^

Здраве

Болести на ендокринната система и метаболитни нарушения (ендокринология)

Хиперкапния

Осигурявайки на тялото кислород, дихателната система едновременно отстранява продукта на метаболизма - въглеродния диоксид (въглероден диоксид, CO2), който кръвта внася от тъканите в алвеолите на белите дробове и благодарение на алвеоларната вентилация се отстранява от кръв. 

Инфантилизъм: генитален, психологически, социален

В медицината терминът инфантилизъм (точно преведен от латински infantia означава „детство“) е едно от разстройствата в развитието, при които възрастните и децата имат физически или физиологични параметри, които са очевидно неподходящи за тяхната възраст, умствени или поведенчески характеристики.

Микроаденом на хипофизата: причини, симптоми, какво е опасно, прогноза

Новообразуванията с доброкачествен характер, възникващи в жлезите с вътрешна секреция, се наричат аденоми, а микроаденомът на хипофизата е малък тумор на предния му лоб, който произвежда редица важни хормони.

Лечение на вроден хипотиреоидизъм

От крайната диагноза е разработен план за лечение на вроден хипотиреоидизъм. Терапията зависи от формата на заболяването и неговите симптоми, възрастта на пациента, наличието на съпътстващи заболявания.

Диагностика на вроден хипотиреоидизъм

Откриването на генетични патологии при новородените се извършва през първата седмица след раждането на бебето. За диагностициране на състоянието на новороденото, оценено по скалата на Апгар.

Симптоми и форми на вроден хипотиреоидизъм

Генетично определени аномалии в развитието на щитовидната жлеза могат да бъдат диагностицирани в различни възрасти, в зависимост от тежестта на заболяването и неговата форма. При аплазия или тежка хипоплазия симптомите на заболяването се забелязват през първата седмица от живота на детето.

Вроден хипотиреоидизъм: причини, патогенеза, последствия, прогноза

Според медицинската статистика разпространението на вроден хипотиреоидизъм е 1 случай на 5000 бебета. Заболяването е около 2,5 пъти по-често при момичетата, отколкото при момчетата. 

Калцификация: Какво е това, как да се лекува?

Сред всички биогенни макроелементи на човешкото тяло, процентът на калций - под формата на кристали от хидроксиапатитна костна тъкан - е най-значим, въпреки че кръвта, клетъчните мембрани и извънклетъчната течност също съдържат калций.

Микседа при възрастни и деца: претибиална, първична, идиопатична

В ендокринология микседем се счита за най-тежката форма на тироидна дисфункция и хипотиреоидизъм изрази критично ниско ниво на хормони на щитовидната жлеза синтез, или пълното му спиране.

Защо телесната температура е по-ниска от 36, 35,5: което означава какво да правя?

Човек е хомеотермичен, топлокръвен и има постоянна температура, която през деня може да варира от + 36,5 ° C до + 37 ° C. Но температурата над или под този диапазон е ненормална. 

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.