^

Здраве

Висяща четка: причини, симптоми, диагноза

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

При неврологичната практика понякога се установяват пациенти със синдром на висяща ръка, които имат ръце (не се редуцират) и рефлексите на сухожилията им изглеждат съмнителни. Липсата на чувствителни разстройства, базирани на доказателства, затруднява тълкуването на такава клинична картина. Закачалката четка е симптом, подобен на висящ стоп. Първото нещо, което трябва да се установи в такива случаи, е дали слабостта на разширението на ръката има периферен или централен произход.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Има две причини за синдрома на висящата четка:

  1. Периферен произход (увреждане на радиалния нерв, номер Radialis).
  2. Централен произход (лакунен инфаркт или запушване на периферния клон (а) Rolandica) на средната церебрална артерия).

Висяща четка с периферен произход

Един прост и ефективен начин за разреждане на тези две състояния е да се поиска от пациента да вземе пръчка, която лекарят държи хоризонтално пред пациента (тест на Wartenberg). Обикновено при това движение има едновременно свиване не само на мускулите на ръката, но и на дълги разширители и огъвки на предмишницата.

В случай на увреждане на радиалния нерв, висенето на ръката по време на този тест става още по-изразено, т.е. Пробата води до максимално завиване на четката и разкрива невъзможността да се изпълни тази задача. В случай на централна лезия ще има леко вдигане на ръката и известно движение в съседните стави, като огъване на лакътя.

В допълнение, висящата четка, дължаща се на поражението на радиалния нерв, е придружена от слабостта на разширителните пръсти. Мускулът Дългият разширител на пръстите действа върху китката-метакарпална връзка на всеки от 2-5 пръста. Доктор по време на инсталацията на показалеца си под проксималната фаланга на пръстите на пациента да ги подкрепяме, компенсиране на радиален нерв дисфункция, като по този начин прави възможно разширение в интерфаланговите ставите на пръстите на ръцете, тъй като тази функция се осигурява от улнарния нерв.

Много е полезно да се оценят два рефлекса, в които се включва радиалният нерв. При висока лезия на радиалния нерв на ръката, рефлексът на трицепс и бицепсът на участъкът ще бъдат намалени или липсват. Ако нивото на лезията е точно над лакътя, тогава рефлексът на трицепс може да бъде нормален и само разтягането на бицепса ще бъде понижено.

Има едно локализиране на увреждането на радиалния нерв, при което и двата рефлекса остават непроменени. Това е на предмишницата, точно под лакътната става, в мускула на гърба.

С централна висяща четка, рефлексите, разбира се, ще бъдат по-високи от страната на лезията.

И накрая, изследването на функцията на чувствителността на кожата дава характерни резултати. Районът на инервацията на радиалния нерв е гръбната повърхност на големите и индексните пръсти и задната повърхност на четката директно между тях. Само в случай на синдрома на дългия инстинкт няма да има деликатен дефицит, но това състояние се разпознава от моторните симптоми, както е посочено по-горе.

С централна висяща четка чувствителността на кожата не е нарушена или има изтръпване в цялата ръка.

В повечето случаи измерването на скоростта на проводимост по нервите ни дава отговор на въпроса дали щетите са периферни или централни, а ако са периферни, къде точно се намира. EMG обаче не винаги е налице, а клиничният анализ позволява да се реши този проблем.

Когато се установи периферната природа на лезията, следващата задача е да се определи дали увреждането на радиалния нерв е изолирано или само част от широко разпространеното заболяване на периферната нервна система, с други думи, полиневропатия. Освен несигурни ситуации като wristdrop поради раменна фрактура или хирургично лечение, включително гипс, е необходимо да се провери функцията на други периферни нерви на всички четири крайника. Факт е, че понякога поражението на радиалния нерв може да бъде дебют на полиневропатия, която от "тихата" фаза се превръща в висяща четка. Добре известен пример е водещата полиневропатия. Радикалната нервна дисфункция може да бъде и първият симптом на нодуларния периартрит, който засяга васа нерворама на всички периферни нерви. И, разбира се, диабетичните метаболитни нарушения са предразположение към компресионната невропатия.

Компресионната невропатия е най-честата причина за изолирана периферна висяща четка. Най-известният "в събота вечер парализиран" се дължи на свиване на повдигнат ръката обратно пейка в парка, когато човек е в такава силна интоксикация, като предупреди, че мравучкане, че е задължително да предхождат всеки компресия парализа, не се усещат. Романтична име "парализа на младоженеца", или на френски език «paralysie де Amants», възниква в резултат на натиска от страна на ръководителя на спяща партньор в определеното горен крайник. Компресиране на радиалната нерв на нивото на дистален (дисталния ръка, китката и ръката) са признати лесно от придружаващия болката и парестезии ( "парализа затворника," заболяване Wartenberg е).

Висяща четка с централен произход

Централна wristdrop е почти изключително съдова етиология, поради запушване на малките sosudachasche в областта на клоните на периферните или субкортикални разпределение на средната церебрална артерия. Откритите лезии се наричат пропуски и видът на удара - лакунарен инсулт. Това се дължи на хипертонична артериопатия, и невроизобразяване arteriopatichesky често открива като модел за откриване на други пропуски, които понастоящем асимптоматични или дифузна област намалена плътност в бялото вещество на мозъчните полукълба и (или), заобиколен от предната и задната рога на страничните вентрикули. Тази снимка е типична за подкожната артериосклерозна енцефалопатия Binswanger. ЯМР в такива случаи е основният диагностичен инструмент.

Тестът Wartenberg, описан по-горе, помага да се диагностицира висяща четка с централен произход. В допълнение, понякога се проявява тенденцията към слабост на цялата четка, а не само мускулите, инергирани от един нерв.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.