^

Здраве

Tselestoderm-In

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Лекарството Celestoderm-B е включено във фармакологичната група на хормоните на надбъбречната кора; код ATC D07AC01 - кортикостероиди за локално приложение в дерматологията.

Другите търговски наименования са: Целстън валерат, Acriderm, Beloderm, Betliben, Betnoveit, Kuterid.

trusted-source[1], [2], [3]

Показания Tselestoderm-In

Celestoderm-B се използва за лечение на дерматит (атопичен, алергични, контакт, слънчева), себорея, екзема, невродермит, пруриго, псориазис (и ексудация), дисковиден лупус еритематозус, лихен склерозус, ексфолиативен еритродермия и пелена обрив с плач.

trusted-source[4], [5], [6]

Формуляр за освобождаване

Маз и сметана (тръби от 5 и 15 грама).

Фармакодинамика

Получаването Celestoderm-B включва фармакологично активна субстанция - синтетичен кортикостероиди бетаметазон (под формата на бетаметазон 17-валерат) осигуряване интензитет намаляване на възпаление, сърбеж и зачервяване, както и ексудация на всички думи на епидермиса и дермата.

Терапевтичният ефект се основава на факта, че кортикостероиди стимулират вътреклетъчния синтез на lipocortin-1, като по този начин намаляване на активността на фосфолипаза А2, възпалителни медиатори, СОХ 1 и СОХ 2 левкоцити. Освен това, бетаметазон намалява синтеза на хистамин и инхибира продукцията фагоцити, Т-лимфоцитите и други имунни клетки в огнища на възпаление; помага за укрепване на стените на капилярите.

trusted-source[7], [8]

Фармакокинетика

При липса на увреждане на кожата, не повече от 14% от Celestoderm-B се абсорбира в кръвта (с кожни лезии и голяма област на възпаление, това съотношение е по-високо).

Около половината от бетаметазона се свързва с огнени протеини; Биотрансформацията на лекарството се осъществява в черния дроб; от тялото Tselestoderm-B се екскретира в урината и изпражненията.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Дозиране и администриране

Celestoderm-B се прилага локално чрез смазване на зоните на кожата с малко количество мехлем или крем два пъти на ден; е възможно да се наложи оклузивна превръзка.

trusted-source[14], [15]

Употреба Tselestoderm-In по време на бременност

Употребата на Celestoderm-B при бременни (и кърмещи) жени, подобно на други GCS, е нежелателна. Администрирането на лекарството е възможно само в случай на спешност.

Противопоказания

Celestoderm-B е противопоказан за прилагане при дерматологични патологии с инфекциозна природа: акне, папуларна лиза, кандидоза, микоза, импетиго. Не можете да използвате този продукт за рак на кожата. Лекарството не се използва при деца от първата година от живота.

Странични ефекти Tselestoderm-In

Сред възможните нежелани реакции на Celestoderm-B са: алергия под формата на зачервяване, сърбеж и обрив по кожата; сухота (в гънките - мацерация), изгаряне и депигментация на кожата на мястото на приложение; появата на стрии; възпаление на косми. Продължителната употреба на мехлем или крем може да предизвика изтъняване на епидермиса и атрофия на кожата.

Свръх доза

Предозирането на това лекарство причинява увеличаване на страничните ефекти и в този случай трябва да спрете да го използвате.

trusted-source[16], [17]

Взаимодействия с други лекарства

Характеристиките на взаимодействието на маз или крем Celestoderm-B с други лекарства не са описани.

trusted-source[18], [19], [20]

Условия за съхранение

Да се съхранява при температура от + 25 ° С.

trusted-source[21]

Срок на годност

36 месеца.

trusted-source[22]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Tselestoderm-In" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.