^

Здраве

A
A
A

Симптоми и лечение на тежка менопауза

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 11.04.2020
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Всяка жена, без да обръща внимание на факта, че тя вече четиридесет и пет е, се чувства в този период от време, общата енергия, весел, млада и красива. Но когато кожата стане Saggy, изтощена, бръчки стават все по-забележимо изтъняване на косата, разредена и избледнели, теглото се развива бързо, дори ако властта е правилна, менструални цикъла не станат редовни - признаци на менопаузата.

trusted-source[1], [2], [3]

Причини тежка менопауза

Естрогените засягат не само репродуктивната функция и млечните жлези, но и практически върху всички системи на тялото: сърдечно-съдови, нервни, респираторни, уринарни. Активността на хормоните влияе върху плътността на костите, еластичността на съдовете, състоянието на лигавиците и кожата. Повечето жени не са много трудни да проявят менопаузални прояви (умерено изразени и не предизвикват дискомфорт).

 Патологичните прояви на менопаузата са: подчертан климактеричен синдром и ранна менопауза.

trusted-source[4], [5], [6]

Патогенеза

Много менопауза се свързва с есента на живота, изчезването и пътя, водещ до старост. В превод от гръцки "кулминация" означава стълба или "стъпка". Това наистина е много труден период в живота на една жена. Мнозина възприемат климактеричния период като лична катастрофа, разпадането на щастието на жените и чувството за необратимост на миналото. Но има жени, които спокойно, без ненужна драма, възприемат предстоящите промени, уверено гледат към бъдещето и се опитват да използват създадената ситуация за самоусъвършенстване и самореализация. Жените, трагично възприемащи менопаузата, го толерират по-трудно. Отрицателните излишъци от прекомерна раздразнителност, истерика, депресивно настроение и депресия. Същите дами, които спокойно се отнасят към новия етап от живота, имат по-малко здравословни проблеми.

Невъзможно е да се каже с точност, кога жената ще дойде в климактеричния период и как ще продължи. Но всяка жена "над четиридесет" е необходимо да се подготвят за факта, че тя може да се очаква доста неприятни симптоми и понякога тежки симптоми на менопаузата "горещи вълни", безпричинна раздразнителност, безсъние, главоболие, пикове в налягането. Те са причинени от хормонални промени: постепенното изчезване на яйчниците, възрастовите промени в центровете на хипоталамуса.

Менопаузата е нормално физиологично състояние, в което се губи способността за покълване. Овенките произвеждат естрогени и гестагени по-малко, яйцата са по-редки и менструацията постепенно спира.

Има три фази на менопаузата: за жени в предменопауза, менопауза и Postmenopause. В жени преди менопауза (38-45 години) е нарушен менструален цикъл (периода между началото на продълговатия месечно), яйчници намаляване на размера постепенно се намалява и броят на фоликули в тях, което води до изчезването на тяхната хормонална активност. Обемът на менструалния поток намалява, овулацията постепенно спира. Много ясно в тази фаза се проявява менопауза психо-емоционална нестабилност (промени в настроението, раздразнителност, и плаче). Фазата отнема около 4-7 години.

Физиологичната менопауза (46-52 години) се характеризира с липсата на естествена менструация в продължение на 12 месеца (аменорея) и завършването на хормоналната функция на яйчниците. Менопаузата може да е преждевременно (36-39 години), ранна (40-44 години) и изкуствена (в резултат на хирургични интервенции - отстраняване на матката или яйчниците). При хирургична менопауза е необходима фармакологична корекция на хормоналния фон.

Постменопаузата замества менопаузата и продължава до последните дни на една жена.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Симптоми тежка менопауза

Климактеричен синдром - изразен симптом на умерена и тежка тежест, които пречат на нормалния живот на жените.

Гинеколозите идентифицират следните симптоми на тежка менопауза:

  • прекомерно силни "топли вълни" на топлина;
  • втрисане;
  • интензивни главоболия;
  • прекомерно изпотяване;
  • нервност;
  • забравяне;
  • разсеяност;
  • сънливост или безсъние;
  • слабост;
  • депресия.

Понякога тези прояви са толкова ясно изразени, че пречат на нормалната работа, водят до значително влошаване на цялостното здраве и изискват медицинска помощ.

Един от разновидностите патологична менопауза е ранната менопауза, настъпваща на възраст 35-40 години. Основният признак е удължаване на менструалния цикъл. Закъсненията се случват първо за една седмица, а след това за по-дълго. Интервалите могат да се забавят до няколко месеца.

Заедно с нарушенията на менструалния цикъл, жените забележите тежки симптоми на менопаузата. Най-често: "приливи и отливи" топлина, прекомерно изпотяване, промени в настроението, страдат от способността да се работи, има безсъние или сънливост. С пикочно-половата система общи оплаквания са сухота на влагалището, проблеми в сексуалния живот, частичен инконтиненция при кихане и кашляне. По-късно започва сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и проблеми с нервната система. Жените с преждевременна менопауза патологично ранно стареене на кожата, появата на дълбоки бръчки по лицето на лицето, пигментация, загуба на еластичност и промени във формата на гърдите, натрупване на излишни депозити целулит по бедрата, бедрата и корема. Чувствителността към инсулин намалява, което е изпълнено с развитието на диабет тип II.

Диагностика тежка менопауза

Определянето на хормоналния баланс ще разкрие причината за промяната в продължителността на цикъла. Възможно е да се назначат допълнителни изпити. Ранната аменорея може да е признак на преждевременна яйчникова недостатъчност, без пълно изчерпване на запасите от яйца. За да се определи причината за ранната менопауза, е необходимо да се определят нивата на FSH и LH. Ранното начало на климактеричния период може да бъде свързано с хирургична намеса (отстраняване на яйчниците или курс на химиотерапия). За причиняване на преждевременно настъпване на менопаузата и тежки симптоми с него може генетично определена наследственост или синдром на Търнър и сред най-малкото причина е аномалното ускорение на момичетата.

Преди началото на лечението е необходимо да се проведе ултразвук, цитологичен преглед, мамография и др.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Към кого да се свържете?

Лечение тежка менопауза

Комплексът от терапевтични мерки се основава на изследването на хормоналния фон на жената и назначаването на хормонозаместителна терапия. Не се ангажирайте със самолечение и се чувствате неудобно, трябва незабавно да се свържете с специалист за индивидуален план за хормонална корекция. Проблемите, свързани със сериозните прояви на менопаузата, се разглеждат от гинеколози-ендокринолози.

Прилагане на хормонална заместителна терапия (ХЗТ) - аналози на половите хормони - естрогени и прогестогени. Медикаментите бързо отстраняват повечето от симптомите на тежка менопауза.

Има много митове, свързани с приемането на хормонални лекарства. Ако по някаква причина жената откаже да приеме, специалистът може да й предложи други методи на лечение. Те включват: приемане на фитохормони, хомеопатия, медикаментозно нехормонално лечение, упражнения, правилно хранене, прием на антиоксиданти, витамини и биологично активни добавки. Но във всеки отделен случай тактиката на терапията се избира от лекаря. Може да се използва комплекс от хормонални и нехормонални лекарства. Съществуват достатъчно комбинации от два или три различни вида лечение. Но всички лекарства се избират индивидуално.

Лечение с фитопрепарации

Нехормоналните лекарства се предписват при наличие на противопоказания за ХЗТ или отказ на жената от нея. Нехормоналните фитопрепарации при тежки симптоми на менопаузата позволяват на организма да се справи с адаптационния период, който се проявява поради намаляването или завършването на овариалната функция.

Дългогодишни, известни от Cimicifuga свойства на хормонално заместване . Растението има ефект, подобен на естроген, селективно действа върху предния lobe на хипофизната жлеза. Предписан е за дисменорея, за възстановяване на редовността на менструалния цикъл. Ако оплакванията на пациента се отнасят до прояви на различна степен на мастопатия, лекарят може също да предпише лекарство, съдържащо цимизифуги (клидидинон).

Противопоказания за употребата на лекарства, които съдържат гръбначна киста, са индивидуалната непоносимост на компонентите.

За лечение на менструални разстройства, мастопатия и облекчаване на тежките симптоми на менопаузата се използва лекарството мастодинон. В състава си цикламен, иганцийя, пипер, лилиен тигър, ирис многоцветен, стълкер и др.

Мастодинон помага да се нормализира нивото на гонадотропните хормони, стабилизира баланса на естрогените и прогестерона. Рядко при използване на астма с мастодинон. Лекарството е противопоказано при злокачествени неоплазми на млечните жлези по време на бременност и кърмене.

За лечение на психоемоционални разстройства при тежки симптоми на менопаузата са предписани инфузии, тинктури, отвари от корена odolyana, глог, градински чай.

Използвайте различни билкови чайове, които включват: бъз, плодове chanusa, билка трицветна теменуга, билка pustohlebki, коренът на върба, зърнастец кора, женско биле корен, слез цветя и горски krokosa дипол. Препоръчителна употреба на лекарства krasavki и маточни рога (белмаминална, белоидна, новопазитова). Отдавна от лечението на депресивни състояния с тежки симптоми на кулминация се използва здравословна билка.

Растителните и хомеопатичните препарати са заместител на лекарствената терапия. Използването на различни лекарствени продукти от растителен произход и хомеопатията в терапията има редица предимства, които включват: качество, ефективност, добра поносимост, практическа липса на странични ефекти и малък списък от противопоказания. Оптимална комбинация от фитопрепарации и хормон-съдържащи лекарства, но назначаването на всички лекарства изисква задълбочен преглед, консултация с лекар - гинеколог-ендокринолог.

Наличието на симптоми на тежка менопауза е сериозна причина за безпокойство и лечение от гинеколог. Опитен специалист внимателно ще събере анамнезата, ще изследва хормоналния фон и ще предпише индивидуално лечение. Резултатът от лечението трябва да е да се елиминира дискомфортът, причинен от хормоналните нарушения. Те се прилагат: хормонални препарати, фитохормони, хранителни добавки, витаминови комплекси, седативни колекции от билки или готови дозирани форми на седативи.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.