^

Здраве

A
A
A

Миризмата на ацетон от устата

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 22.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Има голям брой заболявания на вътрешните органи и патологии, които могат да предизвикат ацетонова халитоза при възрастни и деца.

Интензивният аромат на ацетон показва агресивни патологични процеси в тялото. Причината за това е значителното увеличение на нивото на кетонни тела в системната циркулация, която се проявява, като отговор на стресова ситуация за тялото (провокира хранителни фактори, повишаване на температурата на тялото на голям брой) при нарушени процес пълно разграждане на протеини, липиди и въглехидрати. Кетони или кетонни съединения - е междинни съединения с липид, протеин и въглехидратния метаболизъм, състояща се от комбинация от ацетон (пропанон) ацетоцетната киселина (ацетоацетат) и бета-хидроксимаслена киселина (бета-хидроксибутират). При допълнително разделяне те служат като допълнителни източници на енергия. Образувани по време на окислителни трансформации в липидния и чернодробна тъкан.

Наличието на кетонови съединения в системната циркулация се счита за нормално за организма. Безопасните нива на кетоните не предизвикват появата на патологична миризма на ацетон от устата и нарушаване на цялостното благосъстояние.

Небалансираната диета, състояща се главно от липиди и протеини, насърчава прекомерното натрупване на кетонни съединения. Това води до интоксикация хаотичен продукти на метаболизма и предизвиква изместване на киселинно-алкалния баланс в организма в посока на увеличаване на киселинността, която се проявява под формата atsetonemicheskogo синдром и ацидоза. Условията възникват от ензимен недостиг и неспособност на храносмилателния тракт да разгради липидите до необходимото ниво. В резултат на това се наблюдава патологичен растеж на кетоните. Достигайки критични белези, ацетонът и неговите производни оказват отрицателно въздействие върху организма.

Причини миризма на ацетон от устата

Основните причини за ацетон халитоза са, както следва:

 • стресови състояния;
 • диабет;
 • храна и токсично отравяне;
 • липса на достатъчно количество въглехидрати в храната;
 • продължително гладуване;
 • бъбречна недостатъчност;
 • вроден дефицит на храносмилателни ензими.
 • значително повишаване на телесната температура при инфекциозни и възпалителни заболявания.

trusted-source[1]

Рискови фактори

Провокиращите фактори за появата на аромата на ацетон от устата са:

 • бактериални инфекции (особено гнойни-възпалителни) с повишаване на телесната температура до високи цифри,
 • заболявания на сърдечно-съдовата система (миокарден инфаркт, инсулт),
 • възпаление на панкреаса,
 • патологията на бъбреците,
 • проблеми в работата на щитовидната жлеза,
 • алкохолно насилие,
 • ензимен и хранителен дисбаланс.

trusted-source[2], [3], [4], [5]

Симптоми миризма на ацетон от устата

Нивото на натрупаните ацетонови съединения в организма зависи от симптоматиката. В лека форма - слабост, чувство на неспокойствие, гадене. Урината се потвърждава от кетонурия.

Симптомите на умерена тежест са следните прояви: суха, покрита език, прекомерна жажда, тежки ацетон халитоза, често задух, коремна болка, без ясно локализация, суха кожа, втрисане, гадене, може да се наблюдава объркване. В урината кетонните съединения се увеличават.

Тежкото състояние на ацетоновата криза е идентично с диабетната кома, при която симптомите са същите като в случай на средно състояние с възможно безсъзнание на пациента.

Диагнозата на кетоацидоза се основава на клинични симптоми и лабораторни тестове. При анализите на кръвния серум се отбелязва хиперкетонемия (до 16-20 mmol / L при норма от 0.03-0.2 mmol / L) и наличието на високи нива на ацетон в урината.

Миризмата на ацетон от устата при възрастен

Причините за миризмата на ацетон от устата са идентични в детството и зрелостта. Отличителните черти са провокативни фактори. Халитоза на ацетон при възрастни в повечето случаи се наблюдава при диабет първи и втори тип. Sharp ацетон въздух при възрастни пациенти често се свързва с неврологични смущения, анорексия, патологии на щитовидната жлеза и паращитовидните жлези, пролиферация на туморна тъкан и диети (особено свързана с продължително медицинско глад).

Един възрастен има адаптивен потенциал към неблагоприятни условия на живот. Непрекъснато и продължително натрупване на високи нива на кетонни съединения в системната циркулация води до изтощение компенсаторна капацитет и латентни активни симптоми дисплей на заболяване, придружено ацетон дъх миризма на.

Миризмата на ацетон от устата след алкохол

При продължителна и честа употреба на алкохолни напитки може да има аромат на ацетон. Причината е, че когато алкохолът се разцепи от чернодробните ензими през белите дробове, алкохолният токсин на ацеталдехида се освобождава, което се усеща от външни хора, като миризмата на ацетон от устата.

Това показва рязко изместване на киселинно-базовия баланс в киселинната страна (ацидоза). Намаляването на резистентността на черния дроб към алкохола провокира появата на аромат на ацетон от устата поради употребата на алкохолни напитки.

Миризмата на ацетон и урината от устата

При нефропатии и развитие на бъбречна недостатъчност аромата на амоняк от устата се добавя към миризмата на ацетон. Бъбреците отстраняват токсините и остатъците от отпадъчни продукти от тялото. Ако функцията на бъбречната филтрация е нарушена, ефективността на евакуацията на вредните вещества намалява и се натрупва. Един от признаците му е миризмата на амоняк, която е подобна на ацетона. Те често са объркани. За да изяснете патологията на бъбреците при появата на амоняк или ацетон халитоза, трябва да се консултирате с уролог или нефролог.

Миризмата на ацетон от устата като симптом на заболяването

Миризмата на ацетон може да бъде симптом на сериозно заболяване

Захарният диабет е най -честата болест, която причинява миризмата на ацетон.

Захарният диабет тип I се причинява от патологии, свързани с функцията на панкреаса. Налице е рязко намаляване или прекратяване на синтеза на инсулин, отговорен за приема на глюкоза (основният източник на енергия) в клетките на тялото. Инсулинът има способността да доставя разделена захар чрез клетъчните мембрани, като осигурява поддържането на стабилно ниво на глюкоза в кръвния поток. При диабет тип II инсулиновият хормон се генерира в неговата цялост, но клетките не възприемат доставената глюкоза. Поради това, което в кръвния поток има натрупване на излишно количество глюкоза и голямо количество инсулин. Ако има излишък от хормона, рецепторите информират мозъка за нуждата от храна. Има фалшива нужда от храна, чиято последица ще бъде затлъстяването. Излишните нива на глюкозата, достигащи критични нива, водят до хипергликемична кома.

Диабетът се характеризира с ацидоза и кетономия, особено в детството. Норм кетони в системната циркулация се счита за 5-12 мг%, с наличието на диабет в процент пациенти на ацетон органи нараства до 50-80 мг%, следователно усети ацетон дъх. В урината се открива високо съдържание на кетони.

При хипергликемичната кома има миризма на ацетон. Тежестта на общото състояние на пациента постепенно се увеличава. В началото на атаката - тахикардия, стесняване на зениците, бледа и суха кожа, евентуално появата на гастролгия.

Появата на симптомите на диабетна кома и тяхното влошаване е причина за призоваване за спешна медицинска помощ и по-нататъшно лечение в болница.

Във въздуха, който се екстрахира, има аромат на ацетон, ако пациентът има увредена бъбречна функция, тъй като продуктите от разпадането на хранителните вещества не се екскретират в урината.

Миризмата на ацетон е първият признак на появата на бъбречна нефроза или дистрофия, причинена от разрушаване в бъбречните тубули и нарушение на функциите за филтриране и екскреция. Тези заболявания се характеризират с аномалии на метаболитни процеси, свързани с нарушението на елиминирането на липидните метаболити от организма, което води до натрупване на кетони в кръвта. Нефрозата може да бъде спътник на хронични инфекции (туберкулоза, ревматизъм).

Друга болест, която допринася за появата на ацетон халитоза, е хипертиреоидизъм. Това заболяване на щитовидната жлеза, придружено от повишени нива на устойчиви тиреоиден хормон синтез и води до повишаване на метаболитни ефекти върху образуването и натрупването на кетонни съединения.

Увеличаването на съдържащите ацетон съединения се наблюдава в дългия период на лечебния глад, ирационалното хранене (монотонно и небалансирано).

Мирис на ацетон от устата може да се появи при хора, които спазват строга диета и любители на чести периоди на гладуване. Диетите, които използват намален прием на калории, чрез елиминиране на въглехидратите и мазнините, могат да причинят метаболитни нарушения и при неконтролирана употреба да доведат до отрицателни необратими последици. Безполезно е да се използват освежители за устни, дъвки за отстраняване на миризмата на ацетон. Първо, е необходимо да се установи и отстрани причината, която е довела до появата му.

Миризма на ацетон от устата с диабет тип 2

От особена важност е захарен диабет тип II. Тя протича с бързо затлъстяване (80-90% от пациентите). Клетъчните стени значително се сгъстяват, мембранната пропускливост за продуктите на деградацията на захарта е нарушена поради загубата на чувствителност към главния глюкозен проводник в клетките на тялото. В резултат на това има миризма на ацетон. Стабилизиране и ограничаване на прогреса на заболяването е възможно чрез прилагане на специална терапевтична диета, която ви позволява ефективно да се отървете от наднорменото телесно тегло. Придържането към храненето на храни с ниско съдържание на лесно смилаеми въглехидрати спомага за намаляване на критичните показатели на ацетон в организма.

Миризмата на ацетон от устата с кома

Диференциалната диагноза на състоянието на кома е трудна, ако не е известна, предшестваща кома, събития или наличието в историята на пациента на диагноза с възможно възникване на усложнения на кома. Почти във всички случаи има миризма на ацетон от устата и / или неговото присъствие в урината.

Алкохолна кома. Проявява се с чести и неконтролирани приема на алкохолни напитки. Малките дози алкохол също могат да предизвикат кома, ако лицето има абсолютна непоносимост към етил. Предозирането на алкохол и кома може да бъде фатално, ако не започнете детоксикацията навреме. Обективно, в дълбока алкохолна кома има липса на съзнание, затихване на рефлекси, пулсиращ пулс, спад на кръвното налягане до критично ниски цифри. Кожата на лицето придобива бледо-цианотичен оттенък, тялото е покрито със студена, лепкава пот. Има остра миризма на алкохол и ацетон от устата, алкохолът и ацетон се определят в кръвта и урината. Алкохолната кома може да възникне и в резултат на консумацията на метил (технически) алкохол. Честотата на смъртните случаи е много по-висока, отколкото при употребата на етилов алкохол. Терапевтичните мерки на детоксификационната терапия се провеждат в специализирани отдели.

Уремична кома. Хронична уремичен кома - състояние, което се смята за краен стадий на хронична бъбречна недостатъчност, се случва на фона на гломерулонефрит, пиелонефрит, arterioloskleroticheskoy договорени бъбрек. Проявите и тежестта се влошават дълго време. Постепенно увеличаване летаргия, слабост, жажда, има ясно изразен миризма на амоняк и ацетон въздух, пресипналост, гадене, повръщане, объркване. В резултат на интоксикация, респираторният център страда и патологичното дишане се появява като Cheyne-Stokes или Kussmaul.

При кръвните тестове се отчитат увеличаващи се количества креатинин, карбамид, остатъчен азот и ацидозата напредва. Смущението се заменя с объркване, а след това пациентите отиват в състояние на безсъзнание и умират.

Кръвните тестове потвърждават висока степен на метаболитна ацидоза, прогресивно повишаване на креатинина, пикочната киселина и остатъчния азот.

Един от компонентите на комплексната терапия за уремия е използването на хемодиализа.

Чернодробната кома е симптоматичен комплекс от тежко чернодробно увреждане. Прогресира с инхибиране на функциите на централната нервна система и се усложнява от кома. Комата може да се развие постепенно или бързо. Настъпва при остри токсични дистрофични увреждания на черния дроб, след продължителни некротични процеси или поради цирозни изменения в черния дроб при вирусен хепатит. Тя е съпроводена с увеличаване на забавянето, дезориентация, сънливост, объркване на съзнанието, характерна миризма на черния дроб от устата, и icterus на кожата. При по-нататъшно влошаване на състоянието липсва съзнание, появата на патологични рефлекси и смъртта на пациента.

При анализа на кръвта, ниски стойности на общия протеин и албумини, повишени нива на жлъчна киселина, повишен билирубин, повишена активност на специфични чернодробни ензими, намалена коагулация на кръвта и холестерол.

Миризмата на ацетон от устата при температура от

Температурната реакция възниква, когато производството на топлина превишава преноса на топлина под действието на пирогенни вещества. Увеличаването на производството на топлина се дължи на подобряването на метаболитните процеси, когато химичните реакции се случват в организма с отделянето на топлина. При тези реакции се включва почти целия глюкозен потенциал и голям процент кафяви мазнини. Подобрените трансформации на мастни съединения водят до недоокисляване на липидите с образуването на кетони. Излишните ацетонови съединения могат да причинят гадене и повръщане. Кетоните, които не могат да отделят бъбреците, започват да се отделят през белите дробове, което води до появата на аромат на ацетон. По време на период на заболяване с повишаване на температурата, лекарите препоръчват изобилна напитка. След възстановяване от ARI или друга инфекция или спиране на хипертермия, миризмата на ацетон от устата спира. Ако е забележима халитоза, въпреки спазването на режима на пиене, това е тревожен фактор и извинение за търсене на медицински съвет.

Миризма на ацетон от устата с мигрена

При ацетонова криза и мигрена съществува подобна симптоматика: замаяност, гадене, повръщане, силно потене. Миризмата на ацетон от устата с мигрена обикновено липсва. Резултатите от определянето на кетонните тела в урината също ще бъдат отрицателни. Ако мигрена е съпътстващ симптом на заболяване, причиняващо ацетон халитоза, тогава е необходима терапията на основната патология. Необходимо е да се подложат на някои видове изследвания: биохимичен кръвен тест, определяне на наличието на кетони в урината, ултразвук на органите на коремната кухина. Има още един списък от проучвания, които ще бъдат определени от лекаря. У дома е възможно да се определят ацетонови съединения в урината, като се използват тестови ленти.

Миризмата на ацетон от устата по време на глад

Сред факторите, предизвикващи ацетон халитоза, трябва да се отбележи моно диета и терапевтично гладуване. При отсъствието на храна мозъкът предава импулси, които активират повишаването на глюкозата в системния кръвен поток поради известно органично снабдяване с гликоген в черния дроб. Организмът от известно време успява да запази стойностите на глюкозата на физиологично ниво. Съставът на комплексния гликоген въглехидрат е ограничен. Тогава тялото трябва активно да използва алтернативни източници на хранене и енергия, които са компоненти на мастната тъкан. Когато се разлагат липидните органични съединения, клетките използват освободената енергия и комбинации от хранителни вещества. Активната трансформация на мазнините се получава при образуването на ацетон-съдържащи съединения. Повишените нива на липидните метаболити имат токсичен ефект върху организма. Тяхното натрупване води до появата на неприятна миризма от устата и е опит на тялото да се отърве от токсините през белите дробове. При продължително гладуване, халитозата става по-изразена. Неволното използване на диети може да доведе до непредвидими отрицателни резултати.

Миризмата на ацетон от устата на детето

Несъвършенството и образуването на много органи и системи водят до появата на чести неуспехи в реакциите на трансформацията на хранителните вещества и метаболитните процеси. Тенденцията към проявление на симптомите на ацетонната криза се наблюдава при деца до петгодишна възраст. Има първични и вторични видове ацетонимия.

Основният тип ацетонова криза е грешките в храненето, дисбаланс в храненето, периоди на глад. Вторият тип се дължи на наличието на соматично заболяване, инфекциозни патологии, ендокринно разстройство или туморен процес. В тялото на детето, кетонните съединения се натрупват по-бързо и имат изразен токсичен ефект. Симптоматиката krizov първа и втора видове същото: ацетон халитоза, анорексия, гадене, повръщане, главоболие, наличието на високо съдържание на кетонни тела в кръвта, появата на ацетон в урината. Дете може да има генетично предразположение към ацетонемия.

Задействането на прояви на ацетонова криза в детето са провокиращи фактори: физическо изтощение, силен нервен шок, умствено пренапрежение, промяна в климатичните условия.

Адекватното лечение се предписва от лекар след провеждане на медицински преглед, лабораторна диагноза и поставяне на точна диагноза.

Миризмата на ацетон от устата на новородено

Новородено дете се счита от момента на раждането и до 28 дни от живота. Наличието на аромат на ацетон показва нарушение на метаболизма на въглехидратите (енергията). С постоянен мирис на ацетон и постоянна грижа за бебето, педиатърът се нуждае от помощ. В къщи, независимо от това, наличието на кетонни съединения в урината на новородено може да бъде проверено с помощта на тест ленти. Това е трудно поради проблематичното събиране, особено на момичетата, на анализирания материал, но е възможно.

Миризмата на ацетон, която се появи след заболяването при високи температури, показва изтощен резерв от глюкоза, който участва в пирогенни реакции. При децата гликогенът в черния дроб е много по-слаб, отколкото при възрастните, той се изтощава по-бързо.

Миризмата на ацетон може да се появи, ако детето е на изкуствено хранене поради несъвършенства в храносмилателната система и ензимен дефицит.

При скрити проблеми на бъбреците, ацетон се появява поради недостатъчно пълна екскреция на метаболитните продукти. Може да се появи и несъответствие с режим на пиене или прегряване на новородено, мирис на ацетон. В случая, добавянето на повръщане и аромата на ацетон се увеличава, е необходима спешна медицинска консултация.

Повръщане в детето и миризмата на ацетон от устата

Прекомерното натрупване на кетони, техният токсичен ефект върху всички системи и дразненето на еметичния център в централната нервна система води до появата на персистиращо ацетонимично повръщане. В кръвта се регистрира понижение на нивото на глюкозата (хипогликемия).

Типична клинична картина на ацетонемичното повръщане: повтарящи се пристъпи на повръщане, които водят до значителна слабост, метаболитна декомпенсация и остра дехидратация. Феноменът е често срещан при деца на възраст от 18 месеца до 5 години. Повръщането се предхожда от значително повишаване на нивата на ацетона и появата на ацетонурия. Когато кетонните съединения достигнат критични нива в кръвта, се усеща характерен аромат на ацетон от устата и се появява неравномерно повръщане. Най-често срещаните фактори, които предизвикват ацетонимично повръщане, са:

 • Инфекции - вирусни и бактериални, придружени с малко количество течност по време на треска;
 • Твърде дълги почивки между храненията;
 • Небалансирана диета с протеини, мазнини и въглехидрати;
 • Психосоматични разстройства.

Състояние изисква незабавно лечение в болница, тъй като това може да доведе до трайни нарушения на обменните процеси, измества киселинно-алкалния и водно-електролитния баланс, което води до опасна за здравето и последици за живота на детето.

Миризмата на ацетон от устата на тийнейджър

През тийнейджърския период функционирането на много органи и системи е почти завършено. Следователно, миризмата на ацетон от устата в тийнейджър може да бъде знак за патологични нарушения на метаболитните процеси в организма. Ацетон халитоза може да означава, че има някои здравословни проблеми и човек не трябва да ги лекува леко. Наличието на ацетонов мирис от устата може да бъде свидетелство:

 • началния стадий на захарен диабет, който не е достигнал очевидни клинични прояви;
 • неточности в диетата;
 • патологии от страна на храносмилателния тракт, бъбречно заболяване, щитовидна жлеза, паращитовидни и панкреатични жлези;
 • нарушения в работата, остри и хронични чернодробни заболявания;
 • остри и хронични инфекциозни възпалителни заболявания.

Диагностика миризма на ацетон от устата

За точно диагностициране на причината, причиняваща ацетонимична халитоза, е важно да имате точна медицинска история. Задайте лабораторни изследвания и ултразвукова диагностика. Необходимостта и списъкът от диагностични процедури се определят от лекаря. След извършването им експертът може да определи, което е довело до образуване на миризма на ацетон от устата.

trusted-source[6], [7], [8]

Анализи

При наличието на миризма на ацетон от устата, рутинно се определят следните лабораторни диагностични процедури:

 • подробно биохимичен анализ на кръвта (общ протеин, протеинови фракции, малтаза, амилазата на панкреаса, липаза, общия холестерол, урея, креатинин, ALT, AST и т.н.);
 • генерализиран кръвен тест;
 • определяне на кръвната глюкоза;
 • ако е необходимо, се диагностицира нивото на хормоните;
 • общ анализ на урината (кетони, глюкоза, протеин и микроскопия на утайката);
 • копрограм (за определяне на ензимната активност на панкреасната жлеза и черния дроб).

Въз основа на клиничните прояви са възможни допълнителни лабораторни изследвания, които специалистът препоръчва.

trusted-source[9], [10], [11]

Инструментална диагностика

Едновременно с лабораторните анализи се предписват ултразвукови изследвания на коремната кухина, бъбреците и щитовидната жлеза.

Диференциална диагноза

Миризмата на ацетон от устната кухина не е независима отделна нозологична единица, а е част от симптомния комплекс на много заболявания. Тя може да се появи като при сериозни заболявания, свързани с нарушаване на механизма на метаболитните процеси и с банални грешки в диетата. За да се установи точна диагноза и да се предпише подходящо лечение, подходящо за това състояние, е необходимо задълбочено изследване от специалист за анамнеза и резултатите от изследването. Във всеки отделен случай е необходимо диференциране на състоянията с помощта на лабораторни и инструментални методи на изследване. От точността на диагнозата зависи от тактиката и успеха на лечението.

Лечение миризма на ацетон от устата

Ацетон халитозата не е независимо заболяване. Лечението се състои в коригиране на основната патология, която причинява миризмата на ацетон от устата. Зависим от инсулин захарен диабет - прилагането на инсулин през целия живот се предписва в строго определени дози. Диабет тип 2 - приемате лекарства, които намаляват концентрацията на глюкоза в кръвта.

Специална ситуация е ацетоновият синдром при дете. Започва с атаки на гадене и повръщане, водещи до сериозни нарушения на водно-електролитния баланс и катастрофално понижаване на нивото на глюкозата. Терапията се основава на допълването на необходимостта от тяло на детето в глюкозата и възстановяването на водно-електролитното равновесие. Препоръчва се да се пие сладък чай или отвара от сушени плодове. Препоръчителни водни разтвори на лекарства, които допринасят за възстановяването на водно-електролитно равновесие: rehydron, хумано-електролит.

Regidron. Пакетът се разрежда 1 литър топла вода и се вземат 5-10 мл / на 1 кг телесно тегло на пациента за 1 час или след всяко пристъпване на повръщане. Не се наблюдава прилагане на терапевтична доза от странични ефекти.

Съществува определено правило, след което можете да запълнете обема на течности и електролити в тялото на детето с гадене и повръщане: пийте малки количества (5-15 ml), но на всеки 10-15 минути.

Ако повръщане при дете да стане непобедим, общо здравословно състояние се е влошило (утежнени умора, слабост, летаргия), може да има болки в корема, без ясна локализация, е необходимо да се консултирате със специалист за по-нататъшно лечение в болницата и провежда инфузионна терапия.

За да се запълни обема течност в тялото използва за капково инфузионни разтвори: reosorbilakt, sorbilakt, Trisol, Disol, разтвор на Рингер, neogemodez.

Trisol. Разтворът се нанася на капки при скорост от 40-120 капки на минута, предварително нагряване до температура от 36-38 ° С. В рамките на един час допустимото количество разтвор е 7-10% от телесното тегло на пациента. По време на инфузията е необходим контрол на електролитния кръвен състав, за да се избегне хиперкалиемия, която неблагоприятно засяга работата на сърцето.

Решението на Рингер. Лекарството е идеално за парентерално заместване на липсата на обем на течността. Допустимата доза за възрастни е 1-2 литра разтвор на ден. Спрете разтвора на Рингер с нормални хемодинамични параметри. Преди и по време на прилагането на разтвора е задължително мониториране на съдържанието на електролит в кръвта. Може да предизвика хиперкалиемия и хипернатремия. Внимателно прилагайте по-възрастните пациенти в постоперативния период.

В болнични предписват на засягащи мозъка повръщане център :. Metoklopromid, Реглан, osetron, ондансетрон и др антиеметици са определени главно под формата на разтвори за т / о или w / w на приложение.

Церукал или метоклопромид. Той е предназначен за парентерално приложение, за да се спре еметично натискане. При лечението на индуцирано от ацетон повръщане не се предписва за продължителен период от време, така че възможността за развитие на нежелани реакции е минимална. Изключение е свръхчувствителността към компонентите. Терапевтична дозировка: възрастни и юноши (над 14 години) - 10 mg метоклопрамид (1 ампула) 3-4 пъти на ден; деца (на възраст от 3 до 14 години) - 0,1 mg метоклопрамид / kg телесно тегло.

Прилагайте много внимателно при пациенти с увредена бъбречна функция.

Sturgeon. Използва се с цел елиминиране на повръщането. RR за IM, IV инжекции и IV инфузия. Осетрон се разрешава да разрежда 5% от r-rum декстроза, r-rum Ringer, физиологичен r-rum натриев хлорид. Стандартни разтвори се използват в ампули от по 4 mg и 8 mg всяка. Дозата и честотата на лекарството се определят от лекаря. Не се препоръчва при пациенти с индивидуална свръхчувствителност към компоненти, бременни и кърмещи жени, деца под 2-годишна възраст.

В семейства, където един от роднините страда от кетонурия или ацетонемични кризи, трябва да има специални тест ленти, за да се определи нивото на урината в урината на ацетона. Тестовете се продават във фармацевтичните вериги.

След ацетоновата криза, отслабеният организъм се нуждае от витаминни комплекси: аскортуин, съживяване, невен.

Физиотерапевтично лечение

Специалистите се препоръчва да използват специална алкална минерална вода (Borzhomi, Luzhanskaya), но предварително е необходимо да се отървете от газовете.

Лекуващият лекар може да реши да вземе курс от топли (до 41 ° С) алкални клизми (3% или 5% разтвор на сода), за да се елиминират ефектите от ацидозата. Преди да поставите кадифена сол, трябва да почистите дебелото черво.

Алтернативно лечение

В алтернативната медицина има рецепти, които ще помогнат за подобряване на храносмилането и намаляване на миризмата на ацетон от устата. Но трябва да се има предвид, че това е временна мярка, тъй като е необходимо да се елиминира причината, причиняваща ацетон халитоза.

Можете да приготвите компот или сок от червени боровинки, морски зърнастец, както и отвара и инфузия на роза на бедрата. Тези плодове перфектно засягат тялото: укрепват имунитета, подобряват метаболитните процеси и нормализират работата на храносмилателния тракт.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Билколечение

В алтернативно лекарство за диабет, гастрит, язва на стомаха, хроничен ентерит, дизентерия хранителни заболявания, чернодробни заболявания, диария, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, заболяване на венците и афтозни язви в устната лигавица използва къпина. Плодовете съдържат: глюкоза, фруктоза, захароза, аскорбинова киселина, каротин, витамин Е, органични киселини и др Листата - големи количества от аскорбинова киселина ..

Стотици хиляди кентаври са широко използвани . Той се използва за гастрит с повишена секреция на стомашно съдържимо, лошо храносмилане, треска, повръщане, чернодробно заболяване, диабет, като холеретична и противоглистно. В Centaurium съществуват: алкалоиди, различни гликозиди, аскорбинова и олеинова киселина, етерично масло.

Гореща инфузия: 1-2 ч.л. Суровини трябва да се изсипе една чаша вряща вода и нека варя за 5 минути. Инфузията се приема през деня.

Хомеопатия

Arsenicum албум е препарат на базата на арсен. Приема се в случаи на появяване на ацетонимичен синдром, с болести с инфекциозен генезис, появяващи се с ацидоза и изразена обща слабост. Използването на 1 доза Arsenicum Albumum CH30 може значително да намали тежестта на ацетоновия синдром, облекчавайки симптомите на основното заболяване. От 5 до 20 гранули се разтварят в половин чаша вряща вода. Пийте на глътка (чаена лъжичка) на всеки 5-20 минути.

Vertigocel е хомеопатично антимеметично лекарство.

Има тонизиращ ефект върху нервната система и има вазодилатиращ ефект. Използва се за облекчаване на еметичните желания, които се появяват по време на нервно-възпалителния, съдов генезис с лека форма на черепно-мозъчна травма. Средствата приемат стандарт от 1 раздел. 3 r / ден, с интензивни пристъпи на световъртеж и гадене, приемът започва с 10 капки или 1 таблетка на всеки 15 минути за 1-2 часа.

Nuks Vomica homaccord - антимеметично хомеопатично лекарство.

Има антиспазматично, антифологично действие върху червата. Използва се: за облекчаване на главоболието, има положителен ефект върху черния дроб, с храносмилателни нарушения. Вземете стандартни 10 капки от 3 r / ден.

Диета с аромата на ацетон от устата

В острия период на заболяването с появата на силна миризма на ацетон от устата, диетата се придържа към задължителното спазване на режима на обилно пиене (ако няма ограничения за потребената течност). Изключват мастни и протеинови храни, месни продукти, пресни кифли дрожди, пресни зеленчуци и плодове, пълномаслено мляко. Храната в този период трябва да бъде лесно смилаема, съдържаща главно въглехидрати: леки порции във вода, печени ябълки, бисквити, чай. Седмица по-късно, киселинните млечни продукти се въвеждат в диетата. След две седмици, варено постно месо, са разрешени банани. Постепенно се разширява обхватът на разрешените продукти, като изключението е млякото (трябва да бъде изоставено за 1-2 месеца).

trusted-source[16]

Предотвратяване

Превантивните мерки са, както следва:

 • спазване на ежедневието;
 • сън (не по-малко от 8 часа на ден);
 • Да останете на чист въздух;
 • физическо възпитание с дозирани и редовни упражнения без прекомерна интензивност;
 • ежедневно приемане на водни процедури.

Той трябва да избягва прегряването на слънце и претоварването на нервната система, е необходимо да се поддържа правилна диета.

Лекуващият лекар може да препоръча mezhkrizisnye периоди лекарства, които нормализират липидния метаболизъм, хепатопротективно агенти, седативи:; (предимно билков валериана, motherwort, Percy наскоро Passito, sedasena Forte и др.) стимуланти на апетит (стомашен сок, абомин, витамини от група В1, В6); препарати за заместваща ферментна терапия.

При повторната поява на ацетонимичен синдром са необходими редовни (най-малко 2 пъти годишно) антиреплицитни цикли на превантивна терапия за основното заболяване.

trusted-source[17], [18], [19], [20]

Прогноза

Прогнозата с ацетонов синдром е благоприятна. Тъй като децата растат, появата на ацетонови кризи спира. Навременното обжалване за помощ на лекарите и компетентните терапевтични тактики на основното заболяване допринасят за намаляване на кетоацидозата.

Миризмата на ацетон от устата е послание от тялото, че проблемите са се появили в неговата работа. Това послание трябва да е реакция. Не чакайте да посетите лекаря. Квалифициран специалист ще може да извърши проверка на състоянието и да разбере кои от системите в тялото са причинили появата на ацетонови съединения. Познавайки причината, ще бъде по-лесно да се отървете от миризмата на ацетон.

trusted-source[21], [22]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.