^

Здраве

Усложнения след отстраняване на ингвиналната херния

, Медицински редактор
Последно прегледани: 24.06.2018
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Независимо от това колко е спестил методът на хирургическа намеса, операцията е операция. В по-голяма или по-малка степен, използвайки който и да е метод, има възможност за развитие на усложнения след отстраняване на ингвиналната херния.

Най-често се посочва:

 • Инфекция в раната. Почистване на операционната рана. За профилактика или за облекчение пациентът приема антибиотици.
 • Нарушаване на целостта на съдовете, което води до атрофия на тестисите при мъжете или проблеми на репродуктивната система при жените.
 • Запушване на зоната, образуване на хематом. За да се предотврати или намали интензивността на процеса, подложка за отопление с лед се поставя на работната площ за няколко часа, веднага след нанасянето на шевовете.
 • Ако хирургът направи грешка, може да се получи нервно увреждане. Пациентът губи чувствителност в областта на скротума (при мъжете) и вътрешната повърхност на бедрото.
 • Нарушаване на целостта на сперматозоидната кост, която може да накара човек да загуби репродуктивните си способности.
 • Реакция на заболяването.
 • Тромбоза на дълбоките вени на долния крак. Обикновено това усложнение засяга леглото на леглото.
 • Дропс на тестисите.
 • Pain.
 • Увеличаване на температурата на работния обект.
 • Увреждане на съдовете на бедрото.
 • При възникване на дори едно от усложненията за неопределено време, периодът на възстановяване на такъв пациент се удължава.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Изгаряне след отстраняване на ингвиналната херния

Операцията е извършена и пациентът започва етапа на следоперативно възстановяване и рехабилитация. След като анестезията мине, пациентът започва да усеща болка в долната част на корема. Може би чувство на изтръпване. От 15 до 20 процента от пациентите, подложени на хирургическа интервенция, могат да почувстват слабо усещане за парене след отстраняване на ингвиналната херния. Ако няма друга патологична симптоматика, то горните фактори се отнасят до симптомите на постоперативната честота.

В редица случаи, след операция, пациентът изпитва нарушение на чувствителността. Обикновено нивото на чувствителност при такива пациенти се възстановява независимо след няколко седмици. В редки случаи това може да отнеме няколко месеца. Индивидуалните характеристики на дадено лице и сложността на оперативната интервенция се задействат тук.

Разстройство на чувствителността, в допълнение към изгарянето, може да се прояви и от скованост, мравучкане, повишаване на чувствителността на едно и намаляване на чувствителността на друго място.

Но е полезно да кажете за чувствата си към лекуващия лекар. В края на краищата, усещането за парене в областта на раната, на фона на проявата на други симптоми, може също да показва инфекция на хирургическия шев. В този случай лекарят ще предпише курс от антибиотици. И колкото по-бързо става това, толкова по-малко ще страда тялото на пациента.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Болка след отстраняване

Вече е казано, че синдромът на болката и нейният интензитет до голяма степен зависят от избрания метод на действие и анестезия. Обикновено след четири часа след процедурата пациентът може да се движи самостоятелно. Но в същото време започва да изпитва болки в областта на шевовете.

Болката след отстраняването може да бъде различна.

 • Такава симптоматика може да свидетелства за изцеление. В края на краищата меките тъкани и нервните влакна са повредени по време на операцията и зоната става по-чувствителна. Тази болка е мускулна или неврологична.
 • Провокирайте синдром на болка и подуване на тъканите.
 • Предател на рецидив. Рискът от втора операция.
 • Могат да "говорят" за разликата в шевовете. Ако това не е визуално наблюдавано, възможно е вътрешно несъответствие.
 • Имаше грешка в резекцията.

Подуване след отстраняване

Малко подуване след интервенцията е норма. За да се избегне развитието на подуване веднага след прилагането на шевовете в зоната на манипулацията, нанесете бутилка за топла вода с лед.

Но ако подуването след отстраняването на херния започна да се развива не веднага след операцията, а по-късно, по време на периода на рехабилитация, е необходимо спешно да се свържете с лекаря. В действителност отокът е нарушение на изтичане на лимфна или венозна кръв. Но също и да опитате специално, не е необходимо. Обикновено този проблем се премахва бързо и лесно.

Окачването, превръзката или плътно прилягането към топенето на тялото може да спести ситуацията. Спалното бельо трябва да бъде изработено от естествен материал (памук).

На лекаря може да се предпише и едно от лекарствата, които имат анти-едематозни свойства. Всяко антихистаминово лекарство ще направи. Обикновено се приема на хапче на всеки осем часа. Курсът на терапията отнема около пет дни.

В протокола за лечение против едем е предписано лекарство, чиято основа е витамин D, което позволява подуването да се разтваря по-бързо.

Температура след отстраняване на ингвиналната херния

Операцията се извършва и пациентът навлиза в рехабилитационния период. Но ще има температура след отстраняване на ингвинална херния - тя винаги е лош симптом, който може да се каже, че в тялото на пациента има инфекция, която стартира процеса на възпаление, а вероятно и гнойни.

За да се предотврати инфекцията и развитието, лекарят предписва курс на антибиотици след всяка операция. Ако обаче температурата все още се появи, трябва незабавно да уведомите Вашия лекар. Той ще прегледа ситуацията и ще коригира терапията.

Болка в тестисите след отстраняване

Друга от усложненията на следоперативния период може да бъде болка в тестисите след отстраняване. Причината за този дискомфорт може да бъде увреждане на нервите, което хирургът направи, докато извърши облекчаването на проблема. В този случай чувствителността на засегнатата област се увеличава, което води до синдром на болката.

Провокира болка е способна на подуване, което се локализира в близкия район с тестисите. Във всеки случай е необходимо да се консултирате с специалист за съвет и премахване на дискомфорта.

Дропс след отстраняване на ингвиналната херния

Хидроцеле или, както казват хората, капките са една от най-честите негативни последици от интервенцията.

Най-често капчица след отстраняване на ингвиналната херния е едностранна. В този случай има асиметрия в размера на скротума. Но случаите на двустранни хидроцефали не са уникални. Понякога размерът на скротума достига такъв размер, че човек има проблем в двигателната активност.

Усложненията под формата на хидроцеле са индикация за бърза намеса. Консервативното лечение в този случай е безсилна.

trusted-source[9], [10], [11]

Тумор след отстраняване

Визуално херната наподобява новообразувание, което е твърде вероятно далеч от лекарството, което човек може да приеме за тумор. В зависимост от начина на отстраняване на проблема, медицинската история на пациента, физическото състояние и състоянието на защитата на тялото, вероятността за повторение може да бъде различна.

Но операцията е стрес за тялото и възстановяването му изисква сили, които се увеличават по обем и се консумират от тялото, което намалява имунния статус на пациента.

Това е такава картина на развитието на периода на възстановяване и е способна да предизвика тумор след отстраняване на хернията. Ето защо е необходима специализирана консултация.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.