^

Здраве

Стъклена проба

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Пробата от стъкло е ефективен начин за идентифициране на патологии, хронични и остри, в уринарния тракт. Този метод е особено важен за определяне на точното местоположение на възпалението фокус. В урологичната клинична практика се използват два метода. Има стъклена проба от две портове, както и стъклена проба от три портове. Те също така се наричат проби от две стъкла и съответно от три стъкла. И двата метода се прилагат към една част от материала - урина.

Целта на метода е, че стъклената проба е важна за диагностичните дейности. В урологията, особено по отношение на мъжете, стъклената проба помага да се установи уретрит, тумори, локализация и фокалната зона в простатата. Ако образуваните елементи се намират само в първия контейнер, това може да означава патология или инфекция в уретерния или уретралния канал. Ако голямо количество примеси (левкоцити и червени кръвни клетки) са идентифицирани в два контейнера, пробата от стъкло помага изясни "територията" и текущата мястото на възпалението в бъбреците, в допълнение към определяне на възпалително зона в уретера.

Ако стъклената проба се извършва многократно и резултатите остават същите тревожни, това може да означава онкологичен процес. Когато в последния капацитет появи гной и образуване на слуз, това показва, възпаление на пикочния мехур, микробни или бактериална инфекция, като слуз показват възпаление на простатната жлеза.

trusted-source[1]

Как върви стъклената проба?

Преди да се събере материал, пациентът не трябва да уринира за пет часа. При събирането на двуслойна проба пациентът в едно уриниране запълва два контейнера. Първо, не се събират повече от 100 ml материал, а останалата част се събира във втората. Ако се предписва трипластова проба, пациентът събира урина за едно уриниране в три контейнера на редовни интервали от време. Стъклена проба с три порта често се съпровожда от стимулиране на важен мъжки орган - простатната жлеза. В тази област се извършва масаж и масажират семенни везикули. В първите два контейнера се събира проста урина, но не много интензивно, за да се остави материал за третия контейнер. След първоначалното събиране се извършва подходящ светлинен масаж и след това се запълва третото стъкло. Всъщност, третата, последната част е най-информативна за изследване.

Пробата от стъкло е сериозен микробиологичен метод, въпреки простата му форма. Тази проста процедура разкрива активността на левкоцитите и понякога причината за появата на кръвни съсиреци (хематурия) в урината.

Една стъклена проба е двукартирана и трикамерна - каква е разликата?

В допълнение, че разликата в броя на контейнерите, няма специални разлики в тези опции. Единственото нещо, което е необходима за триизмерна проба, заедно с масаж на простатата. Освен това стъклените проби в три резервоари може по-точно да се определи причината и на източника на гнойни секрети в урината (пиурия). Като правило, гной и слуз се появяват след стимулация - масаж и се установяват в третата чаша.

Стъклената проба е трипръстена, по-точно трипластова проба, е един от най-ефективните елементи в комплексната диагноза на хроничен простатит. Такъв тест се нарича "златен стандарт" на клиничната диагноза за такива заболявания. Пробата от стъкло е абсолютно безболезнена и ефективна диагноза.

trusted-source[2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.