^

Здраве

Операции, които подготвят рождените белези за раждане

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Разширяване на перинеума и вагината

За да се разшири пътят от вагината и перинеума, се използват операциите на епизиотомия и перинеотомия.

Показания:

  • сложно вагинално раждане (тазово представяне на плода, дистокия на рамената на плода, акушерски форцепс, вакуумно извличане на плода);
  • страдание на плода;
  • цикатрични промени в перинеума, които представляват пречка за раждането на дете.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Perineotomy

След третиране на кожата на перинеума с 2% алкохолен разтвор на йод и локална анестезия по време на изригването на главата при височината на усилието се прави перинеален разрез с ножици с тъпи краища. За тази цел се вкарва една челюстна ножица под контрола на пръстите между главата и перинеалната тъкан. Върху средната линия на перинеума се прави 2-3 cm дълъг разрез.

Епизиотомия - страничен разрез на перинеума. Съгласно горепосочените правила при постоперативна анестезия се прави 2-3 cm дължина на разреза по посока на хранопровода.

Разширяване на цервикалния канал

Разширяване на шийката на матката чрез прилагане на клепачи с дермална глава. В момента операцията се извършва само ако има мъртъв преждевременно раждане (с късен аборт). Условията за извършване на операцията са отваряне на шийката на матката най-малко 3-4 cm, разкъсан фетален пикочен мехур. Преди операцията се уверете, че няма пикочен мехур. 1-2 под контрола на пръстите на лявата си ръка, въведени във влагалището и притиснати към главата на представящия въведена мощни бидентатни клещи или форцепс и разбиране на музея главата на кожната гънка. В този случай трябва ясно да се види, че заобикалящата тъкан не попадне в клепачите. Лесно издърпайте приспособленията, проверете дали тъканната тъкан на главата е достатъчно затворена. Превръзка от марля с тегло 300-400 грама, окачена на нея, е прикрепена към дръжката на залепените клещи и се прехвърля към нея през блока. Тази операция ускорява отварянето на шийката на матката, укрепва контракциите.

Разширяване на цервикалния канал чрез постоянно изтегляне на стъблото на плода. В съвременната акушерка хирургията се извършва само ако има мъртъв преждевременно раждане (изключително редки). Условията за извършване на операцията са отваряне на шийката на матката най-малко 3-4 cm, разкъсан фетален пикочен мехур. Преди операцията се уверете, че няма пикочен мехур. При спазване на правилата за асептичност и антисептично действие, цялото рамо се вкарва във влагалището и само два пръста (индекс и средно) се вкарват в матката. Поставяне на предния крак пръст хващане на плода и извеждане от вагината, топ хартия хвърля марля линия суспендира натоварване към нея към 200 грама и го изхвърля в блока.

trusted-source[9], [10], [11], [12]

Изкуствена руптура на пикочния мехур

Обикновено фетален пикочен мехур се разрушава в края на първия период на раждане. В някои случаи е необходимо за изкуствено руптура на мембрани: забавяне мембрана разкъсване на плода мехур плосък, частичен плацента превия, забавяне на раждането на втория плода в близнаци, както и за оперативно раждане вагинално в присъствието на зародишен мехур. Експлоатация на оборудване е проста: ако в рамките на асептична и антисептично се въвежда във вагината индекс или показалецът и средният пръст и разкъсване по време на контракциите на напрегнати мембрани Shell. Ако този метод не успее, тогава балонът се спука челюсти куршуми форцепс или форцепс. Инструменталното разрушаване на пикочния мехур се извършва под контрола на вкараните пръсти. Обикновено в центъра се разкъсва балон. Когато това е препоръчително да се прекъсне балон изобилстващи страна на околоплодната течност тече бавно. За тази цел също така да се притиска към главата на страна не се екстрахира вагината и да се предотврати бързото amniorrhea (предотвратяване на загуба на пъпната връв).

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.