^

Здраве

Трансплантация: обща информация

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Трансплантация може да се извърши с помощта на собствените тъкани на пациента (автогенен, например, кост, кожа присадка), генетично идентични (сингенни) донорни тъкани (izotransplantatsiya) генетично различни донори тъкани (ало- или gomotransplantatsiya) и понякога с използване на присадки, взети от други видове животни (ксено- или хетеротрансплантация). Присадки могат да бъдат представени от единични клетки [като хематопоетични стволови клетки HSC (HSC - хематопоетични стволови клетки), клетки, панкреатични островни клетки], или части от органи сегменти (чернодробни листа или на белия дроб, кожни присадки) или цели органи (сърце).

Конструкции могат да бъдат трансплантирани на тяхната нормална анатомична позиция (ортотопичен трансплантацията, като например сърдечна трансплантация), или необичайно място (хетеротопна трансплантация, като бъбречна трансплантация в региона на илиачна). Трансплантацията почти винаги се прави, за да се подобри оцеляването. Въпреки това, някои процедури (трансплантация на тъкани четка, на ларинкса, на езика, на лицето) осигуряват по-добро качество на живот, но намаляват продължителността му, и затова те се нуждаят от много спорен.

С изключение на редки случаи, алографти на живи роднини или несвързани донори, донори на трупове се използват в клиничната трансплантология. При живите донори най-често се вземат бъбреците, GSK, сегменти от черния дроб, панкреаса и белия дроб. Използването на органи от донорски трупове (със или без сърцето на донора) помага да се намали несъответствието между необходимостта от органи и тяхната наличност; изискванията все още далеч надхвърлят ресурсите и броят на пациентите, чакащи за трансплантация, продължава да расте.

Разпределение на органите

Разпределението на органите зависи от тежестта на лезията на определени органи (черен дроб, сърце) и тежестта на заболяването, времето, прекарано в чакащия списък или и двата фактора (бъбреци, бели дробове, черва). В Съединените щати и Пуерто Рико властите са разпределени за първи път в 12 географски региона, а след това и в местните органи за доставки на органи. Ако няма подходящи получатели в един регион, органите се преразпределят към получателите в други региони.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Основните принципи на трансплантацията

Всички получатели на алографти имат риск от отхвърляне; имунната система на получателя разпознава трансплантацията като извънземна структура и се опитва да я унищожи. При реципиенти с присадки, съдържащи имунни клетки, съществува риск от развитие на болест "присадка срещу приемник". Рискът от тези усложнения се свежда до минимум чрез пред-трансплантация и имуносупресивна терапия по време и след трансплантацията.

Пред-трансплантационен скрининг

Predstransplantatsionny скрининг включва реципиенти и донори на скрининг за HLA-(човешки левкоцитен антиген, човешки антигени левкоцити) и антигени на ABO и получателите, както е определено от чувствителност към донорните антигени. HLA-тъканното типизиране е най-важно при бъбречната трансплантация и най-често срещаните заболявания, при които се изисква трансплантация на GSK. Трансплантацията на сърцето, черния дроб, панкреаса и белия дроб обикновено се извършва бързо, често преди края на HLA-типизирането на тъкан, така че стойността на pretransplantation скрининг за тези органи не като добре установена.

За да се избере органът за най-важните известни детерминанти на хистосъвместимостта на донора и реципиента, се използва HLA-тъканно типизиране на периферни кръвни лимфоцити и лимфни възли. Повече от 1250 алела се определят от 6 HLA антигени (HLA-A, -B, -C, -DP, -DQ, -DR), така че изборът на органи е трудна задача; По този начин в Съединените щати само 2 от 6 антигени съвпадат средно с донора и реципиента за бъбречна трансплантация. Избирането на орган с толкова съвпадащи HLA антигени значително подобрява функционалната преживяемост на бъбречен трансплант от жив роднина и донор на GSK; успешният избор на трансплант за HLA антигени от несвързан донор също подобрява преживяването си, но в по-малка степен поради множество неоткриваеми разлики в хистосъвместимостта. Подобряването на имуносупресивната терапия значително подобри резултатите от трансплантацията; несъответствието с HLA антигени вече не лишава пациентите от възможността за трансплантация.

Съвпадането на HLA- и ABO-антигените е важно за оцеляването на присадката. Несъответствие ABO антигени могат да причинят остро отхвърляне и перфузия на присадката (бъбрек, сърце), които са ABO антигени на клетъчната повърхност. Преди сенсибилизация и HLA-АВО антигени е резултат от по-рано кръвопреливане, трансплантация, или бременност, и могат да бъдат идентифицирани чрез серологични тестове лимфоцитотоксични или повече тестове, използващи серум на получателя и донорни лимфоцити в присъствието на компонентите на системата на комплемента. Положителният тест за кръстосана съвместимост показва, че серумът на реципиента съдържа антитела, насочени срещу донорни ABO антигени или клас I HLA антигени; Това е абсолютно противопоказание за трансплантация, с изключение на бебета (до 14-месечна възраст), които все още не са довели до isohemagglutinins. Интравенозното приложение на високи дози имуноглобулин се използва за инхибиране на антигени и насърчава трансплантацията, но дългосрочните резултати все още не са известни. Отрицателен резултат, когато проверката за кръстосана съвместимост не гарантира сигурност; когато АВО антигени сравнима, но не идентични (например, група 0 донора и реципиента, А, В или AB група), след това се дължи на производството на антитела на трансплантирани донорни лимфоцити може да се развие хемолиза.

Набор от HLA-ABO антигени и подобрява преживяемостта на присадката, но пациенти с тъмна кожа са в неизгодно положение, тъй като те се различават от донори с HLA-бяла кожа полиморфизъм, по-висока честота predsensibilizatsii към HLA антигени и кръвна група (0 и B). За да се намали рискът от инфекция преди започване на трансплантацията, е необходимо да се изключи възможният контакт с инфекциозни патогени и активен инфекциозен процес. За тази цел, събиране на анамнеза, провеждане на серологични тестове за цитомегаловирус, Епщайн-Бар вирус, вируса на херпес симплекс, варицела зостер, хепатитни вируси В и С, ХИВ, ТКО. Положителните резултати изискват след трансплантацията антивирусна терапия (например, цитомегаловирус или хепатит В) или отхвърляне на трансплантация (например, ако открива HIV).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.