^
A
A
A

До 2030 г. ХИВ ще изчезне

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

13 April 2016, 19:00

HIV инфекцията се появи за пръв път преди повече от 30 години и започна да се разпространява бързо по цялата планета, тъй като след това всички усилия на учените са насочени към разработването на ефективни лекарства срещу тази болест. Победата за ХИВ и СПИН е една от основните цели на цялото човечество и най-новите научни постижения показват, че учените са близо до това.

На международната конференция, посветена на разискванията по въпросите на ХИВ и СПИН, Мишел Сидибе, заместник-генералният секретар на ООН заяви, че до 2030 г. Епидемията от ХИВ в света ще бъде завършена. Според г-н Сидибе сега можем да кажем с увереност, че една от целите на програмата на ООН за ХИВ / СПИН включва нулева смъртност сред пациентите с ХИВ и СПИН, както и пълно изключване на нови инфекции.

В изявлението си Мишел Сидибе отбеляза, че преди няколко години нямаше надежда за появата на лек за СПИН, пациентите умираха, болниците бяха пренаселени и лекарите не можеха да дадат надежда на безнадеждно болни хора. До 2015 г. Обаче беше възможно да се обърне внимание на изпълнението на програмата на ООН и да се предоставят наркотици на 15 милиона души. В допълнение, има промени в научната основа на ХИВ инфекция - всички са били инфектирани с ХИВ, получи около 18 лекарства всеки ден, но днес броят на лекарства намалени до само една таблетка дневно. Но според Sidibe специалното постижение е намаляването на разходите за наркотици с ХИВ и СПИН в световен мащаб. Въз основа на всичко това може да се приеме, че през следващите години ситуацията ще се промени радикално и учените ще могат да намерят лек за ХИВ и да спрат епидемията. Сидибе отбеляза, че би било логично да очакваме победа над ХИВ до 2030 г.

До този момент очаква появата на лекарство срещу ХИВ и основателят на световноизвестната компания "Майкрософт" Бил Гейтс. Струва си да се припомни, че Гейтс не спестява милиони долари за разработване на лекарства за тази болест и щедро финансира изследователски проекти в тази област. Той и съпругата му основаха фонд, финансиращ изследване на методи за борба не само на ХИВ, но и на други сериозни заболявания, които днес се считат за нелечими.

На форума в Швейцария Бил Гейтс изнесе реч, в която говори за технологиите на бъдещето. Според него човечеството напълно ще забрави за тази ужасна болест след 15 години, тъй като през следващите години учените ще разработват ефективни лекарства срещу вируса на човешката имунна недостатъчност.

ХИВ е открит през 1983 г. В две различни лаборатории - във Франция и САЩ, учени публикуват резултатите си в една от научните публикации през май на същата година. Новият ретровирус е бил култивиран в Т-лимфоцити и учените са предполагали, че вирусът е способен да провокира развитието на СПИН (синдром на придобита имунна недостатъчност).

Първоначално френски и американски специалисти дадоха различни имена на открития вирус и само след 3 години стана известно, че вирусите, открити в различни лаборатории, са генетично еднакви и нов ретровирус се нарича ХИВ.

Вирусът се предава чрез биологичните флуиди на заразеното лице (кръв, сперма, сперма, кърма и т.н.) през увредената лигавица или кожа.

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.