^

Здраве

Припадък (загуба на съзнание)

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Синкоп (синкоп) - краткосрочна загуба на съзнание, причинена от анемия на мозъка и придружена от отслабване на сърдечната и дихателната система. Патофизиологичната основа на неговото развитие е краткотрайно прекъсване на кръвоснабдяването на мозъка.

Пълната загуба на съзнание не винаги се развива. Понякога това е ограничено от внезапно чувство на световъртеж, звънене или шум в ушите, световъртеж, без система, появата на парестезии, мускулна слабост, и замъгляване на съзнанието и затова пациентът не падне, и постепенно се установява.

Повечето атаки от краткосрочна загуба на съзнание са свързани със синкоп (синкоп) или по-рядко с епилепсия. Когато напуснете това състояние, задоволителното или доброто състояние се връща достатъчно бързо.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Какво причинява синкопа?

Причините за синкопа са функционални смени и органични заболявания. Припадъците често се появяват при хора с нестабилна нервна система, когато са уморени, като кръв, страх, болка, повръщане и др. Припадъкът може да бъде симптом на различни физически заболявания (сърдечни дефекти, кървене, сърдечен ритъм и нарушения на проводимостта, епилепсия и т.н.).

Vazovagalny (прост) синкоп - се дължи на увеличаване на тона на вулканичния нерв. Провокиращите фактори обикновено са болка, страх, възбуда, хипоксия (например, когато сте в задушна стая). Загубата на съзнание обикновено се случва в изправено положение, рядко - седене или лъжа. Припадъците не се появяват по време на тренировка, но могат да се развият след много физически стрес. Преди да припадне, много често изпитват слабост, гадене, потене, усещане за топлина или студени тръпки. С развитието на припадане пациентът "се установява", изглежда бледо. Съзнанието липсва за не повече от минута.

Като един от вариантите на вазовагиалния синкоп, припадъкът настъпва при вземането на Valsalva (тест) с затворен вокален цикъл.

Вазовагиалният синкоп може да възникне и при натискане върху областта на каротидния синус.

При такава слабост е необходимо първо да поставите пациента правилно - главата трябва да е под багажника. Едновременно с това се извършва леко дразнещо лечение, например триене на лицето със студена вода, привеждане на амоняка в носа.

Ортостатична синкоп (като проява на ортостатична хипотония) е в резултат на разстройства на вазомоторни рефлекси чрез бързо преминаване на пациента от податливи позиция към изправено положение. Най-честата причина - приемане на различни антихипертензивна терапия, ортостатична хипотония, често се случва в напреднала възраст и особено при продължително залежаване.

Кашлица припадък (с кашлица) понякога се наблюдава при хроничен бронхит при пълнокръвни пациенти със затлъстяване, пушачи и алкохолици.

Кардиогенен синкоп. Най-честите причини показват аритмия, белодробна емболия, инфаркт на миокарда, и условия придружени cyzheniem левокамерна изходния тракт (аортна стеноза, хипертрофична кардиомиопатия). Има едно правило: ". Синкоп настъпили по време на тренировка е свързана с болест на сърцето"

Неврологични припадъци се наблюдават при преходни исхемични пристъпи, недостатъчност на вертебробазаларен басейн, мигрена. При гръбначно-скелетна недостатъчност, често съпроводена от замайване или диплопия (двойно виждане), началото на припадък може да предизвика завиване или накланяне на главата.

Загуба на съзнание, свързана с епилептични припадъци. Епилептичните припадъци се характеризират с внезапно начало и развитие на гърчове, а често се случва неволно уриниране и ухапване на езика.

Внезапното падане може да доведе до увреждане на главата. Понякога загубата на съзнание продължава няколко секунди и не е придружена от крампи.

Нарушаване на съзнанието при пристъп на истерия. Атаките на истерия се случват само в присъствието на хора. Преместването на крайниците обикновено се координира и често се насочва агресивно към другите. Истеричните атаки не са придружени от пълна загуба на съзнание и такива прояви като инконтиненция на урина и изпражнения, хапенето на езика обикновено липсва. Пациентите често се плашат, защото не разбират какво се случва с тях. Много характерни истерия проява - т.нар spheresthesia (Глобус hystericus) в гърлото на: усещане спазъм podkatyvaniya до гърлото на бобината, топката се появява в началото на изземване в истерия.

Развитието на припадък при възрастните хора се улеснява от следните фактори:

 1. нарушаване на механизмите за поддържане на артериалното налягане (намаляване на честотата на сърдечните контракции с промени в положението на тялото, нарушаване способността на бъбреците да задържат натрий, намаляване на механизмите на баререфлекса);
 2. недостиг на въздух и хипервентилация със сърдечна недостатъчност (мозъчният кръвоток може да бъде намален до 40%); високо разпространение на хронични обструктивни белодробни заболявания и анемия, които намаляват насищането на кръвта с кислород;
 3. рязка промяна в тонуса на съдовете или на ефективността на сърцето: внезапни смущения на сърдечния ритъм, антихипертензивни медикаменти, заболяването с тежка интоксикация, уриниране и дефекация, хранене, промяна на позицията на Tepa. Въз основа на причините за развитието синкопът може да бъде разделен, както следва:
  • сърдечни (с аортна стеноза, исхемична болест на сърцето, тахи- и брадиаритмии, блокади, синдром на слабостта на синусовия възел);
  • вазомоторна (с ортостатична хипотония, синдром на каротидния синус, дразнене на окончанията на вагусния нерв и т.н.);
  • церебрален (поради остро и хронично нарушение на церебралната циркулация);
  • хиповопамична (с недостатъчен прием или изобилна загуба на течност от тялото);
  • метаболитен (с кислородно гладуване на мозъка поради тежка хипоксемия или липса на енергия поради хипогликемия).

Как се развива припада?

Следните патологични процеси се основават на различни състояния на синкоп:

 1. Неравновесие между обема на циркулиращата кръв и капацитета на съдовото легло поради неадекватността на вазомоторните механизми от рефлексна природа (60-70% от случаите на синкоп). Този механизъм развива вазопресор, ортостатичен, синокардотиден, хиповолемичен и кашлица.
 2. Болести на сърцето с недостатъчен сърдечен дебит (сърдечни дефекти, миксома, свободен тромб на лявото предсърдие, аритмия, блокада на проводимата система, асистола). В 15-20% от случаите, началото на синкопа се свързва с прояви на сърдечни заболявания.
 3. Неврологични и психични заболявания (стеноза на екстракраниални церебрални съдове, хипертонична енцефалопатия, истерия, епилепсия). Приблизително 5-10% от състоянията на синкоп са причинени от тези заболявания.
 4. Метаболитни нарушения (хипогликемия, хипервентилация и т.н.) - останалите 5-10%.

Хората на възрастните и сенилната възраст често се срещат:

 1. ортостатична хипотония (висок риск от неговото развитие се дължи на спад на систоличното кръвно налягане от 20 mm или повече mmHg с рязко покачване);
 2. постпрандиална хипотония (намаляване на систоличното кръвно налягане по време на първия час след хранене, дължащо се на увеличаване на притока на кръв в стомашно-чревния тракт и това е недостатъчен отговор на симпатиковата нервна система);
 3. синдром на каротидния синус - синкоп, който се появява при рязко завъртане или накланяне на главата.

Как се проявява синкопа?

Вазопресорни синкоп, причинени от внезапно силно разширяване на артериолите с падането на ефективен мозъчен кръвоток и системното кръвно налягане при пациенти без компенсаторно повишаване на ударния обем и сърдечната честота. Намаляването на общата периферна резистентност се дължи главно на дилатацията на периферните главно мускулни съдове. В повечето случаи простият вазопресорен синкоп се развива при практически здрави хора с лабилна нервна система.

Също така, синкопът може да се дължи на липсата на тонус на адренергична инервация при органични лезии на сърдечно-съдовата система.

Клинично, вазопресорният синкоп се проявява в развитието на несъзнателното състояние. Загубата на съзнание не идва веднага. Обикновено има кратък период на продрома, който се характеризира със замайване, звънене в ушите, потъмняване в очите, гадене, замъгляване на съзнанието и т.н. Палор на кожата, повишено изпотяване.

Тези симптоми се свързват предимно с нарушение на равновесието в регулацията на автономната нервна система, особено с повишена секреция на катехоламини и антидиуретичен хормон.

В продромалния период сърдечната честота не се променя или се наблюдава леко увеличение. На височината на синкопа пулсът е слаб и кръвното налягане намалява. Сърдечната честота варира в зависимост от причината, причинена от припадък. При поява на припадък се развива мускулна слабост, пациентът губи баланс и съзнание. На височината на синкопа мускулния тонус е рязко намален и рефлексите са депресирани. Дишането е плитко и бързо. На енцефалограмата се записват бавни вълни с висока амплитуда.

Продължителността на синкопа обикновено е няколко десетки секунди. В хоризонтално положение се наблюдава бързо възстановяване на съзнанието и подобряване на общото състояние на пациента. След известно време след припадък се запазва обща слабост, бледа кожа, повишено изпотяване и гадене. Поради дилатация на периферните съдове, кожата след припадък обикновено е топла.

Ако продължителността на състоянието в безсъзнание надвиши 20-30 секунди, тогава е възможно развитието на конвулсивен синдром.

Ортостатичният синкоп се характеризира с развитие на състояние на безсъзнание в резултат на остър преход на човек от хоризонтално към вертикално положение. Рядко се дължи на продължително пребиваване на лице в изправено положение. Директният механизъм за развитието на този вид остра васкуларна недостатъчност е отлагането на кръв в съдовете на долната част на тялото и вследствие на това намаляване на венозната връщане към сърцето.

Ортостатичният синкоп често се развива след продължително почивка в леглото, срещу адренергични, диуретични лекарства и други подобни. Обикновено преходът от хоризонтална към вертикална позиция е съпроводен от краткотрайно намаляване на кръвното налягане. След няколко секунди се възстановява на първоначалното ниво или дори малко надхвърля него. Бързото възстановяване на кръвното налягане е нормално поради компенсаторна вазоконстрикция поради активирането на механичните рецептори на аортната арка и каротидните синуси.

Този адаптивен механизъм не работи, когато се засяга симпатиковата част на автономната нервна система, както и чрез изключване на функциите на периферните му части. Компенсаторни вазоконстрикция не се развива, което води до натрупване на кръв в венозната мрежа от системното кръвообращение, намалено венозно връщане, по-ниско кръвно налягане и нарушено кръвоснабдяване на мозъка.

Клиничната картина при постурален синкоп е доста типична. Обикновено загубата на съзнание се развива сутрин, след като стане от леглото.

За разлика от вазопресорния синкоп той се развива мигновено без прорормален период и предшественици. Не се наблюдава брадикардия. Също така, няма признаци за повишено кръвообращение на кожните съдове. След преминаването към хоризонтално състояние, съзнанието бързо се възстановява.

Синокартовидният синкоп се развива благодарение на повишената чувствителност на каротидния синус към механичното дразнене. Обикновено каротидният синус участва в регулирането на сърдечната честота и нивото на системното артериално налягане.

В областта на бифуркацията на общата каротидна артерия има множество нервни окончания, които образуват синусовия нерв на Гьоринг. Неговите влакна в състава на глософарингеалния нерв отиват към вазомоторния център. Когато меренорецепторите на каротидния синус стимулират, съдовете на кожата, мускулите и коремните органи се разширяват, както и намаляването на сърдечната честота.

Общият обем на циркулиращата кръв не намалява, а се преразпределя само от артериалното легло до вената. При здрави хора понижаването на кръвното налягане при дразнене на каротидния синус е 10-40 mm Hg. Чл. При повишена чувствителност на каротидния синус дори леко дразнене води до значително понижаване на кръвното налягане и изразена брадикардия. Често се развива краткотрайна загуба на съзнание. Възможно е да се развие продължителен синкоп с конвулсивен синдром.

Диагнозата на синокардотипния синкоп се прави, ако се прояви характерна клинична картина по време на механичното стимулиране на каротидния синус.

Най-често причината за патологията на каротидния синус е атеросклеротичното запушване на каротидната или вертебралната артерия, по-рядко патологичните процеси в областта на синусите (тумори и др.).

В зависимост от вида на хемодинамичните разстройства се различават две основни форми на синкокардови синкоп: сърдечно инхибиращ и депресиращ синкоп. Има кардиоинхибитор, който се проявява чрез изразена брадикардия, пълно атриовентрикуларно блокиране или краткосрочен екстрасистол. Депресиращата форма е много по-рядка, зависи от разширяването на периферните съдове.

Смъртоносните състояния на сърдечен произход най-често се дължат на коронарна сърдечна болест, сърдечни дефекти, стенози на съдовете и др. Значителна част от "сърдечния" синкоп се състои от различни видове нарушения на сърдечния ритъм и проводимост (синдром на Адамс-Стокс-Моргани).

Обикновено се смята, че нормалният мозъчен кръвоток се поддържа на достатъчно ниво със значителни колебания в сърдечната честота (от 40 до 180 на минута). Съпътстващата сърдечна патология води до влошаване на поносимостта на сърдечните аритмии и развитието на нарушено съзнание. Свързани с недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка. Като правило. В същото време има подробна симптоматика на сърдечни заболявания (диспнея, цианоза, стенокардия, стагнация в белите дробове и т.н.).

Връзката между състояния на синкоп с нарушения на сърдечния ритъм и сърдечна проводимост се определя чрез електрокардиографски изследвания.

Загубата на съзнание може да се дължи на краткосрочни атаки на фибрилация при синдрома на забавено реполяризиране. С този синдром, с повишаване на сърдечната честота, продължителността на QT интервала не намалява. Напротив, тя се удължава. Извън атаката разширеният QT интервал е единствената проява на болестта.

Други причини за синкоп. В допълнение към изпълненията, описани синкоп трябва да бъде наясно с възможност за нарушено съзнание поради остри мозъчни циркулаторни нарушения, епилепсия, хипогликемия, хипервентилация, тежка хиповолемия, белодробна хипертония, и т.н.

Спешна помощ при синкоп

Лигавицата не е независима нозологична единица, тя е проява на голяма група от функционални разстройства и органични заболявания. Следователно, за да се облекчи, се извършва както симптоматично лечение, така и специално лечение на основното заболяване. Пациентите с прост синкоп (вазопресор, постурален) обикновено не се нуждаят от интензивно лечение и хоспитализация.

Препоръчително е да се придържате към следната последователност от лечебни дейности:

 1. Дайте на пациента уязвима позиция с повдигнати крака.
 2. Осигурете достъп до чист въздух (отворете прозореца, разкопчете яката, разхлабете затягащите дрехи).
 3. Температурно дразнене на рецепторите на кожата на тялото (избърсване или поръсване със студена вода).
 4. Носете памучна вата с амоняк.
 5. В случай на ниска ефективност на тези мерки е показано подкожно приложение на 1 ml от 10% разтвор на кофеин и / или 2 ml от сърдечна киселина.
 6. В присъствието на брадикардия, 0.3-1 ml от 0.1% атропинов разтвор може да се прилага подкожно.

Ако тези мерки не помогнат и пациентът не се възстанови, трябва да се мисли за наличието на сериозно заболяване. За да се изключи остра сърдечна патология, трябва да се извърши електрокардиография. Ако има съмнение за органично заболяване, пациентът трябва да бъде хоспитализиран за преглед.

При преходна асистия, дължаща се на интракардиакални блокади, синдром на слабостта на синусовия възел, трябва да се обърне внимание на въпроса за инсталирането на постоянен пейсмейкър. Ако причината за синкопа е пароксизмална тахиаритмия, лекарството или електромагнитната терапия се провеждат съгласно общите принципи. Ако причината за синкопа е тежка обструктивна сърдечна недостатъчност, стеноза на екстракраниални съдове или предсърдна тромбоза, тогава е показана кардиохирургична интервенция.

Когато се грижите за гериатрични пациенти с тенденция към припадък, помнете следните точки:

 • не забравяйте да установите условията, при които се появява синкоп;
 • припадък може да бъде предизвикана от прием на следните лекарства: антидепресанти fenotiazidov (хипнотици), клонидин или резерпин (и други лекарства с симпатолитик активност), диуретици, вазодилататори (например нитрати, алкохол);
 • да следи раздробяването на диетата на пациента: на малки порции 5-6 пъти на ден;
 • за да се определи риска от синкоп трябва да следи кръвното налягане и сърдечната честота, преди и след хранене (висок риск от постпрандиална хипотония се вижда от намаляването на систоличното кръвно налягане с повече от 10 mm Hg. Чл.). И преди и след (първата и третата минута) да се изправи. В този случай липсата на промени в сърдечната честота може да е признак на нарушение на барорефлексовите механизми и прекомерно високото увеличение на сърдечната честота - да се говори за загуба на течност;
 • периодично (1-2 пъти седмично) измерва водния баланс и, ако е необходимо, увеличава приема на сол на маса (ако има нарушение на способността на бъбреците да задържат натрий);
 • със синдром на каротидния синус внимателно взети бета-блокери, калциеви антагонисти, дигиталисови препарати и метилопа;
 • ортостатичната хипотония изисква повишено положение на главния край на леглото, обучението на пациента за правилата за постепенно навлизане и носене на еластични чорапи;
 • за да се предотврати появата на условия синкоп хемодинамични случаи пациентите трябва да се избегне рязко увеличение в коремната напрягане налягане - извършва своевременно предотвратяване на запек, ефективно лечение на простатна аденом и кашлица;
 • в стаите, където хората са с подчертани признаци на стареене, е необходимо да се следва режимът на интензивна вентилация, на пациентите се препоръчва да извършват дихателни упражнения, които подпомагат оксигенацията на кръвта. Лечението на пациенти с висок риск от развитие на синкоп трябва да е насочено към елиминиране на причинната болест и адаптиране към промените, свързани с възрастта.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.