^
A
A
A

Къде да направя ултразвук?

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

21 May 2015, 18:00

Къде да се направи ултразвук, този въпрос със сигурност възникна за всеки от нас. Помислете за характеристиките на ултразвука, основните указания и противопоказания за неговото поведение, както и адресите на медицинските центрове и клиники.

Ултразвуково изследване е диагностичен метод, който се основава на използването на ултразвукови вълни (вибрации сила на въздуха от 20 кХц до 1000 MHz, недоловим от хора) за изследване подкожната структури на човешкото тяло. С помощта на ултразвук е възможно да се изследват сухожилия, мускули, вътрешни органи, да се открият аномалии в тяхното функциониране и възможни патологии.

Популярността на този диагностичен метод се обяснява с неговата безопасност, ниска цена и висока информираност. В допълнение, ултразвукът е един от малкото методи, които могат да се повторят, ако е необходимо.

Има няколко режима на работа на апаратите за ултразвукова диагностика, които ги разглеждат:

 1. Едноизмерен режим - ултразвуковият лъч прониква в една точка на тъканта и се отразява. Този режим се използва за изследване на камерите на сърцето, големите съдове, кухините, кистите, дебелината на стените. Точността на този режим и качеството му е много по-висока, отколкото в другите два режима.
 2. Двуизмерен, секторен или 2D режим - осигурява двуизмерен плосък образ на определена дълбочина на разположените структури. Това е най-простият начин на възприемане, тъй като отразява анатомичната структура в напречното сечение.
 3. Доплеров режим - използван за оценка на характеристиките на кръвния поток и количествено определяне на кръвния поток. Режимът импулсна вълна позволява да се изчисли кръвният поток на дадена дълбочина.

Точността на ултразвуковото изследване зависи от диагностичния апарат, комплекта сензори, софтуера и размерите на монитора. Анатомичните особености на тялото на пациента, т.е. Различни патологии и заболявания също влияят върху качеството на получената картина. Именно поради тези фактори ултразвукът може да даде грешна информация. Но съществуват редица методи за подобряване на точността на изследването. На първо място, пациентът трябва да е готов, т.е. Изучаването на това или тялото изисква специална подготовка. Например, ултразвук на бъбреците се извършва с напълнен пикочен мехур и се препоръчва гинекологичен ултразвук да се провежда в различни фази на менструалния цикъл.

Но не надценявайте значението на ултразвука, тъй като лекарят-ултразвук дава диагноза, а окончателната диагноза се прави само от лекуващия лекар. Поради това някои ултразвукови данни не са достатъчни за диагностика, инспекция, тестове и са необходими редица други изследвания. В допълнение, ултразвукът е субективна техника, т.е. Различните лекари третират същите данни по различни начини. Поради това квалификацията на лекаря и готовността на пациента за проучването са много важни.

Къде мога да направя ултразвук?

Къде мога да направя ултразвук и какви са предимствата и недостатъците на този метод? Така че, ултразвуковата диагностика се извършва в медицински центрове и болници, оборудвани с ултразвукова машина и квалифицирани лекари, провеждащи изследването.

Помислете за основните видове медицински ултразвук в изследването на органите и системите на тялото:

 1. Анестезиология - Ултразвукът се използва, когато е необходимо да се инжектира анестетик в зоната близо до нервните влакна.
 2. Медицинска помощ (спешна помощ) - използва се за изследване на тялото след наранявания. Тя позволява диагностициране на нарушения на сърдечно-съдовата система и организма.
 3. Гинекология и акушерство - разкрива кървене, аномалии в работата на органите и други патологии. Ултразвукът се прилага на всички бременни жени, за да се проследи развитието на плода.
 4. Гастроентерология - с помощта на ултразвук изследва органите на коремната кухина. Изследването разкрива възпалителни процеси и други патологии в панкреаса, далака, стомаха и други органи.
 5. Мускулно-скелетна система - използва се за изследване на сухожилията, сухожилията, повърхността на костите, меките тъкани, нервите.
 6. Кардиологията и сърдечно-съдовата система - ултразвук се използват за диагностициране на сърцето и откриване на аномалии във функционирането на сърдечните клапи и вентрикулите. С помощта на ултразвук може да се определи проходимостта на кръвоносните съдове, тромбоза, стесняване на артериите и други патологии.
 7. Неврология и офталмология - ви позволява да откривате стесняване на артериите и нарушенията в работата на нервните влакна.
 8. Урологията - UZD се използва за изследване на тазовите органи и за определяне на нарушенията във функционирането на пикочния мехур, тестисите и простатата.

Като правило ултразвуковите изследвания се провеждат по посока на лекаря. Така че в някои публични институции те се използват от UZD и са безплатни. Но има много клиники и медицински центрове, които извършват ултразвук без да се отнасят до лекар по всяко време удобно за пациента.

Помислете за основните предимства и недостатъци на ултразвука:

Предимства:

 • Ултразвуковото изследване създава живи образи, които са много удобни за биопсия, инжектиране и други методи, които изискват визуализация.
 • Проучването не причинява дискомфорт или дългосрочни нежелани реакции.
 • Позволява да се разглеждат мускулите и меките тъкани, повърхността на костите, органите. Това е удобно при разграничаване на структури, напълнени с течни и твърди тъкани.
 • Позовава се на евтини и достъпни диагностични методи в сравнение с компютърно и магнитно резонансно изображение или скрининг.

Недостатъци:

 • Ултразвукът не дава изображение през костната тъкан и когато газът се генерира между сензора и органа, ултразвукът се блокира, което отрицателно влияе върху точността на изследването.
 • Качеството на изображението зависи от физиката на пациента. При диагностициране на пациенти с наднормено тегло, ултразвукът не винаги е точен, тъй като подкожната мастна тъкан блокира ултразвук на сензора.
 • Точността и надеждността на изследването зависят от професионализма на оператора, т.е. От специалиста, който провежда ултразвукова диагностика.

Къде е по-добре да се направи ултразвук?

Повечето хора не мислят за здравословното си състояние и само с очевидни симптоми на заболяване търсят медицинска помощ. Бързо идентифициране на болестта и определяне на причината за нея може да бъде чрез ултразвук. Къде е по-добре да се направи ултразвук и в каква клиника да се обърне внимание, ще разгледаме подробно тези въпроси.

САЩ се основава на способността на тъканите с различна плътност, за да отразяват ултразвуковите вълни. Получената информация се обработва от специален апарат и образ на изображение на органи или тъкани на екрана на монитора. Ултразвукът се използва във всички области на медицината и е един от най-често срещаните диагностични методи. Към днешна дата много медицински центрове и болници разполагат с ултразвукови машини.

Когато планирате да се подложите на това изследване и изберете мястото, където е най-добре да направите узи, си струва внимателно да изберете клиника и лекари, които ще се занимават с диагностика. Това се дължи на факта, че наскоро медицината е една от сферите на бизнеса, т.е. Медицинските центрове за ултразвук са начин за печелене на пари за техните собственици. Но не всички от тях имат медицинско образование и могат правилно да интерпретират резултатите от изследването. Ето защо трябва внимателно да събирате информация за клиниките и болниците, в които планирате да направите ултразвук.

Киев:

 • Медицински център "Борис" - ст. Болшая Василковская, 55А, тел. (044) 238-00-00.
 • Клиника "Виртус" - ст. Константиновска, 57, тел. (044) 332-44-00.
 • Мрежата на медицинските клиники "Вива" - ул. Порика 9А, тел. (044) 238-20-20.
 • Медицински център "Агапит" - ст. Николай Лебедев, 14А, тел. (044) 292-23-43.
 • Медицински център "Свети Панталеймон" - ул. Симферопол, 19/1, ph. (044) 594-94-55.

Москва:

 • Клиника "Семейство" - ст. Герои Панфиловцев, 1, р. (499) 705-27-16.
 • Клиника "MedCenterService" - ст. Aviamotornaya, 41B, тел. (499) 641-12-87.
 • Клиника "Добромед" - ст. Краснодонская, 12, тел. (499) 649-24-31.
 • Медицински център "Евро-Мед" - ст. Мневники, тел. 6, (499) 649-39-87.
 • Медицински център "Мосималд" - ст. Arbat, 28, ph. (495) 956-15-03.

Санкт Петербург:

 • Клиника "Медика" - бул. "Тореза", 72, тел. (812) 424-49-31.
 • Клиника "Университет" - ст. Tavricheskaya, 1, тел. (812) 389-34-64.
 • Клиниката МедиаАлф - ул. Мебели, 47K, тел. (812) 424-32-61.
 • Клиниката "Медпомошч 24" - площад "Балканска", 5, р. (812) 389-49-63.
 • Медицински център "ProfiMED" - бул. "Юрий Гагарин", 1, тел. (812) 748-29-95.

Къде да платим ултразвук?

Много пациенти са изправени пред факта, че когато насочвате лекаря към ултразвуково изследване, трябва да чакате дълги линии в клиниката или в болницата. Ето защо възниква въпросът къде да се плати ултразвук.

 1. Ако сте получили препратка от лекар в Киев, тогава ще ви работят следните клиники, при които ултразвукът се извършва качествено, бързо и евтино:
 • Център за лабораторна диагностика "Днепробла" изпълнява всички видове ултразвук за бременни жени, както и диагностика на бъбреци, стави, тазови органи и други видове изследвания. Цени от 120 до 400 UAH. На различни видове изследвания.

Адрес: ст. Иван Крамской, 9, тел. (044) 284-00-00.

 • Мултидисциплинарната клиника "Oberig" провежда ултразвук на тазовите органи, сърдечно-съдовата система, главата, както и диагнозата на бременни жени от първия месец след зачеването. Разходите за диагностика е от 200 до 1000 UAH., В зависимост от вида на ултразвук.

Адрес: ст. Зоологическа, 3, ph. (044) 390-03-03.

 • Националната специализирана детска болница "Ohmadet" е идеална за преминаване на ултразвукова диагноза за млади пациенти. Приемане по предварителна уговорка.

Адрес: ст. Сретенская, 7/9, тел. (044) 272-15-91.

 • Медицинска клиника "Вива" извършва ултразвук от всякакъв вид за пациенти от всички възрасти. Цената на проучването е от 190 до 1200 UAH. В зависимост от посоката на SPL. Медицинският център има няколко клона в цяла Киев, като се обади в регистъра, можете да намерите най-близкия до вас адрес.

Адрес: ст. Лавручина, 6, тел. (044) 238-20-20.

 • Клиниката "Медиком" провежда ултразвук за бременни и деца, както и ултразвук от всички посоки и органи. Цени за услуги от 170 UAH.

Адрес: ул. "Гераев Сталинград" 6, тел. (044) 503-77-77.

 1. В Москва има много медицински клиники и болници, които предоставят платени ултразвукови услуги:
 • В центъра на ултразвуковата диагностика може да бъде ултразвук по време на бременност, както и изучаване на матката, млечните жлези, жлъчния мехур, черния дроб, сърцето и други вътрешни органи. Цената на услугата е от 600 рубли.

Адрес: ст. Академик Янгел 6А, тел. (495) 387-05-61.

 • Международният медицински център "Мосител Мед" провежда ултразвук на органите на малкия таз, бъбреците, ставите и други органи. Центърът предоставя SPL услуги за бременни жени и пациенти от всички възрасти.

Адрес: ст. Арбат, 28/1, тел. (495) 956-17-67.

 • Мрежата от капитални медицински клиники "Be Healthy" извършва всякакви видове ултразвук. Професионалните специалисти ще ви направят ултразвук на бъбреците, черния дроб, ставите, млечната жлеза, щитовидната жлеза и тазовите органи.

Адрес: ст. Сусчевски Вал, 12, тел. (495) 782-88-82.

 • Клиника "MedCenterService" - диагностика на всички органи и системи при пациенти на всяка възраст. Рецепцията се извършва по предварителна уговорка.

Адрес: ст. Aviamotornaya, 41B, (от вътрешната страна на сградата, 3-ти етаж), тел. (499) 641-12-87.

 • В многостранен медицински център "Euromedprestige" можете да преминете през всякакви диагнози, включително доплерография. За преминаването на ултразвуково изследване не е необходимо да има медицинска насоченост.

Адрес: ст. Дон, 28, ph. (495) 225-52-05.

 1. В Санкт Петербург процедурата се провежда в следните клиники:
 • Мултидисциплинарният медицински център "Meditsentr" извършва всички видове ултразвукова диагностика. Ултразвукът се извършва на високотехнологично устройство, което ви позволява да получите качествено изображение, което е близо до CT.

Адрес: Али Поликардова, 6, сграда. 2, тела (812) 640-55-25.

 • Мрежата от медицински центрове и лаборатории "MedLab" провежда ултразвук на ставите, бъбреците, тазовите органи, коремната кухина, сърцето, съдовете. Центърът обслужва бременни жени и извършва ултразвук за деца.

Адрес: 10-та линия на остров Василиевски, 15, тел. (812) 490-64-88.

 • Международната медицинска клиника MEDEM предоставя ултразвукови сканиращи услуги за всички органи за пациенти от всички възрасти. Клиниката извършва Доплерово проучване и други диагностични процедури.

Адрес: ст. Марата, 6, тел. (812) 336-33-33.

Международният медицински център "Согаз" изпълнява всички видове ултразвукова диагностика. Проучването може да бъде направено както по посока на лекаря, така и по назначение в центъра.

Адрес: ст. Малая Конушенная, 8А, тел. (812) 406-88-88.

 • Специалистите от мултидисциплинарния медицински център "Гранж" правят всякакъв вид ултразвук, включително 4d и 3d диагностика. Преди преминаването на ултразвук се препоръчва да се обадите в медицинския център и да научите повече за подготовката за процедурата.

Адрес: ст. Марата, 25А, тел. (812) 363-00-63.

Къде се извършва ултразвук безплатно?

Къде да направите ултразвук безплатно и как да получите възможността да се подложите на това проучване без заплащане. Така че, безплатно ултразвук може да се направи по посока на лекаря. Това означава, че лекарят препоръчва този диагностичен метод, посочва клиниката и специалиста. Често поликлиниките, майчинските болници и болниците имат свои собствени ултразвукови машини, така че е достатъчно да попитате лекуващия лекар за възможността за безплатна ултразвукова диагноза.

Можете да направите ултразвук безплатно с рутинен преглед. По правило това се среща при преминаване на медицинска комисия и бременни жени. Това означава, че те имат възможност да преминат сканиране без заплащане според предписанието на лекаря. Такава услуга може да бъде използвана от собствениците на застрахователната полица, която осигурява медицинска помощ.

Къде да направите ултразвук в неделя?

Къде да се направи ултразвук в неделя, това е спешен въпрос за хората, които трябва спешно да преминат диагностично проучване. Подобна процедура през уикендите е популярна сред тези, които не могат да излязат в медицинския център или клиника в делничен ден. Помислете къде можете да преминете ултразвуков преглед на почивен ден.

Киев:

 • Столична клиника - ст. Lepse, 4A, тел. (044) 599-00-03.
 • Клиника по спешна медицинска помощ "Св. Лука - Краснозаведен", 17, тел. (044) 200-03-11.
 • Клиника "Хипократ" - булевард "Иван Лепсе", 4, бл. (044) 454-04-04.
 • Медицински център "Борис" - бул. Никола Башана, 12А, тел. (044) 238-00-00.
 • Американски медицински център - ст. Berdichevskaya, 1, ph. (044) 490-76-00.

Москва:

 • Мултидисциплинарна клиника "MedTsentrServis" - ст. Aviamotornaya, 41B, тел. (499) 641-12-87.
 • Медицински център "Европейска клиника" - лента Dukhovsky, 22B, тел. (499) 750-05-50.
 • Клинична болница "МЕДСИ" - пътуване Боткински 2-ри, 5-та сграда 3 и сграда 4, тел. (499) 704-52-41.
 • Пътна клинична болница. NA Семашко - ст. Ставропол, 23K1, тел. (499) 266-98-98.
 • Клиника "Първи доктор" - ст. Киевская, 22, р. (495) 921-33-99.

Санкт Петербург:

 • Клиника "БалтМед" - село Парголово, магистрала Виборг, 5к1, 1, тел. (812) 612-70-49.
 • Международна клиника "МЕДЕМ" - ст. Марата, 6, тел. (812) 336-33-33.
 • NMHTS ги. NI Клиничен комплекс Пирогова Санкт Петербург - линия Кадет, 15, тел. (812) 676-25-33.
 • Клиниката "Евромед" - проспект Суворовски, 60 г., тел. (812) 327-03-01.
 • Институт за първа помощ за тях. II Джанелидзе - ст. Будапеща, 3, тел. (812) 384-46-99.

Клиники, където можете да направите ултразвук

Модерни мултидисциплинарни клиники, където можете да направите ултразвук във всеки град, и ултразвукови машини, в много болници и клиники. Популярността на този метод на диагностика се обяснява с неговата лекота, простота, безопасност и качество. Чрез ултразвуковото сканиране можете да откриете сериозни заболявания в началните етапи и да предотвратите тяхното развитие. С помощта на ултразвук е възможно да се контролира процесът на възстановяване и, ако е необходимо, да се промени курса на терапията.

USD може да се премине по посока на лекар, както в обществено лечебно заведение, така и безплатно или за минимално заплащане, както и в частна клиника. И в първия и втория случай качеството на изследването е високо, така че изборът на клиниката остава за пациента.

trusted-source[1], [2]

Клиники в Киев, където можете да направите узи

Клиниките в Киев, където можете да направите ултразвук, са много гъвкави при избора на метод за диагностика и комуникация с пациента. Поради съвременното оборудване и компетентните лекари, ултразвуковото изследване е качествено, което е гаранция за надеждни данни за диагностика. Обмислете най-популярните клиники:

 • Мрежата на мултидисциплинарните клиники Вива изпълнява всички видове ултразвукова диагностика, включително 3D и 4D изследвания. Клиниките се намират във всички квартали на Киев, което е значително предимство за пациентите. Клиниката работи без почивни дни от 8 до 21 часа, но преди да започне процедурата, се препоръчва да се обадите в регистъра и да се регистрирате, което ще ви помогне да избегнете опашката.

Адрес: ст. Лавручина, 6, тел. (044) 238-20-20.

 • Медицинският център на ACMD-MEDOX се намира в центъра на Киев и предлага богата гама от диагностични процедури и цялостна медицинска помощ. В клиниката можете да направите не само ултразвук, но и CT, MRI, ЕКГ и други процедури.

Адрес: ст. Петропавловская, 14Д, тел. (044) 393-09-3.

 • Медицинската клиника с широк профил "Олджерд" предоставя всички видове ултразвукова диагностика, както и консултации с квалифицирани лекари. В "Олджерд" е възможно диагнозата на целия организъм да се премине възможно най-скоро и на достъпни цени.

Адрес: бул. "Академика Вернадски" 36, тел. (044) 422-95-05.

Клиники в Москва, където можете да направите узи

Клиники в Москва, където можете да извършвате ултразвукова работа с пациенти на всяка възраст. Съществуват и специализирани медицински центрове, които провеждат изследване на деца или диагностицират заболявания на женското тяло.

 • Мултидисциплинарната клиника "MedCenterService" предлага на пациентите широка гама от услуги. В клиниката можете да преминете през всякакъв вид диагноза и да получите качествена консултация от професионални лекари.

Адрес: ст. Aviamotornaya, 41b, от вътрешната страна на сградата, 3-ти етаж, тел. (499) 641-12-87.

 • Медицинският център Хипократ осигурява медицинска и диагностична помощ. В клиниката можете да вземете всички необходими тестове и изследвания.

Адрес: ст. Ground Val, 20s3, 2 етаж, тел. (499) 704-30-82

 • Мрежата на клиниките Добримод се намира в цяла Москва. В клиниката можете да направите всякакъв вид ултразвукова диагностика, да вземете тестове и да получите съвети от лекар. Специфичната особеност на "Добредом" е, че на базата на диагностичния център има стационарна стационарна клиника, където можете да се подложите на лечение.

Адрес: ст. Краснодонская, 13 сграда 2, тел. (499) 649-24-31.

Клиники в Санкт Петербург, където можете да направите узи

Някои клиники в Санкт Петербург, където можете да работите с ултразвук денонощно, което е популярно сред пациентите. Помислете за мултидисциплинарните диагностични центрове:

 • Медицински център "Дълголетие" предоставя услуги за ултразвукова диагностика, както и консултации с квалифицирани лекари.

Адрес: ул. "Крестянски" 4, тел. (812) 425-30-31.

 • "Алмеда" е мултидисциплинарен медицински център, който предоставя услуги в няколко области на медицината. В клиниката можете да се подлагате на ултразвук и други видове диагностика, както и да посетите зъболекар, козметик и хиропрактор.

Адрес: ст. Димитрова, 8к2, 1-ви етаж, тел. (812) 425-36-79

 • Многопрофилен медицински център "Гранти-Мед" предоставя диагностични услуги на жителите на Санкт Петербург повече от десет години. В клиниката работят специалисти от различни области на медицината, които гарантират интегриран подход към решаването на всеки здравен проблем.

Адрес: ст. Чекистов, 22 г., тел. (812) 425-35-61.

Къде да се направи ултразвук и колко ефективна е такава диагноза, такива въпроси възникват при много пациенти, на които е предписана ултразвукова процедура. Но не се притеснявайте, защото днес ултразвуковата диагноза се отнася до най-безопасните и най-добрите методи за изследване на организма. Спазването на всички правила за подготовка за ултразвук и спазването на изискванията на лекаря е гаранция за качествен, бърз и надежден преглед.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.