^
A
A
A

Интелигентните нишки - бъдещето на диагностиката

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

27 July 2016, 09:00

Учените от Съединените щати и Индия съвместно са разработили уникално устройство, което може да проникне в тъканите и да извърши диагностика. Специалистите създадоха специални конци за шиене на повредени тъкани, в които са вградени нано-сензори и са свързани към безжична електрическа схема. В допълнение, нишките се отличаваха по чувствителност към различни химически и физически връзки. Според научната група тяхното изобретение ще помогне да се контролира процесът на заздравяване на рани, следоперативни конци и да се следи общото състояние на пациента.

В един от изследователските центрове учените са установили, че темите са отлична основа за диагностични импланти. Изследванията са проведени върху лабораторни гризачи -. Учените, произтичащи от данни за напрежение влакна, налягане, температура и т.н. Са в състояние да се оцени състоянието на здравето на животните - всички данни са получени на компютър и мобилно устройство през безжичен канал за данни. Специално проводима прежда обработени необходими компоненти, зашити в тялото на плъхове, след по-нататъшен анализ на данните, изследователите оценяват лечебния процес, вероятността от инфекция, както и да откриваме нарушения на биохимичен баланс на организма.

С помощта на нишки учени получени данни за нивото на глюкоза в кръвта алкално-киселинното равновесие, налягане, и така нататък. Специфични малки устройства не само в състояние да проникне в меките тъкани, но сложната структура на органите и ортопедични импланти.

Сега е трудно да се каже дали тези нишки, използвани в медицинската практика в близко бъдеще, тъй като учените все още трябва да прекарват много изследвания в тази област, но по предварителни данни, "умен прежда" ще спомогнат за оптимизиране на лечението на всеки отделен пациент.  

Сега няма никакви диагностични инструменти, които могат да се шият в структурата на тъканта или органа и низ може да бъде истински пробив в тази област. На специално обработени прежди могат да бъдат основа не само за хирургически импланти, но и пришити текстилни изделия, например в бинтове на лекарите може да следи процеса на зарастване на следоперативни шевове, и да се използват в средствата за медицинската диагностика.

Всички съществуващи бази за диагностични импланти днес са двуизмерни устройства, чиято практичност в плоските тъкани е била ограничена.

Учените са убедени, че "умните нишки" могат да се използват, за да се разработи интелигентен материал, който да бъде ушит в тъканта. Възможно е нишките да бъдат имплантирани в човешкото тяло и да станат незаменима помощ за лекарите при диагностицирането на пациентите.

Също така, на изследователския екип отбележи, че материалът и обработка над цената е доста скъпо, в същото време готови материали са сравнително евтини и многофункционални, едно от основните предимства на който е способността да проникват структури тъкан и комплекса необходимо да достави съединение тялото с течен поток.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.