^

Здраве

Увредено разкъсване

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Феноменологично нарушения сълзене могат да бъдат разделени на два типа: сълзене (епифора) и сухота в очите (ксерофталмия, alakrimiya - по-точен план за намаляване на производството или липса на сълзи).

Сълзене на очите не винаги е свързано с хиперактивност на слъзните жлези, най-често това се случва в нарушение на изтичането на слъзната течност. Лакримация пароксизмална или може да бъде постоянна, но също така зависи от функционалното състояние на мозъка в един цикъл на сън - будност: време на сън значително инхибира секрецията на сълзи, по време на будност произведени около 1.22 грама на слъзната течност, която е частично изпарен, а другата част се извежда чрез назолакрималния канал ,

trusted-source[1], [2], [3]

Форми на сълзене

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Студен богоявление

Lachrymation се наблюдава в студено и ветровито време, по-често при възрастните хора. Някои автори го смятат за форма на студена алергия.

Epiphora при алергичен ринит

Това обикновено се случва през пролетта и лятото. Едновременно със сълзене, пациентите отбелязват назална конгестия. Отокът на мукозната мембрана може да бъде ограничен до зоната в областта на изхода на назолакрималния канал под долната черупка, където има плътен венозен плекс; така изтичането на скъсване в носната кухина е сложно.

Epiphora при мигрена и клъстерно главоболие

Носена пароксизма, обикновено комбинирана с назална конгестия и наблюдавана от страна на главоболието.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Старият епик

Често се наблюдава при пациенти в напреднала възраст, свързани с промените, свързани с възрастта, влошаване на изтичането на слъзната течност.

Epiphora при заболявания, придружени от понижение на витамин А Тази хиповитаминоза е възможна при заболявания на стомашно-чревния тракт, заболявания на черния дроб, хелминова инвазия, монотонна диета. Пациентите се оплакват от лакримация, фотофобия, усещане за сухота и замайване в очите; в ярка светлина и във вятъра очите стават червени. Кожата е суха, люспеста, нивото на витамин А е по-ниско в кръвта. Хранителната хиповитаминоза А е сериозен проблем за редица развиващи се страни.

Epiphora при вирусни инфекции на окото

Наблюдавано с увреждане на очите на херпес зостер, херпес симплекс, вирус на варицела, може да е усложнение на ваксинацията. В тези случаи, сълзите се свързват с обструкция на слъзните канали.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20]

Epiphora при заболявания на ОРТ органи

Първият на този вид сълзи привлича вниманието на отоларинголозите. Lachrymation се появява от страна на дразнене на носната лигавица или вътрешното ухо (ринит, отит, неоплазми) и преминава по време на елиминирането на възпалителни явления. Ipsilateral lacrimation може да бъде причинена и от тежка зъбна болка.

trusted-source[21], [22], [23], [24]

Синдром на "крокодилски сълзи"

За лудостта по време на хранене, известна от дълго време. Въпреки това, повече внимание беше обърнато на това явление, след като беше описано през 1928 г. От FA Bogorad под името синдром на "крокодилските сълзи". Синдромът може да бъде вродена (където той се смесва с abducens лезия) и придобита (обикновено след травматично или възпалително увреждане на лицевия нерв проксималната към възела на коляновия вал). По-ярка проява на синдрома се наблюдава при употребата на твърда и пикантна храна. Трябва да се отбележи, че сълзите по време на хранене често се случват на фона на непълно възстановяване на лицевия нерв в присъствието на синкопезиране. Към днешна дата са описани повече от 100 случая. Въпреки това, с целенасочено проучване и отчитане на леки форми, феноменът "крокодилски сълзи" може да се счита за по-широко разпространен. Според литературата, в непълно възстановяване на синдром "сълзите крокодил" на лицевия нерв се открива в 10 пациенти 100%, т. Е. В 6-30% от всички пациенти с увреждане на лицевия нерв.

Особено внимание трябва да се обърне на патогенезата на синдрома "крокодилски сълзи". Основният механизъм на разкъсване храна след травматично или възпалително увреждане на лицевия нерв се счита неправилно механизъм, анормална регенерация когато еферентните и аферентни влакна са кондензирани с sljunootdelitelnye slezootdelitelnye еферентните влакна. Подкрепа за тази теория смятат, че наличието на латентна периода след поражение на лицевия нерв (необходима за регенерация) и връзката с патологични synkineses до непълно възстановяване на лицевия нерв, който също отчете неадекватно възстановяване на моторни влакна.

Въпреки това, при експеримента върху животни беше установено, че появата на синдрома на "крокодилски сълзи" е възможна веднага след увреждане на лицевия нерв, т.е. Преди регенерирането на нервните влакна. В същото време той предизвиква разкъсване на кучетата не само хранителни стимули, но също така и гали, надраскване покритие, което помага да се обясни на синдрома на "крокодилски сълзи" сумиране рефлекс, но в патологични състояния. В парасимпатиковите ядра, иницииращи сълзите на жлезите, обикновено се срещат нормални феномени на сумиране (напр. Повишено навлажняване на очната ябълка по време на хранене). Слъзните и слюнчена жлеза, като в същото време се появяват в филогенетичното серията, те имат една обща ембрионални произход, което вероятно обяснява анатомичната близост на стъблото центрове dacryo- и слюноотделяне. При непълна лезия на лицевия нерв се получава частична деванвация на центъра на разкъсване, при която процесите на сумиране на възбуждането се осъществяват по-лесно.

Вроденият симптом на "крокодилски сълзи", комбиниран с испирална лезия на нервите, е описан като следствие от тератогенния ефект на талидомид. Най-логичното обяснение за комбинацията на окуломоторни и ларикални нарушения е увреждането от типа на дисгенеза на мозъчната тъкан в непосредствена близост до ядрото на нерва.

Епифара при паркинсонизъм

Често се комбинира с други вегетативни нарушения, характерни за паркинсонизма (сиалорея, себорея, запек и т.н.). В страничните форми обикновено се наблюдава паркинсонизъм от страна на лезията.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30]

Насилствен плач

Проявява се с псевдобаблорен синдром при поражение на кортиконеврологичните пътища или субкортикалния характер.

Ксерофталмията може да се наблюдава както при лезии на ларинксалните жлези, така и при неврогенно увреждане на секрецията на слъзната течност. Известни са следните форми на ксерофталмия.

Ксерофталмия при синдрома на Sjogren

Сухият кератоконюнктивит е една от основните прояви на синдрома на Sjogren - ексокрини от автоимунна природа. Характерно постепенно начало, бавен курс, комбинация с ксеротомия, сухота на носната лигавица, фаринкса, стомаха, синдром на ставите.

Ксерофталмия в синдрома на Mikulich

Характеризира се с постепенно симетрично увеличаване на слюнчените и слюнчените жлези и намаляване на секрецията им. Болестта е описана за първи път през 1892 г. От JF Mikulicz-Radecki. Естеството на заболяването не е известно точно, мнозина го считат за лимфоепителиом. Характерно е и увеличаването на бронхопулмонарните лимфни възли.

Синдром на алармията в комбинация с ахалазия на хранопровода и надбъбречна недостатъчност

Симптоматично се развива на възраст от 1 до 5 години. Първият знак може да бъде появата на плач без сълзи. Прогресията на заболяването, по-късно периферна вегетативна невропатия в комбинация с пирамидални, мозъчни признаци, признаци на паркинсонизъм, леко умствено изоставане може да се развие. Предполага се, че болестта има автозомно рецесивен път.

Вродена анаклима при синдрома на Райли - Дея

Синдромът е причинена от вродени заболявания на автономни устройства за предпочитане периферната нервна система и изглежда намалява сълзене, нарушение на терморегулацията, ортостатична хипотония, епизоди на тежко повръщане. Болестта има автозомно рецесивно наследство.

Ксерофталмия при остра преходна тотална дисавтономия

Намаляването на секрецията на сълзите заедно с други симпатични и парасимпатикови нарушения е обратимо. Природата на болестта е вероятно инфекциозно-алергична.

Ксерофталмия в случай на нараняване на лицевия нерв

Това се наблюдава в лезии на лицевия нерв в костта на канал освобождаване голяма petrosal нерв. Сухо око е маркиран върху страната на парализа на лицевия нерв, комбиниран с нарушения на вкуса и отделяне на слюнка. Намалено секреция на сълзи и евентуално други форми на разрушаване на нервни влакна ще слъзната жлеза: в херпесни лезии колянови ганглий, фрактури на черепната основа, когато повреден от голям скалния нерв след операцията за тригеминална невралгия, и акустична неврома.

Кратка физиология на лакримация и патогенеза на нарушенията. Подобно на повечето органи, лактамните жлези имат двойна инервация. Сегментната парасимпатикова инервация се осъществява от клетки, разположени в мозъчния ствол в района на мозъчния мост близо до ядрото на отвличащия нерв. Тези неврони се възбуждат от импулси от хипоталамусната или лимбичната система, както и сигнали от неврона на сензорното тригеминално ядро. Преганглийските влакна в големия каменен нерв се приближават към крило-палатиновия ганглий, посттанглионните влакна в ларинния нерв инервират директно секреторните клетки. Симпатиковото стимулиране се извършва от невроните на страничните рога на горните гръдни сегменти на гръбначния мозък; преганглионните влакна завършват в невроните на горната част на гръбначния ганглий (GSH), постганглионните влакна в перипластичния плекс на каротидната артерия достигат до слюнчените жлези. Симпатиковите влакна инервят главно съдовите съдове и причиняват вазоконстрикция, но също така могат да стимулират по-малко производството на сълзи.

Има два основни механизма на лакримация: нарушаване на изтичането на слъзната течност и подобряване на рефлекса и е възможно комбинация от тези механизми. Пример за усилване сълзене, причинени от сълзи обструкция когато разкъсване алергичен ринит, вирусни инфекции на окото, пост-травматични или вродени Контракциите назо-лакримален канал. Пароксизмална епифора на мигрена и гредата, в комбинация с назална конгестия, също така е свързано с временно запушване slezovyvodyaschego канал, обаче, не е изключено, и ролята на симпатична активиране. Сенилна епифора се дължи на свързани с възрастта промени в устройството за защита на очите: намаляване на тонуса на тъкани възраст, което води до натрупване на долния клепач от очната ябълка, както и дислокация на долната слъзния точка, която възпрепятства изтичането на сълзи. С паркинсонизма, слъзгането може да се развие по два механизма. От една страна, и рядко мигане gipomimiya се намали всмукателната сила назолакрималния канал, което води до сълзи на трудност на изтичане; от друга страна, активирането на централните холинергични механизми може да бъде важно.

Рефлексната лакримация представлява приблизително 10% от всички случаи на епифара. Повечето рефлекси, които причиняват повишена секреция на сълзи от очите му рецептори, аферентни импулси са на I клон на троичния нерв. Такъв механизъм разкъсване се случва, когато студен епифора, сълзене, когато изразени exophthalmos и дефицит на витамин А. В този случай по-уязвими конюнктивата и роговицата възприемат естествени стимули (въздух, светлина) като прекомерно, което води до рефлекс повишена секреция на сълзи.

Рефлекторна лакримация обаче е възможна и при стимулиране на рецепторните полета на втория клон на тригеминалната брадавица (епифоре в ОНТ заболявания - ринит, отит, неоплазми).

Усещане за сухота в очите (ксерофталмия)

Това може да бъде или в патологията на слъзните жлези и в нарушение на неврогенна секреция. Патология на слъзните жлези води до намаляване на производството на сълзи със синдром на Сьогрен, Mikulicz. Поражението на автономна влакна slezootdelitelnye периферната обяснява alakrimiyu при синдром на Райли - Dey, в остър преходен общо дисаутономия, alakrimii синдром в комбинация с езофагеален ахалазия и надбъбречна недостатъчност, лицевия нерв невропатия, да се защити ниво под ганглий на коляновия вал, с херпесни лезии огънати ганглий.

Лечение на разкъсващи смущения

Лечението на епифрата зависи от правилната причина за сълзене. При epi-phore, свързана с алергични механизми, се извършва комплекс от антиалергични терапии. Има известни опити за лечение на рефлекторна лакримация с новокаинова блокада на слъзната жлеза. Лакримация, свързани с нарушена изтичане на слъзната течност поради различни причини (хронична karatokonyunktivity, вродена аномалия или стесняване на пътеки slezovyvodyaschih) е около 80% от случаите епифора. В тези случаи лечението е предимно оперативно. Препарати, използвани за консервативно коригиране на слъзния ефект, се основават на антихолинергичен директен или страничен ефект (антихолинергични и антихистамини, литий, диазепам, имипрамин). При недостиг на витамин А, витамин А се предписва за 50 000-100 000 ME.

В различни форми на ксерофталмия (alakrimii) не е свързано със системни жлези лезии (синдром на Сьогрен, както в и Mikulicz) е най-успешната трансплантация хирургия паротидната (stenonova) вливат в конюнктивалния сак, последвано от радиационна терапия за намаляване на слюнчените жлези "разкъсване". В синдром на Сьогрен, се третират с основното заболяване, вещество използват различни lakrogennye (кинини и директни агонисти постсинаптичните рецептори): пилокарпин, бромхексин (ефективната дневна доза 48 мг) и различни форми на изкуствени сълзи.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.