^

Здраве

A
A
A

Синдром на бялото палто

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Често достатъчно - по време на прегледа в лекарския кабинет - пациент се появи синдром на бялата престилка, когато измерване на налягане: в болницата, тя скача, въпреки че пациентите с високо кръвно налягане не се оплаква, не хипертония симптоми не е, и освен това, нивото на кръвното налягане в нормални обстоятелства нормално ...

Епидемиология

Според резултатите от изследванията, проведени в чужди клиники, синдромът на белия слой се проявява при 70-73% от пациентите с диагноза артериална хипертония.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Причини синдром на бяло покритие

Ако човек се обърне към лекарите, това означава, че има проблеми със здравето, които го безпокоят. Повечето хора свързват болници и клиники с болести. Самите лекари обясняват причините за синдрома на бялото палто с вълнение и безпокойство (дори явно не се проявяват), неволно състояние на напрежение и безпокойство при посещение на лечебни заведения. По принцип тази ситуация е близка до стрес: пациентите са срамежливи на излагане, страхуват се от възможни болезнени процедури и лоша диагноза.

trusted-source[8], [9], [10]

Рискови фактори

Всички специалисти отбелязват такива рискови фактори за възникването на този синдром като възраст и наднормено тегло; някои добавят към този списък прекомерен холестерол в кръвта, кардиопатия (по-специално исхемия на сърцето), както и наличие на анамнеза за диабет.

Има мнение, че дори временно увеличение на кръвното налягане, т.е. Синдром на бялото лабораторно покритие при измерване на налягането, може да означава повишена заплаха за здравето.

trusted-source[11], [12], [13]

Патогенеза

Патогенезата на този синдром е пряко свързана с хуморалната и вегетативната неврорегулация на тонуса на съдовата система. При най-малък стрес (и за мнозина, ходенето до лекар е близо до ярофобията), се увеличава синтеза на хипофизния хормон кортикотропин (ACTH). Кортикотропин стимулира производството на катехоламини - хормони, невротрансмитери епинефрин, норепинефрин и допамин, както и хормон кортизол надбъбречната кора. И още - поради вазоконстриктивния ефект на всички тези хормони - се получава стесняване на кръвоносните съдове, което води до повишаване на кръвното налягане.

И тъй като синдромът на белия герб обикновено се проявява при всяко посещение при лекар, това показва, че това е конкретен психосоматичен отговор на конкретна ситуация.

trusted-source[14], [15]

Симптоми синдром на бяло покритие

И дори пациентите, които приемат постоянно антихипертензивни лекарства, могат да проявят симптоми на синдром на бяло покритие: повишено кръвно налягане, когато се измерва.

И по-често от нормалното, индексът на систолното (горното) налягане (т.е. 110-120, но 140-150 mm Hg) е по-висок от този на диастолното налягане.

Този синдром се наблюдава при 32-35% от хората, които са дошли в лечебното заведение, които нямат проблеми с натиска. В същото време 15% от пациентите всъщност имат артериална хипертония. Въпреки това, при почти 20% от пациентите този синдром се заблуждава за хипертензивно заболяване (рефрактерна хипертония) - при прилагане на лекарства за стабилизиране на кръвното налягане.

Синдром на бяло палто по време на бременност

Обичайният феномен и синдром на бяло палто по време на бременност, когато всички телесни системи функционират в променен режим. Според някои съобщения общото разпространение на този синдром при бременност е около 32%. При половината от бъдещите майки синдромът продължава да продължава през бременността и по никакъв начин не се отразява на състоянието им.

Все пак трябва да се има предвид, че почти 40% от бременните жени се характеризира с истински повишаване на кръвното налягане (доброкачествен гестационна хипертония), което с увеличаване на гестационна възраст може да доведе до края на токсикоза на бременността с много високо кръвно налягане.

С по-сериозен проблем - прееклампсия, която може да прогресира до еклампсия, застрашавайки живота на майката и плода - според статистиката на СЗО приблизително 8% от бременните жени са изправени пред това.

Усложнения и последствия

Последиците и усложненията от този синдром са развитието на хипертония и сърдечни заболявания. По-висок риск е за тези, чието кръвно налягане е по-високо. Освен това, при пациенти със синдром на бяло покритие рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания, свързани с смъртни случаи, се увеличава с 1,9 пъти.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25]

Диагностика синдром на бяло покритие

Тъй като при измерването на кръвното налягане единственият симптом на синдрома на бялото покритие е видим на скалата на монитора за кръвно налягане, този синдром не може да бъде диагностициран по време на стандартно посещение при лекаря. Както показва практиката, за диагностицирането и лечението на хипертония, еднократно измерване на кръвното налягане в лекаря е прекалено често погрешно.

Синдромът може да открие инструментална диагностика - автоматизирано измерване на кръвното налягане за 15-20 минути в условията на клиниките. Или 24-часово амбулаторно наблюдение на кръвното налягане (AMAD), което е диагностичен тест за избор.

По този начин, диагнозата синдром на бялата престилка с помощта на амбулаторно мониториране на артериалното налягане, както и използването му като тест за потвърждаване на пациенти със съмнение хипертония, според британския Национален институт за здравни експерти, е най-точна и икономически ефективен вариант за клиничната диагностика.

trusted-source[26], [27], [28], [29]

Диференциална диагноза

Все по-често за тези цели се използва 24-часово измерване на BP, използвайки различни преносими електронни устройства. По този начин целевият контрол на нивото на натиск в обикновената домашна среда - по-удобен и по-евтин - осигурява диференциална диагноза на синдрома на бялото лабораторно покритие от хронична хипертония.

trusted-source[30], [31]

Лечение синдром на бяло покритие

Към днешна дата, диагностика и лечение на синдром на бялата престилка предизвика много спорове в рамките на медицинската общност, тъй като все още няма убедителни доказателства, че временно увеличение на кръвното налягане по време на посещението на лекар се оказва отрицателно въздействие върху здравето.

Общоприето е, че този синдром не се нуждае от лечение, т.е. По-добре е да се избягват ненужните лекарства за намаляване на налягането, тъй като тяхното използване може да доведе до съдова хипотония.

Предотвратяване

Предотвратяването на възможното развитие на хипертония не навреди. На първо място, това са промени в начина на живот: отстраняване на наднорменото тегло, системно упражняване, отказ за пиене на алкохол и тютюнопушене, диета с ограничение на солта и натрий - вижте Диета под повишено налягане

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36]

Прогноза

Прогноза за развитието на отрицателните ефекти, които могат да причинят синдром бял слой, медицинско състояние, свързано с централната нервна система, ендокринни и сърдечно-съдовата система, бъбреците, както и наличието на генетични фактори, които водят до различни нарушения и vazodilatsii вазоконстрикция.

trusted-source[37], [38], [39]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.