^

Здраве

Киселинна фосфатаза в кръвта

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Киселинната фосфатаза в кръвта не трябва да надвишава 5-6,5 IU / l и в идеалния случай тя не трябва да бъде в кръвта изобщо.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Защо е оценена киселинната фосфатаза в кръвта?

По принцип се препоръчва анализ на киселинната фосфатаза, за да се потвърдят други проучвания на рака на простатата. Киселинната фосфатаза в кръвта, превишаваща границите на нормата, е признак на метастази в костната тъкан в онкофероиди с различни етиологии. В допълнение, кисела фосфатаза в кръвта, проявяващ повишена активност, може да сигнализира потенциални проблеми с кръв, тромбоемболия, деформиращ остеит (болест на Paget), хемолитични патологии. Във всеки случай, за тълкуването на резултатите от изследвания на този ензим се провежда като се вземе предвид друга аналитична информация, така че да тълкува празни цифри не трябва да са сами по себе си, без помощта на лекар-специалист.

Какво представлява киселинната фосфатаза?

По принцип фосфатазите - специален вид ензими, които се считат за "вода" - хидролази. Тези вещества се намират не само в човешкото тяло, но и в тъканите, в органите на почти всички животни и дори във всички видове растения. Фосфатазата активно участва в нормалния метаболизъм на всички видове въглехидрати, в метаболизма на клетките, според най-актуалната информация фосфатазата оказва влияние и върху образуването и поддържането на нормална костна тъкан. Всяка промяна в активността на фосфатазите в кръвната плазма показва определена патология. Досега са добре проучени два подвида фосфатази - алкални, които са отговорни за костната система и чернодробната функция и киселинната фосфатаза.

Алкалният ензим действа активно в тънките черва, черния дроб, костите, в малки количества се намира в левкоцитите. Както и алкалната, киселинната фосфатаза е почти универсално открита в природата. В човешкото тяло активно работи главно за по-силния пол, тъй като в големи количества се съдържа в еякулата (спермата), както и в тъканите на простатната жлеза. Има научни изследвания, които говорят за пряка връзка между синтеза на тази фосфатаза и състоянието на хормоналната система. Така че, ако андрогените слизат, активността на фосфатазата се намалява едновременно. Такива признаци позволяват навреме да разпознаят oncoprocess в простатата (простатната жлеза), крипторхидизма в ранните етапи.

Киселинната фосфатаза в кръвта е основният и основен маркер на онкологичния процес в простатата. Индикаторът на активност, надхвърляща нормата, обикновено се проявява при рак без съпътстващи метастази при една четвърт от всички страдащи от това заболяване. При 90% от пациентите, които имат метастази, анализът показва значително излишък от нормалните граници. Като едно проучване, киселинната фосфатаза в кръвта може да бъде полезна само в първия етап на изследването, е по-продуктивно да се провеждат периодично тестовете, за да се види динамиката на ензимната активност и да се изяснят, коригират терапевтичните цели.

Важната роля на киселата фосфатаза в кръвта играе в напълно различна област, далеч от медицината - при съдебномедицинския преглед. Тъй като ензимът е особено активен в сперматозоидите, съдебното изследване използва подходящия анализ за идентифициране на всички видове петна, тампони и физически доказателства

Киселинна фосфатаза в кръвта: женски и мъжки организми

При по-силния пол, киселинната фосфатаза се получава в големи количества в простатата. В орган, който е толкова важен за мъжете, активността на фосфатазата е сто пъти по-висока от тази в други, по-малко удобна за тези ензимни зони. В много по-малки количества веществото се съдържа в черния дроб. Също така, киселинната фосфатаза е в състояние да произведе износени тромбоцити, които започнаха да се разпадат.

Представители на красивата половина на човешкия вид в производството на ензима - кисела фосфатаза, включват червени кръвни клетки - червени кръвни клетки, също тромбоцити и черен дроб.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.