^
A
A
A

Червеното месо допринася за развитието на атеросклероза

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

24 January 2022, 09:00

Наличието на червено месо в диетата причинява повишено вътречревно размножаване на бактерията Emergencia timonensis. Този микроорганизъм е известен с факта, че в процеса на метаболизма му се произвежда вещество, което допринася за развитието на патологии на сърдечно-съдовата система. Това съобщиха служителите на клиничния център в Кливланд. Те публикуваха резултатите от изследването на страниците на Nature Microbiology.

Става дума за резултатите от дългогодишна научна работа, започната преди повече от десет години. В ранните етапи на изследването учените откриха един от основните странични продукти от бактериалната обработка на червено месо и други животински продукти. Оказа се, че това е триметиламин-N-оксид, вещество, което значително увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови патологии и мозъчно-съдови инциденти.

Преди около три години изследователите установиха, че под влияние на определени вътречревни процеси аминокиселината карнитин се трансформира в триметиламин-N-оксид. На първия етап се образува междинното вещество γ-бутиробетаин, което под въздействието на чревната микробиома се превръща в триметиламин, предшественик на триметиламин-N-оксид. Както обясняват учените, в червата има голям брой микроорганизми, които могат да трансформират карнитина в γ-бутиробетаин, но не всеки може да го трансформира в триметиламин.

Експертите проследяват връзката между нивото на триметиламин-N-оксид и развитието на сърдечно-съдови патологии. За да съберат доказателства, те анализираха състава на микробиома на кръвта и червата на 3000 участници, като допълнително изследваха хранителните им навици. Установено е, че червата на субектите, които предпочитат да ядат червено месо, са изобилни с микроорганизми Emergencia timonensis, които допринасят за опасната трансформация на γ-бутиробетаин в триметиламин и след това в триметиламин-N-оксид. Освен това доброволците, които ядат месо, имат повишена склонност към образуване на атеросклеротични плаки и интраваскуларни съсиреци. Но в чревната микробиома на хората, които се придържат към вегетарианска и веганска диета, тези микроорганизми са открити в минимално количество или са напълно отсъстващи.

Тъй като участниците преминаха към предимно растителна диета, имаше намаляване на броя на опасните чревни микроорганизми. Това само показва, че коригирането на хранителните навици и предпочитания ще помогне за минимизиране на рисковете от развитие на сърдечно-съдови патологии и усложнения от тези заболявания. Това откритие може да се използва и като превенция на атеросклероза, инфаркти, инсулти и инфаркти.

Подробностите са описани на страницата източник на ПРИРОДА

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.