^

Здраве

Методи за диагностициране на алергии

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Успешното лечение и профилактиката на алергичните прояви до голяма степен зависят от установяването на първопричината, която може да бъде много трудна.

Първо, трудността при откриването на основните фактори, които причиняват алергии, може да се дължи на кръстосани реакции. Второ, ако се подозира „псевдоалергия”, е необходимо да се извърши по-задълбочено изследване на вътрешните системи на организма - храносмилателната, ендокринната, лимфната и имунната. Ако няма нарушения от метаболитни процеси, както и признаци на хронични инфекции, важна задача е цялостно проучване на състоянието на имунитета и диагностицирането на алергии.

Въз основа на задълбочено проучване на тялото и определяне на причината за алергията се избира индивидуална терапия, водеща до възстановяване.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Наличните алергични тестове се разделят на: 

 • проведено с участието на лицето (in vivo) - тестове върху кожата, лигавиците, сублингвалната зона; 
 • безконтактни технологии, базирани на определяне на серумната реакция при взаимодействие с алергена (in vitro).

Най-достъпният и общ метод за диагностициране на алергии е тест за кожата. Сред предимствата на този тест са илюстративни и ниски разходи.

Методите за диагностициране на алергии включват провокативно тестване - частта от въвеждането на предполагаемия патоген в тялото.

Условието на метода на елиминиране е премахването на лекарството или изключването от хранителния продукт на алергенния продукт.

Сравнително нова диагноза на алергията е методът на Фолия. Извършват се биорезонансни изследвания на специално оборудване, с помощта на което се чете информация от биологично активни точки. Методът дава надеждни резултати, подложени на изпитване от квалифициран техник.

Трябва да се отбележи, че данните за всяка диагноза на алергии се считат за надеждни в продължение на шест месеца от датата на изследването.

Диагностика на алергии при деца

За да се проучи хода на алергичните заболявания при бебета и да се изготвят терапевтични схеми, се провеждат редица специални тестове.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Метод за кожни тестове

Алергичната диагностика при деца, използващи метода за алергичен тест, се използва широко за установяване на чувствителност към алерген. Кожните тестове с набор от алергени могат да бъдат под формата на: инжекция (убождане), драскотини (скарификационен метод) и вътрекожно изследване.

Показанията за изследването са алергични прояви на храна, дихателна, лекарствена природа, както и атопичен дерматит и бронхиална астма.

Изпитването не се извършва, ако: \ t 

 • има обостряне на съществуващи алергии или други хронични заболявания; 
 • бебето е получило инфекция (грип, ARVI и др.); 
 • състоянието е доста тежко; 
 • За целите на лечението са използвани лекарства, съдържащи хормони (кортикостероиди).

В началото на диагностичното проучване, задължително е консултация с педиатър и лабораторни изследвания, като например анализ на урината, както и общи и кръвни изследвания за биохимия.

Комплектът за тестване на кожата включва най-често срещаните алергени: храна, частици животински епител, вълна, пух, прашец, домашен прах и др. Кожният тест се извършва от вътрешната повърхност на предмишницата (на разстояние 3 cm над карпалния регион). Ако кожата на пациента има алергични признаци, тогава незасегнатите области (например гърба) се подлагат на тестване.

Алергичните тестове са забранени за деца под петгодишна възраст. Формирането на имунната система на тази възраст, като правило, не е завършено и това е изпълнено с редица усложнения, включително хронични заболявания. Самата процедура е болезнена.

По време на теста се прилага алерген на мястото на инжектиране / надраскване, след което може да се появи оток и зачервяване на кожата. Такава реакция ще покаже наличието на алергии. Резултатите от теста се проверяват след 24 или 48 часа при задължително състояние на ярка светлина. Ако елементът на кожен обрив е с диаметър повече от 2 mm, тогава изпитването се счита за положително. До 20 алергени се тестват на диагноза.

Преди диагностициране на алергия е важно да спрете приема на антиалергични лекарства, в противен случай тестовете се считат за погрешни.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Метод за идентифициране на групи от специфични Ig Е антитела

Диагностика на алергии при деца на възраст под пет години се състои в събиране на венозна кръв за идентифициране на специфични имуноглобулини. Тази технология позволява да се оценят повече от 200 алергени и помага за точно определяне на причината за заболяването. Методът няма противопоказания, тъй като няма контакт на тялото на пациента с тествания патоген. Наличието на алергия се определя от реакцията на кръвния серум в процеса на взаимодействие с алергена.

Показанията за изследването са не само самите алергични прояви. Използвайки тази техника, е възможно да се оцени рискът от алергии при деца, в рода на които са отбелязани подобни патологии.

Препоръчва се да се намали физическото и психическото напрежение за няколко дни преди диагностицирането на алергии.

trusted-source[23], [24], [25]

Метод за откриване на специфични IgG

Тази диагноза се използва при хранителни алергии при деца. Списъкът на алергенните продукти включва най-често срещаните плодове, зеленчуци, сирена, риба и птиче месо, млечни продукти, ядки и др.

Материалът за изследването е серум.

trusted-source[26], [27], [28], [29]

Диагностика на хранителните алергии

Изследването на хранителните алергични реакции се извършва по следните методи: 

 • тестове за алергия; 
 • безконтактни методи (серум); 
 • провокация; 
 • с помощта на диети.

По отношение на кожните тестове, като начин за диагностициране на алергии, мненията на лекарите са разделени. Някои от тях напълно отхвърлят този метод в случай на хранителни алергии, когато други избират елиминационна диета според резултатите от кожния тест.

Технологията на тестване се основава на тест за скарификация, когато очакваният алерген, разреден в определено съотношение, се прилага върху областта за надраскване / инжектиране на предмишницата.

Диагнозата на хранителната алергия от реакцията на кръвния серум зависи, както при тестовете за кожата, от качеството на алергена (количествена доза в сместа за пробата). Тези методи са насочени към откриване на антитела IgG, IgE и IgM. Проблемите на изследването са нестабилността на алергените и възможните кръстосани реакции. Трудно е да се интерпретират положителните резултати в случаите на бавни или хронични реакции, а не в остри реакции.

Хранителните провокации се извършват с пълен медицински контрол. Разнообразие от продукти, включително предполагаемия алерген, се поставят в специална капсула от трета страна на здравния специалист (така че нито лекарят, нито пациентът трябва да са наясно със съдържанието). Един алергенен продукт може да бъде маскиран от друга храна. Същността на метода се състои в това, че при възникване на реакция само към алерген, е възможно да се направи положителен резултат при диагностицирането на алергия.

Пациентите с тежки хранителни алергии не са изложени на провокация към храната, за да се избегнат сериозни последствия.

Дневникът на храните много често изяснява и помага за проследяване на връзката между продуктите и проявата на алергична реакция.

Алергичната диагностика се извършва и чрез елиминационна диета, при която предполагаемият алерген е напълно изключен от диетата. Ако след изчезването на тези симптоми се постави диагноза - хранителна алергия.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34], [35]

Диагностика на лекарствените алергии

Процесът на разпитване на пациента и последващият анализ на алергична история на лекарствени вещества най-често ви позволяват да установите правилната диагноза.

Критерии за лекарствени алергични реакции: 

 • клинични прояви, свързани с приема на лекарството; 
 • настъпва значително облекчение или пълно освобождаване от симптомите, свързани с премахването на лекарството; 
 • алергични прояви на токсичност, фармакологична природа и други нежелани събития са изключени; 
 • наличие на латентен сенсибилизиращ период в случай на първи прием на вещество.

Лабораторната диагностика на лекарствената алергия, както и провокативни тестове се използват, ако подробно изследване на анамнезата не помогна за идентифициране на алергена.

За да се определи лекарственият алерген, използвани такива лабораторни изследвания: 

 • ензимен имуноанализ - разработен за сравнително малка група фармакологични средства, включително: гентамицин, редица антибиотици от бета-лактам, лидокаин, ацетилсалицилова киселина. Тестването е възможно, когато се взема от пациента 1 ml серум. Продължителността на изследването е 18 часа; 
 • Тестване на Shelly - по-подходящи за научни експерименти, изискващи специално обучен персонал; 
 • Разработена е флуоресцентна диагностика на алергии за антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства, анестетици, редица витамини и др. Тестът продължава около половин час и 1 ml кръв е достатъчна за тестване на десет лекарства; 
 • тестване на инхибирането на естествената емиграция на левкоцити (TTEEL) - известно от повече от 30 години, се използва за антибиотици, местни анестетици, сулфатни лекарства, редица нестероидни противовъзпалителни вещества. За да получите резултата, имате нужда от час и половина. Недостатъци на метода - не използвайте при изследване на деца под 5 години, пациенти с възпаление на устната кухина, както и при остър ход на алергичните процеси.

Кожните тестове за диагностициране на лекарствените алергии не са широко разпространени, тъй като надеждността на резултатите не надвишава 60%. Методът на скарификация и тестът за убождане са разработени само за редица бета-лактамни антибиотици. Използването на тези методи е неприемливо при пациенти с тежки алергии (ангиоедем, анафилаксия и др.).

Техники на приложение - най-информативният начин за диагностициране на алергии при контактен дерматит. Тестът се провежда върху кожата, хидратирана с физиологичен разтвор (областта между лопатките), при условие че няма алергични прояви върху нея. В тази област към пластира е прикрепен фотоапарат с предназначен за употреба алерген, който контактува с кожата. Двадесет минути по-късно се проверява наличието на мигновен тип реакция, а ако не се открие, превръзката се оставя до 72 часа.

Диагнозата с провокативни тестове рядко се използва, когато резултатите от задълбочено проучване на анамнезата и лабораторните данни не са установили връзката между клиничните прояви и лекарството и няма възможност за отмяна на лекарството. Такова изпитване се извършва строго под надзора на специалист по готовност за реанимация.

Противопоказания за провокативни тестове: 

 • период на алергично обостряне; 
 • предишна анафилаксия; 
 • заболявания на ендокринната и сърдечната системи в тежка форма, както и на черния дроб и бъбреците; 
 • бременност; 
 • възраст до 5 години.

Диагнозата на алергията чрез провокация върху лекарства в таблетки се извършва чрез сублингвално разграждане, когато четвърта част от таблетната субстанция се поставя под езика на пациента (можете да проверите капките, причинявайки им захар). Сърбеж в устата, подуване, зачервяване след кратък период от време ще покаже положителен резултат и наличие на алергии.

Друг провокативен метод е дозираното въвеждане на предложения алерген (започвайки с малки дози) подкожно и определяне на реакцията след половин час.

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43]

Лабораторна диагностика на алергии

Лабораторна диагностика на алергии - най-актуалният метод, включително: 

 • радиоалергични тестове за откриване на специфични имуноглобулинови класове Е, М, G, проведени на базата на кръвен серум; 
 • ELISA технология за откриване на специфични имуноглобулинови класове E, M, G, използвайки серума на субекта; 
 • изследване на промените в базофилите на кръвния серум в процеса на контакт с алергена или метода на Shayley (определя само състоянието на самата сенсибилизация); 
 • реакции от бласт трансформация / инхибиране на левкоцитната миграция.

Имуноанализът има няколко недостатъка: 

 • ниска чувствителност на теста (т.е. Има алергия, но диагнозата не я открива); 
 • напротив, висока чувствителност с ниска специфичност, което води до фалшиво-положителна реакция (в резултат на изследване е била открита алергия, но всъщност не е била).

Лабораторната диагностика на алергията е необходима в следните ситуации: 

 • активни кожни лезии (екзема, атопичен дерматит и др.); 
 • повишена алергична реакция от кожата, което води до фалшиво-положителни или фалшиво-отрицателни заключения (при оток на Quinck, мастоцитоза и др.); 
 • Невъзможно е да се приложи методът за тестване на кожата в резултат на постоянното използване на антиалергични лекарства; 
 • при тестване на деца и възрастни хора резултатите от кожните тестове могат да бъдат ненадеждни поради промени в реактивността на кожата (различна степен на реакция на стимула); 
 • ако преди това са отбелязани анафилактични реакции или прогностични състояния.

Предимствата на диагностицирането на алергии в лабораторията включват: 

 • безопасност в резултат на липсата на контакт на алергена с пациента; 
 • провеждане на изследвания на всеки етап от заболяването; 
 • еднократното вземане на кръвни проби ви позволява да тествате чувствителността към голям брой алергени; 
 • Резултатите от диагностиката на алергията са представени под формата на количествен и полуколичествен показател, който помага да се направи надеждна оценка на степента на чувствителност към алергена.

trusted-source[44], [45]

Компютърна диагностика на алергии

Компютърната диагностика на алергия по метода на Фол е широко разпространена.

Този тест събира информация за честотата на електрическите колебания на клетъчното ниво. Нервните окончания контролират работата на целия организъм посредством електрически сигнали, влизащи в централната нервна система. Методът на Фол се основава на фиксиране на данните от информационния поток.

Резултатите за състоянието на системите на тялото се отчитат от точките за електропунктура. Технологията позволява надеждно да се определят функционалните промени и да се избере подходящо лекарство за всеки пациент чрез индивидуално тестване. Точността на диагностициране на алергии достига 99%, ако се извършва от квалифициран лекар.

Науката е в непрекъснато движение, в резултат на което има устройства за диагностициране на алергии. Швейцарската компания Phadia разработи системата ImmunoCap, която се характеризира с висока точност и качество на резултатите. Сред тестовите комплекти има абсолютно уникални, които позволяват да се установи наличието на алергии при деца и възрастни със сигурност до 100%. Диагностичният комплекс включва системи за определяне на чувствителността към цветен прашец, домашен прах, плесен, както и методи за откриване на кръстосани реакции.

Японското качество предполага точност и надеждност. Автоматичният анализатор "CLA-1 TM Hitachi" е необходим за провеждане на метода на множествена хемилуминесценция (MAST). Модерната и високочувствителна технология помага за надеждното идентифициране на алерген-специфични антитела в серума. Сред предимствата на устройството бележка: надеждност, лекота на използване, възможност за диагностика на кръстосани, скрити и поливалентни алергии.

Диагнозата на алергиите трябва да включва интегриран подход, който започва с консултация с алерголог. Пациентът трябва да помни всички подробности за развитието на болестта, да посочи предполагаемите фактори провокатори, важно е да се говори за подобни проблеми с близки роднини. Лекарят ще попита за условията на живот, организацията на работното място и др. Едва след предварителния разговор алергологът предписва диагностичен метод.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50], [51], [52]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.