^
A
A
A

Миризмата на храна започва да състарява тялото

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

23 June 2016, 11:15

Експертите предупреждават, че миризмата на храна може да предизвика процесите на ускорено стареене в тялото, учените от Южна Корея стигнаха до такива изводи.

Чувството за миризма и вкус са взаимосвързани и те, както и другите чувства, възникват поради активирането на сензорните неврони.

По-ранни проучвания установяват, че сензорните неврони също участват в процесите на стареене при животни, но данните за това колко вкус и обонятелни сетива са свързани със скоростта на процесите на стареене не са достатъчни. Учените успяват да разберат само, че ако сензорните неврони са повредени, FOXO протеинът се активира, което забавя стареенето на организма.

Това е факт, който доведе учени до идеята за провеждане на няколко експеримента върху нематоди (кръгли червеи), за да се установи причината за такава взаимозависимост. Вече в първия експеримент учените откриха. Вкусът и ароматът на храна причинява червей инсулин-6, хормон, който намалява активността на протеин FOXO на, и следователно, може да бъде причина за ускорено стареене. Други експерименти показаха, че подобна реакция е настъпила и по време на изкуственото активиране на сензорните неврони, а именно вкус и мирис чрез специална радиация (нематодите не получават храна по едно и също време).

Изследователите предполагат, че получените резултати са от значение не само за кръгли червеи, но и за хора, но за да се потвърди това, трябва да се направи много повече изследване. Резултатите от работата им, южнокорейски специалисти, публикувани в една от известните научни публикации.

Нематодите не за първи път помагат на учените да изследват механизмите на стареене, например в един от публичните университети в САЩ, изследователите, използващи кръгли червеи, идентифицирали вещества, на базата на които могат да развият ефективни лекарства срещу стареенето.

Учените са изследвали на съществуващите отношения между емоционалното напрежение и ускоряване на процеса на стареене на организма, в резултат на експерименти върху изучаването на нематоди и състоянието на здравето на хората, експерти са идентифицирали гени, които са в различна степен на контрол над живота. Учените са установили, че емоционален стрес, промени в настроението, свързани с работата на няколко гени, които влияят върху продължителността на живота като цяло, но главната роля в този процес, според експерти, играе ANK3 ген.

Специалистите провеждат експерименти с конвенционални и генетично модифицирани нематоди и също така изследват здравословното състояние на психично здравите хора и имат каквито и да било психични проблеми, включително самоубийства.

В резултат на това стресът и някои психични заболявания могат да активират някои гени, включително ANK3, които също могат да предизвикат ускорени процеси на стареене и да доведат до преждевременна смърт. Високата активност на ANK3 гена се наблюдава при хора с наследствено предразположение към ранно стареене.

Според експертите е възможно да се развие лекарство, което нормализира работата на гените и помага на тялото да се предпази от вредните последици от стреса. Учените отбелязват, че съставът може да включва витамин D, естроген-подобни съединения и други активни вещества.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.