^

Здраве

A
A
A

Серотонинов синдром

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 26.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Отклонения в работата на нервната система могат да възникнат по различни причини. Синдромът на серотонин е следствие от неправилна употреба на лекарства, което води до промени в метаболитните процеси на серотонина. В много случаи причината за заболяването е скрита при приемането на селективни инхибитори на повторното поемане.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Причини серотонинов синдром

Болестите от този тип се срещат под негативното въздействие на лекарствата. Неудовлетворената комбинация от някои лекарства може да предизвика сериозни нарушения от страна на нервната система. Причините за развитието на серотонинов синдром се проявяват, когато една неуспешна комбинация от следните компоненти:

 • SSRI и селегелин;
 • сертралин и моклобемид;
 • имипрамин и моклобемид.

Комбинираното лечение не винаги е в основата на появата на болестта. Често този процес се причинява от рязка промяна на един антидепресант в друг. Медикаментите от този тип се натрупват в тялото. Следователно, рязкото въвеждане на ново лекарство води до тежки последици. Заедно с антидепресантите не се препоръчва употребата на следните видове лекарства:

 • опиоидные анальгетики;
 • антибиотици;
 • означава срещу кашлица;
 • препарати за повръщане;
 • средства за главоболие.

Често развитието на болестта се дължи на невнимателни пациенти. Много от тях приемат лекарства заедно с алкохола, което е неприемливо.

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Патогенеза

В човешкия мозък има неврони, които работят благодарение на серотонина. Някои от тях позволяват на нервната система да функционира нормално. В една клетка серотонинът образува мехурчета, заедно с които се освобождава в специално пространство. След това компонентът се свързва с мембраната на друг неврон и го активира. Целият процес отговаря на серотонина. Патогенезата на синдрома се крие във факта, че възниква прекомерно развитие на този компонент.

Невроните са в мозъчния ствол, те са отговорни за много функции на човешкото тяло. Включително сън, апетит, сексуално привличане, болка и емоции. При прекомерно производство на серотонин се развива процесът на завръщане. Освен това синтезът на самия компонент също се увеличава. В резултат на това организмът се проваля, което засяга цялостното здраве на лицето. Сънят процес, работата на храносмилателната система, мускулните контракции и т.н., са нарушени. Подробна клинична картина ще бъде описана по-долу.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Симптоми серотонинов синдром

В началния стадий на заболяването няма специфични признаци. Човекът е нарушен от нарушения на храносмилателната система, а именно гадене и повръщане. Фиксирани проблеми с координацията на движенията, лека треска, бактерии в корема. Основните симптоми, които показват бързото развитие на серотонинов синдром, се появяват по-късно.

Неврологичните прояви включват:

 • наличие на пристъпи на паника;
 • периодичен тремор;
 • мускулна хипертония;
 • появата на гърчове.

Антидепресантите нямат значителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Въпреки това, по време на развитието на синдрома са възможни единични атаки на тахикардия и повишаване на кръвното налягане.

Сериозният стадий на заболяването се допълва от такива симптоми:

 • скокове на идеи;
 • несвързана реч;
 • нарушение на съня;
 • хиперактивност;
 • температурни колебания;
 • появата на обилна пот;
 • наличието на прекомерна мазна кожа на лицето.

Болестта може да доведе до смърт, но само в случай на сърдечна недостатъчност.

Първите признаци на болестта

Както беше споменато по-горе, в началния етап клиничната картина е неспецифична. Поради това не е толкова лесно да се подозира, че серотониновия синдром се развива. Първите признаци на отхвърляне са, както следва:

 • гадене и повръщане;
 • мърморене в корема;
 • диария;
 • повишена възбудимост.

Постепенно държавата започва да се влошава. Към описаната симптоматика се добавят психични разстройства. Човекът има манийни състояния, придружени от натрапчиви мисли. Жертвата е напълно дезориентирана, речта му е разединена, неговият поглед почти не е съсредоточен.

С развитието на отрицателни симптоми, препоръчително е да потърсите помощ от специалист. Медицинската намеса ще позволи нормализирането на състоянието на дадено лице.

Какъв е синдромът на недостига на серотонин?

Синдром на серотонин е рядко заболяване, при отсъствие на помощ е смъртоносна. Тази реакция може да се развие поради прекомерната употреба на наркотици или наркотици. Състоянието на серотониновия дефицит или синдром може да бъде реакцията на организма към неблагоприятна комбинация от лекарства.

Често заболяването се дължи на комбинация от два антидепресанта. Държавата може да се развие поради приемането на средства, които засягат повторното задържане на серотонин или блокирането му. В резултат на това влияние се наблюдава прекомерно развитие на компонент, който засяга цялостното благосъстояние на дадено лице. Отклонения се случват в много органи и системи, ако няма помощ, има голяма вероятност за смърт.

Възможно ли е да се използва тритико в случай на серотонинов синдром?

Лекарствата от този тип се използват за потискане на депресивните състояния, тревожност и нормализиране на съня. Експертите могат да го препоръчват при наличие на сексуална дисфункция, без ясна причина за развитие. Trittico със серотонинов синдром има положителен ефект върху организма. Много лекари обаче казват, че използването му може да влоши ситуацията. В този брой мненията се различават.

Това лекарство има антидепресантен ефект. Използването му със серотонинов синдром може да предизвика сериозни усложнения от страна на тялото. По-специално, ако състоянието се провокира чрез приемане на антидепресанти.

Trittico не е безопасно лекарство, което може да причини редица странични ефекти, включително сърдечна недостатъчност. Използва се само под наблюдението на лекар.

Синдроми на дисфункция на нервната система: тирамин и серотонин

Тираминовият синдром често се нарича "суров". Това е развитието на хипертензивни кризи и други усложнения, дължащи се на употребата на антидепресанти. В повечето случаи се наблюдава, когато тези лекарства се използват едновременно с храни, съдържащи тирамин. Състоянието може да бъде придружено от скокове в телесната температура и да доведе до развитие на инфаркт. За разлика от тирамин, серотониновият синдром се среща на фона на едновременната употреба на антидепресанти.

При техните клинични прояви условията са практически еднакви. При пренебрегната форма те могат да предизвикат сърдечни ритъмни нарушения и съдова недостатъчност.

Tyramin синдром се проявява след 15-90 минути след поглъщането. След 6 часа всички негативни симптоми изчезват сами. В случай на серотонинов синдром клиничната картина се развива постепенно.

Усложнения и последствия

При липса на медицинска намеса има голяма вероятност за влошаване на състоянието на човека. Основните последици от синдрома са нарушение на нервната и сърдечно-съдовата система. В резултат на това в организма се появяват необратими процеси. Липсата на квалифицирана грижа води до развитие на сърдечна недостатъчност и миокарден инфаркт.

С оглед на факта, че болестта е смъртоносна, съществува висок риск от смърт.

trusted-source[23]

Диагностика серотонинов синдром

Не съществуват специфични диагностични мерки. За да идентифицират отклоненията, специалистите предложиха специални техники. Така че за диагностицирането на серотониновия синдром е необходимо да се следи състоянието на дадено лице. При повишаване на дозировката на лекарството е необходимо да се изключат такива симптоми като възбуда, хиперрефлексия и диария. Ако те са налични, често се диагностицира болестта.

Тази клинична картина не е достатъчна, така че се обръща внимание на помощните симптоми. Те включват нарушаване на метаболитните процеси, признаци на интоксикация и повишена температура.

trusted-source[24], [25], [26], [27]

Анализи за определяне на заболяването

Не се извършват специфични лабораторни изследвания. В повечето случаи, при наличие на аномалии, тестовете не надхвърлят нормата. Поради това е невъзможно да се диагностицира заболяването чрез състава на кръвта.

Лабораторните тестове са важни при идентифицирането на усложненията и наблюдението на състоянието на жертвата. Наличието на високо ниво на серотонин в кръвта във всички случаи не показва развитие на отклонение.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32]

Използвани ли са инструменталните диагностични методи?

За да се определи серотониновия синдром, инструменталните диагностични методи не се използват. Само широко се използва диференциация. Подробна информация за тази техника ще бъде представена по-долу.

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37], [38]

Диференциална диагноза

Диагнозата на заболяването се извършва по метода на елиминиране. Специалистът трябва да прецени състоянието на жертвата и след това да започне да изключва всички основни патологии. По този начин се извършва диференциална диагностика по отношение на енцефалит, спонтанна хипертермия, интоксикация на необяснима етиология и синдром на отнемане.

При наличие на клинична картина, показваща прогресиране на серотониновия статус, лекарят може да направи диагноза. В сметката вземете наркотиците, които човек преди това е взел. В много случаи диагнозата се основава на клиничните наблюдения на пациента.

При невролептичен синдром на злокачествено развитие се наблюдават нарушения от страна на храносмилателната система, наблюдава се пластична скованост и миоклонус.

Антихолинергичният синдром се съпровожда от изсушаване на кожата и лигавиците, повишено налягане и ускорена перисталтика на стомашно-чревния тракт.

При злокачествена хипертермия няма миоклонус. Опиатната абстиненция се съпровожда от разширени зеници, ставни болки и състояние, близко до настинки.

Предозирането на наркотични аналгетици води до хипотония, хипотермия, брадикардия и хипорефлексия.

trusted-source[39], [40], [41], [42]

Към кого да се свържете?

Лечение серотонинов синдром

Няма специални терапевтични мерки за развитието на заболяването. Има специални препоръки за отделни случаи. Така че, при развитието на серотонинов синдром, лечението предполага изключване на всички лекарства, които могат да предизвикат повишено производство на серотонин. Това ще доведе до облекчение в рамките на 6-12 часа. Ако причината за развитието на синдрома е приложението на флуоксетанин, този период може да продължи до няколко дни.

Симптоматичната терапия е в основата на възстановяването на човек. В тежки случаи се използва метисергид. За поддържане на оптимална телесна температура се използва обикновен парацетамол. Използва се заедно с външно охлаждане.

За намаляване на мускулната ригидност се използва лоразепам. Той може да се използва и за контрол на възбудата. За поддържане на кръвното налягане експертите назначават адреналин или норепинефрин.

Медикаментите се използват в екстремни случаи и няма специфични лекарства от серотонинов синдром. Ето защо, лечението е симптоматично, подробна схема за възстановяване се възлага от специалист на индивидуална основа.

Какви лекарства се използват?

Лекарствената терапия се използва за поддържане на общото състояние на човек. Най-често използвани лекарства като метисергид, парацетамол, лоразепам и адреналин.

 • Метисергид. Лекарството има антисеротонинова активност. Прилага се перорално 2 mg 2-4 пъти дневно по време на хранене. Лекарството подобрява общото състояние, спира главоболието и подобрява съня. Не можете да използвате лекарства с ниско кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, чернодробни и бъбречни проблеми. При неправилно прилагане може да доведе до развитие на нежелани реакции. В този случай човек има бързо сърцебиене, храносмилателни нарушения, състояние на еуфория и безсъние.
 • Парацетамолът се характеризира с антипиретично и аналгетично действие. Оптималната доза от 1 таблетка 3-4 пъти дневно, между интервалите трябва да се наблюдава интервал от 6 часа. Използването на продукта не е възможно с повишена чувствителност към неговите компоненти, по време на бременност и възпалителни процеси на ректалната лигавица. Може да причини нежелани реакции под формата на анемия, бъбречна колика, гадене и кожни обриви.
 • Лоразепам. Лекарството нормализира съня и намалява интензивността на емоционалните реактивни състояния. Дневната доза на лекарството е 2 mg, трябва да бъде разделена на 3 разделени дози. По-малката част се приема сутрин, голямата вечер и преди лягане. Не можете да използвате лекарства с глаукома със затворени ъгли, чернодробни и бъбречни нарушения, психози и епилепсия. Възможно развитие на нежелани реакции под формата на гадене, сухота в устата и мускулна слабост.
 • Адреналин. Той се използва под формата на инжекции. Дозата зависи от състоянието на лицето. Обикновено се прилагат 0,2-0,75 ml, единичната доза не трябва да надвишава 1 ml, а дневната доза - 5 ml. Не е възможно инжектиране за инжектиране с тахикардия, аритмия, бременност и свръхчувствителност към компонентите на лекарството. Може би, развитие на главоболие, нарушения на съня, гадене, повръщане и бронхоспазъм.

Използвате ли витамини?

При елиминирането на серотониновия синдром лекарствата практически не се използват. Използването на витамини може, напротив, да влоши ситуацията. Тяхната комбинация с антидепресанти увеличава тежестта на клиничната картина.

trusted-source[43], [44], [45], [46]

Използва ли физиотерапията?

Поддържането на състоянието може да бъде само някои от видовете лекарства, описани по-горе. Физиотерапевтичното лечение не се прилага.

Алтернативно лечение в борбата срещу повишеното производство на серотонин

С развитието на синдрома е необходимо да се изключи негативното влияние на всички лекарства, включително нетрадиционна медицина. Не се използва алтернативно лечение.

trusted-source[47], [48], [49], [50]

Лечението с билки е възможно?

Някои билки, включително жълт кантарион, могат да причинят развитие на серотонинов синдром. Ето защо, когато приемате антидепресанти, не трябва да се използва. Лечението с билки на повишено ниво на серотонин не се прилага. Подобно въздействие може да влоши ситуацията.

Хомеопатия и нейните лечебни свойства

Хомеопатичните лекарства се основават на компонентите на растенията. Те се използват широко по целия свят. Въпреки това, дори растителните антидепресанти могат да предизвикат влошаване на състоянието на дадено лице. Ето защо хомеопатията като лекарствена терапия не се използва.

Хирургично лечение на пациенти

Поради специфичното естество на заболяването не се прилага хирургично лечение. Терапията е насочена към намаляване на нивото на серотонина, като можете да постигнете положителен резултат, като премахнете употребата на антидепресанти.

Предотвратяване

Основният принцип на превантивните мерки е ограничаването на консумацията на антидепресанти. Необходимо е да се намали отрицателният ефект на лекарството, който може да доведе до нарушаване на метаболизма на серотонина. Това е превенцията на болестта. За да се постигнат оптимални резултати, лекарствата трябва да бъдат взети след одобрението на лекаря.

Ако трябва да използвате курсове за антидепресанти, трябва да сте в състояние да издържите на пауза между промяната на лекарството. Този период трябва да бъде най-малко 14 дни. Ако преди това е бил използван флуоксетин, периодът на възстановяване е от 5 до 6 седмици.

За да се предотврати развитието на симптом, опасните комбинации, които бяха представени в първия параграф, трябва да се избягват. Антидепресантите трябва да се използват самостоятелно. Ако се следва това правило, рискът от развитие на синдрома се свежда до минимум.

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55], [56]

Прогноза

Правилната диагноза и лечение могат да доведат до подобряване на състоянието на дадено лице. В този случай перспективата е благоприятна. Никой един експерт не може да направи окончателни изводи за бъдещото благополучие на дадено лице. По време на цялото лечение пациентът трябва да бъде внимателно наблюдаван. Ако синдромът на серотонина беше забелязан твърде късно, прогнозата е неблагоприятна.

trusted-source[57], [58], [59]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.