шума под контрол, да се придържат към основните правила за хигиена на ушите и да бъдат внимателни, когато приемат лекарства, които имат отрицателен токсичен ефект върху слуха.

Специалистите фокусират общественото внимание върху факта, че първата стъпка към минимизиране на риска от развитие на слухови проблеми трябва да бъде ранна диагностика и висококачествен и систематичен клиничен преглед. В момента медицината има различни методи за откриване на такива заболявания в ранните етапи на развитие, докато е напълно възможно да се организират дейности по тестване в отдалечени региони и в слабо развити страни.

Повечето от патологиите на ушите са успешно излекувани, така че в много случаи с навременна терапия могат да се избегнат проблеми със слуха. За пациенти, които са загубили слуха си, трябва да се предоставят висококачествени слухови апарати, кохлеарни импланти и други високотехнологични устройства, за да се подобри качеството на живот на пациентите. Освен това е необходимо да се обърне дължимото внимание и да се практикуват техники, които биха могли да осигурят по -свободна комуникация на пациентите: говорим за жестомимичен език, използване на субтитри и тълкуване на жестомимичен език.

Министерствата на здравеопазването във всяка държава трябва да проявяват загриженост за населението, така че всеки да има достъп до такива възможности.

Източник на информация: официален уебсайт на Световната здравна организация (СЗО)

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.