^

Здраве

A
A
A

Радиационна болест

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

При излагане на човешкото тяло на йонизиращи лъчи в големи дози може да се получи радиационна болест - увреждането на клетъчните структури, тъканите и течните среди, които се появяват в остра или хронична форма. В наше време острата болест е сравнително рядка - това е възможно само в случай на аварии и едно външно облъчване с висока мощност. Хроничната радиационна патология се причинява от продължително излагане на тялото на радиационния поток в малки дози, надхвърлящи максимално допустимото количество. В този случай почти всички органи и системи са засегнати, така че клиничната картина на болестта е разнообразна и не винаги една и съща.

Код по МКБ 10

 • Й 70.0 - Остра белодробна патология, провокирана от радиация.
 • Й 70.1 - Хронична и друга белодробна патология, провокирана от радиация.
 • К 52.0 - Радиационна форма на гастроентерит и колит.
 • К 62.7 - Радиационна форма на проктит.
 • М 96.2 - Пост-радиационната форма на кифозата.
 • М 96.5 - Постпиатна форма на сколиоза.
 • L 58 - Радиационен дерматит.
 • L 59 - Други дерматологични заболявания, свързани с излагане на радиация.
 • Т 66 - Неопределени патологии, свързани с облъчването.

Причини за радиационна болест

Острата форма на радиационна болест при хората възниква, когато тялото се облъчва за кратко време (няколко минути, час или 1-2 дни) в доза над 1 g (100 rad). Такова облъчване може да се получи, като в областта на излагане на радиация или отлагания при неизправност със силни радиационни източници в случай на произшествия с емисиите на радиация, но също така прилагането на лъчева терапия за терапевтични цели.

В допълнение, причините за радиационна болест могат да бъдат различни видове радиация и радиация, които са в атмосферата, в храната, във водата. Поглъщането на радиоактивни компоненти в тялото може да възникне по време на дишането, докато се храните. Веществата могат да се абсорбират през порите на кожата, да проникнат в очите и т.н.

Голяма роля за появата на болестта играят биогеохимични аномалии, замърсяване на околната среда в резултат на ядрена експлозия, изтичане на ядрени отпадъци, и така нататък. Г. По време на атмосфера ядрен взрив е наситен, в резултат на емисиите във въздуха на радиоактивни вещества, които все още не са в верижна реакция, в резултат на новите изотопи. Наблюдава се ясно изразен тежък ход на радиационно увреждане след експлозии или аварии в атомни електроцентрали или електроцентрали.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Патогенеза

Радиационната болест може да бъде остра (субакутна) или хронична, в зависимост от продължителността и мащаба на въздействието върху ученето, което определя хода на промените, които настъпват. Характеристика на етиологията на възникването на патологията е, че острата форма не може да продължи хронично или обратно, за разлика от други заболявания.

Появата на някои признаци на заболяването директно зависи от дозата на полученото външно радиационно натоварване. В допълнение, видът на облъчването е важен, защото всеки от тях има определени характеристики, включително силата на увреждащия ефект върху тялото.

Например, а-лъчите имат висока йонизираща плътност и малко проникващо свойство, поради което източниците на такова лъчение имат малък пространствен увреждащ ефект.

ß лъчите, с малко проникване и ниска плътност на йонизация, засягат тъканите в зоните на тялото, които са в непосредствена близост до източника на радиация.

В същото време г-лъчите и рентгеновите лъчи водят до дълбоко увреждане на тъканите, които са под тяхно влияние.

Неутронните лъчи имат неравномерно въздействие върху органите, защото техните проникващи свойства, като линейна загуба на енергия, могат да бъдат различни.

Симптомите на радиационната болест

Симптоматичните прояви на радиационната болест могат да бъдат разделени на няколко степени на тежест, което се обяснява с дозирането на полученото облъчване:

 • когато са изложени на 1-2 Gy, те говорят за леки увреждания;
 • когато е изложен на 2-4 Gy - около средната степен;
 • когато е изложен на 4-6 Gy - тежка лезия;
 • когато са изложени на радиация повече от 6 Gy - за победата в изключително тежка степен.

Клиничните признаци в този случай до голяма степен зависят от тежестта на увреждането на тялото.

Диагноза на радиационна болест

При извършване на диагноза при пациент с облъчване на тялото, първо е необходимо да се определи дозата на лъчите, на които е била изложена жертвата. В зависимост от това по-късно ще бъдат определени допълнителни дейности.

 • Пациентът или неговите близки трябва да разберат информация за източника на радиация, разстоянието между него и жертвата, продължителността на експозицията и т.н.
 • Важно е да научите за вида на лъчите, които са имали ефект върху дадено лице.
 • Клиничната картина, наситеността и тежестта на симптомите се изследват внимателно.
 • Извършват се кръвни изследвания, за предпочитане отново за няколко дни.
 • Важна информация може да осигури дозиметър - специално устройство, което измерва количеството абсорбирано лъчение.

Кръвните тестове могат да предоставят следните данни:

С леко облъчване (1-2 Gy):

 • лимфоцити - повече от 20%;
 • левкоцити - над 3000;
 • тромбоцити - повече от 80 000 в 1 μl.

При средно облъчване (2-4 Gy):

 • лимфоцити - 6-20%;
 • левкоцити - 2000-3000;
 • тромбоцити - по-малко от 80 000 в 1 μl.

При тежко излагане (4-6 Gy):

 • лимфоцити - 2-5%;
 • левкоцити - 1000-2000;
 • тромбоцити - по-малко от 80 000 в 1 μl.

При изключително тежко излъчване (повече от 6 Gy):

 • лимфоцити - 0,5-1,5%;
 • левкоцити - по-малко от 1000;
 • тромбоцити - по-малко от 80 000 в 1 μl.

Освен това могат да се предписват допълнителни методи за изследване, които не са основни, но имат някаква стойност за изясняване на диагнозата.

 • Лабораторни диагностични методи (микроскопично изследване на изстъргването на улцерозни и лигави повърхности, анализ на кръвната стерилност).
 • Инструментална диагностика (електроенцефалография, кардиография, ултразвуково изследване на коремната кухина, щитовидна жлеза).
 • Консултация с лекари с тесни специализации (невролог, хематолог, гастроентеролог, ендокринолог).

Ако е необходимо, се извършва диференциална диагноза, въпреки че при наличието на надеждни данни за облъчването, тази точка често се пропуска.

Да се диференцира най-често заболяването от инфекциозни, паразитни патологии, възлагайки възможно най-много различни диагностични изследвания.

Схемата за изчисляване на натоварването на дозата с помощта на биологични показатели при пациенти след действието на йонизиращо лъчение се нарича термин "биологична дозиметрия". В същото време, общото количество на излъчената от тялото енергия и съотношението на биологичните смущения към дозата на кратко еднократно облъчване не се отчитат. Тази техника помага да се оцени тежестта на патологията.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14]

Лечение на радиационна болест

При остри форми на радиационно нараняване, жертвата се поставя в специална кутия, където се поддържат асептични условия. Осигурена е легло за почивка.

На първо място, се предприемат мерки като лечение на повърхности на рани, пречистване на стомаха и червата, отстраняване на повръщане, нормализиране на кръвното налягане.

Ако облъчването е от вътрешен произход, тогава се въвеждат определени лекарства, чието действие е насочено към неутрализирането на радиоактивните вещества.

Първоначално се провежда силна детоксикационна терапия, която включва интравенозно инжектиране на физиологичен разтвор или разтвор, заместващ плазмата, хемодеза, както и принудителна диуреза. С лезии на стомашно-чревния тракт през първите няколко дни, назначете ограничения в храненето (възможно е преминаване към парентерално хранене), лечение на устната кухина с антисептични течности.

За елиминиране на кръвоизливи, прилагане на кръвни продукти, тромбоцитна маса или еритроцитна маса. Възможна кръвопреливане, плазма.

Антибактериалните лекарства се използват за предотвратяване на инфекциозни заболявания.

При хронично радиационно увреждане се предписва симптоматична терапия.

Първата помощ за радиационна болест се извършва на етапи.

 • Жената трябва да бъде предварително подготвена: да го спаси от дрехите, да се измие в душ, да се изплакне устата и носната кухина, да се изплакнат очите. 2.
 • След това трябва да измиете стомаха, ако е необходимо, да дадете анти-еметично лекарство (напр., Крукал). 3.
 • След това лекарят предписва анти-шок и детоксикационна терапия, сърдечни и седативни лекарства.

В първата фаза на заболяването са предвидени средства за елиминиране на атаките с гадене и повръщане. При неконтролирано повръщане се използват 0,5 ml от 0,1% разтвор на атропин или в / m. Можете да приложите капково инжектиране на 50-100 ml хипертоничен разтвор на натриев хлорид. Силният ход на радиационна болест може да изисква лечение за детоксикация. За предотвратяване на колапоидното състояние се предписват медикаменти като норепинефрин, контракрили, коридиамин, трасилол или мезазон. Кожата и лигавиците се третират с антисептични разтвори. Прекомерно активната чревна микрофлора се инхибира от приемането на неразградени антибактериални лекарства, като гентамицин, неомицин, ристомицин, в комбинация с противогъбична терапия.

Когато се развие инфекцията, се използва интравенозно прилагане на големи дози антибиотици - нишката, метицилин, канамицин. Често това лечение е допълнено с биологични - антистафилококова, хиперимунна или антисингинерна плазма. Като правило, антибактериалните агенти показват ефекта си в продължение на 2 дни. Ако положителният ефект не дойде, тогава наркотикът се заменя с друг, по-силен.

При изключително тежко увреждане с потискане на имунитета и намаляване на функцията на хематопоезата, се извършва операция за трансплантация на костния мозък. Трансплантираният материал се взема от донора и трансплантацията се провежда след курса на имуносупресори (за предотвратяване на отхвърлянето).

Алтернативно лечение

Алтернативни методи, използвани за премахване на признаци на лъчева болест, предвиждат употребата на чесън тинктура, листа от коприва, ягоди, арония, елеутерокок, морски зърнастец плодове, жен-шен, кокосов орех, роза, грозде и касис листа, дюля, водорасли, пчелни продукти, червено вино. За да се подобри състава на кръвта, се използват растения като спори, листа от глухарче, репей, бял равнец.

 • 500 мл червено вино (за предпочитане "Cahors") се смесва с 500 мл сок от долните листа от алое, 500 г мед и 200 г зелен корен от блато. Смесете сместа в продължение на 2 седмици в хладилника, след което използвайте 1 супена лъжица. Л. За 1 час преди хранене три пъти на ден, измити с мляко.
 • 600 мл вода и 3 супени лъжици. Л. Суха сурова риган да заври, настояват през цялата нощ (можете да в термос). Сутрин филтрирайте и пийте 1 / 3-1 / 2 чаша три пъти на ден. Допуска се да се добави една супена лъжица мед. Продължителността на лечението зависи от състоянието на пациента и може да продължи до постоянни признаци на подобрение.
 • 1 супена лъжица. Л. Хага микс с 200 мл вряща вода, настояват 15 минути, след това добавете сода за хляб в края на ножа и настоявайте 10 минути. Лекарството се приема три пъти дневно за 1 супена лъжица. Л. За половин час преди хранене.
 • 1 чаша ленено семе излейте два литра вряща вода и гответе за около 2 часа. Извадете от топлината и изстийте. Вземете 100 ml до 7 пъти на ден.
 • 2 супени лъжици. Л. Бобовите боровинки се кипват в продължение на 10 минути в 500 мл вода, след което се задържат 1 час под капака. Вземете 250 ml два пъти дневно след хранене.

Билколечението не може да бъде независимо. Такова лечение трябва да се комбинира само с традиционната медицинска терапия, която се предписва от медицински специалист.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19]

Хомеопатия за радиационна болест

Ефективността на хомеопатичните лекарства при лечението на радиационна болест все още не е напълно доказана. Независимо от това, американските учени продължават да експериментират, търсейки начини да предпазят човека от вредното радиационно излъчване.

Едно от лекарствата, които безопасно оцелели всички изследвания и тестове, е хранителната добавка Fucus vesiculosus. Това лекарство блокира абсорбцията на радиоактивни лъчи от щитовидната жлеза, като не позволява на рецепторите да изпълняват функциите си. Тази хранителна добавка се прави от морски водорасли.

Подобни действия имат също такъв инструмент като кадмиевия сулфатум. Наред с други неща, това лекарство значително улеснява признаците на радиационна болест, като сърбеж на кожата, диспептични разстройства, мускулни болки.

Трябва обаче да се отбележи, че няма директни доказателства за ефикасността на тези лекарства, така че решението за използването им е доста рисковано. Преди да започнете да приемате хомеопатични лекарства, говорете с Вашия лекар.

Профилактика и прогнозиране на радиационната болест

Изчисляването на прогнозата за радиационна болест зависи пряко от количеството на получената радиационна експозиция и от продължителността на нейното излагане. Жертвите, които са оцелели през критичен период (и това е 3 месеца) след радиационно увреждане, имат всички шансове за благоприятен изход. Но дори при липса на смъртност, пациентите може по-късно да имат някои здравословни проблеми. Може да се развият кръвни заболявания, злокачествени тумори в почти всички органи и тъкани и следващото поколение има висок риск от развитие на генетични заболявания.

Превантивните мерки, насочени срещу радиационно увреждане, могат да се състоят в поставянето на защитни елементи върху багажника или отделни части на тялото (така наречените екрани). Служителите на опасни предприятия преминават известно обучение, носят специални дрехи. Също така хората, изложени на риск, могат да бъдат предписани лекарства, които намаляват чувствителността на тъканите към радиоактивните лъчи. Задължително е да се приемат витамини от група В, а също и C и P.

Хората, които имат редовен контакт с източници на радиация, трябва периодично да посещават превантивни прегледи и да вземат кръвен тест.

Радиационната болест не е просто заболяване, което не може да бъде излекувано самостоятелно. Да, и рискът е малко вероятно, защото последствията от тази патология са много сериозни. Ето защо, за всяка предполагаема радиация, дори ако липсват симптоми на лезията, трябва да посетите лекар и да преминете през необходимите изследвания.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.