^

Здраве

Xeferol

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Хеферолът помага да се запълни липсата на желязо в тялото. Това вещество е важен елемент, който участва в синтеза на хемоглобин и други глобинови ензими.

trusted-source[1]

Показания Xeferol

Лечение и профилактика на анемията с дефицит на желязо.

Повишена желязо загуба на кървене от стомашно-чревния тракт (стомашни и дуоденални язви, язвен колит, полипи, хемороиди), на урогениталния тракт кървене (polimenoreya, hypermenorrhoea, метрорагия, хематурия) при fibromiomatozi, кървене от различен произход. 

Повишената нужда от организъм в жлезата: периодът на интензивен растеж и сексуално развитие, бременност, период на кърмене.

Недостатъчен прием на желязо: намален прием на храна, нарушена абсорбция на желязо в синдром на малабсорбция, наличие на възпалителни заболявания на храносмилателния тракт.

Формуляр за освобождаване

Предлага се под формата на капсули - в 1 бутилка 30 бр. Една опаковка съдържа една бутилка. Предлага се и в блистери - 10 капсули. Една опаковка съдържа 3 блистера.

Фармакодинамика

Хеферолът съдържа железен фумарат (2-валентин). Този материал насърчава процес еритропоезата срещащи се в костния мозък и в допълнение е част от хемоглобина (приблизително две трети от общото желязо), както и миоглобин и подбрани ензими. Липсата на външен прием на желязо или проблем с абсорбцията му в тялото може да доведе до развитие на латентна или изразена клинично анемия на желязо-дефицита.

Фармакокинетика

Абсорбцията на желязо се получава в червата, по време на последващото освобождаване на веществото от капсулите. Ако човек е здрав, се абсорбира около 10-15% от дозата. И ако пациентът е с недостиг на желязо, абсорбцията се увеличава до 25-30%. Екскрецията от организма се осъществява чрез бъбреците (минимумът на веществото) и освен това, заедно с жлъчката и изпражненията. Кърмещите майки получават около 0,25 мг / ден в млякото.

Дозиране и администриране

Вземете лекарството трябва да бъде на празен стомах преди закуска, половин час преди това. Капсулата трябва да се измие с много вода. За деца на възраст от 12 години и възрастни дозата е 2 капсули дневно в 1 или 2 дози (за лечение) и 1 капсула (за профилактика). Терапевтичният курс може да бъде 6-12 седмици. Консумацията на наркотици продължава до нормализиране на кръвната картина (приблизително 3-4 месеца).

trusted-source[3], [4]

Употреба Xeferol по време на бременност

Нямаше неблагоприятен ефект върху плода, когато лекарството бе взето от бременна жена.

Противопоказания

Сред противопоказанията:

  • Свръхчувствителност към компонентите на лекарството;
  • Анемии, които не са свързани с дефицит на желязо (като мегалобластична, която възниква от дефицит на витамин В12, както и хемолитични);
  • Остра чревна обструкция или дивертикулоза;
  • Желязо-дефицитна анемия (олово);
  • Gemosideroz;
  • Редовни кръвопреливания;
  • Едновременно лечение с лекарства, съдържащи желязо, чрез интравенозни инфузии.

Странични ефекти Xeferol

Нежеланите реакции могат да бъдат прием Heferola такива реакции са: дискомфорт или болка в епигастриума, гадене и повръщане, запек или диария, черно столче, различна тежест на алергии. Неподходящото продължително използване на лекарства може да причини хемосидероза.

trusted-source[2]

Свръх доза

Острата свръхдоза се проявява чрез такива симптоми: болка в епигастриума и повръщане с гадене, както и мелена и диария. В същото време може да се наблюдава и бледост, сънливост и цианоза на кожата. Ако случаят е тежък, може да се появи шок или колапс, а в някои случаи състояние на кома и смърт. В случай на вътрешно приемане смъртоносната доза е 180-300 mg / kg телесно тегло. Понякога доза от 30 mg / kg може да стане токсична. Появата на признаци на свръхдоза възниква след 1 час или няколко часа след приемането на лекарството.

Лечение: повикване на повръщане и промивка на стомаха. Като специфичен антидот се появява дефероксамин. Хелацията с дефероксамин се използва:

  • ако дозата на използваното желязо е 180-300 mg / kg;
  • индексът на насищане на желязо в кръвния серум надвишава нивото от 400 mg%;
  • индексът на насищане на желязо в кръвния серум става по-висок от общия капацитет на желязо-свързващия организъм и / или пациентът попада в състояние кома / шок.

Провеждането на хемодиализа няма да даде желания ефект.

Взаимодействия с други лекарства

Процесът на абсорбция на желязо от храносмилателния тракт намалява, когато се комбинира с тетрациклин и неговите производни, както и антиациди. Желязото забавя абсорбцията на пенициламин, тетрациклин и отделни хинолони (като например norfloxacin, ciprofloxacin и ofloxacin) от храносмилателния тракт.

Когато се комбинира с хлорамфеникол, се наблюдава инхибиране на хематологичния отговор при лечение с желязосъдържащи агенти.

trusted-source[5], [6], [7]

Условия за съхранение

Лекарството трябва да се съхранява на закрито място от деца и слънце, на сухо място. Температурата трябва да се поддържа в рамките на 15-25 ° C.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Срок на годност

Хеферолът може да се използва в продължение на 5 години от датата на производство.

trusted-source[12]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Xeferol" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.