^

Здраве

Таблетки от артроза

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Артрозата е сериозно ставно заболяване, което се проявява чрез прогресивно изчерпване на хрущялната тъкан, което води до нейното унищожаване. С течение на времето деструктивният процес включва лигаментен апарат и костна тъкан. Пациентите са заплашени от пълна загуба на мобилност.

Болестта се причинява от нарушение на метаболитните процеси в тъканите на ставата, губи гъвкавостта и гладкостта. Има качествени и количествени промени на ставната течност, хрущялната тъкан губи нормалната си структура.

Съвременната медицина счита причините, задейства началото на разрушаването на ставния хрущял, метаболитни заболявания, ендокринни нарушения, нарушена кръвоснабдяване на ставите, наследственост, свързани с възрастта промени, травма, ревматични и автоимунни заболявания.

Артрозата е лидер сред ставните заболявания. Това се случва по-често и при 30-годишните, а до 60-годишна възраст са открити промени в структурата на хрущялната тъкан в почти всички случаи.

Лечението на артрозата е дълъг, сложен, насочен към спиране на прогресирането на заболяването, намаляване на възпалението на ставите и възстановяване на мобилността, предотвратяване на последствия и усложнения.

Показания Таблетки от артроза

Таблетки от артроза се предписват в случай на терапия на І-ІІІ етап на заболяването:

 • първични и пост-травматични увреждания на хрущялната тъкан на ставите и гръбначния стълб;
 • остеохондроза на гръбнака;
 • екстра-артикуларен ревматизъм;
 • остри наранявания на ставите и костите.

Избират се и след извършване на операции по артропластика на ставите, като средство за ускоряване на възстановителните процеси.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Формуляр за освобождаване

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10]

Artra

Комбинирана chondroprotector, състояща се от равни части (500 мг), натриев хондроитин сулфат и глюкозамин хидрохлорид взаимодейства продуктивно. Първият компонент дава гъвкавост на ставите, подпомага запазването на водата в хрущялната тъкан и деактивира ензимите, които разрушават хрущяла. Втората е строителната субстанция за образуване на хрущялна тъкан. Подпомага образуването на хондропласти, т.е. Възстановяване на хрущялната тъкан, разрушена от заболяването, възстановява мобилността на ставите и има аналгетичен ефект. Хондроитинът ускорява хондрохистогенезата, т.е. Създаването на хрущялна тъкан започва да излиза извън нейното унищожение. Глюкозаминът стабилизира този процес. Активните вещества на лекарството стимулира синтеза на бази съединителната тъкан (протеогликани), служи като смазка в ставите, благодарение на перихондриум на костите в ставите започват да носят по-малко, и крехкост на ставите се извършва.

Употребата на таблетки Arthra помага да се намали дозата НСПВС и хормонални лекарства, които се използват за възпаление със силна болка.

Когато се приема лекарството, бионаличността на активните вещества е 25% глюкозамин и 13% хондроитин. Черният дроб, бъбреците и ставния хрущял натрупват висока концентрация на активните елементи на таблетките. Около една трета от взетия глюкозамин остава за дълго време в тъканите на костите и мускулите. Той се екскретира основно от бъбреците, а също и от червата.

Това е дозирана форма за перорално приложение. За да се избегне контакт с устната лигавица, таблетките се освобождават в черупката. Приемайте, без да нарушавате почтеността, самостоятелно от ядене, изцедени с достатъчно питейна вода.

Тя е насочена само към възрастни пациенти. При липса на други препоръки, приемайте една таблетка сутрин и вечер в продължение на три седмици, след което намалете дозата на една таблетка на ден.

Продължителността на лечението е приблизително 4-6 месеца. Ако е необходимо, можете да повторите хода на приемане на таблетки Arthra след няколко месеца.
Продължителността на курса и дозировката на лекарството, съответстващи на тежестта на заболяването, се определят от лекуващия лекар.

Употребата на тези таблетки рядко води до нежелани реакции. Има единични епизоди на епигастрална болка, изпражнения, метеоризъм и замаяност по време на лечението с това лекарство. В редки случаи може да се появи алергична реакция.
Обикновено не са наблюдавани тежки особености, изискващи оттегляне на лечението с това лекарство. Появата на нежелани реакции трябва да се докладва на отговорния лекар.

Трябва да се внимава при управлението на допустимите опасни устройства, например при шофиране на автомобил, по време на лечението с това лекарство (замаяност, причинена от глюкозамин).

Противопоказания за употребата на таблетки Artra са установената свръхчувствителност към техните компоненти, бъбречна дисфункция, деца и юноши, бременност и период на кърмене. С повишено внимание прилагайте при пациенти с бронхиална астма, диабет, кървене или риск от възникване

Arthritis лекарствени взаимодействия с НСПВС и кортикостероиди, фибринолитици, както и лекарствени средства, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци или натискане на агрегирането на тромбоцитите повишава тяхната ефикасност.

Взаимодействайки с тетрациклини, тяхното усвояване в червата се увеличава.

Когато се комбинира, намалява ефективността на антибиотиците група пеницилин.

Случаи на предозиране на лекарството Артра не са известни.

Срок на годност: 5 години, ако температурата е 10-30 ° C.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Терафлекс

Най-близкият синоним на препарата Артра има същите активни вещества. Разликата между тези лекарства е дозата на хондроитин - една капсула от Teraflex включва 500 mg глюкозамин и 400 mg хондроитин.

Фармакологията, противопоказанията, взаимодействието с други лекарства и страничните ефекти са сходни.

Представени са два типа таблетни форми на това лекарство: Teraflex и Teraflex Advance.

Основната им разлика е, че в Teraflex Advance все още има нестероидно противовъзпалително средство ибупрофен. Класически Teraflex обикновено се използва за лечение на хронична форма на заболяването и Teraflex Advance със значителна болезненост на ставите (форма на обостряне). Хондроитин и глюкозамин повишават ефективността на ибупрофен, така че Teraflex Advance има по-изразен противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. Тъй като ибупрофенът има много противопоказания за употреба, Teraflex Advance не може да бъде приписван на всеки пациент.

В може да се получи предозиране: повръщане, коремна болка, замайване, синкоп, безсъние, синдром на хипертония, чернодробна (бъбрек) недостатъчност, чернодробна некроза.

За да се елиминират последиците от приемането на доза от лекарството, което значително надхвърля показаното, е необходимо да се изплакне стомаха.

Срок на годност: 3 години, ако температурата е 17-25 ° C.

Дон

Активното вещество на това лекарство е глюкозамин сулфат.

Това лекарство компенсира липсата на глюкозамин, суровина за ремонта на хрущялна тъкан, която активира активността на хондроцитите. Глюкозамин стимулира производството на основните компоненти на хрущяла и впоследствие го предпазва от унищожаване, което води до естествено възстановяване на ставните тъкани.

Произвежда се в 750 mg таблетки и 250 mg капсули за перорално приложение. Таблетките се приемат сутрин и вечер по време на хранене с чаша вода. Капсулите трябва да се приемат на 4-6 на ден.

Подобряването на състоянието става забележимо 2-3 седмици след началото на приложението. Минималната продължителност на допускането е 4 седмици. Повторен курс - при необходимост с прекъсвания за два месеца.

Срок на годност: 2 години при температурни условия до 25 ° С.

trusted-source[17], [18], [19], [20]

Struktum

Съдържа активното вещество - хондроитин сулфат, който подпомага възстановяването на хрущялните тъкани, като ги насища с вода, като увеличава способността на протеогликаните да абсорбират вода.

Ефектът на лекарството е да забави екскрецията на калций, да ускори ремонта на хрущялната тъкан и да поддържа естествената структура на матрицата.

Препоръчваната дневна терапевтична доза е 1000 mg, като при поддържаща терапия дозата се предписва лично. Приемът на лекарството е независим от храненето. Капсулите трябва да се приемат като цяло, с достатъчно вода. Продължителността на курса на лечение с Structum е 3-6 месеца. След 2-5 месеца можете да назначите втори курс, ако е необходимо.

Срок на годност: 3 години при температурни условия до 25 ° С.

При комплексна терапия при лечение на артроза можете да използвате здравните продукти "Biolika", произведени от екологично чисти растителни суровини, които нямат синтетични съставки.

Arthro-Biol

Arthro-Biol е тонизиращо и възстановително средство. Има активен противовъзпалителен, бактерициден и антипиретичен ефект. Помага за нормализиране на кръвното налягане и за намаляване на серумната концентрация на холестерола. Помага за очистването на кръвта, отслабване на синдрома на болката, сплайсване на костите, увеличаване на еластичността, еластичността и здравината на стените на кръвоносните съдове.

Насищане витамини (С, Р, В1, В2, Е, К, В6), провитамин А, минерали - желязо, мед, бор, манган, молибден, флуорид, калий, фосфор, калций, пектин и танини.

Използва се при комплексно лечение на заболявания: остеохондроза, артрит, артроза, подагра, уролитиаза, холелитиаза, водно-електролитен дисбаланс.

Лекарството се състои от плодове арония шипка и оставя боровинки, билки Knotweed и хвощ, бял оман корен, както и репей.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26]

Silicono Biol

Силиконо-Биол има стягащ, хемостатичен ефект, допринася за бързото излекуване на рани. Той е силен диуретик, антиспазмичен, бактерициден. Подтиска възпалителния процес, разширява кръвоносните съдове, нормализира сърдечния ритъм. Положително повлиява метаболитните процеси, насърчава асимилацията на витамино-минералния комплекс, повишава имунитета.

Съдържа соли на силициева киселина и калий, флавоноиди, горчивина, сапонини, каротин, смоли, танини, витамини В, С и провитамин А.

Използва се при лечение на дегенеративни заболявания диск, остеоартрит, атеросклероза, уролитиаза, както и - с метаболитни нарушения, отравяне, кожни рани, зъби, коса, нокти и кости.

Препаратът се състои от каолин, треска от хвощ, спорах и житни треви, корен от цикория, листа от боб, листа от коприва, силициев оксид.

Калций Biol

Calcio-Biol има антипиретична, холеретична и седативна способност. Той показва анти-канцерогенен и антислеротичен ефект върху тялото. Разширява кръвоносните съдове, подновява състава на кръвта, засилва имунитета и предпазва тялото от свободни радикали.

Biol калциев съдържа калциев цитрат - източник на органичен калций, витамини (С, А, В2, Е, РР) taraksantin, flavoksantin, холин, сапонин, смола, растителни протеини, соли на желязо, манган, калций и фосфор.

Използва се при комплексно лечение на дисфункции на мускулно-скелетната система, вкл. Рахит; дегенеративни заболявания диск, коксартроза, костни фрактури, периодонтално заболяване, атеросклероза, алергии, гърчове, както и - за възстановяване на коса, зъби и кости.

Препаратът се състои от екстракт от глухарче, аскорбинова киселина, витамини от група D, калциев цитрат, натриев полифосфат, селен и магнезиев оксид.

Да се използва, както следва:

Всички изброени биологични препарати трябва да се приемат перорално. Възрастните приемат две таблетки три пъти на ден за половин час преди хранене, измити с малко количество вода. Курсът на здравето трябва да трае от 8 до 12 седмици. Повтарящият се курс на приемане на лекарството може да се направи след 2 или 3 седмици.

Противопоказания:

 • свръхчувствителност към компонентите на лекарството;
 • възраст до 14 години;
 • бременност и кърмене.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34]

Aestsin

Активното вещество на това лекарство е есцин. Това е смес от тритерпенови сапонини от семена от конски кестени, леко токсични и силно разтворими във вода.

Способността на Аецин да облекчи възпалението е да поддържа целостта на лизозомните мембрани, като ограничава освобождаването на лизозомните ензими, които допринасят за леталното клетъчно увреждане и унищожават протеогликана. Намалява пропускливостта на стените на артериите, капилярите, венулите.

Прилага се в комплексната терапия за артроза като високоефективен ангиопротектор.

Абсорбираните тъкани са около 11%. Той се екскретира с жлъчка и урина.

Противопоказан при свръхчувствителност, бъбречна недостатъчност, през първия триместър на бременността и лактацията. Според указанията, Aescin не се изключва през второто и третото тримесечие на бременността.

Понякога може да има гадене, треска, тахикардия, кожен обрив.

Аецин увеличава ефекта на антикоагулантите, с антибиотици (аминогликозидни серии, цефалоспорини), токсични ефекти са възможни.

Таблетките трябва да се приемат след хранене, да се пие чаша вода - 40 mg / 3 пъти дневно, като се поддържа доза от 20 mg / 2-3 пъти на ден. Таблетките с продължително действие се приемат два пъти дневно. Максималната доза е 120 mg / ден.

Срок на годност: 3 години, ако температурата е 15-25 ° C.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39]

Анестетици за артроза

trusted-source[40], [41], [42], [43], [44], [45], [46]

Аспирин

Активната съставка е ацетилсалициловата киселина.

Има противовъзпалителна, антипиретична, аналгетична активност, предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Използва се в случай на болка и фебрилен синдром; с патологии на съединителната тъкан; за предотвратяване на тромбоза, емболия, инфаркт на миокарда.

За да се постигне аналгетичен ефект, се използват таблетки, които съдържат 0,5 g ацетилсалицилова киселина.

Дневен прием за възрастни до 3 грама, разделен на три дози. Продължителност на лечението - не повече от две седмици.

Възможни нежелани реакции: усещане за гадене, липса на апетит, нежност в горната част на корема, тинитус, различни прояви на алергии до астматични.

Дългосрочната употреба може да причини гастрит и дуоденит.

Противопоказна при употреба на язва в гастродуоденалната област; тромбоцитопения; бъбречна и чернодробна дисфункция; бронхиална астма; под 15-годишна възраст, бременна. Не се използва едновременно с лекарства, които предотвратяват тромбоза.

Когато лактацията е приемлива, назначаването на аспирин в средни дози.

Не е съвместим с алкохола.

Да се съхранява на място, защитено от влага, за не повече от 4 години.

trusted-source[47], [48], [49]

Кетопрофен

Нестероидно противовъзпалително лекарство. При заболявания на ставите намалява тяхната болка както в стационарно състояние, така и при движение, частично елиминира сковаността и подуването на ставите след сън, стимулира увеличаване на двигателната активност. Той инхибира активността на циклооксигеназата, в резултат на което се елиминират възпалителните и болковите симптоми.

Кетопрофен осигурява аналгезия, чрез намаляване на скоростта на синтеза на простагландин в централната и периферна нервна система, както и намаляване на проводимостта на гръбначния пътища, които осигуряват на възприемането на болка сигнали и формиране чувствителност на болка. Това лекарство е мощен блокер на брадикинин, който понижава прага на болката, стабилизатор на лизозомните мембрани, предотвратяващ навлизането на лизозомните ензими в съединителната течност. Предотвратява тромбоза.

Оралното приемане осигурява добра резорбция на кетопрофен от стомашно-чревния тракт, като най-голямото му натрупване в кръвната плазма се наблюдава след 1-2 часа.

Екскрецията, главно с урина, по-малко от 1% се екскретира с изпражнения.

Индикации за употреба:

 • колаген;
 • възпалителни-дегенеративни патологии на ставите;
 • възпаление на гърба;
 • пост-травматична болка;
 • травма без усложнения;
 • възпалителни заболявания на вените и лимфните възли (в комплексната терапия).

Противопоказания

 • обостряне на ерозивни и улцерозни заболявания на гастродуоденалната зона;
 • алергия към НСПВС,
 • дисфункция на черния дроб, бъбреците;
 • за жените: последните три месеца от бременността и лактацията;
 • юношество до 15 години.

Дозата на лекарството се избира от лекуващия лекар, като се взема предвид тежестта на заболяването. Възрастните приемат 0,3 g на ден, разделени на 2 или 3 дози.

Съвместното използване на кетопрофен с други НСПВС увеличава вероятността от ерозивни и улцерозни усложнения на стомашно-чревния тракт и кръвоизливи; с хипотензивни лекарства - отслабване на тяхната ефективност; с тромболитици - вероятността от кръвоизливи.

Съвместното приемане с аспирин инхибира връзката на кетопрофен с кръвните плазмени протеини, като увеличава скоростта на пречистване на кръвта от това лекарство; с хепарин, тиклопидин - вероятността от кръвоизливи; с литиеви препарати - може да бъде интоксикация с литий поради забавянето му в тъканите на тялото.

Съвместното приемане с диуретици повишава риска от бъбречна дисфункция.

Съвместното приемане с пробенецид забавя отстраняването на кетопрофен от тялото; с метотрексат - подобрява нежеланите ефекти на това лекарство.

Едно съвместно приемане с варфарин провокира тежки кръвоизливи, понякога с фатален изход.

За жизнените показания през първите 6 месеца от бременността може да се използва кетопрофен, като се има предвид възможността от потенциални усложнения за плода.

Странични ефекти на кетопрофен:

 • болка в епигастралния регион;
 • диспептични явления;
 • дисфункция на храносмилателните органи (понякога ерозивни и улцерозни патологии на гастродуоденалната зона с хеморагични прояви и перфорации);
 • алергия (обриви, понякога - спазъм на бронхите);
 • главоболие, световъртеж, сънливост.

Съхранявайте в продължение на 5 години, спазвайки температурния режим до 25 ° C. Пазете от деца.

Диклофенак

Активното вещество е натриев диклофенак. Принадлежи към несалицилатни нестероидни противовъзпалителни средства.

Той е в състояние да облекчи възпалението, фебрилния и болезнен синдром, инхибирайки биосинтезата на простагландини, причинявайки заболеваемост и подуване в епицентъра на възпалението.

С колагенозата се намалява възпалението, възпалението, поробването и подуването на ставата, особено сутрин, като се подобрява функционирането му.

При травматични лезии и след операции, диклофенак помага да се намали болката и да се премахне подпухналостта.

Абсорбирана бързо от тъканите на тялото, най-високата концентрация след поглъщане се наблюдава след 2-3 часа и е пропорционална на взетата доза. Наличието на храна в стомаха инхибира абсорбцията за 1-4 часа и натрупването с 40%.

50% получен дайджест означава който прониква по същество напълно в кръвната плазма, комбиниране с албумин и в синовиалната течност, където най-голямата концентрация се образува по-късно, се натрупва и е по-дълъг, отколкото в плазмата.

Метаболичните продукти се екскретират с 65% в урината, до 1% с фекалии, остатъчни - с жлъчка.

Диклофенак се използва за:

 • патологии на двигателната система с различна етиология;
 • kollagenozah;
 • възпалителни-дегенеративни патологии на ставите;
 • умерени усещания за болка с различна етиология;
 • треска.

Диклофенак е противопоказан при:

 • екзацербации на ерозии и язви на гастродуоденалната зона (включително кръвоизливи);
 • алергии към НСПВС,
 • нарушаване на процеса на хематопоеза;
 • нарушаване на процеса на съсирване на кръвта;

Не се предписва на бременни жени и кърмачки, както и на деца в предучилищна възраст (до 6-годишна възраст).

Необходимо е да бъдат внимателни, за назначаване на диклофенак при пациенти на възраст над 65 години, лица с анамнеза за анемия, астма, исхемична болест на сърцето, високо кръвно налягане, отоци, чернодробна и бъбречна дисфункция, алкохолизъм, гастродуоденит, ерозия и язви на стомашно-зоната в състояние на ремисия, както и диабетици и следоперативни пациенти.

Използвайте, без да раздробявате, с храна или след хранене, с чаша вода. Дозировка за възрастни и юноши над 14 години - от 25 до 50 mg два или три пъти дневно. Максималната допустима доза е 150 mg на ден.

При настъпване на задоволително здравословно състояние дозата на лекарството постепенно се намалява, за да се премине към употребата на 50 mg на ден.

На децата на възраст над 6 години се очаква да получат до 2 мг от лекарството на 1 кг телесно тегло на детето за употреба в 2 или 3 дози.

Предозирането на диклофенак може да причини повръщане, замайване, главоболие, задух, замаяност; в детството - висока конвулсивна готовност, гадене, коремна болка, кръвоизлив, чернодробна и бъбречна дисфункция.

Аварийната помощ при превишаване на дозата се състои в измиване на стомаха и приемане на адсорбенти.

Съвместната употреба с дигоксин, метотрексат, литиеви препарати и циклоспорини увеличава тяхната абсорбция от кръвната плазма, повишавайки токсичността; с диуретици - намалява тяхната ефективност, като калий-съхраняващите диуретици - възможността за хиперкалиемия.

Намалява степента на хипогликемичните, хипотензивни и хипнотични лекарства.

Едновременното приложение с цефалоспорини, валпроевата киселина може да причини дефицит на протромбин, като циклоспорините и лекарствата, съдържащи злато, могат да предизвикат интоксикация с бъбреците.

При съвместна употреба с аспирин се намалява абсорбцията на диклофенак, като парацетамолът стимулира възможна проява на токсични ефекти върху бъбреците на диклофенак.

Възможността от хеморагии (често гастродуоденални) се увеличава, когато се използва заедно с:

 • други НСПВС;
 • антикоагуланти;
 • глюкокортикостероидами;
 • тромболитици;
 • алкохол;
 • колхицин;
 • адренокортикотропен хормон;
 • препарати, съдържащи жълт кантарион.

Диклофенак активира свойствата на лекарствата, които стимулират фоточувствителността

Едновременното приложение с блокери за тубулна секреция допринася за повишена токсичност на диклофенак.

Употребата на това лекарство може да доведе до следните нежелани реакции, изброени по-долу.

Най-често те се срещат в областта на храносмилателната система: коремна болка, метеоризъм в червата, смущения изпражнения, гадене, метеоризъм, повишени нива на AST и ALT в кръвта, язвена болест, усложнени от хеморагични прояви или перфорация, стомашно кървене, пожълтяване на кожата, изпражнения и други.

По-рядко срещани нарушения на нервната система, сензорни органи, може да има обриви по кожата, частична или пълна загуба на коса, необичайна реакция на слънчева светлина, забелязани натъртвания.

Може да има остра бъбречна недостатъчност, нефротичен синдром, появата на протеин и / или кръв в урината, инхибиране на образуването на урина, интерстициален нефрит, некротичен папилит.

Понякога използването на диклофенак реагира образуване органи намаляване на хемоглобина, бели кръвни клетки, тромбоцити, гранулоцити, еозинофили или увеличаване на броя на имунната система - влошаване на инфекциозни процеси.

Страничните ефекти могат да възникнат кашлица, бронхоспазъм, оток на ларинкса, атипична възпаление на белите дробове, хипертония, инфаркт на слабост, преждевременно удара, болка в гърдите.

Като прояви на свръхчувствителност към диклофенак се наблюдават анафилактични и анафилактоидни реакции.

Пациентите, приемащи диклофенак, не трябва да се занимават с дейности, които изискват концентрация и бърз отговор. Не е съвместим с алкохола.

Не дръжте повече от три години, като спазвате температурния режим до 25 ° C, на тъмно сухо място. Пазете от деца.

trusted-source[50], [51], [52], [53], [54], [55], [56], [57], [58]

Индометацин

Това е активно нестероидно противовъзпалително лекарство. Има способността да облекчава възпалението, фебрилния синдром и болка, инхибира биосинтезата на простагландини, причинява болка и подуване в епицентъра на възпалението.

Фармакологичните свойства, индикациите и противопоказанията при употреба като цяло са подобни на таблетките с диклофенак.

Таблетките индометацин не се дават на жени по време на бременност и кърмене, както и на деца под 14-годишна възраст.

Нежелани ефекти:

 • диспептични разстройства;
 • болка в коремната област;
 • ерозия, язви, кръвоизливи и перфорации на гастродуоденалната зона;
 • катарален, алергичен стоматит;
 • възпалителни дистрофични промени в стомашната лигавица;
 • токсично-алергично чернодробно увреждане
 • главоболие,
 • замайване, депресия, сънливост;
 • психични разстройства;
 • нарушение на сърдечната честота и сърдечния ритъм;
 • артериална хипертония или хипотония;
 • алергии;
 • левкопения;
 • тромбохеморагичен синдром, намалено кръвосъсирване;
 • анемия;
 • дисфункция на слуха и зрението;
 • бъбречна дисфункция;
 • от време на време - чревна обструкция.

Използвайте, не разтрошете, с или след хранене. По-добре е да се измие с мляко. Започнете с 25 mg две или три назначения на ден. При липса на задоволителен терапевтичен ефект, дозата се увеличава с 50 mg три или четири дози на ден. Максималният допустим дневен прием е 200 mg. Продължителността на лечението е най-малко 4 седмици.

При продължителна употреба максималният допустим дневен прием е 75 mg.

Предозирането може да се прояви като диспепсия, силно главоболие, забрава, дисфункция на вестибуларния апарат, изтръпване на крайниците, конвулсии.

Едновременното приложение на индометацин с други лекарства:

 • намалява ефективността на диуретиците, бета-блокерите;
 • подобрява ефективността на антикоагуланти на косвено действие;
 • с дифлунизалом възможен хеморагичен синдром в гастродуоденалната зона;
 • с пробенецид се увеличава натрупването на индометацин в кръвната плазма;
 • с метотрексат и циклоспорин, токсичността на тези лекарства се увеличава;
 • с дигоксин, натрупването на дигоксин в кръвната плазма вероятно ще се увеличи и полуживотът на дигоксин ще се увеличи;
 • при доза от 150 mg индометацин, натрупването на литий в кръвната плазма се увеличава и екскрецията му се инхибира.

Съхранявайте 3 години при спазване на температурния режим до 25 ° C на тъмно място. Пазете от деца.

Модерните хондропротектори, съдържащи глюкозамин и хондроитин, допринасят за възстановяването на хрущялната тъкан и синовиалната течност. Взаимодействайки с тях, противовъзпалителните и анестетичните лекарства спират процеса на унищожаване на ставите. С навременното лечение, таблетките от артрозата могат да поддържат продължително работно състояние на ставите.

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Таблетки от артроза" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.